Kotimaa

Pe­rus­suo­ma­lais­ten hovijuristi avusti Mäntylää oikeudessa – käräjäoikeus tyrmäsi laskun

Hanna Mäntylän petosepäily vanhentui. KUVA: Matti Matikainen
Kotimaa 25.11.2015 13:05
Lauri Nurmi, Juha Vainio

Oikeustieteen tohtori Kari Uoti tunnetaan perussuomalaisten hovijuristina. Hän on toiminut puoluejohdon oikeudellisena neuvonantajana esimerkiksi puoluekokouksiin liittyvässä juridiikassa.

Hän avusti sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylää (ps.) esitutkinnassa, kun poliisi epäili Mäntylää petoksesta. Petosepäily kuitenkin vanhentui, ja Lapin käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän hakemuksen jatkoajasta syyteoikeudelle.

Uoti esitti Lapin käräjäoikeudelle pelkästä esitutkinnassa avustamisesta lähes 8 000 euron kuluvaatimuksen, jota hän esitti valtion varoista maksettavaksi.

Laskuerittelystä ilmenee, että Uotin lasku perustui kolmen eri henkilön tekemiin toimenpiteisiin, joihin Uotin mukaan oli käytetty 33 tuntia. Toimenpiteen tekijästä riippuen tuntiveloitus oli joko 110 euroa tai 250 euroa.

Valtion maksettavaksi Uoti esitti 7 737,60 euroa.

Syyttäjä paljoksui summaa

Kihlakunnansyyttäjä Maija Aarto ”paljoksui oikeudenkäyntikulujen määrää”. Syyttäjä katsoi avustajan kohtuulliseksi ajankäytöksi 5 tuntia ja kohtuulliseksi tuntiveloituksen määräksi 220 euroa.

Lapin käräjäoikeus päätyi syyttäjän kannalle. Se korostaa oikeudenkäyntikulujen kohtuullisuutta arvioidessaan, että asia ei ollut laadultaan erityisen vaikea tai laaja.

”Mäntylän avustajan tehtävänä tässä asiassa on ollut laatia syyttäjän hakemuksesta kirjallinen lausuma. Asia on ratkaistu kirjallisesti kansliassa. Näihin seikkoihin nähden Mäntylän avustaminen ei käräjäoikeuden harkinnan mukaan olisi edellyttänyt useiden lakimiesten toimenpiteitä, vaan kokenut avustaja olisi voinut tehdä tarpeelliset toimenpiteet yksin. Mäntylän avustajan laskusta ilmenevä ajankäyttö ja siihen perustava oikeudenkäyntikulujen määrä ylittää myös selvästi sen, mitä voidaan pitää oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain 9 luvun 1 a §:ssä tarkoitetulla tavalla kohtuullisena”, käräjäoikeus tyrmäsi ratkaisussaan lähes 8 000 euron kuluvaatimuksen.

Käräjäoikeus katsoi kohtuulliseksi ja riittäväksi avustajan ajankäytöksi kuusi tuntia. Uotin vaatima 250 euron tuntitaksa on käräjäoikeuden mielestä kohtuullinen.

Mäntylän kohtuullisten oikeudenkäyntikulujen määrä on käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen 7 737,60 euron asemesta 1 860 euroa, josta Uotin palkkiota on 1 500 euroa ja arvonlisäveron osuutta 360 euroa.

Valtio on velvoitettu korvaamaan vastaajan eli tässä tapauksessa ministeri Mäntylän kohtuulliset oikeudenkäyntikulut, kun syyttäjän vaatimus hylättiin.

Syyttäjällä on mahdollisuus valittaa ratkaisusta hovioikeuteen. Myös Kari Uoti voi valittaa päätöksen oikeudenkäyntikuluja koskevasta osuudesta.

Uoti pitää laskua kohtuullisena

Lännen Media tavoitti Kari Uotin keskiviikkona puhelimitse kommentoimaan käräjäoikeuden päätöstä. Uotin mukaan lasku on tehdystä työstä ja normaali, helsinkiläisen toimiston tekemä, tavanomaisen suuruinen kululasku.

Uoti puolustaa lähettämänsä laskun suuruutta sillä, että käsitelty tapaus oli hänen mukaansa poikkeuksellinen ja vaati paljon perehtymistä.

– Aika harvinaista, että syytteen määräajan pidentämisiä tehdään. Tällaisia tapauksia on ratkaistu hyvin vähän. Tällaisille tapauksille ei ole olemassa kovin paljon oikeuskäytäntöä. Jouduimme perehtymään erityisen paljon vastaamiseen.

Uotin mukaan ei ole lainkaan poikkeuksellista, että tuomioistuin ei hyväksy sille lähetettyä laskua. Hän sanoo saaneensa aiemminkin tuomioistuimelta kielteisen päätöksen kululaskulleen.

– Sellaista asiamiestä ei ole, jonka kaikki laskut olisi aina hyväksytty täysin.

– Monissa tapauksissa tuomioistuimet pilkkovat laskuja huomattavan paljon.

