Kotimaa

Pihlajalinnan yt-neuvottelut päätökseen – 180 työtehtävää lopetetaan, valtaosa toteutetaan ir­ti­sa­no­mi­sil­la

Pihlajalinnan yt-neuvottelut johtivat noin 180 työtehtävän päättymiseen, joista valtaosa toteutetaan irtisanomisilla. KUVA: Janne Ruotsalainen
Kotimaa 15.8.2019 8:23
Kaleva

Terveyspalveluja tuottava Pihlajalinna on saanut päätökseen 17. kesäkuuta 2019 aloitetut yhteistoimintaneuvottelut, yhtiö kertoo. 

Neuvottelut johtavat noin 180 työtehtävän päättymiseen, joista pääosa toteutetaan irtisanomisilla. Osa henkilöstönvähennyksistä toteutetaan eläkkeelle siirtymisinä ja muuna henkilöstön vähentymisenä, joita ei korvata toimintojen uudelleenorganisoinnin myötä.

Yhtiöllä on toimipisteitä muun muassa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa.

Toimenpiteet ovat osa tehostamisohjelmaa, jolla halutaan varmistaa yhtiön toimintaedellytysten säilyminen kaikissa palveluissa ja toimipaikoissa.

Työtehtävien lakkaamisen lisäksi yhtiö tehostaa johtamisjärjestelmäänsä ja hallintoaan mm. virtaviivaistamalla ja keskittämällä toimintojaan yhtiön pääkonttoriin Tampereelle.

Lisäksi yhtiö yhdistää toimipisteitään, karsii päällekkäisiä toimintojaan ja tehostaa yleistä kustannusten hallintaa. Tehostamisohjelmalla arvioidaan saavutettavan noin 17 miljoonan euron kustannussäästöt.

Kustannussäästöt ja henkilöstövähennykset toteutetaan pääosin kuluvan vuoden loppuun mennessä siten, että ne toteutuvat täysimääräisinä vuoden 2020 aikana. Säästövaikutuksen kuluvalle vuodelle arvioidaan olevan noin 5 miljoonaa euroa, ja neuvotteluiden mukaisten päätösten täytäntöönpanosta kirjataan noin 8 miljoonan euron oikaisuerä.

– Pihlajalinna on kasvanut voimakkaasti yritysjärjestelyin ja palveluverkkoa kasvattamalla. Neuvotteluissa tarkasteltiin kattavasti yhtiön kulurakennetta, toimipaikkaverkostoa ja asiakasvolyymien kohdentumista toimipaikoittain, toteaa toimitusjohtaja Joni Aaltonen tiedotteessa.

– Olen tyytyväinen yhteistoimintaneuvotteluiden aikana henkilöstön edustajien kanssa saavutettuun hyvään vuorovaikutukseen ja neuvotteluiden lopputulokseen, jossa mahdollisimman moni työpaikka kyettiin säilyttämään, kun merkittäviä kustannussäätöjä toteutuu muissakin kuin henkilöstökuluissa. Nähdäkseni näillä toimilla voidaan varmistaa yhtiön positiivinen kehitys, Aaltonen jatkaa. 

Yhteistoimintaneuvottelut koskivat Pihlajalinna Oyj:tä ja pääosaa sen tytäryhtiöiden henkilöstöstä. Neuvottelut eivät kuitenkaan koskeneet Pihlajalinnan ja sen yhdessä kuntien kanssa omistamien niin sanottujen kuntayhtiöiden (Jokilaakson Terveys Oy, Jämsän Terveys Oy, Kolmostien Terveys Oy, Kuusiolinna Terveys Oy, Laihian Hyvinvointi Oy, Mäntänvuoren Terveys Oy) henkilöstöä eikä liikuntakeskusyhtiöiden henkilöstöä.

Lisäksi yhteistoimintaneuvotteluiden ulkopuolelle jäivät neuvottelujen kohteena olevissa yhtiöissä kokonaan kliinisessä hoitotyössä työskentelevät lääkärit.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Sipilän hallitus laittoi tämän maan asiat kuralle yrittivät sote maakuntaa et riisto onnistuisi täydellisesti kikyä aktiivimallilla uhkailemalla suomen kansan riistoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä kommentoidaan laidasta laitaan.
Olisi joskus hienoa jos kritiikin heittämisen vastineeksi olisi hyvä esittää jotain.
Nykyhallitus sentään on tullut jollain tavalla tähän päivään ja ihmisten tasolle.
Annetaan nyt niiden tehdä työtään ja mieluummin tuetaan, kuin vastustetaan kaikkea 😊

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olivat liian varmoja, että SOTE menee läpi ja koko terveydenhuolto yksityistetään, eli annataan rahastajien käsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Suurin osa toteutetaan irtisa -
nomisilla. " Tämähän se on
varmin tapa saada OY: lle lisää
rahaa ja osakkaille osinkoja.
Tätä on kapitalismi ja tätä se
tulee aina olemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No toinen vaihtoehto on usein ennemmin tai myöhemmin konkurssi.

