Kotimaa

Pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta kuulee parhaillaan tur­va­pai­kan­ha­ki­jat vie­ras­la­jei­hin rinnastanutta kan­san­edus­ta­ja Mäenpäätä

Kansanedustaja Juha Mäenpää (vas.) ja hänen avustajansa lakimies Kari Uoti valmistautuivat torstaina menemään perustuslakivaliokunnan kuultaviksi.
Kotimaa 20.2.2020 10:11
Aki Taponen

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä varoittaa, että puuttuminen kansanedustajan puhevapauteen on aina vakava riski kansanvallalle.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan kansanedustaja Juha Mäenpäätä (ps.) tämän eduskunnassa pitämästä vieraslajipuheesta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta voida asettaa Mäenpää puheenvuoron perusteella syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kansanedustaja Mäenpää rinnasti viime kesäkuussa eduskunnassa pitämässään puheessa turvapaikanhakijat hallitusohjelmassa mainittuun vieraslajien torjuntaan sanomalla, että valitettavasti vieraslajien torjunta lukee väärässä kohtaa hallitusohjelmaa.

– Perustuslakivaliokunta joutuu pohtimaan erityisesti kansanedustajille perustuslaissa taatun laajan puheoikeuden merkitystä ja suhdetta muihin lakeihin. Se on paljon vartijana, sillä syytelupaa ei ole koskaan aiemmin nykyisen perustuslain aikana pyydetty, kirjoitti Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä viime perjantaina Ilkka-Pohjalaisessa.

Hän korosti, että kansanedustajalla on oltava laaja vapaus arvostella tehtyä politiikkaa. Edustajaa sitoo toimessaan vain perustuslaki ja tietyissä tilanteissa puhevapaus voi ylittää rikoslainkin rajat.

– Demokratiassa ei ole syytä suhtautua kevyesti syyttäjänviranomaisen pyrkimyksiin rajoittaa poliittista keskustelua. Jos tämä nyt hyväksytään Mäenpään osalta, voidaan se jatkossa tehdä myös toisenlaisten mielipiteiden kohdalla, Jokisipilä varoitti.

Vaikka Mäenpään puhetta voi arvostella mauttomaksi, on hänen mielestään ymmärrettävä asian demokraattiset ulottuvuudet. Siinä ei ole kyse pelkästään Mäenpäästä tai edes perussuomalaisista, vaan kansan vallan toteutumisen kovimmasta ydinalueesta.

– Edustuksellisessa demokratiassa on elintärkeää, että kansalaisten näkemykset välittyvät päätöksentekoon heidän edustajiensa kautta mahdollisimman väärentymättöminä, Jokisipilä huomautti.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi kokouksen mennessään, että kansanedustajalla lähtökohtaisesti on laaja puheoikeus ja mielipiteen ilmaisuvapaus.

–  Mutta tässä raja kulkee, että ihmisoikeutta ei saa silti loukata.

Lupaa haetaan "sammutetuin lyhdyin"

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on todennut, että vaikka eduskunta antaisikin suostumuksen syytteen nostoon, se ei vielä tarkoita sitä, että hän asettaisi Mäenpään syytteeseen. Tämä on herättänyt kysymyksen siitä, miksi valtakunnansyyttäjä hakee eduskunnalta syytelupaa siinäkin tapauksessa, että hän jättäisi syytteen nostamatta.

Oikeustieteen tohtori Riitta Ollila ihmettelee sitä, että valtakunnansyyttäjä hakee syytelupaa sammutetuin lyhdyin.

– Jos hän olisi sitä mieltä, että kyse ei ole rikoksesta, hän voisi tehdä ratkaisun ilman syytelupaa. Perustuslain 30. pykälässä puhutaan syytteen nostamisesta, ei sen toteamisesta, että kyse ei ole rikoksesta, Jyväskylän yliopiston lehtorina toimiva Ollila toteaa.

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen on tulkinnut asiaa niin, että perustuslaki suojaa kansanedustajaa paitsi syytteeseen asettamiselta, myös sellaiselta syyttäjän ratkaisulta, jossa syyttäjä toteaa kansanedustajan todennäköisin syin syyllistyneen rikokseen, mutta luopuu syytetoimenpiteistä.

– Eduskunnan suostumus tarvitaan siten paitsi syytteeseen asettamiseen, myös harkinnanvaraiseen syyttämättä jättämiseen, Toiviainen katsoo.

Syytelupaa ei ole tulossa

Perustuslakivaliokunta antaa kannanottonsa syytelupapyyntöön mietintönä eduskunnan täysistunnolle. Täysistunto äänestää sen jälkeen syyteluvasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi jo viime elokuussa, että perussuomalaiset tulevat äänestyksessä määrävähemmistöllään estämään syyteluvan myöntämisen.

