Kotimaa

Pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­nan sote-lausunto ei valmistu vielä ensi viikolla: "Nostamme esiin ongelmat ja rat­kai­su­kei­no­ja"

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie pitää mahdollisena, että sen lausunto sote- ja maakuntauudistuksen mietintöluonnoksista voi mennä helmikuun puolelle. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 16.1.2019 16:52
Aki Taponen

Puheenjohtaja Annika Lapintien mukaan valiokunnasta ei tule estettä saada sote- ja maakuntauudistus käsiteltyä ennen eduskuntavaaleja.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta saa sote- ja maakuntauudistuksen asiantuntijoiden kuulemiset pääosin valmiiksi huomenna torstaina. Sen lisäksi valiokunta järjestää vielä ilmeisesti ensi viikolla kuulemisen siitä, mitä hallinnon uudistus vaikuttaa Ahvenanmaalla.

– Huomenna pohdimme, onko myös jokin toinen aihe, josta pitää vielä järjestää kuuleminen. Sitä en vielä uskalla ennustaa, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi Lännen Medialle.

Lapintien mukaan tarkoitus on edelleen, että perustuslakivaliokunta saa lausunnon valmiiksi vielä tammikuun aikana.

– Se on tavoite, mutta en uskalla ihan varmaksi sanoa, että se onnistuu. Voi olla, että menee kuun vaihteen yli.

Tarkoituksena on, että perustuslakivaliokunta tekee ensi viikolla lausuntolinjaukset. Sen jälkeen valiokuntaneuvokset alkavat kirjoittaa lausuntoluonnoksia.

Siten ei ole mahdollista, että lausunto valmistuisi jo ensi viikolla.

Tiistaina eduskuntaryhmät päättivät kiirehtiä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ehkäiseviä lakiesityksiä. Lapintien mukaan se ei vaikuta sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyyn perustuslakivaliokunnassa.

– Perustuslakivaliokunta on jo antanut lausuntonsa tietojen käsittelystä poliisitoimessa. Kansalaisuuslakiesityksen muutoksesta eduskuntaryhmät päättivät pyytää hallitukselta ensin selvityksen, joten sekään ei viivytä sote- ja maakuntauudistuksen käsittelyä perustuslakivaliokunnassa.

Näin valiokuntarumba etenee

Hallituksen tavoitteena on saada laajat sote- ja maakuntauudistuslakipaketit hyväksyttyä ennen, kuin eduskunta jää vaalilomalle maaliskuun puolivälissä.

Kun perustuslakivaliokunta saa lausuntonsa valmiiksi, sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää vielä laatia lopulliset mietinnöt, ennen kuin lakiesitykset muutosehdotuksineen menevät suuren salin käsittelyyn ja ratkaiseviin äänestyksiin.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelyä en voi lähteä ennustamaan. Mutta perustuslakivaliokunnasta ei tule mitään esteitä sille, etteikö uudistus voida käsitellä tämän vaalikauden aikana, Lapintie sanoo.

Hän ei voi ennakoida valiokuntansa lausunnon sisältöä.

– Tavoitteena on tehdä sellainen lausunto, jossa nostetaan esille ongelmat ja, jos suinkin mahdollista, myös perustuslakivaliokunnan näkemyksiä siitä, millä tavalla ongelmat voitaisiin ratkaista. Se työ jää sitten sosiaali- ja terveysvaliokunnalle.

Jännitettävää riittää

Etukäteen jännitetään etenkin muutamia asioita. Mitä perustuslakivaliokunta sanoo siitä, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta halunnut hankkia sote- ja maakuntauudistukselle ennakkohyväksyntää EU-komissiolta? Kysymys on siitä, sisältyykö malliin EU:n kilpailulakien vastaista valtion tukea.

Kelpaako perustuslakivaliokunnalle se, ettei palvelujen integroimiseksi alun perin välttämättömänä pidetty asiakassuunnitelma ole oikeudellisesti sitova?

Onko maakuntien rahoitus turvattu niin, että perustuslain mukaiset palvelut taataan kaikissa oloissa?

Onko tietosuoja EU:n tietosuoja-asetuksen mukainen?

Maakuntien tehtävälaki seuraavana

Lakipakettia niin sanotusta "maku kakkosesta", jossa käsitellään muun muassa maakuntien tehtäviä ja Valtion lupa-, ohjaus- ja valvontaviraston perustamista, ei ole käsitelty samassa yhteydessä sote- ja maakuntauudistuksen päälakikokonaisuuden kanssa.

