Kotimaa

Pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta saattaa jo tiistaina päättää, joutuuko Haavisto po­lii­si­tut­kin­taan al Holin -leirin suomalaisten ko­tiu­tus­ju­pa­kas­sa

Ulkoministeri Pekka Haavisto (kuvassa) on antanut vaihtelevia selityksiä konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kohtelusta al Hol -jupakassa.
Kotimaa 13.1.2020 7:00
Aki Taponen

Valiokunta kuulee ulkoministeri Pekka Haavistoa ja hänen osittain hyllyttämäänsä konsulipäällikköä sekä valtakunnansyyttäjänviraston edustajia.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jatkaa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien laillisuuden tutkintaa al Holin -leirin suomalaisten kotiutusjupakassa.

Valiokunta kuulee tiistaina sekä Haavistoa että ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista, jota Haaviston on kerrottu pyrkineen painostamaan noutamaan al-Holin leirin lapset Suomeen konsulikyydillä. Kun Tuominen ei ollut suostunut laittomaksi kokemaansa toimenpiteeseen, Haavisto syrjäytti hänet osin tehtävistään.

Valtakunnansyyttäjän ja perustuslakivaliokunnan on perusteltua tehdä ministerivastuuasiassa tiivistä yhteistyötä. Siksi valiokunnan kuultavaksi tiistaina on kutsuttu myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe.

Perustuslakivaliokunta voi pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimiin esitutkinnan suorittamiseksi. Tällöin pitää olla aihetta epäillä, että asiassa on tapahtunut rikos.

Esitutkintapyyntö on mahdollista tehdä joko tiistaina Haaviston ja Tuomisen kuulemisen jälkeen tai sen jälkeen, kun valiokunta on myöhemmin kuullut valtiosääntöoikeuden, rikosoikeuden sekä hallinto- ja virkamiesoikeuden asiantuntijoita.

Toisaalta perustuslakivaliokunta voi itsekin jatkaa tutkintaa, vaikka sen tutkinnassa ei päästä niin yksityiskohtaiselle tasolle kuin poliisitutkinnassa.

Jo ennen joulua perustuslakivaliokunta kuuli oikeuskansleri Tuomas Pöystiä keskinäisestä työnjaosta. Haavistosta on tehty hänelle kanteluja, mutta oikeuskansleri ei tutki samoja asioita kuin perustuslakivaliokunta.

Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. He pyysivät tutkimaan, onko Haavisto painostanut viranhaltijoita tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Lisäksi he haluavat selvitettävän, onko Haavisto menetellyt lainmukaisesti al-Holin erityisedustajan nimittämisessä ja konsulipäällikön tehtävien muuttamisessa sekä jättäessään asian tuomatta valtioneuvoston yleisistuntoon. Valtioneuvosto päätti lasten kotiuttamisesta vasta joulukuussa, minkä jälkeen kaksi orpolasta tuotiin leiriltä Suomeen.

Vanhasen tapauksessa tehtiin esitutkinta

Aiemmin 2000-luvulla perustuslakivaliokunta on käsitellyt ministerivastuuasiana kahden entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) virkatoimien laillisuutta.

Vanhasen tapauksessa suoritettiin esitutkinta. Perustuslakivaliokunta totesi hänen rikkoneen tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, kun hän pääministerinä oli osallistunut raha-avustusten jakamiseen Nuorisosäätiölle, jolta oli saanut vaalitukea. Kyse ei kuitenkaan ollut törkeästä huolimattomuudesta, minkä takia syytettä valtakunnanoikeudessa ei nostettu.

Lain mukaan syyte ministeriä vastaan voidaan nostaa, jos hän tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Kataisen tapauksessa perustuslakivaliokunta päätti ilman esitutkintaa, ettei ollut syytä epäillä hänen menetelleen lainvastaisesti, kun Pekka Himasen yhtiöltä hankittiin kilpailuttamatta 700 000 euron hintainen tulevaisuusselvitys.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Kyllä ministeri Kanervakin erotettiin, vaikka ei ollut tehnyt ministerin tehtävässä minkään laista vilppiä tai virhettä, oli vain lähettänyt useampia henkilokohtaisia myöneisiä tekstiviestejä yksityiselle henkilölle! Mös ministeri Linden erotettiin hyvin vähäisen "huolimattomuuden" vuoksi, kun oli myöntänyt rutiinin omaisesti pienen avustuksen golf-kentälle, joka oli hänelle hieman läheinen. Myöskään pääministeri Rinne, ei ollut tehnyt varsinaisesti mitään virheellistä tai väärää, oli vain "mennyt luottamus".

