Kotimaa

Pi­ka­huu­me­tes­tien tulokset eivät luotettavia

Poliisi käyttää pikahuumetestiin nykyisin DrugWipe 6 S -testereitä. Sylkinäyte otetaan pyörittelemällä sinistä "tikkua" epäillyn suussa. KUVA: Saija Ollanketo
Kotimaa 12.4.2014 6:00
Susanna Kemppainen

Pikahuumetestereiden tulosten perusteella ei voi tehdä luotettavia johtopäätöksiä siitä, onko henkilö päihteiden vaikutuksen alainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päihdeanalytiikan yksikön johtaja Teemu Gunnar kertoo, että pikatestereiden antamat tulokset täytyy aina varmistaa.

”Pikatestien tuloksiin ei voi missään nimessä luottaa”, hän kuvailee.

Myös Vita laboratorioiden ylilääkäri Jukka Hurme sanoo, että pikatestit ovat vain suuntaa antavia. Ne voivat antaa positiivisia tuloksia, vaikka testattava ei olisikaan käyttänyt päihteitä ja päinvastoin.

”Jos niiden perusteella langettaisiin sanktioita, tehtäisiin oikeusmurhia.”

Sekä THL että Vita tekevät laboratoriotutkimuksia, joissa selvitetään pikahuumetesteissä positiivisen tuloksen saaneiden päihteiden käyttöä muun muassa virtsa- ja verikokeilla.

 Pikahuumetestereitä käytetään Suomessa muun muassa poliisissa, työpaikoilla, armeijassa, vankiloissa, terveydenhuollon yksiköissä, päihdehoidossa ja päivystyspoliklinikoilla.

Lue lisää 12.04.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

En suostu testiin jos sitä yrittävät tehdä. Puhaltamaan suostun koska on luotettava testi.
Ja lain mukaan ei ole suostuttava kumpaankaan testiin. Ihmettelen miten näin on mutta on tapauksia jossa on kieltäytynyt puhaltamasta ja poliisit eivät ryhtyneet toimenpiteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö noi pikatestit pitäisi kieltää? Nehän ei selvästikkään palvele yhteistä etua vaan ovat jopa haitaksi, eivätkä ne varmaan mitään halpojakaan ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisinkin on saatava tulosta vaikkakin epämääräisillä testeillä, niinhän yx poliisi paljasti iltikselle että jos ei sakkoja jaa niin potkut saa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmaan ole edes aivan halapoja nuo arpatikut? Mutta hyvän asian puolesta kannattaa valtion ottaa velkaa ja ostaa tikkuja. Ja niinkuin useissa aatteellispainotteisissa rahankeräyksissä, hyöty varsinaisen asian osalta on parhaassa tapauksessa vähäinen. HUUmeidenvastainen taistelu on iso bisnes.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko toimittajalla tarkempaa tietoa siitä, missä työpaikoilla pikahuumetestereitä on käytetty? Se on nimittäin työnantajan puolelta ainakin yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomisesta, ja todennäköisesti myös henkilörekisteririkos, täysin riippumatta työntekijän suostumuksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että huumetesti on vapaaehtoinen AINA. PISTE.
Tosin työnantaja voi ryhtyä toimenpiteisiin jos kieltäytyy. Mitä ne toimenpiteet sitten on niin sen näkee vasta kun kokeilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ois vihoviimesintä..jos tälläsiä tulis työelämäänki..näitä liuskoja..ei mitää luottoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleisimmätkin allergia ja yskänlääkeet antavat positiivisen tuloksen amfetamiinille sekä opiaateille. Eräät yleisesti leivonnassa käytetyt siemenet antavat positiivisen tuloksen opiaateille. Vaikka niitä olisi vain ripoteltu sämpylän päälle ja sämpylä nautittu aamukahvin yhteydessä, päivällä annat jo positiivisen pikatesterituloksen opiaateille. Tämä taas voi johtaa ajo-oikeuden peruutukseen useiksi viikoiksi. Ajaksi joka menee verikokeiden valmistumisessa oikeuslääketieteellisellä. Samassa yhteydessä kun kortti hyllytetään epäilty ja hänen ajoneuvo voidaan viedä poliisilaitokselle tarkempiin tutkimuksiin. Äärimmäisissä tapauksissa juurikin jutussa esitelty pikatesteri on johtanut ajokortin hyllyttämiseen, ajoneuvon ja henkilön tutkimiseen poliisilaitoksella, kotietsintään ja lapsen huostaanottoon. Kaikki edellämainittu lähti vyörymään lumipallon tavoin yhdestä positiivisesta tuloksesta pikatesterissä jonka allergialääke oli saanut aikaiseksi. Tapahtuman noteerasi aikoinaan useampi media.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuoret , lukekaa Saksaa jos homma tästä ei muutu suomessa niin on paikka mihin mennä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eikö riitä,että testi on suuntaa näyttävä,että onko käyttänyt tai ei ,ainahan pitää viedä lääkäriin ja ottaa tarkempi testi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos olisikin suuntaa-antava, mutta kun ei. 2011 tästä oli lehdissä viimeksi juttua, kerrottiin että 60% positiivisista osoittautuu jatkotutkimuksissa vääriksi hälytyksiksi. Lanttia heittämällä siis osuisi useammin oikein, ja halvemmalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin söin dacapon ja poliisi pysäytti puhalluskoe näytti yli sallitun ja huumetesti näytti myös ja päästivät jatkamaan että ei poliisikaan luota noihin testeihin....että vetäkää p.....een testinne! Syökää dacaboa testi menee sekaisin ..hääähähähähähä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmastikkaan pidä paikkaansa, mitä nämä testit näyttävät. Jouduin huumeiden vaikuktuksen alaisen tyypin kanssa kolari tilanteeseen ja kyseisten testien tulokset olivat ihan naurettavia vaikka äijä oli täysin pilvessä eikä siinä olisi edes tarvittu mitään testejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka monta oikeusmurhaa on jo tapahtunut?
Jokin aika sitten uutisoitiin lapsen huostaanotosta, koska huumetestitulkitsija oli sekoittanut kahden, ellei kolmenkin ihmisen näytteet keskenään. Äidiltä vietiin lapsi.
Vuosikymmeniä jatkuneella propagandalla on luotu lynkkausmieliala esimerkiksi hampun tupruttelijoita kohtaan.