– Puuttuminen edustajien puheoikeuteen on aina vakava riski kansanvallalle, ja juuri siksi eduskunnalla on valta estää edustajia joutumasta valtiopäivätoimistaan syytetyiksi, Jokisipilä muistuttaa.

Jos syytelupaa ei tule, valtakunnansyyttäjä Toiviainen on kertonut tekevänsä päätöksen syyttämättä jättämisestä syyteoikeuden puuttumisen perusteella.

MAINOS

Kommentoi

Niinpä, vieraslaji on väärä määritelmä. Pitäisi puhua vierasrodusta. Mikä se onkaan rodun ja lajin ero ? Esim. laji koiraeläimet, missä rotuja tuhansittain ihmisen "jalostamana".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän haavisto myöskään tehnyt mitään väärää ja silti joutuu oikeuteen.kyllä sitten tämäkin tapaus joutaa mennä oikeuteen myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on menty liian pitkälle rotusortuajattelussa. Käytännössä kuka hyvänsä puhelias suomalainen voi kompastua omiin sanoihinsa. Älytöntä ! Pitää tuumata ulkomaille muuttamista kun Suomessa Perustuslaki ei enää takaa suomalaisten sananvapautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se nykyään herkkähipiäistä tuo touhu,sanot mitä vaan ,aina on joku mielensäpahoittaja vetämässä hernettä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalla ja sen edustajilla pitää olla yksi ja sama laki.

Miten Suomessa voi olla paikka, jossa vastuu puheista on eri kuin kadulla?

Jos ei osaa kunnioittavasti puhua niin aina voi opetella. Etukäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin prosessi todistaa, ettei tässä maassa saa enää olla eri mieltä asioista, eikä sanoa mielipidettänsä vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin joku sanoo asiat juuri niinkuin ne ovat!
Saatte minun ja todennäköisesti noin joka kolmannen suomalaisen äänet mandaatiksenne seuraavissa vaaleissa - tulivatpa ne nyt keväällä tai 2023...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjalainen isäntämies ja painimies, jonka mielestä voima - sananvoima - on ainoa tapa toimia. Älyn kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, mutta edustanee monen suomalaisen näkökantaa. Pitäisikö olla huolissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Wikin mukaan "vieraslaji on eliölaji, joka ei esiinny tarkasteltavalla alueella alkuperäisenä, vaan ihmisen sinne joko tahattomasti tai tahallisesti siirtämänä kantana". Tuon siis voi tulkita myös Mäenpään tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin voi. Tässä tapauksessa eräät kilpailevat puolueet vain saivat oivallisen tekosyyn nostaa helvetillisen "älämölön" ko. asiasta sillä perinteisellä "paljon melua tyhjästä" teemalla koska näiden eräiden puolueiden nykyiset Gallup kannatus prosentit eivät nyt suoranaisesti mitenkään ko. puolueiden johtoa varsinaisesti imartele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, näkyvyyttä ja kuuluvuutta mediaan tässä haetaan. Kuntavaalit lähenevät, vaalikampanjointia tämä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki ihmiset ovat samaa lajia. Ei voi olla tyhmempää rinnastusta mäen päältä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

140
Puheenaihe: Torjuuko Ruotsi koronaa viisaammin kuin Suomi? "Tämä on sellainen kysymys, johon en voi vastata kyllä tai ei"
60
Omistajaohjausministeri Tuppurainen patistaa kohtuuteen johdon palkkioissa kriisissä: "On oikein, että myös johto osallistuu taakanjakoon"
59
Koronakuolemien määrä kasvaa Suomessa päivä päivältä, nyt menehtyneitä jo 11 – Oulussa hoidossa viisi potilasta, kaksi tehohoidossa
44
Koronakauden uudet tuulet apteekeissa: Nyt lääkkeet voi Oulun seudulla tilata autoon tai kotiin, lääkkeitä kuskataan jopa jalan – jotkut ovat yrittäneet ostaa koronalääkettä
43
Suomen syntyvyys lähti alkuvuoden 2020 aikana nousuun vuosikymmenen mittaisen laskun jälkeen – "Jatkosta ei voi tietää", Väestöliiton johtaja huomauttaa
36
Ensimmäinen koronakuolema Pohjois-Pohjanmaalla, Suomessa kuolleita yhteensä yhdeksän – OYSin 15 työntekijää ja kolme ensihoitajaa altistunut koronalle
30
Poliisi käännytti päivän aikana yli 600 autoilijaa – useat yrittäneet päästä rajan ylitse ilman välttämätöntä tarvetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Nyt ei ole oikea aika revitellä pörssisijoituksilla?

Eihän se mitään ahneutta ole, päinvastoin, sijoittaminen koituu kaikkien hyödyksi Lue lisää...
nyt sijoittamaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image