Kotimaa

Pohjois-Suomessa otettiin ensimmäisenä käyttöön syytteiden pi­ka­kä­sit­te­ly, syyteharkinta nopeutunut

Kotimaa 11.1.2018 15:16
Susanna Kemppainen

Syyteharkinta Pohjois-Suomessa on nopeutunut merkittävästi.

Oulun ja Lapin syyttäjänvirasto aloittivat vuoden vaihteessa uuden nopean käsittelyn toiminnon, jossa pyritään tekemään syyteharkinta kahden viikon kuluessa.

Tähän saakka syyteharkinta on syyttäjän työtilanteesta riippuen saattanut kestää muutamasta viikosta jopa useisiin kuukausiin.

– Syyteharkinta on huomattavasti nopeampaa kuin aiemmin, nopean käsittelyn toimintaa koordinoiva Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Ilpo Lehto kuvailee.

Pohjoisessa alkanut nopea syyteharkinta on tarkoitus laajentaa koko maahan viimeistään syyskuun alussa.

– Meillä pohjoisessa ollaan etunenässä. Jutturästien tilanne on ollut alueella hankala jo vuosia. Tämä on yksi tehokas keino purkaa jonoja, Lehto sanoo.

Myymälänäpistyksiä ja nettipetoksia

Syyteharkinnassa syyttäjä päättää, onko poliisin tekemän esitutkinnan perusteella syytä nostaa rikoksesta epäiltyä vastaan syyte ja jos on, mikä se on. Siellä tehdään myös ratkaisuja syyttämättäjättämisestä. Jos syyte nousee, etenee juttu käräjäoikeuteen.

Rikosasioiden nopeaan käsittelyyn ei oteta kaikkia syyteharkintaan tulevia syytteitä, vaan sinne ohjataan tietyt selkeimmät rikosepäilyt. Niissä on yleensä vain yksi rikoksesta epäilty tai asianomistaja eli uhri ja yksittäisiä rikoksia tai lyhyitä rikossarjoja. Tyypillisesti näissä rikoksissa on sangen selkeä näyttö eli todisteet ja niiden oikeudellinen arviointi on syyttäjälle yksinkertaisempaa.

Syyttäjät tekevät pikavauhtia syyteharkintaa muun muassa myymälänäpistyksistä, nettipetoksista, rattijuopumuksista, huumausaineen käyttörikoksista, varkauksista, lievistä vahingonteoista, liikennerikkomuksista tai lievistä pahoinpitelyistä. Nämä ovat niin sanottua massatavaraa, joita koskevia juttuja pohjoisessa tulee syyteharkintaan vuositasolla tuhansia juttuja.

Törkeät tekomuodot on rajattu pääsääntöisesti nopean toiminnon ulkopuolelle. Pikavauhtia ei käsitellä myöskään esimerkiksi seksuaalirikoksia tai laajempia talousrikoksia.

Nämä ja muut vaativammat ja laajemmat rikosasiat käsitellään entiseen tapaan. Uudistuksen ansiosta niitä ratkovilla syyttäjillä aiempaa enemmän aikaa käytettävissään niiden syyteharkintaan, kun heidän työpanostaan ei mene samalla myös lievempien rikosten syytteiden pohtimiseen.

– Pyrkimyksenä on se, että myös laajemmat jutut saadaan eteenpäin aiempaa nopeammin.

Tavoitteena yhdenmukaisuus

Nopean käsittelyn toimintoon on tarkoitus käyttää Oulun syyttäjänvirastosta kuuden ja Lapin syyttäjänvirastosta kolmen syyttäjän työpanos.

Oulun osalta lukumäärä merkitsee noin viidesosaa koko syyttäjänviraston syyttäjistä. He tekevät "pikasyyteharkintaa" virastojen eri toimipisteissä muun muassa Oulussa, Kajaanissa ja Ylivieskassa.

Toiminnossa on mukana sekä pitkään syyttäjinä toimineita kokeneita syyttäjiä että vastikään alalle tulleita nuoria syyttäjiä.

– Pyrkimyksenä on yhdenmukaistaa syyteharkintaa ja parantaa laatua koko toimialueella, jotta kansalaiset aidosti olisivat tasavertaisessa asemassa kaikkialla oli asuinpaikka mikä tahansa, Lehto selittää.

