Kotimaa

Peter von Baghin lapsuudenkoti sopisi museoksi - mutta onko rahaa?

Talo olisi mahdollisuuksien paikka niin sairaalamuseolle kuin elokuvaankin liittyvälle museolle, lukija kommentoi. KUVA: H/P / Lukijan kuva
Kotimaa 23.9.2014 10:35
Kaleva

Lukija lähetti valokuvan edesmenneen Peter von Baghin lapsuudenkodista Oulun Peltolassa. Lukijan mielestä pitkään tyhjillään oleva rakennus pitäisi saada nyt hyötykäyttöön.

"Talo olisi mahdollisuuksien paikka niin sairaalamuseolle kuin elokuvaan liittyvälle museolle jo pelkästään historiansa vuoksi. Vai annetaanko tämänkin kohteen kohtalo ajan hampaan huomaan?"Lukija ihmettelee

Elokuvaohjaaja Peter von Bagh kommentoi itse viime helmikuussa Kalevassa, että hänen mielestään lapsuudenkoti voitaisiin kunnostaa museoksi.

”On kärsimys nähdä mihin tilaan kaunis talo on joutunut, ja tämä voisi olla jonkinsuuntainen ratkaisu”, von Bagh totesi.

Toiminnanjohtaja-elokuvasihteeri Sauli Pesonen Oulun Elokuvakeskuksesta pitää hyvänä ideana elokuvamuseon perustamista von Baghin lapsuudenkotiin. "Pitäisi vain löytää todella vöyräs mesenaatti", Pesonen sanoo.

Esimerkiksi Helsingin Elävän kuvan museo on tiukoilla valtion säästötoimien vuoksi. "Luulisin, että Oulussa talous on vielä paljon Helsinkiä tiukemmalla, joten suhtaudun melkoisen skeptisesti hankkeeseen", Pesonen laukoo.

Mitä mieltä olet, kannattaisiko Peter von Baghin lapsuudenkotiin perustaa elokuva- tai sairaalamuseo? Mistä saataisiin kerättyä rahat museoon?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Onko teillä mitään käsitystä kuinka tiukoilla oulun museot nykyisin ovat? Ei nykyisiäkään pystytä hoitamaan. Onnistuu vain rikkaan säätiön omistuksessa. Tämä onneton Luuppi-viritelmä on näin kävijän silmin ollut kuolinisku Oulun museoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoraviivaisen "kaunis" kivilaatikko. Mitälietyylisuuntaa, mutta onneksi kiveä ettei kuuluisa "ouluntauti", polttamalla tuhoaminen toimi tässä kohteessa. Pitäisi kunnostaa ilman muuta tieteen ja kulttuurin tukikohdaksi. Ouluntaudin taustalla oleva grynderivirus, ja rakennusoikeusahneus on kuitenkin niin vahva, että kulttuurihenkilöitten muistamiseen riittä nimilaatat paikalle rakennettavan mahtavan uudisrakennuksen julkisivussa. Näinhän se menee ! ! Oivallisena esimerkkinä oululaisesta kulttuuriperinnöstä olkoon Kaarlo Kramsu runoineen;
Niin musta, niin synkkä yö syksyinen lie;
Mut synkempi vielä on eloni tie.
Voi yölläki tuikata tähtönen vielä,
Mut tähteä yhtään ei eloni tiellä.

(Onneton, 1878)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuon psykiatrian polin vanhan, Ex-Nokian puoleisen alueen voisi kaavoittaa mukavaksi, puistomaiseksi asuinalueeksi. Funkkishuviloita, puutaloja ja perinteistä tiivis-matala -kaupunkimiljöötä, niin johan kauppa kävisi. Etsikääpä Googlella kuvia Tallinnan Nõmmesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa-a, kun tätä juttua vertaa siihen, että rahaa on pistetty miljoonittain parkkialueeseen, niin ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talo kunnostettava.
Keskuksen (ei välttämättä museo) toiminta liityttävä elokuvan teemaan. Peter von Baghin elämäntyön esittelyn yhteyteen linkki psykiatriaan. Pysyviä ja vaihtuvia elokuva-alaa käsitteleviä näyttelyitä, seminaareja, musiikkiesityksiä...
Osaa tiloista voisi vuokrata työskentelytiloiksi elokuvan piirissä työskentelville määräaikaisin sopimuksin. Talossa voisi olla tilat vuokrattavissa juhlakäyttöön. Ja ainakin kesäisin kahvila. Tavoitteeksi yksityisrahoitus. Ehkä kaupungilta jonkinlainen pieni avustus. Kaupunki voisi käyttää tiloja vierastilaisuuksissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä on lukijan mielestä niin hyvä idea, niin eiköhän sinne kannata perustaa sitten sellainen museo, joka toimii omilla tuotoillaan, eikä tarvitse yhteiskunnan rahoja ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elokuvateatteri ja autogrilli alakertaan, museo yläkertaan. Teatterin ja grillin tuotoila pystytään rahoittamaan museon toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bagh olisi kova sana museolle, mutta....

