Kotimaa

Pohjoisen taivaalla paukkui: Harvinainen meteori kiiti taivaan poikki, hätäkeskus sai useita puheluita - "Kuin ty­kis­tö­kes­ki­tys"

Kuvakaappaus Johannes Karhulan illalla Lohtajalla kuvaamasta videosta, jossa tulipallo näkyy taivaanrannassa. KUVA: Johannes Karhula/kuvakaappaus videolta
Kotimaa 16.11.2017 20:34 | Päivitetty 16.11.2017 21:08
Antti Ervasti, Antti Pasanen

Lapin taivaalta kuului torstai-iltana kovaa jyrinää ja pauketta sekä näkyi iso tulipallo, kun todennäköisesti meteori syöksyi ilmakehään. Valo- ja äänihavainnot tehtiin kello 18.40.

– Ensin näkyi voimakas tulipallo taivaalla, ja siitä noin minuutti ja alkoi kuulua useita kovaäänisiä pamauksia. Se oli sellaista tykistökeskitysmäistä jytinää, kuvailee palopäällikkö Jukka Harmanen Lapin pelastuslaitokselta.

Hätäkeskus sai tapahtuneesta useita ilmoituksia ihmisiltä ja teki aluksi hälytyksen keskisuuresta ilmaliikenneonettomuudesta. Sitten hälytys korjattiin lentopelastuskeskukselta saadun tiedon mukaan meteorin aiheuttamaksi.

Ilmiö näkyi laajalla alueella, mutta eniten ilmoituksia Ivalon ja Inarin kylien alueelta.

Hätäkeskus antoi tapahtuneesta hälytyksen kello 18.58 "keskisuurena ilmaliikenneonnettomuutena", jota hoitamaan oli merkitty yksi pelastuslaitoksen yksikkö. Hälytyskohteeksi oli annettu Koppelontie, joka kulkee Inarijärven eteläkärjen tuntumassa.

"Piha ja koko seutu valaistui yhtäkkiä"

Inarinjärven rannalla Inarin kirkonkylän keskustassa asuva Outi Länsman kertoo Kalevalle makoilleensa sohvalla, kun piha ja koko seutu oli yhtäkkiä valoisa kuin päivällä keskikesällä.

– Ensin ajattelin, että joko uudenvuodenrakettien ammunta on alkanut. Minuutin tai kahden päästä kuului valtavia pamauksia ja mietin, että kuka täällä räjäyttelee maa-ainesta. En pelännyt hetkeäkään mutta ihmettelin kyllä, mitä oikein tapahtuu, Länsman kertoo.

Johannes Karhula latasi torstaina illalla Lohtajalla kuvaamansa videon Youtubeen. Siinä valo- tai tulipallo näkyy selvästi taivaanrannassa.

Havaintoja laajalta alueelta

Sosiaaliseen mediaan havaintoja on tullut palopäällikkö Jukka Harmasen mukaan laajalta alueelta Kokkolan ja Pohjois-Norjan väliltä.

Harmanen kertoo tulipallon nähneiden kuvailleen valoa aluksi kellertäväksi, tulipalojen liekkien tapaiseksi. Valon väri oli muuttunut nopeasti kirkkaammaksi, vihertäväksi tulipalloksi. Valo oli valaissut hetkellisesti maiseman hyvin laajasti.

Tulipallosta ei tiedetty ainakaan torstai-iltana pudonneen kappaleita maahan asti.

Harmanen pitää meteoria hyvänä harjoituksena mahdollisen lento-onnettomuuden varalta. Lentokoneen räjähtämisestä ilmassa tai kahden koneen törmäyksestä on vähän kokemuksia Suomessa, mutta hänen mukaansa torstai-illan meteori voisi muistuttaa niitä.

– Ilmoituskanavat tulivat nyt hyvin koeponnistettua, ja tiedot menivät ylemmälle johtoportaalle heti alkuvaiheessa – ennen kuin tapahtuman todellisesta syystä oli tietoakaan, Harmanen sanoo.

