Kotimaa

Pohjoisen pal­lon­puo­lis­kon talvi ollut run­sas­lu­mi­nen, arktinen alue lämpenee

Pohjoisella pallonpuoliskolla on tänä vuonna riittänyt lumisateita. KUVA: Petri Hakkarainen
Kotimaa 12.3.2018 11:26 | Päivitetty 12.3.2018 12:44
STT, Kaleva

Pohjoisen pallonpuoliskon talvi on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen runsasluminen. Lumen suuri määrä käy ilmi Ilmatieteen laitoksen uudesta Arktis nyt -palvelusta. Palvelu kertoo yhdellä kuvalla jää- ja lumialueen laajuuden Pohjoisella pallonpuoliskolla.

Lumimäärän vaihtelu pallonpuoliskollamme on ollut eri vuosien välillä kohtalaisen suurta. Varsinkin viime vuosina erot talvien välillä ovat olleet erittäin isoja, kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kari Luojus.

Pitkän aikavälin tarkastelu (1980-2017) osoittaa, että pallonpuoliskon lumen kokonaismäärä on kaikkina talvikuukausina keskimäärin vähentynyt. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta myös Pohjoisen jäämeren jäänpaksuus on ohentunut.

Arktinen alue lämpenee

Arktinen alue lämpenee kaksinkertaisella nopeudella muuhun maailmaan nähden, ja ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo tällä hetkellä arktisilla alueilla. Nämä muutokset vaikuttavat kuitenkin myös muuhun maapalloon.

– Se mikä tapahtuu arktisilla alueilla, ei jää vain arktisille alueille, vaan sillä on vaikutuksia laajemmalti. Suomessa pakkasia helmi-maaliskuun vaihteessa aiheuttanut Siperian korkeapaineen poikkeuksellinen voimistuminen saattaa osittain olla seurausta ilmakehän lämpenemisestä Pohjoisen jäämeren yllä, kertoo Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja Ari Laaksonen.

– Kun talvella jossain päin maailmaa on poikkeuksellisen kylmää, toisella puolella on usein poikkeuksellisen lämmintä. Näin kävi helmi-maaliskuun vaihteessa kun samanaikaisesti pohjoisnavalla vallitsi nollakeli ja Euroopassa oli poikkeuksellisen kylmää, Laaksonen jatkaa.

Sää vaihtelee vuodesta toiseen, eivätkä yksittäiset lämpöjaksot Arktisella alueella ole sinänsä todiste ilmastonmuutoksen etenemisestä.

– Ne muistuttavat kuitenkin siitä, että epävarmuus ilmastossa on lisääntynyt ja ilmastonmuutoksen edetessä saamme varautua aiempaa voimakkaampiin heilahteluihin, Laaksonen toteaa.

MAINOS

Kommentoi

Se on kumma kyllä kun katsoo Ilmatieteenlaitoksen täsmäsää sivuja omalta alueelta, niin aina melkein siinä on 4-5 astetta vähemmän kuin omassa mittarissa? Kun sivustolla on esim. Kaakkuri -10, niin omissa elohopea ja digimittarissa on molemmissa -15??? Näinhän se ilmastonmuutos tullee. Tosin Oulun Energian vuosittainen yhteenvetoraportti kertoo, että jo 4 vuotta peräkkäin on keskilämpötila laskenut ja kulutus kasvanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Arktinen alue lämpenee kaksinkertaisella nopeudella muuhun maailmaan nähden, ja ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät jo tällä hetkellä arktisilla alueilla. Nämä muutokset vaikuttavat kuitenkin myös muuhun maapalloon."
Mitä yo. tarkoittaa, jos koko pallo ei ole lämmennyt 20 vuoteen lainkaan. Onko 2*0 edelleenkin 0, vai onko EU muuttanut matematiikan sääntöjä?
Otapa tästäkin uutisesta sitten selvää: "Sää vaihtelee vuodesta toiseen, eivätkä yksittäiset lämpöjaksot Arktisella alueella ole sinänsä todiste ilmastonmuutoksen etenemisestä."
Itämeren jäätilanne muuten näyttää tänä vuonna lähes normaalilta. Olemmekohan menossa kylmempiä säitä kohti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastonmuutos on luonnollinen asia ja siitä ei kauhukuvaa saa tekemälläkään vaikka ahdingossa olevat EU-globalistit niin yrittävät väittää. Korruptoituneet poliitikot yrittävät meille kertoa, että luonnollisuus on pelottavaa ja että meidän pitää maksaa heille lisää rahaa jolla he sitten mukamas planeetan luonnollista kiertokulkua muuttavat. Ja kissan viikset sanon minä tuollainen ei enää mene läpi jos on edes mennyt läpi aikoihin.

