Kotimaa

Pihabongaajat tiiraavat siivekkäitä viikonlopun aikana – lähetä kuvia tal­vi­lin­nuis­ta Kalevaan

Tilhiä käkyy vielä monin paikoin, sillä syksyn pihlajanmarjasato oli runsas. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 27.1.2018 11:18
Kaleva

Viikonloppuna voi innostua tarkkailemaan lintuja Pihabongaus-tapahtumassa. BirdLife Suomi järjestämässä Suomen suurimmassa luontotapahtumassa bongataan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.

Pihabongaukseen osallistuvan ei tarvitse olla lintuharrastaja. Kotipihan ja lähiluonnon tarkkailun tulokset kertovat talvisesta linnustosta ja sen muutoksista.

Jo 13. kertaa järjestettävän Pihabongauksen tuloksissa näkyy selvästi esimerkiksi uhanalaiseksi luokitellun hömötiaisen sekä loistaudista kärsivän viherpeipon väheneminen.

– Mitä pidempään seuranta jatkuu, sitä arvokkaammaksi kerätyt havainnot muuttuvat, kertoo BirdLifen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi.

Viime talvena havaintoja ilmoitettiin yhteensä yli 500 000 lintuyksilöstä.

Tämän talven erityispiirteitä ovat urpiaisten, peippojen ja järripeippojen runsas määrä. Monin paikoin on vielä myös paljon tilhiä.

Tuiranpuistoon pääsee lintuoppaiden kanssa

Oululaisia kutsutaan opettelemaan talvilintuja Tuiranpuistoon lintuoppaiden kanssa sunnuntaina.

Reitti alkaa Tuiranpuiston neuvolan pihasta, josta kävijät saavat reittikartan kello 13-14. Tuiranpuistossa ja sen ympäristössä on seitsemän linturuokintaa, joilla tarkkaillaan talvilintuja. 

Kun reitti on kierretty, Tuiranpuiston neuvolassa on tarjolla kasviskeittoa, pullaa, kahvia ja mehua. Suomen luonnonsuojeluliiton Oulun yhdistyksen ja Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistyksen järjestämässä ilmaisessa tilaisuudessa kävijät saavat myös tietoa lintu- ja luontoharrastuksesta.

Ota kuva talvilinnuista

Samalla kun lintuja tarkkailee, niistä voi ottaa valokuvia. Lähetä kuvia talvilinnuista Kalevaan numeroon 13222 tai verkkolomakkeen kautta. Siivekkäisen kuvista kootaan galleria.

Pihabongauksen ohjeet

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 27. tai sunnuntaina 28. tammikuuta.

Tunnista havaitsemasi lintulajit.

Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 2.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi

Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

 

MAINOS

Kommentoi

Iso varisparvi oli tyhjentänyt Ainolan puiston linturuokintapaikan. Kovia syömään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näytä tilhille maistuvan viime kesäiset pihlajanmarjat.Ei ole kelvannut muillekaan linnuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän moiseen syynä? Naapuritalon runsas pihlajanmarjasato hävisi tilhien suihin. Näitä töyhtöpäitä oli tosi paljon. Kuulosti ja näytti, että räkättirastaitakin oli joukossa. Varsinkin yksi pullea räksä omi puun itselleen tinteiltä ja punatulkuilta, kun tilhilaumaa ei ollut maisemissa. Näin Myllyojalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En keksi mitään syytä.Räkättirastaita on käynyt isompia ja pienempiä parvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taviokuurnia tuossa porisutin metrin päästä, kun pihlajassa ruokailivat, mutta kuvaa en ottanut.
Kesy laji tämä taviokuurna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image