Kotimaa

Pienet radiot käyvät ketjun kimppuun

Radio Pookilla on toimitukset sekä Raahessa että Oulussa, jossa työskentelee ohjelmapäällikkö Kati Juntunen. KUVA: Maikkola Tapio
Kotimaa 14.3.2008 0:00
Antti Ervasti
Pienet paikallisradiot vastustavat SBS-yhtiön tapaa lähettää Iskelmä-ketjun ohjelmaa paikallisradiolähetyksenä. Kahdeksan paikalliskanavaa on toimittanut viestintävirastolle ja viestintäministeri Suvi Lindénille (kok.) vetoomuksen, jossa moititaan ketjun toimintaa lupaehtojen vastaiseksi. Viestintävirastolle on tehty myös toimenpidepyyntö yhdestä Iskelmä-ketjun paikallisradiosta samalla perusteella.

Pohjoisen radioista vetoomuksessa ovat mukana Oulussa ja Raahessa majaansa pitävä Radio Pooki sekä kajaanilainen Radio Kajaus.

"Iskelmän toimintahan on täysin lainvastaista. Omalla paikkakunnalla niillä ei ole mitään määräysvaltaa. Ohjelmavirrat, signaalit ja määräysvalta tulevat kaikki Tampereelta", sanoo Pookin toimitusjohtaja Tapio Järvelä.

Uutisen kertoi ensimmäisenä Kauppalehti, jonka haastattelema SBS Finlandin toimitusjohtaja Leena Ryynänen sanoo Iskelmän toimivan lupaehtojen mukaisesti. Paikallisuus tulee uutisista, vaikka musiikin soitto on keskitettyä.Epäreilua kilpailua


Viestintävirasto valmistelee kannanottoa toimilupamääräykseen, jonka mukaan aseman pitäisi selvästi erottautua omaksi itsenäiseksi ohjelmistokseen. Kannanottoon liittyy myös paikallisradioiden tekemä vetoomus. Apulaisjohtaja Merja Saari viestintävirastosta arvioi, että kannanotto valmistunee todennäköisesti lähiviikkoina.

Tapio Järvelä sanoo, että yhdestä paikasta johdetun ketjun paikallisradiot uhkaavat itsenäisten paikallisradioiden toimintaa. SBS:n mainosmyynti polkee hänen mukaansa hintoja alueilla.

"Mainokset myydään Helsingistä käsin hinnalla millä hyvänsä täällä meidän alueilla. Tilanne on mennyt täysin villiksi", Järvelä sanoo.

Hän kertoo, että Pookilla on Oulussa ja Raahessa 16 työntekijää. Iskelmä hoitaa samankokoisella väellä koko Suomen.

"On helppo kuvitella, minkä helpotuksen he saavat. Sitten kun tulee vaikeuksia, toimittajat sanotaan irti ja myyntimiehet jätetään. Kilpailutilanne on epäreilu", Järvelä hymähtää.Mainoseurot vähenevät


Kun radioiden uusi toimilupakausi alkoi reilu vuosi sitten, suomalainen radiokenttä koki rakennemuutoksen. Valtakunnalliset radiot saivat lisää taajuuksia, ja paikallisia asemia lopetti toimintansa.

Kaupallinen radiotoiminta alkoi yli 20 vuotta sitten paikallisradioista, mutta valtakunnallisuus on kymmenen vuoden aikana vallannut alaa. Tällä hetkellä valtakunnallisuuden osuus on kaikkien kaupallisten radioiden liikevaihdosta 65-70 prosenttia.

Suomen radioiden liiton toimitusjohtaja Stefan Möller näkee, että paikalliset yrittäjät ovat ostaneet Iskelmän brändin, eikä hän pidä sitä ongelmana. Hän kuitenkin on sitä mieltä, että viestintävirasto tekee tulkinnat ja selkiyttää säännöt, joista nyt väännetään kättä.

Liikenneministeri Lindén sanoo, että Iskelmäradion konsepti on ollut toiminnassa ja hyväksytty jo radioiden edellisellä toimilupakaudella. Hän korostaa, että toimilupakiistat kuuluvat viestintävirastolle tehtäväjaon mukaisesti.

"Käsittääkseni missään ei ole kielletty, että musiikkia ja puhetta ei saisi lähettää yhdestä paikasta. Kyse on siitä, mistä se toimilupaehtoon kirjattu paikallisuus syntyy", Lindén sanoo.

Toimilupakausi alkoi viime vuonna ja kestää viisi vuotta, mitä Lindén pitää poikkeuksellisen lyhyenä. Seuraavat luvat pannaan hakuun luultavasti tämän vaalikauden aikana.

"Tavoitteena on tietysti taloudellisesti vakaalla pohjalla toimivia radioita. Valitettavasti kilpailu mainoseuroista on äärimmäisen kovaa. Viime vuoden tilastotkin kertovat, että paikallisradioiden mainoseurot vähenivät 15 prosenttia", Linden toteaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yön kuluessa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Miksi pitäisi jonkun/minun olla kiinnostunut köyhistä? Minulle ei kuulu kenenkään köyhän toimeentulo eikä eläminen vaan ... Lue lisää...
Oman onnen seppä.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image