Kotimaa

Pe­rin­teik­kääs­sä Hurstin juhlassa ketään ei rajata joulun ulkopuolelle – Presidentti Niinistö juhlassa: "Varmasti niitä hienoimpia perinteitä, mitä Suomessa vallitsee"

Niinistö huomasi, että tilaisuuden luonteesta huolimatta juhlassa näkyi naurua, ja "kun on huumoria, on myös toivoa".
Kotimaa 24.12.2019 18:14
STT

Millainen joulu on se, jossa unohdamme murheet ja jätämme jonkun ulkopuolelle, sivuutamme oikean elämän? Hurstin sukuun kuuluvan Ruth Palolan mielestä ei minkäänlainen.

– Minulle joulu ei ole juurikaan mitään, jos se antaa tekosyyn, helpon luvan rajata jokin ulkopuolelle, Palola lausui puheessaan perinteisessä Hurstin joulujuhlassa.

Palola puhui siitä, kuinka kännykkäkuvan voi vain muutamalla hipaisulla rajata näyttämään omalta onnelta, vaikka elämään kuuluvat myös huoli ja suru, joulunakin.

– Tänään emme ole rajanneet ketään pois tästä isosta elämän kuvasta.

Messukeskuksessa Helsingissä järjestetty vähävaraisten joulujuhla on alun perin Palolan isoisän Veikko Hurstin aloittama jouluaaton perinne. Veikko Hurstin poika Heikki Hursti veti toimintaa vuosien ajan, ja tänä vuonna vetovastuu on siirtynyt Heikin tyttärelle Sini Hurstille.

Presidentti haluaa pitää huumoria yllä

Perheen pitkäkestoinen työ vähäosaisten eteen sai suuret kiitokset myös juhlassa vierailleelta presidentiltä Sauli Niinistöltä. Niinistö sanoi juhlaväen ymmärtävän, että Heikki Hurstin puolison Eija Hurstin kuolema viime keväänä tekee tästä vuodesta erilaisen koko perheelle, mutta silti Hurstit ovat jaksaneet jatkaa.

Hurstin juhlan hän sanoi olevan "varmasti niitä hienoimpia perinteitä, mitä Suomessa vallitsee". Samalla hän kertoi huomanneensa, että monissa pöydissä riitti iloa ja naurua juhlan alkaessa.

– Joskus huumori auttaa. Silloin on toivoa. Pidetään sitä yllä.

Sekä Sini että Heikki Hursti huomauttavat, etteivät juhlaan osallistujat ole välttämättä vain vähävaraisia, vaan mukana on paljon myös olonsa yksinäiseksi tuntevia ihmisiä. Heikki Hursti painottaa, että koska joulu on perheiden juhla, yksinäisyys korostuu pyhien aikaan.

– Kaikilla on varmaan sama tarve kokea yhteyttä ja ykseyttä ja olla mukana jouluaterialla, hän arvioi.

Sini Hursti muistuttaa, että ihmisestä ei koskaan näy päällepäin, mitä taustalla on. Hän uskoo vähävaraisten tilanteen huonontuneen viime vuosina.

– Eläkeläiset, opiskelijat ja perheelliset eivät välttämättä pärjää tukien kanssa. Sen huomaa meidänkin jonossamme.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (115)

