Kotimaa

Pohjois-Suomessa laajoja tie­to­lii­ken­ne­kat­ko­ja aiheuttaneet häiriöt korjattu

KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 20.6.2014 11:55 | Päivitetty 20.6.2014 19:13
Kaleva

Torstai-iltana laajoilta alueilta eri puolilla Pohjois-Suomea tietoliikenneyhteyksiä katkaisseen sähkönsyöttöhäiriön aiheuttamat häiriöt on saatu korjattua.

Sähkökatkos sattui Oulun Torikadulla toimivan DNA:n Oulun laitetilan konesaleissa. Sähköt ehtivät olla pois 45 minuutin ajan, ennen kuin ne saatiin palautettua.

DNA:n osalta vika katkoi tietoliikenneyhteydet tuhansilta asiakkailta Oulun keskustassa. Yhteydet saatiin palautettua torstai-illan aikana.

Sähkökatkos näkyi katkoksena myös muun muassa DNA:n kiinteänverkon laajakaistapalveluissa, kaapelitelevisiopalveluissa, kaapelilaajakaistapalveluissa sekä muun muassa matkaviestinpalvelussa.

Sähkökatkos näkyi torstain aikana myös Elisan mobiiliverkon ja kiinteän verkon palveluissa, joissa oli häiriöitä Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Lapin, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Pohjanmaan alueella. Häiriön vuoksi yhteydet pätkivät tai olivat poikki kokonaan.

DNA:n ja Elisan lisäksi poikki olivat kaikkien konesaleissa toimivien operaattoreiden asiakkaiden internetyhteydet, GSM-palvelut, kaapeli-TV- ja IP-TV-palvelut, konesali- ja pilvipalvelut ja muun muassa sähköpostit.

DNA:n Torikadun keskuksen vuokrakonesalitiloissa toimii myös oululainen yrityspalveluita tarjoava internetoperaattori Netplaza.

Varatoimitusjohtaja Panu Korva arvioi, että kaikkiaan vika kosketti jopa satoja tuhansia operaattoreiden yksittäisiä yritys- ja kuluttaja-asiakkaita eri puolilla Pohjois-Suomea, kun mukaan lasketaan laajakaista- ja mobiiliyhteydet, erilaiset pilvipalvelut sekä sähköpostipalvelut.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Jos tuo sähkönsyöttöjärjestelmän huoltotyö pitää paikkansa, niin ompahan ollut todellinen ajatusten tonava, joka on ajoittanut huoltotyön ajankohdan juhannusta vasten klo 17 aikaan. Joku kunniamerkki olisi paikallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunniamerkki voisi olla lopputilin muodossa ja palkkaisivat pätevän kaverin tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä taisi olla sähkönsyöttöjärjestelmään tehty muutostyö ja asentajalle kiire juhannuksenviettoon? ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen paikka on Oulun ja koko pohjoissuomen tärkein tietoliikenteen solmukohta ja ns. ykkösluokan keskus, jossa pitää olla jatkuva ja turvattu sähkönsyöttö. UPS- ja varavoimavarmennettua sähköä myydään kallilla kWh-hinnalla vuokralla oleville operaattoreille ja sitten käy näin. Ts. tällaista tilannetta ei voi tapahtua ja niin se vaan jälleen tapahtui. Samanlainen totaali katkos oli kymmenen vuotta sitten samassa paikassa. IT-alan porukat kyllä muistaa sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sellaista tilannetta ei olekaan joka ei voisi tapahtua. Lähes kaikki kuviteltavissa oleva on nykytekniikalla jo mahdollista, ja inhimillinen panos siihen lisäksi mahdollistaa loput.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan ollut Naton harjoitusten aiheuttama vika? Kuulemma juuri puolustusvoimien kanssa harjoittelevat tietoliikennesotaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

DNAn vikakartta on aika kiva: siinä vika näkyy vain, jos kolmella vierekkäisellä tukiasemalla on yhtä aikaa vikaa. Siten DNA kartta näyttää hienolta, pe iltana klo 23 ei missään mitään vikaa. Maaseudulla on kuitenkin usein niin, että vain yksi tukiasema on riittävän lähellä kuuluakseen, ja korkeintaan kaksi. Kolme ei kuulu oikeastaan koskaan. Sen saa helposti selville peilailemalla kunnon suunta-antennilla.

Elisan kartta näyttää kaikki viat, ja aina on häiriö jossakin päin Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän kybersodankäynnin aiheuttamia "häiriöitä", mutta kukaan ei sitä myönnä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä konesalissa pitää olla UPS ja sitten varavoimageneraattori syöttämässä sähköä jos sähkönsyöttö katkeaa.
UPS:issa pitää olla kapasiteettia pitää koneet sähköissä sen ajan että generaattori ehtii käynnistyä.

