Kotimaa

Pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta meni kokoukseensa suut supussa – Luvassa on noin 80-sivuinen lausun­to­pa­ket­ti hallituksen yk­kös­hank­kees­ta

Perustuslakivaliokunnan pöydällä on isot kasat paperia. Kuva maanantain kokouksesta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 12.2.2019 10:03 | Päivitetty 12.2.2019 10:58
Ossi Rajala

Perustuslakivaliokunta aloitti tiistaina yhdeksältä aamulla kokouksensa, jossa se käsittelee taas sote-uudistuksen lakiesityksiä. Listalla on muitakin asioita, joten merkittävä sote-lausunto ei välttämättä valmistu nopealla aikataululla.

Valiokunnan jäsenet eivät halunneet kommentoida tarkasti, missä mennään. Urakan keskeneräisyyden takia osa ei halunnut kommentoida medialle mitään prosessista.

– En osaa arvioida, milloin valmistuu. Etenemme esityslistan mukaan. Varmasti tiedotamme, kun valmistuu, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi mennessään valiokunnan kokoushuoneeseen.

Valiokunta sai maanantaina eteensä lausuntoluonnoksen, jota käydään kokouksissa läpi. Perustuslakivaliokunta pyrkii yksimielisyyteen, joten yksityiskohtia puidaan huolellisesti.

Valiokunnan jäsen Markus Lohi (kesk.) selvittää, että välillä eteneminen on nopeampaa ja välillä hitaampaa.

– Riippuu työtahdista. Meillä on muitakin asioita käsiteltävänä. Meiltä jäi liian paljon asioita tälle päivälle. Sivumäärä ei kerro kaikkea. Joskus mennään nopeasti eteenpäin ja joskus ei. Yritämme saada pikaisesti maaliin, hän pohti.

Perustuslakivaliokunta lopettaa tiistaina kokouksensa kello 14, koska silloin eduskunnan täysistunto alkaa.

Lausunnon työstäminen on hidasta myös siksi, että tiedossa on noin 80-sivuinen jättipaketti valiokuntaneuvoksen kirjoittamaa juridista tekstiä.

Valiokunnan lausunto kertoo sen, pystytäänkö sote-uudistuksen mahdollistavista laeista päättämään vielä ennen kuin eduskunta jää vaalilomalle noin viiden viikon kuluttua.

Jos vaikeita perustuslaillisia ongelmia on liikaa, uudistus voisi edetä vasta seuraavan eduskunnan aikana.

Monia kovia pähkinöitä purtavana

Sote-uudistuksen lakipaketin perustuslaillisuudesta on väännetty jo pitkään ja matkan varrella asiantuntijat ovat arvostelleet monia pykäliä.

Valiokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) oli tiistaina aamulla tuohtunut siitä, että arvostelua tulee yhä kesken prosessin, mikä Torvisen mukaan on yritys vaikuttaa valiokunnan työhön.

– Olin aamulla todella järkyttynyt siitä, että valtiosääntöoikeuden asiantuntijat yrittävät jälleen ulkoparlamentaarisesti vaikuttaa tähän prosessiin. Tohtorit Lavapuro (Juha) ja Ojanen (Tuomas) ovat pilanneet valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden tavan toimia. On sovittu, ettei ulos tulla ennen kuin ratkaisu on tullut. Näin juristina en voi sitä ymmärtää. Lavapuro veti kaikilta valtiosääntöoikeuden asiantuntijoilta housut nilkkaan, Torvinen manasi ja marssi valiokunnan kokoushuoneeseen.

Lavapuro on todennut Ylen haastattelussa, että sote-uudistuksessa on yhä liikaa perustuslaillisia ongelmia, eikä nykyinen eduskunta pystyisi lakipakettia hyväksymään.

Professoreita Lavapuro ja Ojanen on useaan otteeseen haastateltu eri medioihin sote-uudistuksen perustuslakikysymyksistä ja he ovat olleet myös valiokunnan käyttämiä asiantuntijoita.