Uuteen toimintamalliin siirtyminen on edellyttänyt sitä, että pikatoiminnon syyteharkinnassa tarvittavat ja syntyvät asiakirjat ovat sähköisessä muodossa. Esimerkiksi poliisin esitutkintapöytäkirjat ovat aiemmin olleet pääsääntöisesti paperisia.

– Nyt kaikki aineisto liikkuu sähköisesti.

Nopea käsittely edellyttää tiivistä yhteistyötä esitutkintaviranomaisten ja poliisin kanssa.

Vuodenvaihteessa alkanut uudistus on Lehdon mukaan toiminut hyvin. Nopean käsittelyn toiminnosta on saatu aikaiseksi jo noin viitisenkymmentä syytettä, vaikka sitä on ehditty tehdä vasta 1,5 viikkoa.

Asiakkailta ei toistaiseksi ole tullut palautetta, sillä valtaosa pikavauhtia tehdyistä syyteratkaisuista ei ole ehtinyt vielä tavoittaa heitä. Esimerkiksi haastehakemukset ovat vasta matkalla asiakkaille.

Muut virastot seuraavat perässä

Muiden syyttäjänvirastojen alueilla nopean käsittelyn toiminto on käytössä osittain tai vasta käynnistysvaiheessa. Se aiotaan aloittaa täysimääräisenä koko maassa viimeistään syyskuun alussa.

Syyttäjät tulevat työskentelemään uudessa rikosasioiden käsittelymuodossa pääsääntöisesti yhden toimikauden, yleisimmin noin 1-2 vuotta.

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan uudistuksen tavoitteena on se, että pienillä syyttäjänresursseilla voidaan hoitaa suuri määrä nopeasti käsiteltäviä rikosasioita keskittämällä ne tietyille syyttäjille.

Se muun muassa vapauttaa muiden syyttäjien työaikaa vaativampiin tehtäviin, lisää ratkaisujen valtakunnallista yhdenmukaisuutta ja laatua sekä varmistaa syyttäjien työtaakan jakautumisen tasapuolisesti koko maassa.

MAINOS

Kommentoi

Jaahas. Tämmöinen taitaakin olla valmistelua työttömille langetettavien pikatuomioiden tuottamiseksi massoittain ja kustannustehokkaasti! Niitähän tuomittavia riittää jatkossa runsaasti. 60 päiväsakkoa vuoden 2020 alusta jokaiselle työttömälle joka rikkoo työhakupakkolakia vastaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin syytettynä RO:ssa, joskus 1980 - luvun puolivälissä, en Oulussa. Syyttäjä oli makuuttanut papereita, syystä tai toisesta lähes vuoden. Kuulemma hankala , sanoi oikeusavustaja eteistilassa. Oikeudessa asian käsittely kesti noin 15 minuttia kaikkiaan. Vapaana ja syyttömänä laskeuduin Lönnrotinkadulle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:07
Tietovuotaja Assangea on käsketty pitämään parempaa huolta James-kissastaan
20:03
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
19:33
Vaikeinta Yini Wangille on yksinäisyys, sillä ujoista oululaisista on hankala saada ystäviä
19:29
Pörssit pääsivät vauhtiin - Helsingissä nousua reilusti yli 2 prosenttia
19:20
Kommentti: Eduskunnan luottamusäänestys ei lopeta työtaisteluita irtisanomislakeja vastaan
19:00
Vanhan auton saa Oulussakin muutettua kulkemaan myös kaasulla – investointi voi nykyhinnoilla maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa Tilaajille
18:49
"Deadline oli hänelle pyhä" – Touko Siltala muistelee lämmöllä pitkää ystävyyttään ja yhteistyötä kirjailija Arto Paasilinnan kanssa
139
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
74
Poliisi kirjoitti 45 rikesakkoa ilman valoa liikkuneille oululaispyöräilijöille, lisäksi polkupyöräilijöille jaettiin valoja
60
HS-gallup: SDP:n etumatka kasvaa, vihreiden kannatus jatkaa murenemistaan
54
Sipilä syytti ay-liikettä painostamisesta - poliitikoilta vaaditaan nyt rohkeutta ja päättäväisyyttä
47
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
46
IS: Iissä erikoinen kiista frisbeegolfradasta –"maanomistaja" kielsi alueen käytön ja vei korit pusikkoon, kunnanjohtaja aikoo tehdä rikosilmoituksen
39
Miksi nuoret miehet kaahaavat? Vuosittain liikenteessä kuolee noin 40 nuorta miestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image