Kotimaa

Perustulo etenee vauhdilla – vihreät esittää Suomeen 560 euron verotonta perustuloa

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö uskoo, että Suomessa siirrytään lähitulevaisuudessa perustuloon. KUVA: Mauri Ratilainen /com.pic
Kotimaa 30.3.2016 5:00
Lauri Nurmi

Vihreät esittää Suomeen 560 euron verotonta perustuloa, jolla korvattaisiin nykyiset vähimmäisetuudet.

Työttömyysturvan peruspäiväraha on 703 euroa, jolloin siitä jää verotuksen jälkeen kuukaudessa käteen noin 560 euroa. Työttömyysturvaan eivät ole oikeutettuja kaikki köyhyydestä kärsivät, minkä lisäksi sen piiriin pääsemisessä on erilaisia karensseja.

– Kun vähimmäisetuudet korvataan vastikkeettomalla perustulolla, se auttaa ennen kaikkea ihmisiä, jotka pyrkivät luomaan yritteliästä yhteiskuntaa hankkimalla tuloja itselleen. Pätkätöitä tekevät, kuten rakennusalan alihankintahommien tekijät, siivoojat, freelancerit, taiteilijat ja näyttelijät, hyötyvät. Mikroyrittäjät ovat esimerkkejä yrittäjyydestä, jossa ei ehkä ole kasvamisen näkymiä, mutta jossa sosiaaliturva on olematonta, painottaa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Perustulokokeilu on hallituksen kärkihanke

Niinistö kertoo Lännen Medialle, että vihreät on valmis tukemaan hallitusta perustulon toteuttamisessa. Niinistö arvioi, että pääministeripuolue keskusta kannattaa samanlaista perustulomallia kuin vihreät: vastikkeetonta perustuloa, jonka taso on kansantalouden kannalta kestävä.

– Maatalousyrittäjien puolisot ovat tosiasiallisesti yrittäjiä, mutta saattavat nykyään jäädä kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle. Perustulon nerokkuus on siinä, että kaikki saavat perusturvan, jonka päälle on kannattavaa hankkia tuloja, Niinistö perustelee.

Perustulokokeilua valmisteleva Kelan tutkimusryhmä luovuttaa esiselvityksensä keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps.). Vuonna 2017 alkava perustulokokeilu on hallituksen kärkihanke.

Sosiaaliturvan ihmisiä nöyryyttävistä piirteistä on päästävä eroon

Automatisaatio ja digitalisaatio vähentävät vakituisessa työsuhteessa tehtävää työtä.

Vihreiden mielestä sosiaaliturvan rakenteita on muutettava.

– Viranomaisten ei pidä luokitella, mitä ihmiset ovat, ja sen jälkeen antaa heille tarveharkintaisia tukia. Sosiaaliturvan ihmisiä nöyryyttävistä piirteistä ja väliinputoamisesta on päästävä eroon, Niinistö sanoo.

Vihreiden mallin mukainen perustulo voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2019, jolloin verotuksessa siirrytään reaaliaikaiseen tulorekisteriin.

– Perustulo voitaisiin yhdistää tulorekisteriin siten, että otamme käyttöön perustulon ja negatiivisen tuloveron yhdistelmän, Niinistö kertoo.

Kela maksaisi perustulon joka kuukausi

Perustuloon olisivat lähtökohtaisesti oikeutettuja kaikki työikäiset. Niinistön ajatuksessa perustulon ja tulorekisterin yhdistämisen ansiosta rahaa ei fyysisesti siirrettäisi ihmisille, joiden tulot ylittävät kuukausittaisessa tuloseurannassa noin 1 400 euron rajan. Vihreiden malli ei olisi matalapalkkatukea, koska siihen olisivat oikeutettuja muutkin kuin pienituloiset palkansaajat.

– Tulonjako ei merkittävästi muuttuisi, mutta kannustinloukut poistuisivat, Niinistö uskoo.

Kela näkisi tulorekisteristä, ketkä jäävät rajan alle. Kun palkka- ja yrittäjätulot tai muut etuudet kasvattaisivat tuloja, perustulo asteittain pienenisi ennen kuin lakkaisi kokonaan.

Perustulon yhdistäminen tulorekisteriin poistaisi tarpeen muuttaa verotusta merkittävästi.

Muutoin perustulo pitäisi periä verotuksella takaisin tulojen kasvaessa.

Kotiäideille ja koti-isille osittainen perustulo?

Opiskelijoille tai kotiäideille ja koti-isille maksettavan perustulon määrää pitäisi vihreiden mielestä harkita tarkkaan. Kyseeseen voisi tulla osittainen perustulo tai opiskelijoiden kohdalla opintosuorituksiin sidottu perustulo. Takuueläke säilyisi ennallaan (vuonna 2016 766,85 e/kk). Eläkeläisten perusturvan taso olisi hieman muuta perusturvaa korkeampi, koska eläkeläisillä ei ole mahdollisuutta lisäansioihin.

