Kotimaa

Pikkurangeri ja puis­to­mes­ta­ri: Petri Hautala kuljettaa taskussa työkaveria, jonka kan­sal­lis­puis­to­seik­kai­lut ihastuttavat somessa

Tämä on harvinainen kuva, sillä isorangeri on terävä ja pikkurangeri epäterävä. Petri Hautalan (takana) kuvissa asia on poikkeuksetta päinvastoin.
Kotimaa 10.11.2019 17:16
Jami Jokinen

Legoukko lähti mukaan puolivahingossa, kun Hautala huomasi yhteneväiset hatut. Pian tästä jalostui kansallispuiston viestintäidea, jota on kiitelty Metsähallituksen johdossa asti.

Hyvä työkaveri on sellainen, jonka kanssa huumori toimii myös vaikeammissa olosuhteissa. Hän kahlaa pelottomasti puroissa, kantaa karpaloita ja polttopuita, auttaa pitkospuiden naulaamisessa ja kurkistaa tarpeen tullen maamunaan.

Lisäksi hänet voi sujauttaa taskuun, kun juttu ei luista.

Tällainen on Metsähallituksen puistomestari Petri Hautalan mukana kulkeva "pikkurangeri", josta tuli hänen työkaverinsa puolivahingossa.

Hautala arvelee olevansa ainoa suomalainen puistomestari, jolla on samantyyppinen hattu kuin yhdysvaltalaisilla metsänvartijoilla eli rangereilla.

– Huomasin, että legoukolla on samanlainen ja vähän samanlaiset vaatteetkin kuin minulla. Olin myös miettinyt, miten saisin mittakaavaa valokuviin luonnon yksityiskohdista, "isorangeri" Hautala muistelee.

Oivallus johti yhteisiin luontoseikkailuihin, jotka ihastuttavat nyt ihmisiä Facebookissa.

Ei brutaalia, vaan kannustavaa ja positiivista

Hautala kuvaa muutaman sentin mittaisen muoviukon tekemisiä Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Pikkurangeri auttaa retkeilyrakenteiden kunnostustöissä ja ihmettelee monenlaisia pieniä luonnonilmiöitä omasta, ihmisen näkökulmasta poikkeavasta vinkkelistään.

– Metsähallitus voi tuntua joskus etäiseltä. Tämän ukon kautta voin kertoa, mitä me täällä teemme joutumatta itse pällistelemään kameran edessä, Hautala sanoo.

Huoltotöitä, luontoretkeilyä ja silkkaa hölmöilyä. Tätä kaikkea mahtuu pikkurangerin seikkailuihin Kurjenrahkan kansallispuistossa.

Puistomestari myöntää, että kyseessä on enemmän tai vähemmän hänen ajatuksiaan heijastava alter ego.

On kyse sitten metsäpalovaarasta, kadonneiden esineiden etsimisestä tai koirien kytkemisestä kansallispuistossa, niin kaverukset kertovat asioista vähän kieli poskessa.

– Viestimisen tapa on mennyt maailmassa brutaaliksi. Itse haluan viestiä positiivisen kautta ja kannustavalla tavalla.

Mutta kumpi oikeastaan on pomo?

Mainostomistouralta luontotöihin siirtyneen Hautalan kuvat ja videot syntyvät puhelimella. Salaisuus ei olekaan tekniikassa, vaan näkemyksessä.

Kuvat ja niihin liitetyt pienet tarinanpätkät tuntuvatkin hämmentävän eläviltä.

– Minulle on tärkeää, että ukko elää. Kuvakulma ja jopa katse ovat tärkeitä, Hautala miettii.

Usein meno on hulvatonta. Pikkurangeri saattaa esimerkiksi luulla lämpeävää retkikeitintä paljuksi tai limasieniä ufojen muniksi. Tai pelaa potkupalloa mustikalla.

Erityisen paljon ihmisiä ihastuttaa kaverusten lempeästi piikittelevä vuoropuhelu. Kumpi oikeastaan on pomo, ei aina ole ihan selvää.

– Kaveri voi olla väillä vähän hölmö, mutta joskus se on viisaampi kuin minä. Facebookissa siitä onkin alkanut tulla vähän työnjohtaja.

Ei tullutkaan kenkää, vaan kehuja

Legoukon seikkailut alkoivat viime keväänä. Aluksi Hautalaa jännitti, miten omasta mielestä hyvä oivallus otetaan vastaan.

– Kerran Metsähallituksen isosta palaverista soitettiin. Luulin, että tulee kenkää, mutta siellä onniteltiinkin onnistuneesta ideasta, hän nauraa nyt.

Syös nyt vaan se makkara, kun kerran pyysit! Noi on ehkä ufojen munia?

Metsähallitus on jopa ehdottanut, että pikkurangeri voisi seikkailla muissakin kansallispuistoissa tai jopa kaikissa. Hautala haluaa kuitenkin pitää kaverinsa Kurjenrahkan omana juttuna.

– On selvää, että tämä loppuu joskus. Mutta niin kauan kun se ei mene väkinäiseksi, niin jatketaan.

Fanien ei kannata hinkua tapaamaan

Kun Hautala aloitti puistomestarina kuusi vuotta sitten, oli Kurjenrahkan Facebook-sivulla muutamia satoja tykkääjiä. Nyt luku lähentelee seitsemää tuhatta.

– Parempaa palkintoa ei voi olla kuin kiitos niiltä, joille työtään tekee. Välillä menee ihan kylmät väreet, kun luen kommentteja, Hautala tunnustaa.

Jotkut koululuokatkin seuraavat säännöllisesti, mitä Kurjenrahkalle ja pikkurangerille kuuluu. Kyselyjä muovisankarin tapaamiseen on silti tullut vain pari kertaa.

– Onneksi. Se saa pysyä vähän mystisenä satuhahmona.

Pikkurangerin seikkailuja voi seurata Kurjenrahkan kansallispuiston Facebook-sivulla.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa asia että nykypäivänä oikeissa töissä saa leikkiä ja olla humoristinen. Ehkä se samalla parantaa työtehoa ja työilmapiiriä kun töissäkin saa olla kivaa. Otetaan kaikki tämä asenne ja maailma pelastuu tai ainakin täällä on kaikkien kivempi olla. Mutta ei unohdeta että ne työtkin pitää tehdä. Ja huom! kotonakin saa vähän leikkiä , myös aikuiset....ensin leikitään ja sitten siivotaan ja tiskataan yhdessä,eikö niin??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
130
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image