Kotimaa

Pitääkö tavallisen suomalaisen nyt tehdä jotain tartunnan torjumiseksi ja epidemian eh­käi­se­mi­sek­si – asiantuntijat antavat vain yhden tärkeän vinkin

Koronavirustartunnan vuoksi tämä on turhaa. Poikkeuksia ovat terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstö ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontaktit. KUVA: Eriika Ahopelto
Kotimaa 29.1.2020 20:11 | Päivitetty 29.1.2020 21:03
Ilari Tapio

Viranomaiset vakuuttavat, että tilanne on täysin hallinnassa. Tartuntatautikartoituksia tehdään Suomessa muutenkin viikoittain.

Onko tavallisten suomalaisten syytä poiketa normaaleista toimintatavoistaan Lapissa todetun koronavirustartunnan vuoksi?

Eipä juuri, vastasivat Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen ja infektiotautiyksikön päällikkö Taneli Puumalainen tiistai-iltaisessa tiedotustilaisuudessa.

– Tämä yksi tai muutama lisätartuntakaan ei muuta riskitilannetta, Salminen vakuutti.

– Tavallinen suomalainen voi suojautua huolehtimalla käsihygieniasta ja pitämällä hengityshygienian kohdallaan. Muuten itse kukin voi elää ihan tavallista elämää.

Hengityssuojainten käyttö on turhaa

Jossain määrin eri asia on, jos suomalainen on aikeissa matkustaa Kiinaan. Taneli Puumalainen korosti, että silloin kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita.

Tiistai-iltana ulkoministeriön sivuilla suositeltiin Wuhanin kaupungin ja koko Hubein maakunnan jättämistä pois matkustussuunnitelmista.

Uutiskuvissa ja Suomen katukuvassakin turisteilla näkyvistä hengityssuojaimista ei ole tavallisille suomalaisille hyötyä. THL:n sivuilla todetaan, että suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan ainoastaan terveydenhuollon toimipisteiden henkilöstölle ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille. Sellaisia ovat esimerkiksi samassa taloudessa asuvat.

Suojuksen käytöstä saattaa olla hyötyä myös sellaisille oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat olla läheisessä kontaktissa toisiin henkilöihin.

Matkailuyritykset nostaneet hygieniatasoa

Tiistai-iltana ei ollut tiedossa, että Suomen viranomaiset olisivat tehostamassa tai rajoittamassa tavallisten kansalaisten elämään liittyvää toimintaa koronavirustartunnan seurauksena. Sen sijaan matkailuyritykset esimerkiksi Saariselällä ovat nostaneet hygieniatasoa THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

Terveysviranomaiset ovat myös laittaneet alkuun kansallisen ja kansainvälisen prosessin.

Tavoitteena on kartoittaa kaikki mahdolliset altistuneet ja luoda tarkka arvio epidemian laajuudesta sekä pitää muiden muassa alan eurooppalainen verkosto ja Maailman terveysjärjestö (WHO) ajan tasalla.

– Noudatamme näissä tapauksissa kansainvälisiä ohjeita. Toiminta on hyvin vakiintunutta. Itse asiassa tämän tyyppisiä kartoituksia tehdään Suomessa muutenkin viikoittain, Mika Salminen kertoi.

– Epidemioiden torjuntatoiminta on Euroopassa ja varsinkin Suomessa erittäin vahvalla pohjalla.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (55)

Itse olen vaihtanut ison bensiini-moottorilla olevan öky volvon pieneen sähköautoon ja lopettanut kokonaan punaisen lihan syönnin. Enempää en aio tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Uraani halkeaa
ja tuottaa lamppuun valkeaa
mutta millään muilla mailla
kuin Suomella se ei oo riskiä vailla"

Eppu Normaalin sanoin, meillä aina vähätellään, ettei sama voi tapahtua Suomessa, mitä tapahtuu ulkomailla. Karanteenit käyttöön tälläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi muuta ko välttää turistipyydyksiä sekä Lapin että Kuusamon, ravintoloita yms. paikkoja missä on ulkomaalaisia pyöriskelemässä, sekä pestä kunnolla kädet ja hampaat aina kun tulee kaupoilta ja töistä kotiin. Virus on levinnyt ainakin kuukausi sitten koko Suomeen kiinalaisten turistien mukana joita on matkustanut junalla ja lentokoneella Helsingistä eri puolille Suomea. Näin se menee globaalissa maailmassa kun rajat ovat auki länteen ja itään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on kauhea hysteria ja pelko. Iltapäivälehdet ja kaiken tietävä some levittävät aiheetonta hysteriaa ja iso osa ahdistuu. Parhaat asiantuntijat esittävät rajoja kiinni välittömästi, mutta siinä taustalla voi olla myös muita perusteita. Ottakaa järki käteen ja lopettakaa panikointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivällä kuskataan koululaisia ja illalla kiinalaisia samalla bussilla , onko 15 min samassa tilassa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että on " vahvalla pohjalla" . Mitä käytännössä tehdään muka jos tartunnat Suomessa alkaa nousta? Eihän sikainfluenssaakaan saatu torjuttua. Kiinasta saa tulla tänne vapaasti ja vaikka tauti leviäisi kunnolla muuallekin Suomi tuskin rajoittaa tänne matkustamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa viranomaiset antavat vihjeitä ja vinkkejä puhumalla "" hyvästä käsihygieniasta "". Tämä ei kuitenkaan kertonut minulle mitä hyvä ""käsihygienia"" pitää sisällään, enkä myöskään pidä tuollaista ohjeistuksena joka opastaa hyvään käsihygieniaan.
Päätin selvittää asia muualata voidakseni paremmin ohjeistaa vanhuksia ja etenkin lapsia ja lapsenlapsia joiden soisi jo nuorena Suomessa oppivan käytännön ohjeita eri asiayhteyksissä