Suomen naiset! Isoäitinne tekivät sen, mitä poliitikot eivät uskaltaneet. Suomen naiset näkivät, että alkoholin kieltolaki ei suinkaan poistanut viinaa ja sen myötä kaikkea pahuutta maailmasta. Kieltolain seurauksena rikollisuus kasvoi, ,viranomaiset korruptoituivat, väkivalta ja kuolemantapaukset lisääntyivät. Yhteiskunnasta alkoi tulla liian vaarallinen.
Ja ennenkaikkea; alkoholin saatavuus ja vahvuus lisääntyivät.
Suomen naiset äänestivät yhteiskunnalle liian vaarallisen alkoholin kieltolain kumoon.
Suomen naiset! Olkaa kuin isoäitinne ja käykää kannattamassa kansalaisaloitetta kannabiksen kieltolain kumoamiseksi.
Jumala rakasta isänmaatamme varjelkoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunhan tässä nyt aikaa menee vielä vuosikymmen tai näin, niin tälle tullaan kyllä nauramaan. Ihmisiä testataan sen mukaan mitä he omassa yksityisessä elämässään tekevät. Koko show on seurausta kieltolaista joka on siirtänyt huumeet ammattirikollisten monopoliksi. Ongelma on ainoastaan se että valitettavan usein huumeita ostava joutuu asioimaan rikollisen kanssa sen sijaan että asioisi paikallisella rehellisellä yrittäjällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itselläni poliisi vainosi kuukausitolkulla, kun olin käynyt asunnossa jossa poltetaan -hui kamalaa, kannabista.
suomessa ei kannata tuntea ihmisiä jotka polttavat, koska päätyy helposti vainoamisrekistereihin.
suosittelen että et tunne ketään, koska nykyisin kuka tahansa saattaa olla polttaja.
turvallisinta on eristäytyä.
minulle tehdyistä testeistä 7 testiä kymmenestä tehdystä näytti väärin, ja poliisilaitokselle joka kerta siis. kymmenen kertaa siis testattiin liikenteessä. eli aina kun poliisi näki rekisterinumeron, pysäytettiin ja testattiin, vaikka oikeusasiamies on erikseen nuhdellut poliisia siitä, että täytyy jotenkin törttöillä liikenteessä ennenkuin voi käyttää drugwipe-pikahuumetestiä. sääntöjen mukaan ajavaa ei ole oikeusasiamiehen mukaan syytä testata. no, tätä ei noudateta suomen poliisissa.

