Kotimaa

Pe­rus­tus­lais­ta tehty selvitys ei esitä muutoksia – tu­le­vai­suu­des­sa muu­tos­tar­pei­ta voi tulla

Perustuslain noudattamisen valvonnassa nykyinen eduskunnan perustuslakivaliokunnan suorittama etukäteisvalvonta toimii selvityksen mukaan hyvin eikä siitä ole syytä luopua. KUVA: Silja Viitala
Kotimaa 15.5.2019 12:59
Ossi Rajala

Kaiken muun lainsäädännön pohjana oleva perustuslaki on ollut selvityksen alla.

Selvityksen tehnyt Helsingin yliopiston emeritusprofessori Mikael Hidén ei näe aihetta perustuslain muuttamiseen. Sellaisia yhteiskunnallisia muutoksia ei ole Hidénin selvityksen mukaan tapahtunut, joiden vuoksi perustuslain muuttaminen olisi tarpeen.

Perustuslaista ja sen tulkinnasta väännettiin kiivaasti viime hallituskaudella erityisesti sote-uudistuksen yhteydessä. Sote-uudistukseen liittyvää lainsäädäntöä oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tekemien linjausten pohjalta vaikea sovittaa yhteen perustuslain kanssa ja aika valmistelusta loppui kesken.

Sote-jupakan yhteydessä heitettiin hieman ajatuksia ilmaan myös siitä, voiko mikään uudistus olla täysin perustuslain mukainen. Esimerkiksi yhdenvertaisuuden toteutuminen voi olla vaikeata.

Kaatuneen sote-mallin kriitikot olivat puolestaan sitä mieltä, että perustuslailliset ongelmat johtuivat sote-lakien hätäisestä valmistelusta ja erityisesti valinnanvapauslakiesityksen puutteista.

Oikeusministeriö teetti selvityksen pohjaksi harkinnalle siitä, pitäisikö perustuslain tarkistamista varten asettaa valmisteluhanke tulevalla hallituskaudella.

– Selvitystoimeksiannon tavoitteena oli saada perusteltu käsitys siitä, antaako erityisesti viime vaalikaudella perustuslain merkityksestä lainsäädäntötyössä käyty keskustelu aihetta arvioida perustuslain sisältöä. Selvityksessä ei itse laista johtuvia ongelmia tunnistettu, joten huomio on kiinnitettävä lain soveltamiskäytäntöihin sekä perustuslakikysymysten parempaan tunnistamiseen ja niihin liittyvien vaihtoehtojen arvioimiseen, toteaa oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen tiedotteessa.

Perustuslakivaliokunta toimii

Perustuslain noudattamisen valvonnassa nykyinen eduskunnan perustuslakivaliokunnan suorittama etukäteisvalvonta toimii Hidénin arvion mukaan hyvin eikä siitä ole syytä luopua.

Hidénin mukaan erillinen valtiosääntötuomioistuin voisi periaatteessa toimia nykyisen valvonnan täydennyksenä, mutta käytännössä tarvetta tällaiseen on vaikea nähdä.

Joskus myöhemmin voi kuitenkin ilmetä tarvetta muuttaa perustuslakia.

– Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset voivat kuitenkin tuoda mukanaan myös perustuslain säännösten muuttamistarpeita, Hidén toteaa.

Perustuslaki määrittelee muun muassa yksilön ja julkisen vallan välisen suhteen perusteet. Se sisältää myös säännökset julkisen vallan käytön periaatteista, valtion järjestysmuodosta ja ylimpien valtioelinten suhteista.

MAINOS

Kommentoi

Yhdenvertaisuuteen ja jopa lain edessä yhdessä yhdenvertaisuuteen kuuluu luonnollisesti ideaalitapauksessa myös rikollisten keskinäinen yhdenvertaisuus. Selvästi tämän päivän Suomessa tuota ideaalitapauksen tavoittamattomuutta käytetään häikäilemättömästi oikeutuksena polkea ihmisoikeuksia aina, kun ne häiritsevät tavoiteltavaa tuomiota.

Perustuslain päätarkoitus lienee kuitenkin suojella ihmisarvoa. Ilman tätä päämäärää kaikki yhteiskuntamallit perustuslakineen ovat turhia. Tämä päämäärä tiedostettuna merkitsee, että lakia rikkoneen epätasavertaisuutta ei kuulu nostaa oikeutukseksi tölviä kaikkien lakia rikkomattomien ihmisarvoa.

Kun lain rikkojien keskinäinen tasavertaisuus lain edessä nostetaan samalle viivalle kuin lakia rikkomattomien keskinäinen tasavertaisuus, päädytään tilanteeseen, jossa millään lailla ei ole merkitystä. Mihinkään lakiin ei pidä kuulua sen rikkomisoikeutta.

Lainrikkojiakin on tietenkin pyrittävä kohtelemaan keskenään tasavertaisesti, mutta tällä pyrkimyksellä ei kuulu tärvätä itse lain tarkoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslaki suojaa kansaaa sipilän kaltaisilta epäpäteviltä hetkellisen hyödyn tavoittelijoilta. Ei ole peilin vika jos naama on vino.

Perustuslain muutoksissa pitäisi olla vähintään 5 vuoden valmistelu ja harkinta sekä vähintään 5 vuoden karenssi ennen muutoksia, silloin 4 vuotiset hätähousut eivät edes yrittöisi pikavoittoja vaan saattaisivat jopa ajatella kansan etuja 10 - 15 vuoden päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:17
Vanhat kuvat: Vieraita ainakin Yhdysvalloista, Japanista ja Hollannista - ihaile Ilmakitaransoiton MM-kisojen tähtisadetta vuosien varrelta
9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
47
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
28
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
19
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
13
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
10
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
9
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
6
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Näyttää olevan monelle kova pala nieltäväksi tuo itsensä peukuttaminen. Lue lisää...
kova pala

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image