Lainasin seuraavan kansainvälisemmän asiantuntija ohjeen, joita nyt yhdessä harjoittelemme korvaamaan "" suomen viranomaisten hyvän käsihygienia vihjeen "".

Pese kädet usein saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan. Käytä alkoholipohjaista käsipuhdistinta, joka sisältää vähintään 60% alkoholia, jos saippuaa ja vettä ei ole saatavana.
Vältä koskettamasta silmiäsi, nenääsi ja suuasi pesemättömillä käsillä.
Vältä läheistä kosketusta sairaiden ihmisten kanssa.
Pysy kotona, kun olet sairas.
Peitä yskä tai aivasta kudoksella, heitä sitten kudos roskakoriin.
Puhdista ja desinfioi usein kosketut esineet ja pinnat.

Nämä ovat arjen tapoja, jotka voivat auttaa estämään useiden virusten leviämistä. CDC: llä on erityisiä ohjeita matkustajille .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kudos=nenäliina (engl. tissue).

Lisäänpä vielä, että jos nenäliinaa ei ole, yskiminen ja aivastaminen pitäisi tehdä hihan yläosaan, ei kämmeneen tai nyrkkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tarkkaan ottaen tarkoittaa hengityshygienian kohdallaan pitäminen kun se ei tässä tilanteessa kuulemma tarkoita hengityssuojainten käyttöä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suun voi peittää kädellä, liinalla kun aivastaa/yskii. Ei tarvi pärskiä muihin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan kuuluu jo jokapäiväiseen käytöstapaan tervejärkisellä ihmisellä mitä ohjeistat, kysyttiin että mitä thl oikein tarkoittaa tuolla ohjeella kun sellanen annettiin, ei siis tarvita maalaisohjeistusta tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pitämällä hengityshygienian kohdallaan." Kukapa selittäis ihan oikeasti, mitä tämä hengityshygienia tarkoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka paljon kiinalaisten matkailu on tuonut rahaa Lappiin. Revontulten maanakin Lappia kiinalaisille markkinoidaan.
Hetkessä voi romahtaa joulun kimalteinen utopia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan minä en jätä mitään sattu -
man varaan vaan aion pitää sekä
hengitysmaskia että hanskoja koko
työvuoron ajan. Olen töissä OYS : ssa. Laitan hengitysmaskin ja hans -
kat jo kotona päälle, ettei varmasti
mikään pöpö tartu.
" Vara ei venettä kaada. "

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mutta, auttaako tuollainen hengitysmaski oikeasti mitään ?
Koko päivän hengittää sisään ja ulos sen läpi, sehän on loppupäivästä ihan limainen itse maskikin, joka voi jopa lisätä levittämis vaaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nähdään, että aluksi kerrotaan ettei suomeen tule ja nyt jo kerrotaan olevan mahdollisia 15 tapausta. Kiinakin aluksi kertoi asian olevan hallinnassa ja nyt hallinta pettänyt sekä joutuneet karanteeniin laittamaan kaupungin. Tapaukset vaan kiihtyen lisääntyvät vaikka tiukat karanteenit. Who myös reagoinut tapaukseen kun määrät kasvaneet valtavasti. Ei edes SARS päässyt tapausten määrässä näin korkealle. 1-2 viikon päästä vasta todella tiedetään kuinka vakava on virus ja sen kuollettavuus. Viruksesta on muutenkin annettu todella vähän tietoa verrattuna aiempiin MERS ja SARS verrattuna. Tämä todennäisesti on vakavampi kuin nämä koska MERS ja SARS tapauksissa ei karanteeneja laitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai tulee. Luuleeko joku oikeasti että virukset sun muut pysähtyvät kiltisti rajalle koska Suomi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen koko ajan ihmetellyt sitä ,miksei matkustamista koko Aasian alueelle ja sieltä pois rajoiteta tällä hetkellä,eräät yli seitsemänkymppiset lähisukulaisenikin ovat matkustamassa muutaman päivän päästä Vietnamiin ,eivätkä kuuntele mitään varoitteluita. kyseisillä ihmisillä on myös perus sairauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (55)

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image