Ei auta mitään että UPS antaa koneille aikaa kirjoittaa cachet levylle ja käyttöjärjestelmille ajaa itsensä alas, siitähän tulee käyttökatko. Ei se käyttöjärjestelmä alasajo hallitusti ole mikään edellytys millekään, kyllä filesysteemit osaa itsensä tarkistaa paitsi Solaris on kyllä sellainen että ei tahdo itse selvitä. Tietokannoille voi olla jopa parempi jos koneesta menee vain sähköt poikki.

Lisäksi ei ole mitään hyötyä "kontrolloidusta alasajosta" jos UPS akuista loppuu sähkö kesken alasajon.
Pelkkä UPS on myös huono jos sähkökatko kestää esim. 6 tuntia eli pelkällä UPS ei pelasta oikeastaan mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi olla vaikka näin: UPS syöttää kuormaa niin kauan kun akustossa riittää puhtia tai havaitsee valtakunnanverkon palanneen. Varageneraattori tarkoittaa tässä tapauksessa UPS:n kannalta valtakunnanverkkoa. Eli, jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu, varageneraattori käynnistyy noin 15 sekunnissa katkon alkamisesta ja kuorma siirtyy sille. Jos tai kun, jokin komponentti ei toimi suunnitellusti, jäljellä olevan peli ajan määrää UPS:n akuston koko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkos sitä onkaan asukkaita Oulun pohjoispuolella Pohjois-Suomessa, onko montakin sataa tuhatta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varavoimakone laitetaan kun halutaan varautua pitkiin sähkökatkoksiin tai sähkön kulutus on suuri. Sähköjen katketssa tulee lyhyt sähkökatkos ennen kuin varavoimakone käynnistyy automaattisesti.

Varavoimakoneen rinnalle laitetaan myös UPS mikäli halutaan täysin katkoton sähkö. UPS mitoitetaan esim 2 minuutin käyntiajalle jona aikana varavoimakone saadaan käyntiin (30 sekuntia pitäisi riittää automaattiseen käynnistämiseen).

Mikäli sähkönkulutus on pienempi tai halutaan varautua vain muutaman sekunnin sähkökatkoksiin tai sähköä tarvitaan vain koneiden automaattiseen sammuttamiseen hallitusti (10-20min), voidaan käyttää pelkästään UPSia. Näissä tapauksissa akkujen koko ja hinta pysyy järkevällä tasolla (=halvempi kuin varavoimakoneen hinta).

Viestintävirasto on jakanut laitteet 5 tärkeysluokkaan joissa keskeytymättömän sähkön varmistus on 3-12 tuntia (käytännössä UPS). Lisäksi on vaatimuksia kiinteistä ja siirrettävistä varavoimakoneista.
https://www.viestintavirasto.fi/attachments/maaraykset/Viestintavirasto54A2012M.pdf

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinkö heikoissa kantimissa on verkko? Heikoilla ollaan, jos yksi sali poksahtaa, tuhannet eivät näe esimerkiksi erotiikkaa koneillaan.
Tähän on saatava jotain helpotusta, tavallaan kuin korratelaatisuonia, kuten sydämessä, voivat korvata tukkeutuneita sepelvaltimon osia.
Näiin olisi tietoverkoissakin toimittava, että olisi enemmän ohitusmahdollisuuksia, etteivät menisi yhteydet kokonaan poikki.
Mauno Voutilainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

UPS pitää yllä kunnes generaattorit ovat käynnistyneet. Tässä tapauksessa homma ei ollut kunnossa kuten pitäisi ja katkos pääsi syntymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimivatko puhelimet!? Katvealueitten ollessa tosiasia, niin lankapuhelimet pitäisi säästä ja hommata puhelinkoppeja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä lisää jo entisestäänkin asiakkaiden korkeaa luottamusta ja tyytyväisyyttä operaattoreihin. Miten hätäpuhelunumero 112 kirjoitetaan savumerkein, tietääkö joku? Tai olisiko signaaliliput parempi vaihtoehto? Tarvitaan paljon tähystäjiä, mutta työttömiähän riittää.

UPSin pitäisi antaa varavoimageneraattorille aikaa käynnistyä, niin että serverit pysyvät käynnissä sähköverkon virtakatkoksesta huolimatta.

Kuka tuon konehallin oikein omistaa? Vaikuttaa ihan välkyltä kerätä kaikkien operaattoreiden serverit saman katon alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan tuossa viitataan siihen, että jos keskuksessa on sekä UPS että varavoimageneraattori, ei tuollaista sähkökatkosta pitäisi voida edes tapahtua. Jotain on ollut pielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota tuota, Soneralla oli vika avoinna KOKO SUOMESSA mobiililaajakaistassa eli mokkulassa tuollaiset 7 viikkoa. Vasta saivat korjattua. Netti katkeili 3-5 minuutin välein. Ole siinä sitten netissä tai tee työtä netissä haja-asutusalueella. Vika koski myös tuhansia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Mistä sinä tiedät että joku itse peukuttaa juttuaan? Lue lisää...
eräs vaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image