Kotimaa

Pohjoisen edustajat järkyttyivät Trumpin valinnasta - "Shokissa"

Donald Trump piti voitonpuheensa kannattajilleen Hilton-hotellissa Manhattanilla.
Kotimaa 9.11.2016 14:03 | Päivitetty 9.11.2016 14:08
Kaleva

Republikaanien Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi on saanut monet pohjoisen poliitikot kommentoimaan valintaa.

Esimerkiksi vasemmistoliiton oululainen kansanedustaja Hanna Sarkkinen kirjoitti Twitterissä, että on valinta on järkyttävä. Sarkkinen kuvaili Trumpia rasistiksi ja seksistiksi.

Hanna Sarkkinen pitää Trumpin valintaa järkyttävänä. Arkistokuva. 

– Kertonee pettymyksestä tuloerojen kasvuun ja kansan jakautumisesta. Suurpopulisti Trump ei sitä korjaa mut tarjosi jotain uutta, Sarkkinen selittää vaalitulosta.

Oululainen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) otti kantaa sekä Twitterissä että blogissaan.

– Paha uni on totta.Vaaleissa odotetaan parempaa. Nyt tuli pahempaa, Jaakonsaari kirjoitti Twitterissä.

Blogissaan europarlamentaarikko toivoo, että Trump ei pidä vaalilupauksiaan. Lupausten pitäminen olisi Jaakonsaaren mukaan katastrofi.

– Jos niin ikävästi kävisi,  Donald Trumpin valinta USA:n presidentiksi tarkoittaisi  katastrofia ilmastosopimuksille, kauppasopimuksille ja erityisesti ihmisoikeuksille.

Kuusamolainen kansanedustaja Ulla Parviainen (kesk.) kirjoitti Twitterissä, että markkinoiden lisäksi hän itse on vaalituloksen vuoksi "shokissa". Vähän myöhemmin hän kertoi sentään toipuneensa shokistaan.

Sipilä uskoo yhteistyöhön

Hieman pehmeämpiäkin reaktioita sentään nähtiin. Esimerkiksi kempeleläinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että Suomen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa säilyy hyvänä myös uuden presidentin aikakaudella.

Juha Sipilä uskoo yhteistyöhön Yhdysvaltojen ja Suomen välillä. KUVA: Valtioneuvoston kanslia

– Hän korosti puheessaan Euroopan ja USA:n suhteita. Hän ymmärtää hyvin yhteistyön merkityksen, Sipilä totesi pitämässään tiedotustilaisuudessa Trumpin voitonpuheesta.

Ylivieskalainen kansanedustaja Juha Pylväs (kesk.) onnitteli Facebook-sivullaan Trumpia.

– Maailma oli ihan sekaisin, kun britit äänesti brexitistä. Nyt maailma on ihan sekaisin, kun jenkit äänesti Trumpin. Kansalaiset näkyy eri puolilla kaipaavan muutosta. Onnea kansan valitsemalle Yhdysvaltain presidentille!

Keminmaalainen Paavo Väyrynen (kesk.) kirjoitti puolestaan blogissaan, että Trumpin valintaa vahvista sitä käsitystä, että maailma on muuttumassa. Väyrysen mukaan kansalaiset ovat nousemassa eliittiä vastaan eri puolilla maailmaa.

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (129)

Olin Trumpi "valitsijamies" alusta lähtien, ja sain kuulla siitä toveripiirissä kaikenlaista pilkkaa. Nyt hymyilen vienosti ja kaverit näyttävät noloilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipiläkin joutaisi paremmin johonkin Ylen viihdeohjelmaan kuin Suomen pääministreriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän näiden kaikkitietävien "kansankynttilöiden"kannattaisi olla shokissa lähinnä nykymenosta kotimaassamme. Helppo siinä on kauhistella jenkkimeininkiä vaikka Suomessa harjoitetaan juuri sitä politiikkaa jota he pelkäävät toteutettavan Trumpin kaudella tuolla rapakon takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi ei tarvinnut Amerikkalaisten valita Putinin ja Putinin väliiltä niinkuin venäläisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenpä ne voisimme vaikuttaa asiaan. Amerikkalaiset eivät halunneet enää Billyä valkoiseen taloon. Ja nainen presidentiksi oli liian "shokeeraava" vaihtoehto usalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi pysähtyä miettimään miten meilläkin jo kommunisteista kokoomukseen on saatu ajattelemaan halutunlailla ja yhden totuuden mukaisesti, kuten USA:n presidentin vaaleihin reagointi osoitti.
Suomessa yhtä puoluetta (PS) ei vielä ole saatu sidottua Euroopan poliittisen eliitin kompuksen tahdottomaksi aisankannattajaksi. Eikös toimivan demokratian edellytys ole toisin ajattelun mahdollisuus ja vapaa tiedonvälitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi teitä tyttörukat. Teille maailma on liian kova, mutta mitä te itse olette pystyneet sen eteen tekemään. Saatte kyllä isoa palkkaa mutta toimintanne ei herätä luottamusta. Siksi Populistit nousee a te saatte siitä sokkihoitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaisi arvon edustajien pohtia hetki, ennen kuin lausuu mitään. Kanerva antoi mielenkiintoisen näkymyksen asiasta tänään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan sama, mitä meillä Sarkkinen, Jaakonsaari ym. jeesustelevat ja voivottelevat vaalitulosta. USA:laiset ovat siitä fiksua porukkaa, että rehdisti tunnustetaan tappio ja onnitellaan voittajaa ilman itkuvirsiä. Ja kummasti pidetään yhdessä vuodesta toiseen korkeaa elintasoa huolimatta siitä, kuka sattuu peräsimessä kulloinkin olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

