Kotimaa

Pih­la­ja­lin­nas­ta potkut saaneen Moilasen tulevaisuus on nyt auki: "Oma virhe"

Riikka Moilanen käytti maanantain valtuustokokouksessa syrjäytyneistä ihmisistä sanaa "ihmisroska". Ilmaisun vuoksi Moilanen sai potkut Pihlajalinna Oulun toimitusjohtajan paikalta.
Kotimaa 11.9.2018 12:10
Pasi Klemettilä

Riikka Moilanen oli tiistaina edelleen pahoillaan puheestaan valtuustossa.

– Pyydän anteeksi, Moilanen sanoi.

Hän ei tiennyt tiistaina, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– En tiedä, hän sanoi.

Pihlajalinnan päätös erottamisesta ei tullut Moilaselle yllätyksenä.

– Olen käynyt eilen ja tänään keskusteluja toimitusjohtajan kanssa. Ei tuo tiedote ihan yllätyksenä tullut, Moilanen sanoi.

Moilasen jatko Oulun kaupunginvaltuustossa on hänen mukaansa keskustan valtuustoryhmän käsissä.

– Minulla on äänestäjien vahva mandaatti, mutta olen valtuustoryhmälle ehdottanut, että voin pidättäytyä valtuustotyöskentelystä, jos se katsotaan tarpeelliseksi tai aiheelliseksi. Ryhmä päättää siitä, haluaako se lisää sanktiota. Kyllä minun mielestäni nyt on aika kovat päätökset tullut minulle tästä virheestä. Minun mielestäni tämä on jo aika riittävä.

– Asia, johon halusin puuttua, ei sillä poistu, että minut erotetaan työpaikasta. Olen pyytänyt anteeksi puhettani. Se oli huono ja varsinainen viesti ei tullut selkeästi sanottua. Ja se on minun oma vikani, Moilanen sanoi.

Hän kertoi saaneensa palautetta koko maanantai-illan ja tiistaiaamun ajan.

– Paljon on ystäviä, jotka haluavat tukea ja tuntevat minun arvomaailmani. Siitä kuvasta, joka nyt on minusta levinnyt, en itseäni tunnista. Mutta oma virhe, Moilanen sanoi.

– Yksi sana, siitä on kysymys. Mutta ne ihmiset, heitä ei tällä pelasteta. Siihen on toiset toimet. Minun mielestäni ei voi sanoa, että se on vain lain ja poliisin asia. Kyllä meillä on yhteiskunnassa muitakin tapoja heitä auttaa.

Hän kertoo opiskelleensa koko ajan työn ohessa.

– Alan nyt tehdä hallintotieteiden kandidaattityötä, aloitus on ensi maanantaina. Siihen vain lisää vauhtia ja mahdollisimman pian maisteriksi. Jospa sitten ovia avautuisi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

Nyt on aikaa keskittyä miettimään sitä miten syrjäytyminen olisi estettävissä.
Ihmettely ja paheksunta eivät sitä poista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeesti niitä hallinnollistenkin virkojen ja toimien ovia onkin auennut ilman mitään koulutusta. Nythän taisit niitä itse sulkea ja pelkällä kandintutkinnolla tuskin aukeavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pahoittelen Riikka kovin joutumistasi syrjäytettyjen joukkoon. Mutta ota tästä hyöty irti ja perehdy tosissaan syrjäytettyjen asemaan ja kohteluun. Itseaiheutetun syrjäytymisen henkilöille on yhteiskuntamme luonut palvelu(=inkvisitio)-laitokset alkaen TE-keskuksesta. Älä huoli siitä, mikä tai kuka olet, TE-keskuksessa kaikkia syrjäytettyjä kohdellaan samalla tavoin sääntöjen mukaan. Parasta ilmoittautua TE-keskukseen työn(=työttömyystuen)hakijaksi heti, eikä vasta erorahan päättyessä.

Älä huutele opiskelupaikasta, sillä menetät arvokkaan kokemuksen TE-keskuksen järjestämistä syrjäytettyjen hoidosta.

Jos selviät opiskeluansasta ja sinut hyväksytään TE-keskuksessa työnhakijaksi(=työttömyystuen saajaksi), sinun on haettava ansiosidonnaista eli käännyt sen työttömyyskassan puoleen, jossa olet jäsenenä olet ja kassamaksut hoitanut. Hakemukseesi pitää liittää syrjäyttämistäsi edeltävän 6 kuukauden palkkatodistukset, ja muut etuudet, kuten valtuuston, muiden julkishallinon toimielinten ja yritysten hallitusten kokouspalkkiot.

Jos olet jonkun toimihenkilöliiton jäsen, hakemukseesi vastaaminen saattaa kestää pari kuukautta. Aktiivimalli ja sen toteutuminen on vienyt kassahenkilökunnan käytettävissä olevat resurssit, pikaisemmat käsittelyt onnistu. Jos TE-keskus on antanut lausuntonsa kielteisenä, niin työttömyyskassa sen sinulle ilmoittaa parin kuukauden päästä hakemuksen käsiteltyään.

Jos oletkin entisenä yrittäjänä ja tj:nä yrittäjien työttömyyskassa SYT/AYT maksanut, voi käsittely olla nopeampi, mutta korvaukset ovat YELiin ilmoitettujen työtulojen mukaiset. Yrittäjinä syrjäytetyt tahtovat olle mopen osilla eli ansiosidonnaiset ovat alle työmarkkinatuen.

Kun sinulle on nyt syrjäytettynä tarjoutunut tilaisuus perehtyä kolleegoiden selviytymiseen, niin ota ihmeessä ilo irti aktiivimallistakin.

