Kotimaa

Pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta löysi sote-lakipaketista korjattavaa – muutoksilla kova kiire ja ne menevät kalk­ki­vii­voil­le

Perustuslakivaliokunta antoi sote-lausunto tänään. Kuva viime kesäkuulta, jolloin lautakunta antoi edellisen arvionsa. Keskellä istuu lautakunnan puheenjohtaja, Vasemmistoliiton Annika Lapintie. Oikealla on kokoomuksen Wille Rydman ja vasemmalla keskustan Tapani Tölli. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 22.2.2019 17:53
Ossi Rajala

Sote-uudistuksen lakipaketin hyväksyminen tällä vaalikaudelle menee kalkkiviivoille, jos se ylipäätään onnistuu. Perustuslakivaliokunta löysi lakiesityksistä yhä korjattavaa, mutta korjaukset saatetaan ehtiä vielä käsittelemään seuraavien kolmen viikon aikana.

Eduskunnan on tarkoitus jäädä vaalitauolle maaliskuun puolivälissä. Nähtäväksi jää, jatketaanko valtiopäiviä, jos sote-uudistuksen tilanne on tiukka.

Mitä lakipaketista vielä pitäisi korjata?

– Esitämme useita muutoksia, mutta yleisenä arviona voidaan todeta, että sosiaali- ja terveysvaliokunta on huolellisesti ottanut huomioon perustuslakivaliokunnan aiempia huomioita. Muutokset eivät sisällä rakenteellisia ongelmia valtiosäännön kannalta, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) kertoo.

Perustuslakivaliokunta edellyttää, että maakuntavaalit ovat aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua lakien hyväksymisestä. Muutoksia ehdotetaan liikelaitoksen palveluvelvoitteeseen, maakuntien rahoitukseen, kunnille maksettaviin korvauksiin sekä tietosuojaa ja valvontaa koskevaan sääntelyyn.

Lisäksi paljon palveluita tarvitsevien asiakassuunnitelman sääntelyä on täsmennettävä.

– Lähtökohtaisesti kyse on hienosäädöstä. Muutoksia pystytään tekemään ilman hallituksen täydentävää esitystä. Se vaatii paljon töitä, mutta töissä me täällä olemme, valiokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) sanoo.

– Ponsia on yhteensä 20. Osa niistä on teknisempiä kuin aiemmin, mutta kyllä näissä työtä vielä riittää, valiokunnan jäsen Ville Niinistö (vihr.) kertoo.

Ehditäänkö käsitellä?

Valiokunta vaikutti tiedotustilaisuuden alussa hyvähenkiseltä ja se pystyi tekemään yksimielisen päätöksen. Jäsenet ottivat esimerkiksi toisistaan kuvia ja hymyjä näkyi välillä monen kasvoilla. Perusilme oli kuitenkin melko totinen.

Perustuslakivaliokunnassa ei ole lähtökohtaisesti hallitus-oppositio -asetelmaa ja se pyrkii aina yksimielisyyteen.

– Onnistuimme valiokunnassa turvaamaan suomalaisten perusoikeuksia, valiokunnan jäsen Ilkka Kantola (sd.) kertoo.

Valiokunnan jäsen Anna-Maja Henriksson (r.) ennakoi, että lakipaketin ehtiminen täysistuntoon menee tiukille.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on valtava, valtava työ. Tilanne on melkein kestämätön, Henriksson pohtii.

Perustuslakivaliokunnan lausunto menee seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsiteltäväksi. Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta sote-uudistus etenisi puolestaan eduskunnan täysistuntoon, joka päättää lakien hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

– Varmasti tässä on hikiset viikot edessä. Toisaalta ei pidä katsoa vain ponsien määrää. Osa on helposti tehtävissä. Kiire kuitenkin tulee varmasti, valiokunnan jäsen Wille Rydman (kok.) sanoo.

– Kyllä tämä on mahdollista, Tölli toteaa.

Pitääkö valinnanvapautta lykätä?

Valinnanvapauslain soveltamisen aloittamista voidaan joutua lykkäämään. Perustuslakivaliokunta haluaa, että valinnanvapautta on lykättävä, jos järjestelmän laillisuutta ei pystytä EU:lta varmistamaan.

Jo aiemmin esillä on ollut mahdollisuus, että uusi sote-malli olisi EU:n sääntöjen vastainen ja on vaadittu EU-notifikaation tekemistä.

Notifikaation eli ilmoituksen myötä EU arvioisi, saisiko julkinen sektori jatkossa perusteetonta etua niin, että se olisi markkinoilla paremmassa kilpailuasemassa kuin yksityiset.

Aiempien arvioiden mukaan notifikaation saaminen kestäisi jopa yli vuoden, joten sote-uudistusta ajavat hallituspuolueet eivät ole sitä halunneet.

Notifikaatio oli se asia, josta valiokunnassa väännettiin vielä loppumetreillä.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunta tekee poliittisen päätöksen notifikaation tarpeesta, valiokunnan jäsen Matti Torvinen (sin.) toteaa.

– Tästä notifikaatiosta käydään kuitenkin varmasti jatkokeskustelua, sanoo puolestaan Niinistö.

Perustuslaki on muiden lakien perusta

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on katsoa, ovatko sote-uudistuksen mahdollistavat lakiesitykset perustuslain mukaisia.