M.Moore selvitti systeemin hulluuden: valitsijamies vaalit, Clinton sai enemmän ääniä mutta osavaltiossa voittanut saa kaikki valitsijamiesäänet itselleen. Ihan hullua.
Siis SYSTEEMI valitsee, ei ihmiset. ei ole demokratiaa tuollainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tutustua miksi näin on juuri Usassa, joka on liittovaltio. Siksi toisekseen kannattaa tutustua suomen suhteelliseen vaalitapaan esim. eduskuntavaaleissa. Siitäkin voisi väittää että se ei ole demokratiaa -> eli voit päästä läpi pienemmällä äänimäärällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalithan meni oikein hyvin ja oikea ehdokas voitti.Hyssyttelyn aikakausi lienee jenkeissä ohi.Kansalaiset halunnevat pitää maan ja kulttuurin itsellään.Saman pitäisi tapahtua Suomessakin ja toivottavasti tulee vielä tapahtumaankin.Ei voi muutakuin esittää osanotot jos Jaakonsaari hengenheimolaisineen ovat shokissa.(Voisivat kyllä katsoa wikistä mitä shokki tarkoittaa).Nämä ihmiset eivät edusta Suomen kansan valtaosaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ketkä niitä populisteja ja irtopisteiden kerääjiä nyt ovat? Kenties nämä surkuttelijat? Kansa päätti ja punavihermedia syötti koko kamppanjan ajan punavihreää idealistipuppua meille suomalaisille. Tämä kertoo kaiken tämän mantereen osaamisesta ja asioiden ymmärtämisestä. Mutta amerikkalainen ei kuuntele suomalaista punavihreää pohjoisen peräkylän poliitikkoa pätkän vertaa. Ei se kiinnosta niinkuin ei kiinnosta minuakaan tämä naivismi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä huoli! Kyllä Putin vaihtaa Suomen kansan venäläisiin. Suomalaiset tapetaan viimeiseen tsuhnaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisten valitsemat edustajat ovat shokissa kun joku toinen maa valitsee johtajan, joka aikoo ajaa oman maan ja sen kansalaisten etuja.
Mikä tässä yhtälössä mättää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemma väärin äänestetty. Demokratiahan on heti rikki jos vassareiden suosikit ei pärjää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (129)

Uutisvirta

57
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
38
Oppilaiden eväsjakelua laajennetaan Oulussa – tiistaista alkaen eväsjakelu käytössä 30 koulussa, katso lista eväiden jakopaikoista
36
Raju ja nopea reagointi tehosi – Tämän takia Latvia on Euroopan viimeinen kolkka ilman koronakuolemia
29
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, OYSissa hoidettavana kuusi potilasta – alueella tehdään noin 450 testiä vuorokaudessa
17
Oulun Torinrantaan tulevan Allas Sea Poolin rakentaminen lykkääntyy koronaepidemian vuoksi
13
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
11
Nuori viljelijä Kaisa Pihlaja kokosi turvalistan koronakevään varalle: "Nyt ei ole aika leikkiä sankaria"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alman gallup: SDP nousi ykköseksi perus­suo­ma­laisten ohi – Keskusta neljäntenä!!

halla-aho se vaan ihannoi unkaria ja orbania somessa,Ei hyvää päivää taas! Oltashan sitä pahassa lirissä jos tuommonen ... Lue lisää...
Oltashan lirissä jos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

3.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image