Kotimaa

Pe­rus­suo­ma­lais­ten Meri pelkää että kansalaisille sanellaan EU:n hyvyyttä – "Ihan kä­sit­tä­mä­tön­tä puhetta"

Kansanedustajat Leena Meri (ps.) ja Paavo Arhinmäki (vas.) ajautuivat sanaharkkaan kesken haastattelun Kesärannassa.
Kotimaa 14.3.2018 12:50
Ossi Rajala

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) järjesti virka-asunnollaan Kesärannassa keskiviikkona pyöreän pöydän keskustelun Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta, joka on heinä-joulukuussa 2019. Keskusteluun kutsuttiin kaksi edustajaa kustakin eduskuntaryhmästä.

Sipilän mukaan kaikki eduskuntapuolueet hakevat seuraavalle hallitukselle eräänlaista tarjotinta, josta kevään 2019 eduskuntavaalien pohjalta valittava hallitus voi ottaa sopivia tavoitteita puheenjohtajuuskaudelle.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus kiertää EU:n jäsenmaiden kesken puolen vuoden välein. Omaa puolivuotiskautta varten laaditaan oma ohjelma, jota pyritään EU:ssa edistämään.

Keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa esille nostettiin muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaa, työllisyyden parantamista, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltiokehityksen edistämistä, ruokaturvaa, bio- ja kiertotaloutta ja pohjoista ulottuvuutta eli yhteistyötä EU:n, Venäjän, Norjan sekä Islannin välillä.

Samalla toivotaan, että kansalaiset kokisivat EU:n parantavan tavallisten ihmisten elämää.

Pieni riita syntyi

Kokousta kiiteltiin tiedotustilaisuudessa hyvähenkiseksi, mutta tavoitteista saatiin myös pieni riita aikaan.

– Kansalaiskeskustelun lähtökohta tuntuu olevan se, että integraatiota ja EU:ta on syvennettävä. Valmiina tavoitteena tuntuu olevan se, että kansalaisten uskoa EU:n hyvyyteen on vahvistettava, Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri arvosteli.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki hermostui tästä.

– On vastenmielistä, että Perussuomalaiset puhuu muiden puolesta muuta kuin mitä kokouksessa on sanottu. Ihan käsittämätöntä puhetta. Se, että sanotaan, ettei EU:n legitimiteettiin luoteta, ei tarkoita valmista tavoitetta kansalaiskeskustelulle, Arhinmäki latasi.

– Kyllä te kokouksessa siihen suuntaan puhuitte, mutta nyt median edessä puhutte toisin. Ei haluta, että kukaan olisi eri mieltä, Meri sanoi.

Kolmikko muodostetaan

Puheenjohtajuutta hoitavat jäsenmaat tekevät tiivistä yhteistyötä kolmen maan ryhmissä eli "puheenjohtajakolmikkoina". Järjestelmä otettiin käyttöön Lissabonin sopimuksella vuonna 2009.

Puheenjohtajakolmikko asettaa pitkän aikavälin tavoitteet ja laatii yhteisen ohjelman, jossa luetellaan asiat ja pääaiheet, joita neuvosto 18 kuukauden aikana käsittelee. Tämän ohjelman pohjalta kukin kolmesta maasta laatii oman yksityiskohtaisemman puolivuotisohjelmansa.

Tämänhetkisen puheenjohtajakolmikon muodostavat Viro, Bulgaria ja Itävalta.

Suomea ennen on Romanian vuoro johtaa puhetta ja Suomen jälkeen vuorossa on Kroatia.

MAINOS

Kommentoi

Timo Soinillakin oli oikein iskulause, ”Missä Eu siellä ongelma”, jostakin kumman syystä Timo ei ole sitä sanonut enää pariin vuoteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu on joillekin kuin luvattu maa, jonka auvossa eläminen johtaa taivasten valtakuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyttenkinhän se EU maaräilee mutta kun Suomenherrat eivät ota kaikkia määräyksiätodesta vaan ainoastaan ne joilla on Herrojenmielestä tarvetta, Miten sitten on esim, Autovero jota EU on käskenyt poistamaan monesti vai odotaakone että EU pakottaa????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse olla liian huolissaan. Kyllä me tiedämme kuinka paha EU on. Se ei ole muuta kuin eliitin märkä uni Euroopan kansojen kontrolloinnista. EU:lla ei ole aitoa tulevaisuutta, koska Euroopan kansat eivät halua elää tuollaisessa kauhistuttavassa kontrollissa ja hirttosilmukassa. EU kaatuu 100% varmuudella ja voimme huoletta rauhoittua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image