Kotimaa

Pienet radiot käyvät ketjun kimppuun

Radio Pookilla on toimitukset sekä Raahessa että Oulussa, jossa työskentelee ohjelmapäällikkö Kati Juntunen. KUVA: Maikkola Tapio
Kotimaa 14.3.2008 0:00
Antti Ervasti
Pienet paikallisradiot vastustavat SBS-yhtiön tapaa lähettää Iskelmä-ketjun ohjelmaa paikallisradiolähetyksenä. Kahdeksan paikalliskanavaa on toimittanut viestintävirastolle ja viestintäministeri Suvi Lindénille (kok.) vetoomuksen, jossa moititaan ketjun toimintaa lupaehtojen vastaiseksi. Viestintävirastolle on tehty myös toimenpidepyyntö yhdestä Iskelmä-ketjun paikallisradiosta samalla perusteella.

Pohjoisen radioista vetoomuksessa ovat mukana Oulussa ja Raahessa majaansa pitävä Radio Pooki sekä kajaanilainen Radio Kajaus.

"Iskelmän toimintahan on täysin lainvastaista. Omalla paikkakunnalla niillä ei ole mitään määräysvaltaa. Ohjelmavirrat, signaalit ja määräysvalta tulevat kaikki Tampereelta", sanoo Pookin toimitusjohtaja Tapio Järvelä.

Uutisen kertoi ensimmäisenä Kauppalehti, jonka haastattelema SBS Finlandin toimitusjohtaja Leena Ryynänen sanoo Iskelmän toimivan lupaehtojen mukaisesti. Paikallisuus tulee uutisista, vaikka musiikin soitto on keskitettyä.Epäreilua kilpailua


Viestintävirasto valmistelee kannanottoa toimilupamääräykseen, jonka mukaan aseman pitäisi selvästi erottautua omaksi itsenäiseksi ohjelmistokseen. Kannanottoon liittyy myös paikallisradioiden tekemä vetoomus. Apulaisjohtaja Merja Saari viestintävirastosta arvioi, että kannanotto valmistunee todennäköisesti lähiviikkoina.

Tapio Järvelä sanoo, että yhdestä paikasta johdetun ketjun paikallisradiot uhkaavat itsenäisten paikallisradioiden toimintaa. SBS:n mainosmyynti polkee hänen mukaansa hintoja alueilla.

"Mainokset myydään Helsingistä käsin hinnalla millä hyvänsä täällä meidän alueilla. Tilanne on mennyt täysin villiksi", Järvelä sanoo.

Hän kertoo, että Pookilla on Oulussa ja Raahessa 16 työntekijää. Iskelmä hoitaa samankokoisella väellä koko Suomen.

"On helppo kuvitella, minkä helpotuksen he saavat. Sitten kun tulee vaikeuksia, toimittajat sanotaan irti ja myyntimiehet jätetään. Kilpailutilanne on epäreilu", Järvelä hymähtää.Mainoseurot vähenevät


Kun radioiden uusi toimilupakausi alkoi reilu vuosi sitten, suomalainen radiokenttä koki rakennemuutoksen. Valtakunnalliset radiot saivat lisää taajuuksia, ja paikallisia asemia lopetti toimintansa.

Kaupallinen radiotoiminta alkoi yli 20 vuotta sitten paikallisradioista, mutta valtakunnallisuus on kymmenen vuoden aikana vallannut alaa. Tällä hetkellä valtakunnallisuuden osuus on kaikkien kaupallisten radioiden liikevaihdosta 65-70 prosenttia.

Suomen radioiden liiton toimitusjohtaja Stefan Möller näkee, että paikalliset yrittäjät ovat ostaneet Iskelmän brändin, eikä hän pidä sitä ongelmana. Hän kuitenkin on sitä mieltä, että viestintävirasto tekee tulkinnat ja selkiyttää säännöt, joista nyt väännetään kättä.

Liikenneministeri Lindén sanoo, että Iskelmäradion konsepti on ollut toiminnassa ja hyväksytty jo radioiden edellisellä toimilupakaudella. Hän korostaa, että toimilupakiistat kuuluvat viestintävirastolle tehtäväjaon mukaisesti.

"Käsittääkseni missään ei ole kielletty, että musiikkia ja puhetta ei saisi lähettää yhdestä paikasta. Kyse on siitä, mistä se toimilupaehtoon kirjattu paikallisuus syntyy", Lindén sanoo.

Toimilupakausi alkoi viime vuonna ja kestää viisi vuotta, mitä Lindén pitää poikkeuksellisen lyhyenä. Seuraavat luvat pannaan hakuun luultavasti tämän vaalikauden aikana.

"Tavoitteena on tietysti taloudellisesti vakaalla pohjalla toimivia radioita. Valitettavasti kilpailu mainoseuroista on äärimmäisen kovaa. Viime vuoden tilastotkin kertovat, että paikallisradioiden mainoseurot vähenivät 15 prosenttia", Linden toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
15:05
Suomalaisen Sonja Laukkasen tutkimusmatka tyssäsi koronaviruksen sulkemassa Kiinassa – hostellin koirakin puri niin, että oli mentävä tarkistettavaksi sairaalaan Tilaajille
14:41
Kolttamuusikko Jaakko Gauriloff palkittiin elämän mittaisesta kulttuurityöstä Tilaajille
14:35
Finnair peruu lentonsa Pekingin Daxingiin ja Nanjingiin maaliskuun loppuun asti
14:15
Vanhemmat pakottivat 5-6 vuotiaan lapsen nukkumaan ja syömään kädet sidottuina, tutkimuksissa kyynärvarresta löytyi arpi: ”Äiti on tehny ton saksilla”
13:49
HS: Verkkojätti Amazonin saksalaisen sivuston ohjelmistovirhe jumittaa toimituksia Suomeen
13:30
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
28
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
20
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
11
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä maan keski- ja itäosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image