Mitähän se niinistö ajatteli hurstin yhä kasvavista ruokajonoista. Hyvinvointivaltiosta hurstin ruokajonoihin, tämä on totuus. Suomessa tulee köyhiä lisää kovaa tahtia. Eikä näitä asioita saa laittaa mailmantilanteen syyksi, tuolla maailmalla menee nyt niin huonosti, että se on tarttunut meihinkin. Se on höpön löpöä. Suomen on irtaannuttava eu,sta ja eurosta ja laitettava suhteet venäjään kuntoon, ei tätä asiaa koskaan liian monesti toitoteta, tämän pitäisi olla itsestään selvyys, että hyvillä suhteilla luodan hyvä ja toimiva yhteiskunta. Onko muka soteasiat kunnossa, kuntalitoksilla tehdyt mittavat tuhot. Väärän kelkan kyyti tuli kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saulille tiedoksi, että leipäjonot on tragedia ja kansallinen häpeä, ei mikään kaunis perinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sauli tuli katsomaan, että onko köyhillä paremmat juhlat kuin linnan verovarajuhlat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persujen vähämäki Ville jakoi oulussa ruokaa 500 ihmiselle, mutta sehän ei uutiskynnystä ylitä. Hursti jakoi lahjoituksia, ja Vähämäki maksoi itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hurstin työ jatkuu vuodesta toiseen. Onkohan muita tulojakaan. Ei ainakaan kansanedustajan tuloja Uskoisin, että Vähämäen Villellä on pääasiassa muuta tekemistä kuin kustantaa ruokajakeluja. Eli onko reilua rinnastaa näitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meneekö maailman kaikkien vähäosaisten ja sorrettujen sankari Putin koskaan köyhän kansansa keskuuteen? Ei, vaan korskeasti ratsastaa tiikerillä ja ajaa voitonriemuisesti puleeratulla veturillaan nöyryyttämään tykein ja ohjuksin alistamaansa veljeskansaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verovaroista täysin kustannettavilla linnanjuhlien kokonaiskuluilla katettaisiin keveästi pöytä kymmenille tuhansille vähäosaisille. Se on vain arvovalintakysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saulin on hyvä muistaa, että nämä suomen hurstijonot uutisoidaan kaikkialla, samaan aikaan verovarajuhlissa törsätään kurkusta alas 230 000 euroa. Sen ne maksoi, näin puhuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhäin ruokajonot loivat suomeen hienon perinteen vähävaraisten joulu juhlan,eikö olis aika keskittyä miten suomesta poistetaan köyhyys eikä puhua asian vierestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sauli Niinistön joulufloppaus: ”Leipäjonot ja köyhäinjuhlat Suomen hienoimpia perinteitä” "

- UMV-Pääkirjoitus -

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saulihan voisi tehdä joutessaan tästä hurstin köyhäin juhlasta maailmalle mallikelpoisen juhlan, näin täällä meillä, miten teillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on sellainen hallitus joka yrittää auttaa heikoimmassa asemassa olevia.Tästähän kokoomuslaiset ei pidä.Orpokin jankutti ministerinä ollessa että sitten kun on jakovaraa jaetaan.Eikä varmaan Orpon aikana olisi tullutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet asian ytimessä,niinkuin silloin kun se lipponen lupaili suomenkin olevan EU:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinkahan paljon enemmän on tämän hallituskauden jälkeen asiakkaita Hurstin teltoilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksin tai kolminkertainen määrä, ja on nuita ruokajonoja täälläkin, voi on on, ei ne helsinkin juhlat ainoaa ole. Ei ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoimpia perinteitä,, siis köyhyys on hänen mielestä hieno perinne

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei varmasti sitä tarkoittanut, viisastelijat vain koettavat hampaat irvessä löytää nälvittävää asiasta kuin asiasta! Ettekö te edes häpeä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (115)

Uutisvirta

0:13
Kärppien tshekkipuolustaja Jakub Krejcik valittiin jääkiekkoliigan tähdistöön
3.4.
Viranomaiset: Itse tehty kasvomaski ei suojaa käyttäjäänsä koronavirukselta – toimi näin, jos teet itsellesi tai läheisellesi maskin
3.4.
Liedelle unohtunut paistinpannu savutti asunnossa Linnanmaalla – pelastuslaitos tuuletti tilat
3.4.
Keskustan ja Haukiputaan näytteenottopisteet palvelevat vain hengitystieinfektio-oireisia maanantaista alkaen
3.4.
Oulun poliisilaitos kehottaa välttämään henkilökohtaista asiointia poliisiasemilla – Oulussa palvelupäivystyksen sisäänpääsyä rajoitetaan
3.4.
Koronavirukseen kuoli Ranskassa yli 1 100 ihmistä vuorokauden aikana – Espanjassa kuollut runsaasti ihmisiä virukseen vanhainkodeissa
3.4.
Lukuisat Oulun kaupungin työntekijät ovat estyneet tekemään työtään koronatoimenpiteiden vuoksi – Hoivatehtäviin ja Oulu-apuun siirtynyt noin 50

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Jussi jyrähti

Tuon olivat keksineet MTK ja VL:n Myllykoski jo viikkoja sitten.Vai oikein jyrähti.Enemmänkin inahti. Lue lisää...
Skönäri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image