Kotimaa

Pe­rin­ne­ryi­jys­tä tuli luksustuote  – ryijykurssi varattiin loppuun Oulussa

Ryijyjä pidetään nykyään luksustuotteina. KUVA: Soini Teija
Kotimaa 4.2.2019 14:28
Kaleva

Sisustustrendiksi paluun tehneen ryijyn suosio näkyy käsityön harrastajien keskuudessa. Yhä useampi sisustaja haluaa lämpöä kotiinsa ryijystä, joiden valikoima ulottuu nykysuunnittelijoiden moderneista töistä vanhoihin perinneryijyihin.

Suomen Käsityön Ystävät järjestää 140-vuotisjuhlansa kunniaksi eri puolilla Suomea ryijykursseja, jotka ovat olleet erittäin suosittuja. Taitokeskus Oulussa kurssi järjestetään 8. helmikuuta ja se on jo täyteen varattu.

-  Ryijy on omanlaisensa luksustuote: kotimainen, hitaasti käsin kudottu taideobjekti, joka kestää oikein hoidettuna ikuisesti, kertoo projektikoordinaattori Amanda Hakoköngäs Suomen Käsityön Ystävistä.

- Sisustuselementteinä ryijyt edustavat juuri sitä, mitä monet pitävät tällä hetkellä luksuksena: rauhaa ja kodikkuutta sekä vastuullisesti tuotettuja tuotteita, joiden alkuperä ja tarina tunnetaan.

Suomen Käsityön Ystävien sekä Taitojärjestön yhteistyössä järjestämät kurssit vievät vuoden aikana ryijyperinnettä 14 paikkakunnalle. Suurin osa kevään kursseista on jo varattu täyteen. Kursseilla harjoitellaan ryijyn ompelutekniikkaa sekä tutustutaan ryijyn pitkään historiaan ja nimekkäiden taiteilijoiden suunnittelemiin uniikki- ja mallistoryijyihin.

MAINOS

Kommentoi

Olen kerännyt ryijyjä kesäpaikan pirtin (pirtin ko 60 m2 ja kamareiden seinille. Vanhat ryijyt ovat komeita. Itse en vielä ole ryhtynyt omaa tekemään, mutta mielessä on ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ollut jätesäkissä perintönä saatu 1800 luvun lopulla tehty todella iso ryijy, nyt parikymmentä vuotta. Pitääkö jo kaivaa esiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin vanha on jo rahallisestikin arvokas. Seinälle kunniapaikalle tai jos ei omalle seinälle mahdu, niin vaikka kaverin, kotiseutumuseon tai paikalliskirjaston seinälle lainaan. Huolto-ohjeita löytyy esim. Suomen Käsityön Museon sivuilta: https://www.craftmuseum.fi/suomen-kasityon-museo/palvelut/konservointikeskus/konservointiohjeita-erilaisille-tekstiileille-3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä on kolme isoa ryijyä joista yksi mummoni tekemä, joka niistä kaikkein rakkain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisinpa tiennyt, niin olisin ilmoittautunut. Kansanomaiset ryijyt ovat kauniita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Suomi pystyy turvaamaan hyvinvointivaltion, ja hyvät julkiset palvelut kaikille kansalaisille mutta ei tietenkään presii... Lue lisää...
Tenu Tane

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image