mm. työpaikan pihalla jenkkityyliin näyttävä pidätys. ideana kai että työkaverit näkisivät, ja saisin potkut.
siitä ensin putkaan, sitten alasti riisutaan poliisien edessä, perää pitää näyttää kun sinne kuulemma kätketään kaikenlaista, vessaan ei pääse tunteihin. nöyryytystä.
kun sitten oikeuslääkäri totesi minut selväksi, ei tullut anteeksipyyntöä. mulkoiltiin vain ja tehokaksikko katosi paikalta.
auto oli pengottu, verhoilut revitty alas(kiinnikkeet rikottu) kuten kaikki muukin autossa ollut tavara. koirankarvoja auto täynnä (astmaattinen lapsi). tämä toistui siis seitsemän kertaa.
poliisilla on myös tapa tuomita kansalainen ennen oikeudenkäyntiä, koska poliisi tietää.
esim lapseni kanssa pysäytettäessä nuorempi mulkvisti alkaa kovaan ääneen huutaa "oletko taas ottanut huumeita? täällä näkyy että sulla on huumetausta. miksi ajat huumepäissä lapsi vielä kyydissä" jne. pyysin useita kertoja lopettamaan, koska kyseinen kuvitelma ei liity itseeni millään lailla, enkä halua hämmentää 10v lasta turhan takia. poliisi ei lopettanut. tällä kertaa onneksi pikatesti antoi oikean tuloksen, ja suulas kyttä paineli autoon murjottamaan. anteeksipyyntöä ei tullut. poikani kyseli asiasta useita kertoja ihmeissään ja peloissaan.
tämä vaikutti varmasti lapseni käsitykseen poliisista, kuten myös omaanikin.

kiusaaminen loppui vasta, kun vaadin kirjallisesti nähtäväksi itseäni koskevat rekisterit.
poliisilla on useita rekistereitä jotka ovat puutaheinää, ja perustuvat poliisin valistuneisiin arvauksiin.
nämä (silloin laittomat) rekisterit piti siis tuhota osaltani, jotta en näkisi niitä rekisterikatselmuksessa.
kiusaaminen loppui kuin seinään.
nyt vuoden alustahan nämä huuhaa-rekisterit muutettiin laillisiksi, ja mielivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa.
hyvä suomi !!
hyvä katajainen !
suomi nousuun nöyryyttämällä kansalaista !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne tiedot kannattaisi monen muunkin käydä laitoksella tutkimassa ketkä urkki tietojasi! ja kaleva voisi julkaista kommentteja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kohta Kalevan kommentoijat alkavat lätisemään rikollisten paapomisesta ja muusta, millä ei ole mitään tekemistä tämän uutisen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

8:47
Amnesty: Siirtotyöläiset Qatarissa kuukausia ilman palkkaa – MM-kisojen rakennustöiden kuolonuhrit ja boikotit eivät ole vaikuttaneet epäkohtiin
8:00
Näin syntyvät kasvissyöjän kampasimpukat – Herkuttele hyvin myös pihlajanmarjoilla, palsternakalla ja syyssipuleilla Tilaajille
8:00
Sofi Oksasen odotettu uutuusromaani kertoo rumasta bisneksestä – kävimme kirjailijan kanssa hedelmöitysturismin tapahtumapaikoilla Ukrainan suljetussa kaupungissa Tilaajille
7:00
Kalen! kalluppi: Näytäkkö nää hyvältä?
7:00
Uotinen johdattaa sinkut pöytään – sokkotreffeillä vaivaava jännitys välittyy kotikatsomoon
7:00
Päivän leffapoiminnat: Kookospähkinälaukkaa päin historiaa – Monty Pythonin elokuva tipauttaa katsojan jakkaralta
7:00
Latitude 66 Cobalt ei tavoittele lupaehtojen heikentämistä Lukijalta
34
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
27
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
16
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
15
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
14
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
11
Näin budjetti vaikuttaa arkeesi: Keskituloisen palkasta tippuu 160 euroa, autoilu kallistuu ja kotitalousvähennys laskee
7
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Kerran olen toyotan koeajanut ja jäi myös viimeiseksi. Miksi noin huonoja autoja edes tehdään. Lue lisää...
Jalmari100

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image