Ilmastonmuutos on positiivinen asia, koska se on luonnollista. Ja toisekseen kun katsoo kelejä ulkona, niin oli niin valkea joulu että alta pois ja muutoinkin kaikin puolin erittäin miellyttävä ja viileä talvi. Voiko paremmin asiat enää edes olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"PITKÄN aikavälin tarkastelu (1980-2017) " ???
Eikö tämä maapallo ole pyörinyt jo miljardeja vuosia? 37 vuotta siitä on hyvin lyhyt aika mitata yhtään mitään. Se on yhtä pitkä otos kuin 1 sekunti (!) ihmisen elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos löydät globaalin mittaustilaston pitemmältä ajanjaksolta, niin saat ilmatotieteen Noobelin! :)

Maapallon laajuinen luotettava mittaus onnistui vasta parempilaatuisten sääsatelliittien aikakaudella 1970-luvun lopusta alkaen. Esimerkiksi pohjoisnavan jääpeitteen laajuudesta ei sitä ennen ollut juurikaan tietoa.

Perusongelma on juurikin tämä 37 vuoden lyhyehkö jakso, jota kutsutaan ilmastotieteessä "kaikkien aikojen" jaksoksi (esim. kaikkien aikojen kuumin). Maapallon ilmastoon vaikuttaa kuitenkin merkittävästi mm. valtamerten pidempiaikaiset jaksot, joista lyhimmät ovat suuruusluokkaa 60-70 vuotta. Näistä tärkeimmät ovat AMO ja PDO. Sääsatelliittien aikakausi on valitettavasti sattunut juuri siihen jaksojen puoliskoon, kun nämä ovat yhdessä lämmittäneet pohjoista pallonpuoliskoa ja viilentäneet eteläistä. Eteläinen merijää onkin laajentunut samaan aikaan kun pohjoinen on supistunut. Vain toinen näistä ilmiöistä on päässyt sattuneesta syystä otsikkoihin. :)

P.S. Satelliittimittaukset (UAH) osoittivat helmikuun globaalin lämpötilan olleen +0,20 astetta 30 vuoden keskiarvon yläpuolella. Viidesosan asteen lämpeneminen ei liene kovinkaan vaarallista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen eletty päivä tällä pallolla vie lähemmäs seuraavaa jääkautta. Mikäli suomalaiset poistetaan maapallolta niin itse maapalloon sillä ei ole mitään vaikutusta. Ruotsi/Norja ja Venäjä vain täyttäisi jääneen tyhjiön. Että eipä muuta kuin kunnon raippaveroja ja haittamaksuja suomalaisille. Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen päivä vie meitä myös lähemmäs sitä vaihetta, kun Auringosta tulee punainen jättiläinen. Mahdollinen seuraava jääkausi on 5000-10 000 vuoden päässä, on paljon, mitä voimme tehdä ennen sitä, niin hyvässä kuin pahassa. Nykymenon jatkaminen tumput suorina on vaihtoehtona sieltä tyhmimmästä päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaston lämpeneminen on jo pysähtynyt. Lämpenemisteoria (hiilidioksidi) on sortumassa, joten on tyhmimmästä päästä siihen enää luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmakehän hiilidioksidin vaikutus kasvihuoneilmiön voimakkuuteen on tunnettu jo 1800-luvulta lähtien, sitä ei kiistä kukaan vakavasti otettava tutkija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa muistaa, että runsasluminen talvi ei ole mikään todiste ilmaston lämpenemistä vastaan. Lunta voi sataa niin kauvan kun lämpötila on nollassa tai sen alapuolella, ja itseasiassa yleensä juuri lauhempina talvina sataa enemmän lunta ja kovat pakkastalvet ovat yleensä kuivempia.
Siitä, että onko tämä talvi nyt niin kauhean runsasluminen voidaan olla montaa mieltä. Pikaisen katsauksen ympäristö.fistä perusteella lähes koko maassa lumen vesiarvo on lähellä keskiarvoa, paitsi etelä- ja lounais-suomessa huomattavasti keskiarvon alapuolella. Merkittävästi keskimääräistä enemmän lunta näyttäisi olevan vain pohjois-lapissa Enontekiöltä Inariin ulottuvalla alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan pinta-ala on 2% maapallon pinta-alasta, Enontekiön kunnan hieman vähemmän... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ennen Oulussakin saattoi vielä vappuna olla saman verran lunta, kuin nyt enimmillään koko talvena...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muisti kyllä pätkii nyt todella pahasti.

Ilmatieteen laitoksen sivuilta (ilmatieteenlaitos.fi) löytyy varmistettua tietoa asiasta, siis lumipeitteen häviämisen ajankohdasta eri puolilla Suomea.

Sieltä löytyy kartta pysyvän lumipeitteen lähtemisen ajankohdista vertailukaudella 1981-2010. Oulu kuuluu alueeseen, jossa pysyvä lumipeite on keskimäärin hävinnyt 20. - 30 huhtikuuta, siis jo ennen Vappua. Lunta on tietysti saattanut olla paikoitellen maassa Vappunakin.

Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan sitä, että lunta on maassa vähintään 1 cm.

Keskustelupalstoilla ovat valitettavasti yleistyneet väitteet, jotka maallikko heti havaitsee sepitetyiksi. Kaikkea ei vain viitsi lähteä oikomaan faktoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä sitä on kuule ennen vanhaan hiihdetty kesälläki pulkkamäkeen ja takasin! Ei ole ollut kumma jos ollut parempi kuntoisia ihmisiä tuolloin kun on joutanut hiihtämään kesät ja talvet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image