Edellä mainittuihin esimerkkeihin verraten, on käsittämätöntä ja suuri vääryys, jos Haavisto ei joudu vastuuseen totuutta kiertelevistä vaihtelevista lausunnoistaan, sekä niistä teoista ja toiminnoista, joita kaikissa tiedotusvälineissä on ollut runsaasti esillä viime vuoden loppupuolella! Mainittuihin aiempiin ministerien erottamisiin ei ole liittynyt mitään oleellista tai merkityksellistä moitittavaa, eikä uhkaa yhyeiskunnan turvallisuudelle tai toiminnoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi kansa tietää totuuden, Hallituspuolueet valitettavasti eivät uskalla tuomita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on maailman vähiten korruptoitunut valtio, täällä asuu rehellisiä poliitikkoja
Mutta kukaan ei ole tavannut heitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näitä valiokuntia, työryhmiä, valtiosihteereitä, avustajia, avustajien avustajia pilvin pimein, mutta kun kaikkiin valitaan vain polliitisin perustein jäseniä, tulee sitten päätöksistä valitsijaryhmälle mieluisia. Haavistolle kuuluisi antaa kenkää laiminlyönneistä ja pakottamisesta. Jos olisi kysymys yksityisestä yrityksestä, tällaisesta sooloilusta pääsisi ulkoruokintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakivaliokunta koostuu vaaleilla valituista kaikkien puolueiden kansanedustajista. Täysiä amatöörejä ja mm. Haaviston omia puoluetovereita. No mitä luulette, tuleeko tuomiota? buuahahahahahahahaaaaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakivaliokunta on vanhin ja arvovaltaisin valiokunta. On toiminut hyvin yli 110 vuotta, vaikeissakin tilanteissa. Päätökset perustuvat aina laaja-alaiseen asiantuntijakuulemiseen, ei poliittisiin mielipiteisiin. Valiokunnan jäsenet eivät saa eivätkä ota vastaan ohjeita oman puolueen tai eduskuntaryhmän taholta. THI:n kannattaa vähän perehtyä asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe ovat urallaan osoittaneet kannattavansa, suosivansa ja edistävänsä todisteiden väärentämistä, ja intonsa poliisirikosten hautaamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syytteen nostamisesta päättää eduskunta
Valiokunnan kanta on olennaisessa osassa siinä, päättääkö eduskunta nostaa syytteen ministeriä vastaan. Asian päättää lopulta eduskunnan täysistunto, jota valiokunnan kanta ei kuitenkaan sido.
##Haaviston asemaa pidetään turvattuna jo valiokunnan ja eduskunnan poliittisten voimasuhteiden takia##: molemmissa valtaosa edustajista kuuluu hallituspuolueisiin!!
Vanhasen ja Kataisen toimintaa käsitelty viimeksi
Kaikki ministerivastuuasiat eivät päädy valtakunnanoikeuteen. Aiemmin 2010-luvulla perustuslakivaliokunta käsitteli entisten pääministerien Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) toimintaa.

Kumpikaan ei valiokunnan mukaan menetellyt lainvastaisesti, ja eduskunta jätti syytteet nostamatta kun keslusta ja kokoomus oli Hallituksessa,,eihän hallitus lähde erottaan ministeriään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valiokunnassa kolme persua. Kun puolue näyttää olevan suosionsa huipulla niin pitää saada hallitus nurin ja itse päästä hallitukseen.
Lapset pelinappuloina politiikassa, tähän on näemmä menty. Toivottavasti Haavisto saa jatkaa kunhan persut ovat saaneet kaipaamansa julkisuuden ja veronmaksajien rahaa on poltettu asiantuntijoiden kuulemisen myötä. Joku yliopiston professori ei ole halpa lausunnon antaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hallitus mene nurin,turha luulla ja persupojjaat jatkaa edelleen oppositiossa👌

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistutuksen peruslakivaliokunnalle ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Mari Rantanen (ps), Veijo Niemi (ps), Jari Ronkainen (ps), Jussi Wihonen (ps), Tom Packalén (ps), Heikki Vestman (kok), Kalle Jokinen (kok), Kari Tolvanen (kok), Wille Rydman (kok) ja Sari Tanus (kd). Kummallista, kun juuri nämä nimet näyttävät puuttuvan asian uutisoinnista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtakunnansyyttäjä tuskin nostaa viheriälle mitään kannetta, nyt ovat kiikarissa ennenkin Päivi Räsänen ja persut.

Miten se oikein menikään, että perustuslakivaliokunta ei tee poliittisia päätöksiä? Lyödäänkö veikkaa, niin tässä tapauksessa tekee eli oppositio vastaan hallitus on aivan varma, mutta miten kepun jäsenet äänestävät on mielenkiintoinen asia? Siellähän on Pohjois-Pohjanmaalta muutama edustaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslakivaliokunta ei tee poliittisia päätöksiä. Äänestää erittäin harvoin. Silloin harvoin, kun on äänestänyt, äänet eivät ole menneet hallitus/oppositio -asetelman mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikean Opposition eli Kok ja PS:n ei tarvitse enää grillata ministeri Haavistoa. Garuna ja Al Holi jättävät lähtemättömät jäljet Haaviston selkään ja hän saa heittää haaveet Presidentin tehtävästä. Todennäköisesti myös omat hylkäävät Haaviston sopivassa kohdassa, ja kehiin astuu ex ministeri Niinistö, joka lienee vain odotellut tällaista sattumaa. On erittäin todennäköistä että Holin sekamelska on jo kulissien takana selvitetty perusteellisesti, koska moni virkamies ulkoministeriössä ja eteen päin pyrkivät poliitikot nykyisten hallituspuolueiden piiristä miettivät omia askelmerkkejä viimeistään jo 3,5 vuoden päästä edessä olevissa uusissa vaaleissa ja sen jälkeisissä täysin uusissa kuvioissa. Näin se menee. Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteisen tapaus oli kyllä aika erikoinen hankintalain kannalta, käynee hyvin sovellettavaksi Sitrassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oppositio saa nukkua yönsä rauhassa, ei tule takkia, ei edes tuluskukkaroa, vaikka Rinne ei olekaan perustuslakivaliokunnan ruorissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on silmän lumetta.
Siellä olevat Hallituspuoluiden edustajat eivät tuomitse, vaikka asiaa olisi tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image