Lavapuro kommentoi sote-tilannetta Twitterissä maanantaina seuraavasti.

– Olisi ollut pieni yllätys, jos monimutkainen asia olisi saatu hoidettua yhdessä kokouksessa. Mahtaako mennä muutenkaan ihan sukkana läpi? Ainakin tietosuoja, aikataulu, vaalit, notifikaatio, asiakassuunnitelma, valvonta, rahoitus ja integraatio kovia pähkinöitä purtavaksi, Lavapuro kirjoitti.

Juttua on päivitetty klo 10.58: Juttuun on lisätty tieto kirjallisen sote-lausunnon pituudesta. Myös otsikkoa on muokattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

On se ihme, jos perustuslakikomitea ei pysty eliminoimaan pyrkimyksiä, joilla yritetään mahdollistaa kansainvälinen rikollisuus, joka vaarantaa hoidettavien terveyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki "asiantuntijat" ovat taas kiihdyksissään kirjoittamassa. Joka päivä samaa raykytystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun on tullut uutta tietoa vanhuspalveluiden yksityistämiseen liittyen, niin eikö se pitäisi toimittaa perustuslakivaliokunnalle huomioon otettavaksi? Ihan virallisia kanavia pitkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lavapuron ulostulot ymmärtää koska on aivan selvää että nykyinen hallitus yrittää saada keskinäiset lehmänkaupat läpi keinolla millä hyvänsä. He tietävät että seuraava hallitus ei tule Sote viemään tällaisena raakileena läpi mitä se on. Sote-esitys on yksinkertaisesti täysi susi ja se pitäisi avata kokonaan uusiksi alkaen maakuntien määrästä ja siitä tarvitaanko niitä lainkaan. Puhumattakaan täysin tarpeettomasta valinnanvapauskytköksestä jonka vaikutus valtion talouteen tulee olemaan raskaasti negatiivinen.