Lapintien mukaan "maku kakkosta" on tarkoitus alkaa käsitellä heti, kun nyt käsittelyssä olevista mietintöluonnoksista saadaan lausunto aikaiseksi. Maakuntien vastuulle on tarkoitus tulla yli 30 tehtävää, siis paljon muutakin kuin sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Niistä olen sanonut, etten uskalla täysin varmasti sanoa, että ne kaikki (tehtävät) uskalletaan käsitellä. Meillä on myös asiakasmaksulaki ja muita lakeja, jotka liittyvät sote- ja maakuntauudistukseen.

– Töitä riittää, mutta tavoitteena on käsitellä kaikki valiokunnan pöydällä olevat asiat, Lapintie sanoi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

valiokunnassa ei ollut asiakasmaksulakiesitystä. Puheenjohtajat, Haatainen sanoi puh.johtajiston huolehtivat uuden esityksen maksulaiksi, edelleen PeL valiokuntaan. Soten maksumiehiksi on tulossa koyhät sairaat vanhukset, eriarvoisuus on todella paha, lapset ja nuoret vapautetaan tkmaksuista. Asiakassuunnitelma ei sido palveluntuottajia, eikä siitä voi valittaa, koska vastaajaa ei ole.. Alunperin tavoite t.keskuksen ja Erik.sairaan hoidon integraatioksi ei toteudu. Lääkäreitä ja sairaan hoitajia valuu yksityiselle puolelle. Uusin Edith's Saarikolta tuli leikkaustoiminnan salliminen
yksityisellä palvelukeskuksella, jos tehohoitoon julkiselle puolelle ei ole 30 km enempää. Tätä ennen Laila kiellettiin leikkaustoiminta aluesairaaloissa. Logiikka, järki, puuttuu, ja potilasmatkat pitenevät moninkertaisiksi. Tämän kin laittomuus pitää Saada PeL valiokunnan arvioitavaksi. Sote ehdotuksessa on laittomuuksia ja valtava epätasa-arvoisuus. Maakuntiin syntyy eliittiryhmiä, jotka antavat ohjeet ja Rahat palveluntuottajille, - lopulta alimpana ovat asiakkaat, maksumiehinä vailla vaikutusmahdollisuutta. On lasketaan soten maksavan 10 miljardin kymmenessä vuodessa. Säästojä ei ole tiedossa, vaikka alussa
luvattiin, kyseessä on vain kustannusten HILLINNÄSTÄ JA VALLASTA, MAAKUNTAELIITTI PÄÄTTÄÄ PALVELUISTA JA VALTION ANTAMIE. VERORAHOJEN KÂYTÖSTÄ. BUDJETTIVAJE VOIDAAN HOITAA KOROTTAMALLA ASIAKASMAKSUJA MAX LIKI 700 euroa vuodessa, MAKSIMILLA MENNÄÂN. JA ULOSOTTOMIEHILLÄ TYÖT KASVAA HUIMASTI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljonkohan paloi taas Valtion alati väheneviä verovaroja "taivaan tuuliin"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HÖH ite tehny ja nyt omaa soppaa pitää muka korjata. Luulee huiputtavansa kansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska valtio eli kuntien ja kaupunkien asukkaat ovat rahoittajia, niin perustuslaillisesti itsehallinnollisten asukkaiden kaupunkien ja kuntien valtuustot tekevät sekä järjestämispäätökset että tuotantopäätökset.

Saadaan hillityksi kustannuksia 3-5 miljardia euroa/vuosi eli 20 vuodessa 60-100 miljardia euros.

Kysykää euromäärä tarkemmin alan poliittisesti riippumattomilta asiantuntijoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kustannusten hillinnän toteutuessa ja nykyistä kuntalakia noudattamalla aluesairaalat ja synnytyssairaalat saadaan kautta maan palvelemaan perustuslain 19 ja 6 pykälän mukaisesti. Samoin vanhustenhoito, lääkäripalvelut, sosiaalipalvelut.

Palvelujen keskittäminen ei ole perustuslain pykälien mukaista Sipilän ja Orpon hallituksen mallissa, kuten ei ollut Kataisen ja Urpilaisen 6 puolueen hallituksen esityksissä - mm. Orpon sote 2013: kaatuivat perustuslain 121 pykälän kuntien itsehallinnon suojan, rahoutusperiaatteen sekä sen seurauksena 19 ja 6 pykälien vastaisina: valtiosopimuksen vastaisena.

Perustuslakivaliokunnassa istuvat sekä 2011 vaalin jälkeiset hallituspuolueet ja oppositiopuolueet että 2015 vaalin hallituspuolueet ja oppositiopuolueet: lehmänkaupat on tehty Kataisen hallituksen ja Sipilän hallituksen mallien uittamiseksi läpi perustuslakivaliokunnasta. Valitukset Euroopan tuomioistuimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image