Sitten ei ole kenelläkään töitä.

(Kapitalismin ansiosta sinunkin elintasosi on aivan huikea.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömiä suoltaa nyt joka tuutista kun derkut(sdp) on hallitusvastuussa komukoiden kaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pihlajalinna käsikirjoitti ihan itse, Keskusta/Kokoomus koalition nyökkäillessä, oman tuhonsa. Sote-hinnoittelu oli valmiiksi alamittainen ja nyt kun vaatumukset hoidon laadusta nostettiin luokasta kestämätön luokkaan onnettoman surkea, niin ei rahat riittäneetkään.
Myöskään Moilasen Riikan ääneen ajattelut eivät ole yhtiötä juuri auttaneet.

Laitahan se syy sinne, missä se vikakin on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se sote toimii:) heh. Alkaa näkymään edellisen hallituksen toilailut tällä tavalla kun eivät onnistuneetkaan yksityistämään kaikkia sote palveluita...ja lisää ropisee. ONNEKSI.
Ei näin piskuisessa maassa tarvita mitään pörssiyhtiöitä ihmisiä hoitamaan ehei..
Nurin vaan tollaset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Roskan siivousta? Jos yrityksellä olisi henkiset arvot tällaista ei tapahtuisi. Ennemmin luotan Oulun diakonialaitoksen palveluihin. Sitäkin yritettiin korruptoida mutta kenkää tuli toimarille kun huomattiin että henkiset arvot olivat roskaa ja oli vallan ja rahanhimon sokaisema. Mammona ja vallanhimo korruptoi jos ei ole eettisiä arvoja. On vielä meitä jotka valvovat että ihmiskunnan henkinen kehitys ei lopu koskaan. Vain vastuulliset saavat pitää valtansa ja muut syrjäytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää nyt moittiko, kikyttäjähän tekee vain työtään. Ei tämä vielä mitää mutta kohtapuoliin aletaan värkkäämään uutta kikyä josta tulee vielä rankempi kuin nykyinen. Pakkohan se on kun taseet alkaa heikkeneen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työtehtävien lakkaamisen lisäksi yhtiö tehostaa johtamisjärjestelmäänsä ja hallintoaan" = pomojen paikkoja lisää ja itse tuloksen tekijöitä pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskinpa.

Osakeyhtiöllä on vastuu osakkeenomistajille, jota hallitus edustaa.

”Tuloksentekijöiden” pois potkiminen vahingoittaa osakkeenomistajia ja näin harvemmin tapahtuu, koska firmahan ajautuu sitten lopullisesti karille.

(Monella on tosin hieman vääristynyt kuva siitä kuka on tuloksentekijä ja kuka ei)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei jää vanhukset hoitamatta.

Kuten jutun lopussa todetaan, YT-neuvottelut eivät koske Pihlajalinnan ns. kuntayhtiöitä.

Niissä toiminta jatkuu ihan normaalisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonko väkeä on ns. kuntayhtiöissä? Myös Pihlajalinna on purkanut ko. palveluja koskevia sopimuksia, kun ei tullut tarpeeksi katetta. Ongelmallistahan nämä vähennykset on pienillä paikkakunnilla, joilla yritys on haalinut omistukseensa paikallisia toimijoita. vaihtoehdot voivat silloin olla työntekijöillä vähissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo mutta nyt ei ole purkamassa yhtään mitään.

Jos kuntayhtiön sopimus loppuu, niin sittenhän siihen tilalle hankitaan joku muu palvelun toimittaja. Eiköhän noissa ole aika pitkät irtisanomisajat.

Potkut on aina kurja juttu, mutta sekin kannattaa muistaa, että yritysten tehtävä ei ole työllistää ihmisiä.

Jos on asiasta eri mieltä, niin ei muuta kuin perustamaan yritystä, jonka päätarkoitus on ”työllistää”.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisen osake muotoisen yrityksen täytyy toimia tuloksen mukaan. Eli käytännössä täytyy saada euroja enemmän sisään kassaan, kun sieltä lähtee. Sellaisen tosiasian täytyy työntekijäkin muistaa kun aamulla töihin menee. Muuten valitettavasti täytyy supistaa toimintaa tai jopa joutuu heittää pyyhkeen kehään ja lopettaa toimintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lain mukaan työntekijän täytyy noudattaa työsopimusta ja työnantajan määräyksiä, ei muuta. Valtaosin irtisanomis-YT johtuvat johdon ammattitaidottomuudesta ja YT-lain rikkomisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
84
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
60
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
36
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image