Ajatus lento-onnettomuudesta Inarin päällä ei olisi välttämättä aivan mahdoton, sillä alueen päältä lentävät Saudi-Arabian ja Yhdysvaltojen väliä menevät koneet.

Lisäksi Ivalon kentälle tulevat koneet kurvailevat järven päällä ennen laskeutumistaan.

– Kun ihmiset tietävät tämän, lento-onnettomuus saattaa tulla mieleen ensimmäisenä, Harmanen sanoo.

Korjaus juttuun kello 20.48: Termi meteoriitti korjattu meteoriksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Hämmästelen, kun tähän ei ole saatu liitetyksi NATO tai Venäjä sotaharjoituksesta karannutta ydin ohjusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taivaan Isä herättelee ihmisiä viskomalla kiviä niskaan. Paljon olisi meissä kaikissa ihmisissä parannettavaa. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä vaikuttaa tiandong 1-avaruusaseman jäänteiltä, sillä sen tulikin pudota maahan näinä aikoina ja putoamisvauhti oli liian hidas meteoriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joko on ely - ja avi - virkamiehet lähdössä ökymaastureillaan satojen kilometrien virka- ajoon. Näin sitä kuukausipalkkaa kototetaan. Se on tietyillä hanninnon aloilla viety huippuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän mahtaa olla peruste soittaa hätäkeskukseen pelkän valoilmiön ja taivaalta kuuluvan jyrinän ja paukkeen vuoksi? Veikkaanpa, että yksikään soittaja ei ole nähnyt, että ko. ilmiöstä johtuen olisi ihmiset olleet hengenvaarassa tai omaisuus uhattuna. Ei ukkosellakaan soitella hätäkeskukseen ihan vain sen vuoksi, kun salamoi ja jyrisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tai joko se avaruusasema Tiangong-1, "taivaan palatsi", putos maahan? Ilta-Sanomista; `Astrodynamiikan asiantuntijan T.S. Kelson mukaan Tiangong-1 tulisi alas vasta vuoden 2017 lopulla.` Tästä kovasti utisoitu että putoaa kiihtyvää vauhtia kohti Maata..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ne tulivaunut tuli mitä 70 luvun koulussa uskontotunnilla peloteltiin jos ei ole kiltisti, niin tulivaunut vie kadotukseen. Harmi kun eduskunta on toisessa suunnassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tuo oliki sen pienen rakettimiehellä lähettämä tervehdys satavuotiaalle Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ne oliot tuli. Luulin jo näkeväni ikkunan takana vihreän olennon, laitan kameran valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaveri Aslakki ihmettelikin tuossa minne pontikkapannu katosi. Tilalla oli vain kraatteri...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se voi käydä myös meille ihmisille. Luonto pitää aina huolen ettei vallitseva lali liian kauvaa ole maan päällä. Jos jotkin asteoridit muuttaa liikaa rataa, se on menoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännä kun se inarijärvi on aina kohteena, viimeksi oli jää ja sai poseerata joulupukki ohjuksen pyrstön kanssa kun löytyi niin nopeasti ja saatiin ylös. Nyt tämä vaikuttaa etelästä tulleelta kohteelta jonka laukaisija toki voi olla sama, koska koordinaatit käy yksiin. Sitten tietysti on tämä avaruuden kivi, josta palopäällikön kannattaisi enemmän kuin huolissaan. Jos tällainen selittämätön ilmiö ilman ilmavoimien ja puolustusvoimien aktiivisisuutta ja palopäällikön sanoisinko lievästi asian ohi puhumisesta, niin Suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan enää mistään, koska jopa maailmanloppu saattaa käydä hyvästä harjoituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en kuullut mitään. Pelasin wowia koneella kuulokkeet päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

8.4.
Päivän kotoiluvinkki: Pasha on perinteinen pääsiäisherkku, mutta tunnetko sen kaverin kulitsan
8.4.
Pääministeri Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta
8.4.
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
8.4.
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
8.4.
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
8.4.
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
8.4.
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

226 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

9.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image