Kotimaa

Pienet ryhmät voivat kasvaa eu­ro­par­la­men­tis­sa ja suuret kokea tappioita – erityisesti kan­sal­lis­mie­li­set saattavat vahvistua

Europarlamenttivaalien varsinainen vaalipäivä on Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta.
Kotimaa 12.2.2019 16:22
Ossi Rajala

Ajatushautomo Votewatch ennustaa, että toukokuun eurovaaleissa perinteiset EU-parlamentin suuret ryhmät eli keskustaoikeistolainen EPP sekä sosialidemokraattien S&D kärsivät tappiot.

EPP sekä S&D ovat pitkään olleet kaksi suurinta ryhmää EU:n parlamentissa, ja EPP on ollut pitkään suurin puolue.

– Huolimatta laskevista luvuista EPP on edelleenkin muiden poliittisten ryhmien edellä. Yksikään tärkeimmistä brittiläisistä puolueista ei kuulu Manfred Weberin johtamaan EPP-ryhmään, mikä tarkoittaa, että Brexit lisää EPP:n ja sen haastajien välistä kuilua, Votewatchin analyysissä pohditaan.

Kasvua Votewatch povaa kansallismielisille oikeistopuolueille, jotka ovat EU-kriittisiä. Näitä ryhmiä ovat parlamentissa nykyisin ainakin ECR, ENF ja EFDD.

ECR:ään kuuluu Suomesta Perussuomalaiset.

ENF:n johtohahmoihin on kuulunut ranskalainen Marine Le Pen. Puolestaan EFDD:n johtajiin on kuulunut Brexitiä kotimaassaan voimakkaasti ajanut Nigel Farage.

Votewatch ennakoi, että kansallismieliset ryhmät voisivat yhdistyessään kilvoitella parlamentin toiseksi suurimman ryhmän paikasta, ja lähestyä yhdistettynä 25 prosentin kannatusta. Ajatushautomo ei kuitenkaan usko näiden ryhmittymien pääsevän yhdistymisestä yhteisymmärrykseen.

Myös Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän (ALDE), vihreiden sekä vasemmistolaisen GUE-NGL:n ryhmät voivat yltää vaalivoittoihin Votewatchin mukaan.

– Koko vasemmiston odotetaan saavuttavan noin 35 prosenttia seuraavista Euroopan parlamentin paikoista. Yhteistyö keskustaryhmien kanssa on todennäköisesti välttämätöntä monissa tapauksissa, jos vasemmisto haluaa vaikuttaa seuraavassa Euroopan parlamentissa; Votewatchin analyysi pohtii.

EU-myönteisten ryhmien uskotaan pysyvän enemmistönä parlamentissa, vaikka kansallismielisiä parlamentaarikkoja voi tulla sinne enemmän.

– Kaiken kaikkiaan nämä kehityssuunnat heijastavat koko mantereen laajempia suuntauksia, joissa lisääntyvä poliittinen pirstoutuminen on heikentänyt vakiintuneita poliittisia voimia, analyysi toteaa.

EU:n parlamentissa istuu 751 jäsentä. Jäsenmaista valittavien parlamentin jäsenten lukumäärä on suurin piirtein suhteutettu maan väkilukuun.

Vuoden 2014 vaalit

Vuoden 2014 EU-vaalien jälkeen europarlamentin suurin ryhmä oli Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP) 221 paikalla.

Kakkoseksi ylsi sosialidemokraattinen (S&D) 191 paikalla ja kolmanneksi Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR) 70 paikalla.

Neljäntenä oli liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) 67 paikalla.

Vasemmistoryhmä (EUL-NGL) sai 52 paikkaa, Vihreät 50 paikkaa, eurokriittinen Vapaa ja demokraattinen Eurooppa 48 paikkaa (EFDD).

Lähde: Europe Elects.

MAINOS

Kommentoi

Kansaanvaellukset koituivat tuhoisiksi muinaisille kulttuureille .Sama ilmiö on jo tullut koko EU alueelle ja useimpiin maihin.Sen takia on mm brexitiä äänestetty. ja joka maassa on kansallimielinen puolue vahvistunut eikä toisuskoisiin suhtauduta leppoisasti, koska siltä taholta on tehty rikoksia liikaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppa muutetaan väestönvaihdoksella kehitysmaaksi, jollei nationalistit ympäri eurooppaa saa merkittävästi ääniä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä EUn kannattama liberaali markkinatalous on tehnyt sen että EU maissa ihmiset eriarvoistuvat ja syntyy monenlaisia kansallismielisiä puolueita. Ne varmaankin pärjäävät seuraavissa vaaleissa koska äänestysinnostus (johtuen eriarvoistumisen kasvamisesta) laskee. En tiedä onko liiallinen kansallisuusmielisyyskään pidemmänpäälle hyväksi koska mielipide-erot ero maiden välillä saattavat korostua. Silloin tulee taas omanlaiset uudet ongelmat. Saas nähdä mitä seuraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sipilä eroaa.

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeikä

Köyhät ulisee jostain työeläkemaksuista. Hoitakaa elämänne ja tienestinne niin, että tulot tulee sieltä, mistä ei työelä... Lue lisää...
Kyllästynyt tuohon i...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image