Kotimaa

Pihapelit ja -leikit ovat lapselle tärkeintä liikuntaa – kännykkä ja some kannattaa valjastaa apuun

Keinuvuopajan kelmit Sisu Haulos (vas.), Matte Ahola ja Oliver Peuraniemi ottivat nimensä asuinalueestaan. He pelaavat luonnonjäillä ja Rommelin kentän kaukalossa Rovaniemellä. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 10.2.2018 19:16
Riku Lavia

Lapsen tulisi liikkua kolme tuntia päivässä. Liikunnallinen elämäntapa opitaan kotona. Vaikka vanhempi ei itse olisi innokas liikkuja, kannattaa näyttää mallia.

Pihapelit ja -leikit ovat kaikkein tärkein liikuntamuoto lapselle. Ohjattu urheiluharrastus 1-3 kertaa viikossa ei yksin riitä täyttämään lapsen liikunnan tarvetta.

Näin sanoo kouluikäisten lasten liikunnasta väitöskirjaa Itä-Suomen yliopistoon tekevä Eeva-Kaarina Lampinen. Hän toimii opettajana Lapin urheiluopistolla ja tutkijana Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksessa.

Yleensä suositellaan, että lapsen tulisi liikkua vähintään kaksi tuntia päivässä. Lampisen mukaan se on liian vähän.

– Kun lasketaan kaikki liikkuminen, siis pelit, leikit, pyöräily, kävely, siivoaminen ja niin edelleen, liikuntaa pitäisi kertyä vähintään kolme tuntia päivässä.

Älylaitteiden käyttö ja pelaaminen eivät ole automaattisesti pois liikunnasta, Lampinen muistuttaa. Tutkimusten mukaan paljon liikkuvat lapset myös käyttävät älylaitteita.

Kännykkä ja some kannattaakin valjastaa auttamaan liikuntaa, opettaja ja tutkija vinkkaa. Peli- ja tanssisovellukset voivat innostaa liikkumaan, ja some on hyödyllinen työkalu, kun organisoidaan pihapelejä. 

Vanhempien esimerkki kannustaa

Vanhempien esimerkillä on erittäin suuri merkitys siinä, millainen liikkuja lapsesta kasvaa.

– Jos aktiivista liikuntamallia ei opi perheeltä tai lähipiiriltä, sellaisen omaksuminen myöhemmin päiväkodissa ja koulussa on hyvin vaikeaa, Lampinen kertoo.

Esimerkin näyttäminen lapselle ei tarkoita sitä, että vanhempi katoaa lenkkivaatteissa ulos. Pitää liikkua yhdessä lapsen kanssa.

Aluksi on tärkeintä, että lapsi ylipäänsä tottuu olemaan ulkona.

– Kannetaan lasta rinkassa ja otetaan hänet mukaan pyöräretkelle. Metsässä liikkuessa tulee samalla aloitettua luontokasvatus, Lampinen sanoo.

Vähän isomman lapsen kanssa voi lähteä leikkipuistoon. Vaikka vanhempi ei olisi innokas liikkumaan, kannattaa ottaa itseään niskasta kiinni ja näyttää lapselle mallia, miten telineissä roikutaan. Se tekee hyvää molemmille.

– Vaikka parivuotias ei vielä saa hirveän paljon irti telineistä, hän näkee, mitä muut lapset tekevät. Se inspiroi. Ja pienen lapsen kanssa voi keinua tai kokeilla eri tasapainojuttuja.

3-5-vuotiaalle lapselle leikkipuisto onkin sitten varsinainen paratiisi. Tässä iässä koordinaatio, tasapaino ja liikkuvuus kehittyvät hurjaa vauhtia. Puissa voi kiipeillä valvotusti. Lampinen korostaa, ettei alle kouluikäistä lasta pidä koskaan päästää pihaleikkeihin omin päin.

– Lapset voivat keksiä ihan mitä vaan ja kirjaimellisesti juosta auton alle.

Pelejä voi opettaa jo pienille lapsille

Jo kaksivuotias oppii selkeitä ja yksinkertaisia pelejä. Hän kuitenkin jaksaa keskittyä yhteen asiaan vain hetken aikaa. Pienten lasten pelit pitää suunnitella huolellisesti etukäteen.

Jos pelin säännöt ovat liian monimutkaiset, niitä yksinkertaistetaan. Isommille lapsille pelissä pitää olla riittävästi haastetta. Muuten se ei kiinnosta.

Kun lapset kasvavat isommiksi, vanhempien ei välttämättä tarvitse organisoida jalkapallo- tai jääkiekko-otteluita lasten puolesta. Lampisen kokemuksen mukaan pelit syntyvät usein itsestään, jos asutaan lähellä luistinrataa tai jalkapallokenttää ja pelikavereita löytyy.

Läheskään aina näin ei ole. Silloin vanhempien on syytä tarttua toimeen.

– Olen pannut merkille, että tietynlainen positiivinen yhteisöllisyys on heräämässä uudestaan. Osa vanhemmista on hyvinkin aktiivisia ja organisoi naapuruston lapsille pihapelejä tai kyytejä urheiluharjoituksiin, Lampinen sanoo.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:02
Sirkkoja, sipulia, hunajaa, säilykkeitä ja marmeladia – tätä kaikkea on tarjolla Likis-lähiruokatapahtumassa
18:02
Valkosipulit ja perunat kävivät kaupaksi Likis-lähiruokatapahtumassa – opiskelijoiden järjestämä tapahtuma keräsi ennätysmäärän myyjiä
18:00
Kiinnostus luontoon toi Hanhelan veljeksille 44 vuoden menestyksekkään elämänuran – Tuleva työpäivä suolla tai metsässä jännittää ja innostaa Heinoa ja Marttia edelleen Tilaajille
17:57
Bottas: Renkaita ei saanut kertaakaan valmiiksi
17:37
Singaporen F1-kisan aika-ajon kärkikolmikon kommentit
17:36
Aika-ajon ratkaisuhetket: Leclercille jo kolmas peräkkäinen paalu
17:14
Joensuu jälleen pesäpallon miesten Suomen mestariksi – Rautiaisen kunnari ratkaisi supervuorossa kotiyleisön edessä
63
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
55
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
28
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
21
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
21
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen
17
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
12
Oululaiset valistuneita taiteen ostajia – halvan sijaan ostetaan teoksia, joissa raha pysyy tallessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

137 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Iiris Suomela uskaltaa sanoa

Niin, haluaa feministinä lain, ettei raiskauksesta tuomitsemiseen tarvitse enään olla vedenpitävää näyttöä, vaan naisen ... Lue lisää...
Sairasta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image