Kotimaa

Pitääkö hä­ly­tys­kel­lo­ja nyt soittaa lujaa vai onko tilanne "ei hätiä mitiä"? Eri maissa sovelletaan erilaisia vi­rus­tor­jun­ta­stra­te­gioi­ta

Kotimaa 11.3.2020 20:37
Ilari Tapio

Kansalaiset ovat koronaviruksen kanssa syystä hämmentyneitä ja epätietoisia. Suomen linja on ollut tietoiskumainen ja rauhoitteleva.

Yksi toimittajakoulutuksen opeista oli, että mielipidekirjoituksen kirjoittajalla on oltava mielipide.

Jos mielipidettä ei ole, teksti vaappuu laidasta laitaan tyyliin "toisaalta ja toisaalta". Sellainen pyörittely jättää lukijan ymmälleen: mitä kirjoittaja tahtoi ja mahtoi kirjoituksellaan sanoa?

Koronaviruksesta on mahdotonta muodostaa yhtä perusteltua mielipidettä. Kyseessä on siinä määrin massiivinen, moniulotteinen ja yllätyksellinen tapahtumavyöry ja uutisaihe.

Pandemiaksi julistettu epidemia on paikallinen, kotimainen ja kansainvälinen.

Paitsi terveyteen, se vaikuttaa rajusti talouteen, politiikkaan, urheiluun, kulttuuriin, liikkumiseen ja matkailuun sekä ihmisten arkiseen käyttäytymiseen ja kanssakäymiseen kaikkialla maailmassa.

Tartuntoja ja kuolleita suhteessa vähän

Hämmennystä lisää viranomaisilta, päättäjiltä ja asiantuntijoilta tulevien viestien ristiriitaisuus.

Ollaanko tässä nyt isoja rakenteita kaatavan katastrofin partaalla vai onko kyse vain ohimenevästä tautiaallosta, sellaisesta, jota muistellaan juhannuksena kaljapullo kourassa saunan terassilla?

Toistaiseksi sairastuneiden ja kuolleiden määrät ovat vähäisiä. Tätä kirjoitettaessa koko maailmassa on Kiina mukaan lukien vahvistettu noin 118 000 tartuntaa. Se on saman verran kuin Kuopiossa on asukkaita.

Kuolleita on maailmanlaajuisesti noin 4 200. Luku vastaa keskipohjalaisen Kaustisen kunnan asukaslukua.

Jos määrät suhteutettaisiin teelautasen kokoisessa ympyrägrafiikassa maapallon lähes kahdeksaan miljardiin asukkaaseen, koronaan sairastuneiden tai siihen menehtyneiden viipaleita ei näkisi paljaalla silmällä.

Nyt tulee se "toisaalta": Toisaalta tartunnat leviävät tunti tunnilta kulovalkean voimalla.

Koko Italia on julistettu sen vuoksi likimain poikkeustilaan. Saksassa liittokansleri Angela Merkel arvioi keskiviikkona, että 60–70 prosenttia maan väestöstä saa tartunnan. Ruotsissa epidemiologi ja professori Joacim Rocklöv on päätellyt, että ennen pitkää virus koettelee yli 50 prosenttia ruotsalaisista.

Suomesta tällaisia lausuntoja tai ennusteita ei ole juuri kuultu.

Eikö nyt olisi tarvittu yhteistä EU-linjaa?

Suomen virallinen linja on ollut maltillinen ja rauhoitteleva. Kansalaisille on teroitettu talonpoikaisia viisauksia. Käsiä pitää pestä, ja kättelyä on syytä välttää. Jos yskityttää, yskikää hihaan.

Korona ei ole isorokko eikä musta surma, mutta tavallinen sairastuvainen ei voi olla pohtimatta, olisiko edes Euroopan unionille pitänyt luoda pikavauhdilla yhteisesti noudatettavat ohjeistukset ja menettelytavat pandemiaksi yltyneen epidemian torjunnassa.

Nyt kotimainen "ei hätiä mitiä" antaa kansalaisille erilaisen viestin kuin muualla Euroopassa kumeasti soivat hälytyskellot.

Jopa Ruotsin-laivalla loppuviikosta pidettäviksi aiotut terveydenhoitajapäivät olivat ohjelmassa vielä tiistaina. Keskiviikkona ne peruttiin. Tampereella viikon päästä järjestettäviä lääkäripäiviä ei tiettävästi ole toistaiseksi peruutettu sen paremmin kuin sairaanhoitajapäiviä. Ne ovat vuorossa kahden viikon päästä Helsingin Messukeskuksessa.

Jos taloudesta puhutaan, Saksassa Angela Merkelin hallitus tukee maan koronan uhkaamaa teollisuutta miljardipaketilla, Suomessa Sanna Marinin (sd.) hallituksessa keskustellaan teoriatasolla, saattaako edessä jossain vaiheessa olla tilanne, jossa hallitusohjelmaan kirjattu elvytysmekanismi kenties laukeaa.

"Ollaanko tässä nyt isoja rakenteita kaatavan katastrofin partaalla vain onko kyse ohimenevästä tautiaallosta, jota muistellaan juhannuksena mukavasti saunan terassilla?"

