Kotimaa

Pohjavedet yhä matalalla monen kuivan vuoden jäljiltä – "Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa"

Kuumat ja kuivat kesät voivat näkyä pohjavesien tasossa jopa vuosien viiveellä. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 21.9.2019 20:50
STT

Ilmastonmuutoksesta huolestuneet vesilaitokset haluavat parantaa huoltovarmuutta tulevien kuivuuksien varalta

Pohjaveden pinnankorkeudet ovat yhä monin paikoin keskiarvoa matalammalla. Syyssateiden myötä tilanne alkaa kohentua, mutta ensi viikolla sateita on luvassa niin vähän, että toistaiseksi pohjaveden korkeus jatkaa ennusteen mukaan laskuaan.

–  Kaikki sateet ovat tervetulleita koko maassa. Suurissakin pohjavesimuodostumissa on vajetta edellisistä kuivista vuosista, ja onhan tämäkin ollut toistaiseksi kuiva vuosi, kertoo hydrogeologi Mirjam Orvomaa Suomen ympäristökeskus Sykestä.

Maan eteläosissa ja rannikolla pohjavesi on pääpiirteissään 20–60 senttimetriä ja maan keskiosissa 10–30 senttimetriä alle keskiarvojen. Pohjoisessa tilanne on lähellä keskiarvoa.

Kuivimmillaan varannot ovat Itä-Suomessa. Pohjois-Savossa ja Kainuussa pohjavesi on paikoitellen 60 senttimetriä alle keskiarvojen, Orvomaa kertoo.

Arviota siitä, kuinka paljon vettä pitäisi sataa tilanteen tasaantumiseksi, ei voi antaa.

–  Sadeveden imeytymiseen pohjavedeksi vaikuttavat esimerkiksi sateen voimakkuus ja maaperän laatu, Orvomaa perustelee.

Tietoja lähiaikoina kuivuneista pihakaivoista Sykeen ei ole tullut.

Pienet kärsivät isoja nopeammin

Pohjavesi reagoi veden tuloon viiveellä. Pihakaivoissa pinta voi laskea tai nousta viikoissa, mutta suurissa pohjavesialueissa viive voi olla useita vuosia.

Suomen Vesiosuuskuntien Liiton (SVOK) ja Suomen Vesilaitosyhdistyksen (VVY) mukaan pohjaveden tilanne ei tällä hetkellä uhkaa niiden toimittamaa talousvettä.

–  Kuivuus ei välttämättä näy vesihuoltolaitoksen toiminnassa, vaikka pienemmissä pohjavesiesiintymissä olevat yksityiskaivot kuivuisivatkin, sanoo vesiasiain päällikkö Riina Liikanen VVY:ltä.

SVOK:in mukaan muutamissa vedenottamoissa pohjaveden pinta on laskenut 70–80 senttimetriä normaalista. Laitokset ovat teettäneet lisävedenottamoita tai lisänneet tukkuveden hankintaa.

–  Tiedossamme ei ole yhtään laitosta, jolta vesi loppuisi tyystin, koska varautumisasia on hoidettu, kertoo liiton sihteeri Simo Heininen.

Yhdistysten mukaan kuivuus ei ole vaikuttanut veden hintaan lyhyellä tähtäimellä.

Ilmastonmuutos ajaa varautumaan

VVY kantaa huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista veden saatavuuteen pitkällä aikavälillä. Se teetti jäsenlaitoksilleen kyselyn siitä, miten poikkeuksellisen kuiva kesä 2018 vaikutti niiden toimintaan.

Kaksi kolmesta pohjavettä käyttävistä vesilaitoksista ilmoitti, että pohjaveden pinta laski normaalista. Valtaosa vastaajista kuitenkin kertoi, ettei kuivuus vaikuttanut asiakkaisiin. Tyypillisin vaikutus oli kehotus säästää vettä. Muutama vesilaitos myös järjesti vettä yksityiskaivojen omistajille.

–  Monella laitoksella pohjaveden väheneminen ei lopulta ollut merkittävää. Lisäksi laitoksilla on useita vesilähteitä, eli tilanne hoitui ennakkovarautumisella, VVY:n Liikanen sanoo.

Silti enemmistö vastaajista koki tarvetta varautua tuleviin kuivuuskausiin. Keinoiksi nähtiin uusien vesilähteiden käyttöönotto, varavesiyhteyksien lisääminen naapurilaitoksiin ja verkostojen kunnostaminen hukkaveden vähentämiseksi.

Syken mukaan ilmastonmuutos ei merkittävästi vaikuta muodostuvan pohjaveden kokonaismäärään. Sen sijaan sadannan jakauma vuoden mittaan voi muuttua.

–  Lisäksi roudan ja kuivuuden tuomat putkirikot saattavat lisääntyä. Suomen vesijohtojärjestelmän kunto on sinänsä suurempi riskitekijä, Mirjam Orvomaa sanoo.

MAINOS

Kommentoi

miten on oulunveden lähdemäki pohjavedenotto viinivaarasta, jokohan kohkaaminen riittää vai onko jotain omia patoutumia tai mielleyhtymiä olvassuon raiskaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nämä tiedot sateitten vähyydestä pitävät paikkansa, niin aivan varmasti joku käy joka viikko heittämässä ämpärikaupalla vettä minun veneeseeni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:37
Oulun kaupungin tahto toteutui – Kärpät lopetti haaparantalaisen Nuuskakairan tukun mainosten esittämisen Raksilan jäähallissa
13:32
Tuulivoimayhtiöiltä kova arvio: Yli puolet Suomen sähköstä mahdollista tuottaa tuulella vuonna 2030 – Suomeen on tehty lyhyessä ajassa lähes 1,5 miljardin tuulivoimainvestoinnit
13:12
Britannian poliisi löysi 39 ruumista rekan kontista – kuljettaja on pidätetty ja poliisi on aloittanut murhatutkinnan
12:55
Kaleva oikaisee
12:35
Nuori kärppävahti Justus Annunen jahtaa illalla liigaennätystä Pelicans-ottelussa – Kärppien sairastuvalla jälleen tungosta, Pesonen sivussa marraskuulle
12:21
Palokunta hälytettiin sammuttamaan savuavaa vanhaa nuotiota Kuivaniemellä
12:10
Lidlin uusi toimitusjohtaja haluaa kasvua – uudet myymälät Suomessa pääosin kaupunkeihin
30
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
24
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
19
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
15
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image