Syyperusteisesta sosiaaliturvasta säilyisivät vihreiden mallissa toimeentulotuki ja asumistuki, jotka mahdollistaisivat tulojen nousun 1 100 euroon, joka on Euroopan neuvoston mukaan riittävä toimeentulo Suomessa. Ansiosidonnainen työttömyysturva säilyisi, jotta ay-liike saataisiin perustulon taakse.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (188)

Vaikuttaa järkevältä ehdotukselta. Kyllä nyt nollasopimusten tarjoajilla ja byrokraateilla puntti tutisee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei koske eläkeläisiä.
Muutoinkin vaikuttaa tuleviin eläkkeisiin nuoremmilla jotka ovat nyt töissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sittepä sitä on rahaa ja kettingiä viherhipeillä olla työmaiden jarruina sabotoimassa kaivureita ja muita koneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloin ei myöskään työllisyyden nimissä tarvitse tehdä hölmöläisten hommia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertyykö perustulosta eläkettä? Jos se leikkaa palkkatuloa, jää eläkekertymä saamatta. Herkästi ajatellaan, että josko saa 550 perustuloa, ei ansiotuloa sen päälle tarvi kuin max tonnin. Kyllä sillä pärjää nyt, mutta entäpä kun ikää on yli 65 ja jokainen eläke-euro tulee tarpeeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ikinä ollut vihreiden kanssa samaa mieltä mistään. En myöskään nyt. On se vaan ihme sakkia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ruoho on vihreämpää aidan takana niin siitä vaan, eihän ketään ole tähänkään asti pakotettu nauttimaan elämästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän mihinkään suolarahoihin tarvi turvautua. Laskin juuri että se 60000000000euroa/v joka nyt menee soteen tasan jaettuna 10000 e köntteinä riittää kuudelle miljoonalle. Siitä voi jakaa vielä maahan vasta muuttoa suunnitteleville. Ja jos ei piisaa pistetään nokkiin vielä asumistukirahat 1500000000 euroa. Eiköhän loppuisi se jatkuva vikistely niin kuin R kioskin mainoksessakin sanottiin. Vielä koulutus, kulttuuri sun muut tieteet ja taiteet pistettäisiin lihoiksi. Niin ja tietenkin kirkon mahtavat omaisuusmassat ei uutta rahaa tarvittaisi lainkaan ja kaikilla olisi taskut täynnä. Voisi siinä työttömät saada oikeasti mukavat starttirahat työhön tai vaikka maailman ympärikiertoon. Sehän olisi tietenkin jokaisen oma asia. Ei tässä poliitikkoa tarvi että pystyy hulluja puheleen. Sillä eihän ne joiden taskuihin ne soterahat menee niistä luovu. Sama kaikessa muussakin jos joku napamies haluaa naamastaan taiteilijan maalaman kuvan maksakoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firmojen johtajille ja kansan edustajille saman lainen perustulo systeemi , työmarkkinatuen suuruisena ilman irtisanomista suojaa ja eläke etuja .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hallitus, nyt on pimeän työn vastaanotto ja tekeminen erittäin helppoa, kiitos taas! Tulot on varmistettu vaikka ei ansioita olisikaan muita kuin pimeät, jipii kannatti äänestää oikeistohallitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli Sipilän hallitus jatkaa pakollisten elämisen ja asumisen verotuksen kiristämistä niin perustulo tulee epäonnistumaan tai muuten tulee aiheuttamaan talouden ongelmia. Ylipäätään perustulossa ei olisi mitään järkeä jos perustulo menee pääasiassa pakollisten verojen maksamiseen.

Ruuan, kiinteistöjen, energian, jne verotusta pitäisi siis keventää jotta perustulolla pystyisi elämään Suomessa. Myös muita pakollisia maksuja ja kustannuksia pitäisi keventää, näitä olisi sakot, autojen katsastus, ajokortit, henkilökortit, passit, jne.

Pitkässä juoksussa asuminen ja elämisen verotuksen keventäminen parantaisi myös Suomen kilpailukykyä koska palkkataso pysyisi maltillisena. Suomi ei tule pärjäämään jos Suomesta tehdään Euroopan kallein maa asua ja elää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On Kalevalla uutisointia,... kuin tämä olisi Vihreiden ja Niinistön aloite.
Tämä on Hallituksen ja Perussuomalaisten Mäntylän tehtävänä ollut jo pitemmän aikaa.
Hallituksen esitys on ihan hyvä, jos se muutetaan koskemaan vain ja ainoastaan köyhempiä, ei työssäkäyviä jotka saavat esim. 3000e/kk.
Ei verorahoilla kuulu tukea työnantajan maksamaa palkkaa, vaan palkan on oltava sellainen että sillä ihmiset tulee toimeen.
Jos mennään työnantajia tässä tapauksessa tukemaan,on vaatimuksena oltava kaikkien Suomessa toimivien yritysten verojen maksu Suomeen ja sen yhteiskunnan tarpeisiin.
Muutenhan tämä on järjetön ajatuskin.
Varmaan työryhmässä on oikeisto,sdp edustus niin voimakas, koska tälläistä edes esitetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreistä 90% kuuluu tämän uudistuksen piiriin. Loput elättävät itsensä muulla tavoin verorahojen kautta. Kuten niinistö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämänkin tarkoitus on tuoda säästöjä valtiolle . Tuen saaja siis maksaa uudistuksessa osan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (188)

Uutisvirta

12:22
Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukset: useita aloja poistetaan saatavusharkinnan piiristä ulkomaista työvoimaa palkattaessa
12:00
Euroopan unioni ei ole täydellinen mutta sen hyödyt ovat valtavat
11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
52
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
22
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image