Kotimaa

Pihasaunassa kynttilän valossa

Kotimaa 2.1.2006 13:00
Anja Harju
Nyt äkkiä puita pesään, sillä Päiviä inhottaa ajatus "lösystä" saunasta. Kai Latvalehto juoksee pihan poikki saunalle ja huomaa tulleensa melkein liian myöhään: tuli pesässä on jo hiillosasteella. Reipas puhallus ja saunaan leviää pesästä lämmin tulen kajo.

Taitaa Päivi-vaimo sittenkin päästä kunnon löylyihin. Vielä kun saadaan perheen kaksivuotias Oiva-poika hereille, on koko Latvalehtojen perhe valmis perinteiseen lauantaisaunaan.

Haukiputaan Halosenniemessä saunavuoro on vaikka joka päivä, jos niin halutaan. "Kesällä tulee saunottua melkein joka ilta. Talvella sauna pitää lämmittää ainakin lauantaina, ja myös kerran pari viikolla", Latvalehdot sanovat.

He muuttivat maalle Halosenniemeen, Päivin entiseen mummolaan, seitsemän vuotta sitten. Molemmille oli heti selvää, että aikoinaan ulkosaunana toiminut, mutta myöhemmin kesähuoneeksi tehty tila muutetaan takaisin saunaksi.

"Tähän miljööseen kuuluu ulkosauna. Sitä paitsi se on luksusta elämään, vaikka meidän vanhemmat puistelivat päitään, kun tätä hanketta selostimme. Meidän ulkosaunaan ei tule vettä eikä saunanpuolella ole edes sähkövaloa, vaikka sähköjohto sinne onkin vedettynä. Kynttilän valossa on ihan hyvä saunoa", Kai ja Päivi sanovat.

Englannin liiga tahdittaa

Ennen Oiva-pojan syntymää Latvalehdoilla saunottiin yleensä myöhään. Nyt ajankohta on aikaistunut, mutta yksi periaate on säilynyt: Kai Latvalehto ei suostu saunaan yhtä aikaa Englannin liigan kanssa.

"70--80-luvulla kuuntelin, kun Aulis Virtanen selosti nortinpolttamalla äänellä liigaa. Liigan seuraaminen on säilynyt ja nyt katson viideltä alkavia liigaotteluita digiboksin kautta. Saunassa täytyy siis käydä joko ennen tai jälkeen matsin", perheen saunamestarina toimiva Kai painottaa. Joskus, kun on menossa jotkut kisat, Kai ottaa saunareissulle radion mukaansa. Onpa Latvalehdon saunassa hurrattu Kärppien maalejakin.

Yleensä Kai laittaa saunan lämpiämään lauantaiehtoona ennen pitkää juoksulenkkiä. "Jos käyn kahden tunnin lenkin, laitan pesään niin ison pökkelön kuin sinne sopii ja lisään puita sitten kun tulen lenkiltä. Kyllä Päivikin puita lisää, jos niin käsken, mutta pääsääntöisesti saunan lämmitys on minun puuhaani", Kai selvittää. Saunavedet Kai kantaa talvella sisältä, kesällä pihakaivosta.

Päivi Latvalehdolla pihasaunassa saunomiseen liittyy paljon mummolanaikaisia muistoja. "Pihasaunaan mentiin kesät talvet avojaloin. Talvella menomatkalla jaloissa tuntui, mutta tullessa jalat pysyivät saunomisen jäljiltä lämpiminä", Päivi muistelee. Vanhat tavat ovat säilyneet: Päivi, Kai ja Oiva hilpaisevat saunalle pihan poikki kylpytakeissaan ja saavat mennen tullen iholle mukavan viilennyksen.

Silloin, kun Latvalehdon pariskunnalla on aikaa ja mahdollisuus saunoa kahdestaan, saunassa istutaan pitkään ja samalla jutellaan.

"Saunassa on pakko istua vierekkäin, ja jo varmaan siitä johtuen monet asiat tulee puhuttua pitemmän kaavan mukaan", Päivi miettii. Normaalisti Latva-lehtojen saunominen sujuu niin, että Oiva määrää tahdin eivätkä ainakaan molemmat vanhemmat voi olla saunassa puolta tuntia kauempaa.

Saunailtoja ystävien keskenkin Latvalehdot joskus viettävät. Kaverisaunomisesta Kailla tulee väkisenkin mieleen Aknestik-yhtyeen ajat. Kai toimi yhtyeessä kitaristina. "Keikkoja ennen meillä oli useinkin saunailta. Se sopi hyvin aikataulullisesti. Yleensä saunat olivat hotellin saunoja", Kai kertoo. Poikien saunailtakulttuuriin kuului kaikkea mitä ihminen voi kuvitella, ja enemmänkin. Ei ihme, että Kain huulille nousee hymy noita aikoja muistellessa. Perheen kanssa saunominen on rauhallisempaa. Saunan jälkeen puetaan päälle "jotkut röntät", mutta ei vielä yöasuja. Saunajuomana maistuu mehu tai joskus olut -- kohtuudella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image