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Ei aina voi ymmärtää toimintamalleja, joita viisaat suoltavat suut vaahdossa; pitäisiköhän palokunnankin odottaa palopaikalla, että paloa ei enää pysty sammuttamaan... ja sitten vaan selittelemään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnetonta vastuun pakoilua, saamaton Pääministeri luistelee heikoilla jäillä, Presidentti Niinistö joutuu vähän väliä patistamaan tumpeloa porukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peli on menetetty,niin kauan nysvättiin ja vieläkin porukkaa lennätetään Italiasta tuomaan lisää sairastuneita tänne,ei prkle saaneet sitäkään pysäytettyä! Voin kuvitella kuin Sauli Niinistöä raivostuttaa tämä saamattomuus! THL on lakkautettava pulju tämän jälkeen emme tarvitse sitä enää mihinkää,kun kansalaiset ois tietänyt tämänkin taudin kulun ajat sitten,THL on vaan antanut kaiken tapahtua ja tehnyt kohtalokkaita virheita taudin suhteen ja tämä sakki saa p0äättää asioista vielä tänäänkin. Hymyssä sui asinatun tijat selittää kuinka Suomessa on parempi terveydenhoito kuin muualla,näin Sanna Marin kertoi A- studiossa... Nii eihän näitä tapauksia pitänyt Suomeem tullakkaan kuin muutama,sanoi asiantuntija ensimmäisen tartunnan tultua Lappiin. "Kun Suomessa pystytään jäljittämään kaikki kontaktit" No ni8in ,pystytäänkö? Peli on menetetty ja syylliset kyllä tiedetään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eikait vaan Kärppien pelejä nyt peruta?
Olisi niin kiva saada Torille 10.000 ihmistä juhlimaan mestaruutta uuden hotellin viereen👍🏻💪

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten hämmennystä aiheuttaa mediaan käyttämä termi ’torjua’, kun toimilla yritetään HIDASTAA epidemian leviämisvauhtia. Estää leviämistä ei voi, epidemia pysähtyy vasta kun laumasuoja on saavutettu (tarvitaan 60 % väestöstä sairastamaan suojan saavuttamiseksi)
Menehtyneitä tulee joka tapauksessa lopulta yhtä monta.
Kysymys on otetaanko kerta kirpaisu vai pitkä hivutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaisilla on ihan oma päätösvalta 100% voivat päättää menevätkö ns. Lauma pileisiin tai vastaaviin töihinkään ei ole pakko mennä jne. Tarvitaanko tässä hallitus pellejä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedotus on hajanaista, milloin joku kertoo jotain ja joku toinen sivuten samaa kuitenkin hieman eri tavalla ja vastuu on turhan usein kuulijalla. Katastrofeissa esimerkiksi pelastusviranomaisilla on selkeästi tiedottaja, jonka kautta viesti annetaan ja tässä voisi tehdä samoin. Ministeri vastaa sitten omalta osaltaan suurista kokonaisuuksista. Tilanne kehittyy näköjään alkavan tulipalon lailla, pienestä alusta vaikeasti hallittavaksi roihuksi nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhoittukaa, Kiinassa epidemia jo laantunut. Kun ihmiset toimii oikealla tavalla epidemia saadaan kuriin. Vältellään tarpeettomia kontakteja, pintojen koskettelua ja pysytään oireisena kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tunaroitiin pahemman kerran vähättelemällä koronaa ja nyt sitten vasta tajuttiin että epidemia on väistämätön Suomessakin. Olisi syytä laittaa nämä vähätelleet viranomaiset vastuuseen epäonnistumisestaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanska sulkee kaikki koulut ja julkisen alan työntekijät kotiin, paitsi hoitajat ja poliisit.
Tanskassa päättäjät suojelevat kansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole halua estää leviämistä Suomessa. Maailmalla on tehty massiivisia toimenpiteitä, täällä ei. Suomalaisen henki ei ole kallis. Varsinkaan vanhusten joiden hoito on kallis.

Miksi ei ole esitetty viranomaisten arviota kuinka moni tulee sairastumaan? Ja kuolemaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Niinistö, lyöpä nyt nyrkkiä pöytään. Tämä hallituksen perusteeton toiveikkuus ei vastaa alkuunkaan kansalaisten tilannetajua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varovaisellakin matikalla luku on Suomessakin todella surullinen
5 519 586*50%= 2 759 793*3,5%=
96 593 kuollutta.
Toisessa maailman sodassa kaatui 95 000 suomalaista sotilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa nyt kannetaan huolta pyöriikö kiekkoliiga ja nouseeko tornit keskustan pöhinään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on muutaman vuoden saanut kuulla monesta suusta miten ihmisarvo on jakamaton, mutta se ei ilmeisesti sitä kuitenkaan ole.
Pandemiatilanteessa, jossa tavanomaista hoitoa ei voida emää antaa kaikille, on oikean potilasvalinnan suorittaminen keskeistä. Eniten niukkojen resurssien kohdentamisesta hyötyvät ne potilaat, joilla on parhaimmat mahdollisuudet selvitä takaisin aikaisempaan elämäänsä...
Se siitä ihmisarvosta sitten.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivoisi, että päättäjiltä onnistuisi edes seuraava yksinkertainen lasku:

kuolleisuusprosentti x sairastuneiden määrä = menehtyneiden lukumäärä

Parametri, johon voidaan viranomaistoimin vaikuttaa, on sairastuneiden määrä. Näin tehtiin Kiinassa, ja todennäköisesti onnistuttiin välttämään epidemian leviäminen koko miljardiväestöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ei resurssit riitä niin ei riitä. Ei siinä ole jollain ihmisarvolla mitään tekemistä. Tietenkin yksi keino olisi vaan yksinkertaisesti arpoa ne onnelliset, jotka hoitoa saavat, mutta tuskinpa se niinkään menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paitsi terveyteen, se vaikuttaa rajusti talouteen, politiikkaan, urheiluun, kulttuuriin, liikkumiseen ja matkailuun sekä ihmisten arkiseen käyttäytymiseen ja kanssakäymiseen kaikkialla maailmassa.
Vielä voisi lisätä tähän, että hiilidioksidipäästöt ovat pienentyneet merkittävästi...paljon enemmän mitä hallituksen hurjinkaan tavoite voi niitä vähentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image