Uoti ei ole vielä päättänyt, aikooko hän valittaa Rovaniemen hovioikeuteen Lapin käräjäoikeuden päätöksestä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (81)

No kaipa tuo Uoti on osannut asiaan hartaasti perehtyneenä ainakin puolustaa asiakastaan? Olihan siinä syyttäjälläkin vaikeuksia kasata syytöstään kohtuuajassa. Sattuiko muuten olemaan sama syyttäjä paheksumassa Uotin työtuntien paljoutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muistekoapa mitä Juhantalo ja Kanerva töppäelivät ja rötösteli olivat kansanetustajie/ministereitä Mäntylä ei ollunna ees kumpiekaa......."tapahtuman ajankohtana"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo kallista ole Trafi veloittaa hakemuksen ja liitteiden lukemisesta 180€/h. On se aika kallista kun lakimiehetkin jäävät toiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Politikopillahan rikokset vanhenee pikemmin kuin tavallisella kansalaisella ??
Ei ole ihme kun Timo Soinikin puolustelee sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylää (ps.)
Eipä ole ihme kuinka Perussuomalaisilla menee kannatus penkinalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahaa, eli kun oikeus katsoi syytteet vanhentuneiksi, mustamaalauskampanja jatkuu nostamalla uutiskärjeksi asianajajan palkkiovaatimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai !Ei korppi korppia noki-sehän on täysin selvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä näyttää olevan aika paljon siitä tietämättömiä, miten asianajajien laskutus toimii. Viimekadessä on oikeuden tehtävänä kohtuullistaa sitä, mutta juristipiireissä toimii kollegiaaliisuus (vrt. hyvä veli järjestelmä ja vapaamuurarius), jolloin käräjäoikeudet jne. eivät juurikaan läskutuksen määrään puutu. Toisaalta hyvin tunnettua on, että ns. puolustusasianajajat venyttävät juttujen käsittelyä mähdollisimman moniin oikeuskäsittelyihin, jolloin tienestit paranevat. Jos tuntee Mäntylän tapauksen taustoja, päätös syyttämättä jättämisestä olisi ollut ehkä oikein ilman vanhentumistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on ketkuilun ketkuilu eli paha saa palkkansa. Mäntylä tekirikoksen ja vielä ministeri niin me maksamme hänelle siitä että yritimme korjata tapahtuneen vääryyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeuden pitäisi ottaa tarkempaan syyniin kaikkien asian ajajien laskut . Lypsävät rahaa valtiolta kaikesta mahollisesta ja mahottomasta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä muutamat Persut taas vikisee ajojahdista. Tulee mieleen eräs Black Sabbathin biisi: Paranoid.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja jälleen yksi persu saa palstatilaa näiden trollattorien ansiosta.
Onnittelen Timo, tuntuuhan sinulla olevan tekijänaisiakin remmissä. Syytöksistä huolimatta istuu tukevasti pallillaan, toisin kuin eräät uffet, arjat ja heidit, joilla ei kai ollut Uotin tasoisia avustajia.
Kylkä siinä mahtaa syyttäjiä valtion liksoilla kyrsiä 😉

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulf Sundqvist tuomittiin vahingonkorvauksiin huolimattomuudesta työssä STS-pankille 16,4 milj. mk eli 2,7 milj. euroa. Arja Alho ministerinä alensi summaa ja US maksoi lopulta vain euroissa n. 200.000. Heidi Hautala joutui eroamaan ministerin pestistä estettyään Actia Shippingiä tekemästä rikosilmoitusta Greenpeace-aktivisteja vastaan.
Ei olisi tainnut Uotinkaan taidot pelastamaan näitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika näyttää onko teko luettu vanhentuneeksi. Syyttäjä voi vielä viedä asian hoviin perustaen sen sillä että yleinen julkinen etu vaati sitä ja myös että se on ministerin etu myös. Lisäksi joku voi valittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle poliisin tutkinnanjohtajan toimintatapaa kun asia vanhentui siitä syystä että hän lähti kesälomille. Aika näyttää nouseeko asia vielä uudestaan esiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ne tosi suuria nuo lakimiesten tuntitaksat. Toki niinhän se on aina ollut ja esim. USAssa on vielä suhtettomampaa. Harmittaa, kun vertaa esim. korkean tason teknisten ammattilaisten veloituksiin, lääketieteen huippu-ammattilaisten taksoihin tms. missä myös veloituksessa mukana yrityksen kulut ja kate. Olisiko meillä parempi yhteiskunta, jos konkreettista lisäarvoa tuottavat huippuosaajat olisivat vparemmin ansaitsevia verrattuna pelkkää paperia ja lausuntoja tuottaviin pilkunviilaajiin ... ? Eikä käy kateeksi virassa olevien syyttäjien ja tuomarienkaan osalta, kun yksityiset lakimiesfirmat maksavat niin paljon enemmän juristeilleen. Tämä on yksi merkittävä oikeudenmukaisuuden toteutumisen este, koska yksityisen henkilön oikeusprosessi voi tulla niin kalliiksi, että mieluummin jättää asian hoitamatta kuin ottaa riskin jättilaskun maksumieheksi joutumisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos ministerillä tai puolueeella on selkärankaa,niin ministerin eroaminen virasta on ainoa vaihtoehto...ymmärrettävää kuitenkin on, että persut eivät toimi samalla moraalilla ja arvoilla kuin ideologinen vastakohtansa puoluekartalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (81)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image