On käsittämätöntä että hallitus edes yrittää viedä läpi lakiesityksiä jotka ovat niin räikeästi perustuslainvastaisia että lukutaitoinen apinakin sen näkee. Eräiden poliitikkojen päähän on nyt pesiytynyt demokratialle vieraita menettelytapoja kuten se että lakiehdotusta ei edes yritetä tehdä perustuslain mukaiseksi vaan runnotaan läpi väkisin. Perustuslakin valitettavasti on se valtion peruspilari jota muut lait eivät saa rikkoa tai saattaa kyseenalaiseksi. Siksi perustuslain muuttaminen vaatii vaikeutetun lainsäädäntöjärjestyksen ja eduskunnan määräenemmistön hyväksyntää (2/3 tai 5/6).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se hankalaa, jos turha perustuslaki tulee häiritsemään hyvän vaali-tarinan tekoa. Lakimiehen jos kenen voisi kuvitella noudattavan lakeja, mutta ilmeisesti vaalirahoittajien etujen ajo menee aina lakien yli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä maa saatiin neljässä vuodessa täysin pilalle ja sekaisin jo ennen SOTE uudistusta, joka oli ainoa asia jonka hallituksen oli tehtävä, yksityiset palvelut jo valmiina, mutta vanhusten, lasten, vammaisten elämä pilalla maan valloittaneissa Porvarihallituksen tänne ajamissa yksityisissä kansainvälisissä pörssiyhtiö palveluissa, johtajat miljonäärejä, voitot menee ulkomaille.
Hallitus aloitti toimintansa kaikkien aikojen parhaassa nousukaudella, mutta Suomi menetti ihme kyllä senkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä perustuslakivaliokunnan työskentely on kuin lasten hiekkalaatikko leikkiä, politisoitunutta toden totta. Ensin sanotaan, että nämä ja nämä kohdat pitää korjata. Sitten kun ne korjataan, sanotaan, että häh hähää, vielä nämä ja nämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla vähän niinkuin auton katsastaminen.
Hylyn jälkeen kun erikeeperillä liimailee jarruputkia ja menee näyttämään uudelleen, pitääkin tulla ajokielto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin siellä oppositiota tarvitaan, demokratian nimissä enemmistö päättää ja asiat rullaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitit varmaa diktaruurissa.
Onneksi eduskunta on korkein laillisuudesta ja laista vastaava elin Suomessa.
Vaaleissa valitaan eduskunta ja viime vaalit antoi tälläinen enemmistön jonka tekosia nyt saadaan järkyttyneenä seurata, kaikki tärkeimmät asiat hoitamatta, Ay liike kuriin politikka ollut tärkeintä, siinäkin sai nenilleen, kalliiksi olisi tullut ilman ammattiliittojen ymmärrystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo on täyttä teatteria koko homma, samaa jargonia vuodesta toiseen ,lausuntoja lausuntojen perään mutta ainoa asia on, että valmista ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kuva pitää paikkansa ja jos muut valiokunnat yhtä suuria, ei tarvi ihmetellä jos mitään ei tule ulos. Jo vanha Erkkikin tietää sen säännön. Mennään vain hanhenmarssia kokouksesta toiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko kukaan lukenut edes papereita.Pino jatkaa kasvuaan. Toivottavasti koko sote soppa kaatuu. Rahaa poltetaan vaan turhanpäiväsiin istuntoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pistää nuo paperipinot roskiin. Nykyään asiat tietokoneella. Tällä tasollako asioita hoidetaan ministeriöissä.
Hoh hoijaa. Tulee ihan Kyösti kallion ajat mieleen kun kahtoo tuota touhua.Pistäkää jo asialle piste. Korjattavaa jää joka tapauksessa. Johonkin kohtaan jappasu on lopetettava. Täydellistä ei ole olemassakaan.
kansa oottaa ,että saadaan tuo vanhustenhoito ja terveyden hoito leveämmille harteille ja yritysten mellastamine loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jappasu loppuu samalla kun hallitus vaihtuu.
Seuraava hallitus ei jappase tällä kelvottomalla tekeleellä muuta kuin saunanpesän sytytyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sasin viittaama Perustuslakiblogi on Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalsta. Perustuslakiblogin vastaaviin toimittajiin ja muuhun toimituskuntaan lukeutuvat Turun yliopiston oikeustieteen professori Juha Lavapuro, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen ja European University Instituten professori Martin Scheinin. Kaikki ovat Suomen johtavia akateemisia ihmisoikeus-, perusoikeus-, yhdenvertaisuus- ja perustuslakiasiantuntijoita, joita eduskunnan perustuslakivaliokunta käyttää asiantuntijoinaan.

Kaikkia kolmea mainittua perustuslakijuridiikan professoria yhdistää osallistuminen alkujaan marxilaisen ja aikoinaan 1950-luvulla Neuvostoliiton vaikutusta suomalaisten oikeusoppineiden piirissä ajamaan perustetun oikeusaktivistisen Oikeuspoliittinen Yhdistys Demla ry:n toimintaan. Demla tunnettiin vuoteen 2002 asti nimellä Suomen Demokraattiset Lakimiehet. Esimerkiksi entisellä Demlan puheenjohtaja Martin Scheininillä on takanaan mittava ura paitsi akateemisen juridiikan piirissä myös suomalaisen äärivasemmiston vaikuttajana. Scheinin on toiminut Turun akateemisessa sosialistiseurassa, SKDL:n eduskuntaryhmän palveluksessa ja Suomen kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsenenä. lähde:Ahvion Blogi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Kommentista huomamme miten vastuullisia henkilöitä on juuri ääri vasemmalla. He ovat niitä henkilöitä, jotka pitävät ihmisoikeus-, perusoikeus-, yhdenvertaisuus- ja perustuslait kunniassa kun oikeammalla olevat henkilöt yrittävät ohittaa lait! Suomen perustuslait ovat tehneet todella viisaat esi-isämme ja -äitimme 1950-luvulla, joita ei nykyiset huithaipelipolitiikkomme pysty ohittamaan oikealta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
48
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image