Perustuslaki on kaiken lainsäädännön ja julkisen vallan käytön perusta. Siinä on turvattu yksilön perusoikeudet, kuten muun muassa sananvapaus, uskonnonvapaus, yhdenvertaisuus lain edessä sekä se, että valtion ja asuinkunnan on turvattava ihmisarvoisen elämän puitteet silloin, kun omat voimat eivät riitä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kohdalla tarkastelussa on ollut esimerkiksi se, saavatko suomalaiset yhdenvertaisesti palveluita ja pysyvätkö heidän terveystietonsa varmasti salassa, jos tiedot liikkuvat useiden palvelutuottajien välillä.

Palvelut maakunnille 2021?

Sote-uudistus siirtäisi sosiaali- ja terveyspalvelut maakuntien vastuulle.

Perustettavat 18 maakuntaa järjestäisivät sosiaali- ja terveyspalvelut vuoden 2021 alusta lukien. Maakunnille on tarkoitus siirtää myös lukuisia muita tehtäviä.

Asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti otettaisiin käyttöön koko Suomessa 1.1.2022.

Valinnanvapauteen perustuvat, erityisesti perustason palvelua tarjoavat sote-keskukset aloittaisivat viimeistään 1.1.2023. Maakunnan olisi mahdollista hakea lupaa tätä aikaisemmalle aloittamiselle.

Uudet suunhoidon yksiköt aloittaisivat 1.1.2023.

Sote-uudistuksen tavoitteena on tarjota ihmisille nykyistä yhdenvertaisempia palveluita, vähentää hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua.

Kulujen kasvusta pitäisi leikata 3 miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä. Menot saisivat kasvaa jatkossa vain 0,9 prosenttia vuodessa, kun ne nyt kasvavat 2,4 prosenttia vuodessa.

Koonnut: Aki Taponen

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jossakin luki että keskusta ei ole jumalanvaltakunta,mutta,se kytää soterahoja niin herää kysymys ,että mihin keskustaa enään tarvitaan sitten kun sotevarat on sinne pumpattu,sitten nimen voi hyvin muutaa,lähemmäs sitä valtakuntaa jo senkin vuoksi että sinne jäävät edustavat kaikki samaa lahkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE = On yhtä kuin löisi sian säkissä. Kun halvalla menee, piittaamatta mahdollisista seuraamuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä kiire tullee maksamaan meile veronmaksajille vielä maltaita. katsokaa ketkä ovat nyt hallituksessa. Kokoomusj aKeskusta. Vihreät kärkkyy oventakana. Herra varjele meitä näiltä älyttömiltä päätöksitä. On etukätteen käytettävä rysselisä notifioimassa sote. Jos ei niin päätä äänestyskopissa päätettävä jatkuuko tämä älytömyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tehdään tällainen SOTE joka lisää vain entisestään kansan Eriarvoistamista sekä kilpailunmyötä hinnat karkaa kohtuuttomaan Rahastukseen niin kuin Vanhustenpalvelussa on jo käynyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan on nyt kyllä tehtävä työnsä tässä asiassa mahdollisimman pikaisesti ja jos aika alkaa käydä vähiin, niin sitä eduskunnan vaalilomaa pitää myöhentää, kun TÄMÄ ASIA VAAN PITÄÄ SAADA EDUSKUNNAN KÄSITTELYYN ja sillä siisti!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä se mikään pakko ole jos asiat evät mene oikein niinkuin perustuslakivaliokunta edellyttää. Turhaa täällä isoilla huutaa asiat jos ei ole kohdallaan niin ei mee eduskunnan käsittelyyn ja sillä siisti. Ja varmaan on silloin siisti jos ei käytä kaikkia vaatimuksia. Kuka hullu lomiaan myöhentää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se nähty että kiireellä se hyvä tulee, jos ei jopa paras. Virheet jää pois ja bisnes kukoistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveetä SOTE Suomalaisille perusturvan alasajo"Kansalaiset luokiteltaan hoidettaviin Ei hoidettaviin"Suomessa Valtionvirkamieskoneiston ylläpitäminen ajanut kuilunpartaalle vuosia taloutta saatu tasapainoon olemme joutuneet myymään metsä,metalli,kaivosteollisuus,kantaverkot,hoitolaitokset ja viemeisenä SOTE kaikilla haettu säästöjä.Velkaanumme 600000 tuhatta tunnissa valtionvelka kasvaa ja olemme 7-10 mrd järjettömyyteen asehankintaan Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain,2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö 15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
Suomessa Valtionvarainministeriö ajaa alas joissa tarpeettomia virkoja.Emme voi loputtomiin olla leikkauslijoilla sukupolville jättää velkataakkaa..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE on maamme itsenäisyydenajan suurin yksittäinen kavallusyritys korruptoida kansan verovaroja '' terveysyritysten '' kautta niiden omistajille.

Nämä omistajat voivat olla ja ovat merkittävässämäärin kasvottomia ulkomaisia sijoittajia, joita suomalaisten terveys - tai edes elämä - ei kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee olemaan samalainen veroparatiisi juttu kuin yksityiset sähkösiirtoyhtiöt jotka eivät maksa veroja suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kuuntelin perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuutta, niin soten koko karmeus valaistui entisestään. Voi vain toivoa, että tuo hirmuinen ja kallis hallintohimmeli ei mene eduskunnassa läpi. Kun tähän liittyy vielä kolmen miljardin euron säästötavoite, niin utopialta näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"valinnanvapautta on lykättävä, jos järjestelmän laillisuutta ei pystytä EU:lta varmistamaan"
Ei tämä hallitus ehdi lykkäämään enää yhtään mitään puhumattakaan siitä, että EU tähän hätään paketin siunaisi. Mitä kokoomus saa? Sote-kaatuukin poliittisiin, ei perustuslaillisiin ongelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image