Kotimaa

Pe­rus­suo­ma­lai­set siirsi sekoilun jälkeen pre­si­dent­tieh­dok­kaan valintaa

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho valittiin puolueen puheenjohtajaksi lauantaina. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 11.6.2017 13:13 | Päivitetty 11.6.2017 15:42
STT

Perussuomalaisten puoluekokous siirsi puoluevaltuustolle päätöksen ensi vuoden presidentinvaaleihin osallistumisesta ja mahdollisesta ehdokkaasta. Kokous hyväksyi puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ehdotuksen päätöksen siirtämisestä valtuustolle äänin 497-122.

Puhetta johtaneella eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Toimi Kankaanniemellä oli suuria vaikeuksia pitää äänestysprosessi hallussa. Välillä ehdotettiin avointa lappuäänestystä, mutta suurella osalla puoluekokouksessa olleista jäsenistä ei ollut äänestyslappuja tallella. Myös äänestystä seisomaan nousemalla ehdotettiin, mutta pitkän harkinnan jälkeen asiasta äänestettiin sähköisellä äänestyksellä. Välillä Kankaanniemen johdolla pohdittiin sopivaa äänestysjärjestystä.

Puoluekokouksessa puhunut Halla-aho sanoi, ettei ole täysin presidentinvaaleihin osallistumista vastaan, mutta ei pidä sitä myöskään välttämättömänä.

- Itsestään selviä ehdokkaita ei ole, Halla-aho sanoo.

Halla-aho totesi, että kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho on ilmoittanut, että olisi ollut käytettävissä toisenlaisessa tilanteessa. Halla-ahon mukaan muista kiinnostuneista ei ole tietoa.

- Ei ole mielekästä asettaa pelkkää köyhän miehen Sauli Niinistöä kilpailemaan (presidentti) Sauli Niinistön kanssa ja häviämään, koska presidentinvaalit kuitenkin syövät minkä tahansa puolueen resursseja ja eduskuntavaalitkin ovat tulossa pian, Halla-aho sanoi puheensa jälkeen.

Terho kävi omalla puheenvuorollaan kannattamassa Halla-ahon ehdotusta presidenttipäätöksen lykkäämisestä.

Sääntömuutos hylättiin

Perussuomalaisten puoluekokous hylkäsi puolueen sääntömuutoksen ja lähetti sen uudelleen valmisteltavaksi. Sääntömuutos olisi esimerkiksi lisännyt puoluehallituksen suhteellista valtaa.

Esimerkiksi ministerivalinnoissa myös eduskuntaryhmä olisi saanut lisävaltaa, sillä esityksen mukaan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus olisivat tehneet muutoksen jälkeen yhdessä ministerivalinnat. Nykyisten sääntöjen mukaan puoluehallitus päättää ministerivalinnoista, mutta käytännössä puolueen puheenjohtaja on tehnyt päätökset.

Puoluehallituksen jäsenmäärää olisi kasvatettu 13:sta 21:een. Siten sen suhteellinen valta olisi ollut suuri etenkin, jos eduskuntaryhmä tulevina vaalikausina kutistuisi nykyisestä.

Puoluekokouksen puheenvuoroissa kritisoitiin sääntömuutosta liian pienen piirin valmistelemaksi. Sääntömuutosta kannatti noin neljäsosa äänestäneistä puolueen jäsenistä. Sääntömuutoksen hyväksymiseen olisi vaadittu kolmen neljäsosan enemmistö.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sulle mulle hyvä veli mafia taitaa olla hallalaisten suurin tavoite. Taisi Suomeen laskeutua poliittinen Halla Juhannuksen alla. Ilmankos onkin ollut ennätys kylymää koko kevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image