Kotimaa

Pienet ryhmät voivat kasvaa eu­ro­par­la­men­tis­sa ja suuret kokea tappioita – erityisesti kan­sal­lis­mie­li­set saattavat vahvistua

Europarlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta.
Kotimaa 12.2.2019 16:22
Ossi Rajala

Ajatushautomo Votewatch ennustaa, että toukokuun eurovaaleissa perinteiset EU-parlamentin suuret ryhmät eli keskustaoikeistolainen EPP sekä sosialidemokraattien S&D kärsivät tappiot.

EPP sekä S&D ovat pitkään olleet kaksi suurinta ryhmää EU:n parlamentissa, ja EPP on ollut pitkään suurin puolue.

– Huolimatta laskevista luvuista EPP on edelleenkin muiden poliittisten ryhmien edellä. Yksikään tärkeimmistä brittiläisistä puolueista ei kuulu Manfred Weberin johtamaan EPP-ryhmään, mikä tarkoittaa, että Brexit lisää EPP:n ja sen haastajien välistä kuilua, Votewatchin analyysissä pohditaan.

Kasvua Votewatch povaa kansallismielisille oikeistopuolueille, jotka ovat EU-kriittisiä. Näitä ryhmiä ovat parlamentissa nykyisin ainakin ECR, ENF ja EFDD.

ECR:ään kuuluu Suomesta Perussuomalaiset.

ENF:n johtohahmoihin on kuulunut ranskalainen Marine Le Pen. Puolestaan EFDD:n johtajiin on kuulunut Brexitiä kotimaassaan voimakkaasti ajanut Nigel Farage.

Votewatch ennakoi, että kansallismieliset ryhmät voisivat yhdistyessään kilvoitella parlamentin toiseksi suurimman ryhmän paikasta, ja lähestyä yhdistettynä 25 prosentin kannatusta. Ajatushautomo ei kuitenkaan usko näiden ryhmittymien pääsevän yhdistymisestä yhteisymmärrykseen.

Myös Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän (ALDE), vihreiden sekä vasemmistolaisen GUE-NGL:n ryhmät voivat yltää vaalivoittoihin Votewatchin mukaan.

– Koko vasemmiston odotetaan saavuttavan noin 35 prosenttia seuraavista Euroopan parlamentin paikoista. Yhteistyö keskustaryhmien kanssa on todennäköisesti välttämätöntä monissa tapauksissa, jos vasemmisto haluaa vaikuttaa seuraavassa Euroopan parlamentissa; Votewatchin analyysi pohtii.

EU-myönteisten ryhmien uskotaan pysyvän enemmistönä parlamentissa, vaikka kansallismielisiä parlamentaarikkoja voi tulla sinne enemmän.

– Kaiken kaikkiaan nämä kehityssuunnat heijastavat koko mantereen laajempia suuntauksia, joissa lisääntyvä poliittinen pirstoutuminen on heikentänyt vakiintuneita poliittisia voimia, analyysi toteaa.

EU:n parlamentissa istuu 751 jäsentä. Jäsenmaista valittavien parlamentin jäsenten lukumäärä on suurin piirtein suhteutettu maan väkilukuun.

Vuoden 2014 vaalit

Vuoden 2014 EU-vaalien jälkeen europarlamentin suurin ryhmä oli Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP) 221 paikalla.

Kakkoseksi ylsi sosialidemokraattinen (S&D) 191 paikalla ja kolmanneksi Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR) 70 paikalla.

Neljäntenä oli liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) 67 paikalla.

Vasemmistoryhmä (EUL-NGL) sai 52 paikkaa, Vihreät 50 paikkaa, eurokriittinen Vapaa ja demokraattinen Eurooppa 48 paikkaa (EFDD).

Lähde: Europe Elects.

MAINOS

Kommentoi

Kansaanvaellukset koituivat tuhoisiksi muinaisille kulttuureille .Sama ilmiö on jo tullut koko EU alueelle ja useimpiin maihin.Sen takia on mm brexitiä äänestetty. ja joka maassa on kansallimielinen puolue vahvistunut eikä toisuskoisiin suhtauduta leppoisasti, koska siltä taholta on tehty rikoksia liikaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppa muutetaan väestönvaihdoksella kehitysmaaksi, jollei nationalistit ympäri eurooppaa saa merkittävästi ääniä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä EUn kannattama liberaali markkinatalous on tehnyt sen että EU maissa ihmiset eriarvoistuvat ja syntyy monenlaisia kansallismielisiä puolueita. Ne varmaankin pärjäävät seuraavissa vaaleissa koska äänestysinnostus (johtuen eriarvoistumisen kasvamisesta) laskee. En tiedä onko liiallinen kansallisuusmielisyyskään pidemmänpäälle hyväksi koska mielipide-erot ero maiden välillä saattavat korostua. Silloin tulee taas omanlaiset uudet ongelmat. Saas nähdä mitä seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Reissusa: Kansainväliseksi Yogiksi opiskellut Riika sai kehon ja mielen tasapainoa joogamatkaltaan Intiaan
16:35
Ikimuistoisen roolin Perikato-elokuvan Hitlerinä tehnyt näyttelijä Bruno Ganz on kuollut
15:59
Trumpin lähipiiriläinen Paul Manafort on joutumassa loppuiäkseen vankilaan – "Huijasi valtiolta ja kansalta miljoonia, vaikka on huomattavan varakas"
15:52
Pihasauna tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa, naapuri huomasi palon
14:00
Meri-Lappi painii ison huumeongelman kanssa: Huumeiden tuonti länsirajan yli kasvanut räjähdysmäisesti, alaikäisiä käyttäjiä paljastunut kuukaudessa parikymmentä Tilaajille
13:49
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
13:20
Kärpiltä ikäviä uutisia: Mika Pyörälän kausi ohi – Lukko-ottelussa tullut vamma laittaa hyökkääjän kuukausien sairauslomalle
168
Puheet lihan ja maidon vähentämisestä aiheuttivat kommenttitulvan, suurin osa tyrmää koko ajatuksen – ”Menee tämä hössötys jo pahasti yli”
36
Puheenvuoro: Brexitistä on turha etsiä järkeä – rankimmat vaikutukset iskevät kansaan ja yrityksiin vasta lähiaikoina
22
Pekka Haavisto: Ihmisoikeudet ja EU-politiikka ovat vihreiden kynnyskysymyksiä vaalien jälkeiselle hallitusyhteistyölle
21
Helsingissä suunnitellaan lihan ja maidon kulutuksen puolittamista, pitääkö Oulun seurata esimerkkiä? "Kyllä ehdottomasti"
21
Trump julistaa kansallisen hätätilan – tavoitteena saada rahat rajamuuriin, demokraatit vienevät asian oikeuteen
17
Jänis jumitti Rajakylässä, mutta eipä hätää – palokunta tuli ja päästi pupujussin pälkähästä
15
Kriisipalaveri Kai Suikkasen kanssa muodostui uran käännekohdaksi – Ville Leskinen nousi parissa vuodessa kuilun partaalta kolkuttelemaan NHL-portteja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa ja Lapin länsiosassa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa sekä Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa luoteistuuli on voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

333 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi rahoilla leveillään?

Mitä pahaa siinä on jos rahoillansa leveilee, toiset leveilevät omalla taikka tenavien koulutuksella, taikka vaikka vanh... Lue lisää...
Ruotsalainen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image