Oulussa poltetaan vahingossa.. tai annetaan rappeutua ennemmin kuin säilytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei voisi olla? Paikka on niin piilossa ellei sille löytyisi todellista käyttöä, jolla talo saisi arvonsa olisi tämä juuri oikea asia sille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakennusta katsoessa tulee vahva tuntu, että ikkunat ovat juuri oikean muotoiset ja oikeissa kohdissa. Hampurilaisbaaria henkevämpää käyttöä tälle ei taida Oulussa tarjoutua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peter von Bagh ja hänen elämäntyönsä säilyy kirjoissa ja valkokankaalla sekä nykyään myös netin kautta. Se ei kaipaa vanhanaikaista rakennusmonumenttia johon harvoilla on mahdollisuus tutustua .

Lähimpänä ajatusta olisi talon muuttaminen opiskelija-asunnoiksi Oulussa elokuvantekoa opiskeleville tai elokuvahistoriaa tutkiville. Ja sekään ei tunnu kauhean realistiselta.

Ei syrjäisissä suppean erikoisalan museoissa oikeasti käy edes aiheesta aidosti kiinnostuneet ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo talo ois aikaa sitte purettu, jos ei ois suojeltu ja kultturihistoriallisesti arvokas..?

Kansalaiskeräys pystyyn, kuten lastensairaalalle konsa!

Rahaa on myös Oulun kaupungilla, jos tahtoa vain löytyy..???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arkkitehti oli Gustaf Strandberg. Erillinen museo Baghille lienee tarpeeton, vaikka hänen elämäntyönsä elokuvan parissa on sinänsä arvostettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Museo ei tänä päivänä ole mikään pölyttyvien vitriinien tyyssija vaan paikka, jossa voi oppia ryhmässä tai itsenäisesti erilaisia uusia asioita eilispäivästä ja myös luoda uutta eilispäivää ja tätä päivää yhdistämällä. Pienen museon sijaan tässä olisi paikka "kaupunginosatalolle", jossa lähiseudun asukkaat, muutama pienyrittäjä (=käsintekijä) ja kaupungin kulttuuritoimi kohtaavat toisensa päivittäin.

Talossa näyttäisi olevan sijaa yhdelle pienelle asunnolle (joku pitää rotia ja taloa yllä), johon yhdistää häiriöttömän työhuoneen/työtilan ja tilaa myös erilaisille ryhmätyötiloille, joissa voi historia näkyä erinäisin tavoin. Kylä- ja kaupunginosataloille on aina käyttöä ja tässä tapauksessa olisi suositeltavaa, jos talossa olisi myös kulttuurisesti aktiivinen vuokralainen tai kaksi sekä mahdollisuus kahvinjuontiin ilman kahvila/ravintolastatusta (eikä tämä tarkoita nyt elämäntapataiteilijaa vaan vaikkapa maakuntamuseon/kaupungin museopedagogia tms).

Ryhtykää hankkimaan Oulua kaupunki-Leaderiin mukaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi kun Venäjän puolella on vielä niin monta kohdetta rahoitusta vailla. Ja ylläpitorahoja pitää myös varata. Se on sitä lähialueyhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oululla on fyffee niin voitas perustaa IT museo juuri Ouluun. Meillähän on vanha menneisyys ja muisto IT-alasta joten sen alan museo Ouluun ja heti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma kun yhteisillä varoilla rakennettavat museot, virastot, pääkonttorit, konserttisalit ym ym menevät aina Helsinkiin. Ja siinä samalla niihin liittyvä infra sekä työpaikat. Ja muualla Suomessa otetaan päätökset hiljaa vaieten vastaan. Ihmettelen jos jotain elokuvamuseon tapaista saataisiin Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Museo on hyvä idea jos on jotain museoitavaa ja kiinnostuneita kävijöitä Pelkkä museointi museoinnin vuoksi on typerää ajan- ja rahanhukkaa.

Museon sijasta jonkinlainen toimintakeskus olisi parempi - mutta elokuvan alalta sellaisia on jo Oulussa ja niillä on paremmat tilat jotka on alunperin suunniteltu siihen käyttöön.

Paras kunniansoitus tuolle talolle ja sen entisille asukkaille olisi asuinkäyttö. Se ansaitsee asukkaat jotka välittävät, ovat kiinnostuneita talon historiasta ja osaavat pitää sen kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talon sijainti ei taida olla asumisen kannalta paras mahdollinen. Se kun on nyt aivan moottoritien vieressä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

13:59
Suuri määrä jäähdytysnestettä valui ympäristöön Kemin junarata-alueella
13:20
Tie osittain suljettu liikenteeltä Muoniossa
13:17
Alt Arkkitehdeille sataa palkintoja – oululaistoimisto lähtee viemään eteenpäin opiskelijoiden asuntotornia
12:00
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
10:42
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
10:31
Balettitanssijan ketteryys pelasti nuohooja Teemu Nybergin hengen, kun tikas yllättäen petti räystäskorkeudella – Ammattitanssija vaihtoi yllättävään ammattiin Tilaajille
10:30
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
18
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
18
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
17
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
15
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
14
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
13
Työuupumus ohjasi Minna Oilingin vaihtamaan alaa sairaanhoitajasta eläinlääkäriksi – "Se pääsi tosi pahaksi, ennen kuin älysin puhaltaa pelin poikki"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image