Kotimaa

Pihasaunassa kynttilän valossa

Kotimaa 2.1.2006 13:00
Anja Harju
Nyt äkkiä puita pesään, sillä Päiviä inhottaa ajatus "lösystä" saunasta. Kai Latvalehto juoksee pihan poikki saunalle ja huomaa tulleensa melkein liian myöhään: tuli pesässä on jo hiillosasteella. Reipas puhallus ja saunaan leviää pesästä lämmin tulen kajo.

Taitaa Päivi-vaimo sittenkin päästä kunnon löylyihin. Vielä kun saadaan perheen kaksivuotias Oiva-poika hereille, on koko Latvalehtojen perhe valmis perinteiseen lauantaisaunaan.

Haukiputaan Halosenniemessä saunavuoro on vaikka joka päivä, jos niin halutaan. "Kesällä tulee saunottua melkein joka ilta. Talvella sauna pitää lämmittää ainakin lauantaina, ja myös kerran pari viikolla", Latvalehdot sanovat.

He muuttivat maalle Halosenniemeen, Päivin entiseen mummolaan, seitsemän vuotta sitten. Molemmille oli heti selvää, että aikoinaan ulkosaunana toiminut, mutta myöhemmin kesähuoneeksi tehty tila muutetaan takaisin saunaksi.

"Tähän miljööseen kuuluu ulkosauna. Sitä paitsi se on luksusta elämään, vaikka meidän vanhemmat puistelivat päitään, kun tätä hanketta selostimme. Meidän ulkosaunaan ei tule vettä eikä saunanpuolella ole edes sähkövaloa, vaikka sähköjohto sinne onkin vedettynä. Kynttilän valossa on ihan hyvä saunoa", Kai ja Päivi sanovat.

Englannin liiga tahdittaa

Ennen Oiva-pojan syntymää Latvalehdoilla saunottiin yleensä myöhään. Nyt ajankohta on aikaistunut, mutta yksi periaate on säilynyt: Kai Latvalehto ei suostu saunaan yhtä aikaa Englannin liigan kanssa.

"70--80-luvulla kuuntelin, kun Aulis Virtanen selosti nortinpolttamalla äänellä liigaa. Liigan seuraaminen on säilynyt ja nyt katson viideltä alkavia liigaotteluita digiboksin kautta. Saunassa täytyy siis käydä joko ennen tai jälkeen matsin", perheen saunamestarina toimiva Kai painottaa. Joskus, kun on menossa jotkut kisat, Kai ottaa saunareissulle radion mukaansa. Onpa Latvalehdon saunassa hurrattu Kärppien maalejakin.

Yleensä Kai laittaa saunan lämpiämään lauantaiehtoona ennen pitkää juoksulenkkiä. "Jos käyn kahden tunnin lenkin, laitan pesään niin ison pökkelön kuin sinne sopii ja lisään puita sitten kun tulen lenkiltä. Kyllä Päivikin puita lisää, jos niin käsken, mutta pääsääntöisesti saunan lämmitys on minun puuhaani", Kai selvittää. Saunavedet Kai kantaa talvella sisältä, kesällä pihakaivosta.

Päivi Latvalehdolla pihasaunassa saunomiseen liittyy paljon mummolanaikaisia muistoja. "Pihasaunaan mentiin kesät talvet avojaloin. Talvella menomatkalla jaloissa tuntui, mutta tullessa jalat pysyivät saunomisen jäljiltä lämpiminä", Päivi muistelee. Vanhat tavat ovat säilyneet: Päivi, Kai ja Oiva hilpaisevat saunalle pihan poikki kylpytakeissaan ja saavat mennen tullen iholle mukavan viilennyksen.

Silloin, kun Latvalehdon pariskunnalla on aikaa ja mahdollisuus saunoa kahdestaan, saunassa istutaan pitkään ja samalla jutellaan.

"Saunassa on pakko istua vierekkäin, ja jo varmaan siitä johtuen monet asiat tulee puhuttua pitemmän kaavan mukaan", Päivi miettii. Normaalisti Latva-lehtojen saunominen sujuu niin, että Oiva määrää tahdin eivätkä ainakaan molemmat vanhemmat voi olla saunassa puolta tuntia kauempaa.

Saunailtoja ystävien keskenkin Latvalehdot joskus viettävät. Kaverisaunomisesta Kailla tulee väkisenkin mieleen Aknestik-yhtyeen ajat. Kai toimi yhtyeessä kitaristina. "Keikkoja ennen meillä oli useinkin saunailta. Se sopi hyvin aikataulullisesti. Yleensä saunat olivat hotellin saunoja", Kai kertoo. Poikien saunailtakulttuuriin kuului kaikkea mitä ihminen voi kuvitella, ja enemmänkin. Ei ihme, että Kain huulille nousee hymy noita aikoja muistellessa. Perheen kanssa saunominen on rauhallisempaa. Saunan jälkeen puetaan päälle "jotkut röntät", mutta ei vielä yöasuja. Saunajuomana maistuu mehu tai joskus olut -- kohtuudella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23:17
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
23:06
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
22:58
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21:17
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
20:48
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
20:44
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
20:43
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"
90
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
79
Postijumi pahenee: Neuvotteluaikaa ei ole sovittu, autolauttojen rekkakyydit pysähtyivät – Paatero MTV:lle: En tiennyt työehtosopimuksen siirrosta
68
Pelti rytisi Pohjantien työmatkaliikenteessä: Kuusi autoa kolaroi Kaakkurissa, kaksi autoa törmäsi Iskossa – liikenne sujuu nyt normaalisti
68
Pirkka-Pekka Petelius pyytää saamelaisilta anteeksi vanhoja sketsejään, lähetti tapaamispyynnön romaneille – Aake Kalliala IS:lle: "Kuulostaa ihan älyttömälle"
59
Postilaiset vaativat Eduskuntatalon edessä valtiota erottamaan Postin hallituksen – Ministeri Paatero: "Postin tilanteeseen täytyy saada ratkaisu pikaisesti"
52
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
45
Kalen! kalluppi: Pittäiskö yliopisto rakentaa ratapihalle?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image