Sinun pitää vain hankkia 65 työttömyyskorvauspäivän jakso, jonka jälkeen pääset osoittamaan aktiivisuutta. Aktiisuutta ei osoiteta kuin lain mukaisilla tavoilla. Roskien poisto Isokadulla vapaaehtoisesti ei käy aktiivisuudesta. Aktiivisuuden osoittamiseksi vain seuraavat kelpaavat:
- teet palkkatöitä TESsin mukaisella palkalla (tai vähintään 6,91€/h) tai
- ansaitset yritystoiminnasta vähintään 241,04€ tai
- osallistut viitenä päivänä TE-toimiston osoittamiin työllistymistä tukeviin toimiin:

Mutta muista: Yhdistelmiä edellä eritellyistä aktiivisuuden osoittamisen tavoista ei voida laskea yhteen.

Sinun tarmollasi pystyisit perehtymään ja täyttämään kaikki aktiivisuuden ehdot. Itseasiassa voisit osallistua kaikkiin TE-keskuksen järjestämiin työllistymistä edistäviin palveluihin. Niistä voi koitua valtava hyöty. Varo kuitenkin joutumasta TE-toimiston mielestä työvoimapoliittisesti moitittaviin tilanteisiin, kuten töihin, ilmoittamatta TE-toimistolle.

Mutta sinulla on ainutlaatuinen tilaisuus perehtyä laatimiimme ja työttömyysvakuutusmaksuilla ja veroilla kustantamiimme syrjäytettyjen hoitoihin. Älä jätä tilaisuutta käyttämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten miettimään, oliko työsuhteen purkamiseen erityisen painava peruste? Siis oliko laillinen työsuhteen purku? Esim. Teollisuusliiton ja Pro liiton ylityökielto ihmiset?. Miettikääpä omaa työsuhde turvaa ja toimitusjohtajan sopimusta? SAK:n pykälillä työsuhdetta ei voi näin vähästä purkaa tai irtisanoa?

Ymmärrän että ketään ei saa julkisesti pilkata, mutta kyllä asiassa on myös toinen puoli: aika kirjavaa porukkaa keskustassa hengailee, ja siitä näitä ongelmia muodostuu (roskaaminen, paikkojen sotkeminen, turvallisuuden tunteen heikkeneminen)...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voimia ja tsemppiä Riikalle! Tunnen hänet ja arvomaailmansa, ja tiedän hänen halunneen just apua näille rumasti nimitetyille ihmisille. Kohtuuttomaan lokaan hänet halutaan heittää yhden taitamattoman sanan vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tsemppiä minultakin siihen, että aloittaisi ihan henkilökohtaisen syrjäytyneiden avustamisen lehdistölle avautumatta. Nythän olisi aikaa jalkautua kaduille käytännön hommiin ja ongelmissa auttamiseen. Opinnot voivat olla vähemmällä painotuksella, kun ei niiden kanssa ole tähänkään asti kiirehtinyt. Openainen voisi ruveta kaveriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei muuta kuin ilmoittautuu työmarkkinoiden käytettäväksi TE -keskuksen sivuilla! Ja siitä sitten aktiivimalli -myllytykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No nyt oot sitten osa meikäläisten roskasakkia, me ollaankin suunniteltu mielenilmaus siihen Linnan (Pihlaja) kulmille. Hoks, nyyttäri periaatteella mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääsääntöisesti porukka tahtoo olla pahoillaan silloin kun omilla teoilla sattuu olemaan ajallisia tai taloudellisia seuraamuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä edelleen olen siinä ymmärryksessä, ettei kyse ollut niiden ihmisten auttamisesta, saati pelastamisesta, vaan siitä häiriöstä, mitä he aiheuttavat. Likaisesta ympäristöstä keskustan tietyillä alueilla ja väestä, joka aiheuttaa häiriötä ja jopa pelkoa kaupungilla. Sitä keskustelua on turha yrittää muuttaa näiden ihmisten auttamisen tai pelastamisen suuntaan, ei heistä suurin osa kaipaa mitään pelastusta. He ovat päättäneet elää niin ja siitä aiheutuu tietty määrä häiriötä muille. Ei alkoholistia tai narkkaria kukaan pelasta, elleivät he itse sitä halua.

Virhe oli Moilasen oma, se oli iso virhe ja sille löytyi nyt hinta. Mutta keskustelun sisältöä ei kannata enää yrittää muuttaa, ei se mitään muuta tai korjaa. Virheitä on tehty muuallakin; Rotuaarille valittu väärä pintamateriaali, Valkean kesäkatu katettu ymmärtämättä mihin se johtaa, päihdehuollosta leikattu. Näitten kanssa pitää nyt elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän sotkuinen paikka on. Turistit kun kehuu mm. Oulun siisteyttä, kauneutta, viihtyisyyttä, ystävällisiä Oululaisia ihmisiä, rauhallisuutta ja itse olen saman nähnyt läheltä.
Lasitettu kävelykatu on Oulun ylpeys ja tapahtuma paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Se vetää monesti hiljaiseksi. Me kukaan emme ole oman elämämme käsikirjoittajia. Kuka tahansa ihminen voi olla joskus siinä tilanteessa, ettei voi itse itseään auttaa. "

Lisättäköön tämän papin kommenttiin vielä se että Moilanenkin on ihminen. Ja inhimillinen ihminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästähän ihmisestä tulee hyvä hallintotieteiden edustaja. Ainakin tietää mistä puhuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän joku uusi kiva poliittinen palkkiovirka saada hänelle aikaiseksi, ettei tarvi alentua tavallisen kansan keskuuteen tavalliseksi työnhakijaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

125
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
91
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
39
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
36
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
33
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa
32
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
23
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton kannatus hurjassa nousussa

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image