Kotimaa

Pitko syöttäisi Oulun kouluissa enemmän kasviksia ja rajoittaisi lihansyöntiä

KUVA: Leinonen Jukka
Kotimaa 30.1.2017 22:05
Kari Sankala

Vihreiden valtuutettu Jenni Pitko jätti maanantaina kouluruokailua koskevan valtuustoaloitteen Oulussa.

– Ehdotan, että Oulun kouluissa siirrytään kuluvana vuonna kasvispainotteiseen ruokailuun niin, että suurimpana osana koulupäivistä tarjoillaan kasvisruokaa ja muina päivinä liha- ja kalaruokia kasvisruoan vaihtoehtona.

Pitkon mielestä punaisen lihan tarjoaminen olisi syytä rajoittaa maksimissaan yhteen päivään.

– Tarkoituksena on siis vähentää kouluikäisten lihansyöntiä ja lisätä kasvisten syöntiä, Pitko toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Monesti maanantaisin oppilaat ovat todella nälkäisiä. Tietää, että viikonloppuna perhen rahoja ei ole sijoitettu ruokaan. Kokeneen opettajan sydän meinaa murtua, kun kaikkia ei voi auttaa. Onneksi lomarahoja leikattiin, niin ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ehdotus! Ehdotan lisäksi, että saan yksinoikeuden perustaa jokaisen koulun tiloihin.. (hyvän vuokran voisin maksaa, kouluille tuloja) pika/roskaruokapaikan josta jokainen voi OSTAA mitä haluaa jos ja kun, ei ilmainen kasvishöttö maistu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenlaisia ehdotuksia niitä tehdäänkin ja kuulemma vielä valtuutettu. Pitäähän sitä saada näkyvyyttä keinolla millä hyvänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaassa kasvuiässä olevat lapset tarvitsevat kunnon proteiineja ja rasvoja, niitä ei saa kuin eläinperäisistä tuotteista, lisää lihaa ja vähemmän etnistä lässytystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ehdotus.
Kasvisruoka on terveellinen, sillä on parantavia vaikutuksia kehoon . Kun tämä ehdotus otetaan käyttöön, sairaskulut vähenee ja vireystaso nousee. Tämän päivän liha ei ole eettisesti kasvatettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se liha on eettisesti kasvatettua, kun se liha hankitaan oikeasta paikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikissa kouluissa Oulun seudulla on tarjolla kasvisvaihtoehto liharuoan lisäksi, joten miksei halukkaat oppilaat voi itse tehdä valintaa niiden välillä? Lisäksi jos vanhemmat laittavat kotona pelkkää kasvisruokaa niin väitän että tekee hyvää saada koulussa liharuokaa josta saa kaiken sen mikä kasvisruokailijan täytyy ottaa purkista. Ja vaihtoehtohan sekin on, että vanhemmat kannustavat lapsiaan syömään kasvisruokaa, eikä siitä siten olen haittaa kenellekkään. Jos liharuoka jätettäisiin kokonaan pois niin lihansyöjille jäisi paha mieli ja kouluruuat jäisivät syömättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kasvavalta lapselta lopetetaan lihansyöminen,niin ihminen näivettyy joten lihasmassa vähenee. Yhdistelmä jossa joka aterialla kasvisten lisäksi on kalaa, kanaa, lihaa ja kananmunaa,siis jotain näistä. Määrä ratkaisee ja laatu. Aivot tarvitsee rasvaa, piitä ,fosforia yms. Jotta looginen ajatus toimisi ja tieto tallentuisi . Kolestrolin minimoiminen näkyy ihmisen liikkumisessa sillä silloin voi käydä niin että tasapainoaisti kärsii ja motoriikka vääristyy. Minulle kävi niin. Eläinkunnan tuotteiita ateriaa kohti 50-70grammaa ateriaa kohti takaa riittävän proteiinin saannin ja entsymaattiset ylläpidot. Sokeri sitävastoin voidaan minimoida koska se tuottaa käytöshäiriöitä.mitä enemmän sokeria sitä enempi häiriöitä. Sokeri lisää käymistiloja suolistossa jossa syntyy alkoholeja ja tekee ns. Sokerihumalan ja sitä kautta diabeteksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten kolesteroliarvot taas nousussa, samoin kuin suruton voin ja rasvaisen ruuan käyttö. Antaisitte edes lasten syödä terveellistä kasvisruokaa, josta saa kaiken tarvitsemansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolesteroli on välttämätön elämän ylläpitämisen kannalta, ei siitä pidä luopua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkajaisiksi kannattaa kaikkien tutustua voimassa oleviin virallisiin ravitsemussuosituksiin. Suositusten mukaan on tutkitusti terveyttä edistävää syödä 750 g käsittelemätöntä punaista lihaa viikossa. Pitkon ehdotuksessa ideologia pyrkii sivuuttamaan tieteen, mikä ei koskaan ole johtanut mihinkään hyvään. Kasvisruoan tarjontaa on ehdottomasti syytä lisätä ja tarjottavan ruoan laatuun kiinnitettävä enemmän huomiota. Liha yleisesti on hyvä tärkeiden ravintoaineiden (laadukkaat proteiinit, B12 vitamiini) lähde ja sen demonisointi ideologisin perustein ei ole oikein. Suomi on länsi-Euroopan maista lihankulutuksen kääpiö ja määrällisesti peränpitäjien joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liha ja kala kuuluvat kasvavan nuoren terveelliseen ruokavalioon. Kasvisruokavaliolla aminohappokoostumus jää vajaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä lapset tarvitsee kunnon ruuan! Nyt jo on niin vähän lihaa tarjolla, että lapset sanovat että oikein saa etsiä siitä!
Naurettava ajatus että tästä vielä vähennetään!
Säästämisesta on kysymys, suomalaislapsilta otetaan aina vain.
Ja muille tarjotaan heidän uskomuksen mukaan vaan parasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä pätevyydellä Pitko tällaista ehdottaa? Haluaa olla otsikoissa hinnalla millä hyvänsä?
Jos itse syö kasvisruokaa niin se on oma valinta eikä siitä muiden tarvitse kärsiä varsinkaa pakottamalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kotona jokainen voi valita punaista lihaa useammasti päivässä tulee tarpeet tyydytettyä kouluun tullaan opiskelemaan eikä syömään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiasta tehtiin muutama vuosi sitten kysely lapsille ja nuorille. Sai täyden tyrmäyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän sitä lihaa ole ruoka-annoksessa melko vähän nytkin,kustannussyistäkin jo. Paremminkin pitäisi satsata siihen että ruoka tulisi mahdollisimman läheltä,sillä maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatus on kannatettava. Kasvispainotteinen ruokavalio on kiistatta terveydelle edullisempi. Pitemmällä tähtäimellä se vaikuttaa kansanterveyteen merkittävästi ja vähentää sairauksia ja siten niistä johtuvia kuluja. Eihän tässä olla lihansyöntiä kieltämässä vaan kyse on painotuksesta. Lihaa lautaselle, mutta harkiten. Eivätkös kasvikset sitäpaitsi ole halventuneet viime aikoina? Ei ole niin kallista kuin ennen, jos halpuutus jää pysyväksi toimintatavaksi kaupan alalla. Ihmisten asenteet ja tottumukset muuttuvat vain hitaasti, vaikka muutokset voisivat tuoda mukanaan parempaa terveyttä ja virkeyttä. Kyse on asenteesta. Minusta ainakin ehdotus on oikein kannatettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno idea! Terveellisempää, ekologisempaa ja edullisempaakin ruokaa lapsille ja nuorille.

Saman mallin voisi ottaa käyttöön OYS:ssa. Siellä potilaille tuputetaan lihaa hirveitä määriä ja kasviksia saa hyvin vähän. Tämä ei tee hyvää potilaille, jotka joutuvat olemaan aloillaan. Ruoansulatus ei toimi. Sokerin määrä on myös korkealla, kun jälkiruokia ja sokerisia jogurtteja on jatkuvasti tarjottimella (ei ole terveellisempiä vaihtoehtoja tarjolla). Kuukauden sairaalassa juuri vietin ja onnellinen olen, että pois pääsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
91
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
67
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Eli kaikki 65+ eläkeläispariskunnat saavat valtiolta tukia yli 30 000 euroa? He saavat mielestäsi valtiolta tukia-....r... Lue lisää...
Hmmmmmm

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image