Kotimaa

Pe­rin­ne­ryi­jys­tä tuli luksustuote  – ryijykurssi varattiin loppuun Oulussa

Ryijyjä pidetään nykyään luksustuotteina. KUVA: Soini Teija
Kotimaa 4.2.2019 14:28
Kaleva

Sisustustrendiksi paluun tehneen ryijyn suosio näkyy käsityön harrastajien keskuudessa. Yhä useampi sisustaja haluaa lämpöä kotiinsa ryijystä, joiden valikoima ulottuu nykysuunnittelijoiden moderneista töistä vanhoihin perinneryijyihin.

Suomen Käsityön Ystävät järjestää 140-vuotisjuhlansa kunniaksi eri puolilla Suomea ryijykursseja, jotka ovat olleet erittäin suosittuja. Taitokeskus Oulussa kurssi järjestetään 8. helmikuuta ja se on jo täyteen varattu.

-  Ryijy on omanlaisensa luksustuote: kotimainen, hitaasti käsin kudottu taideobjekti, joka kestää oikein hoidettuna ikuisesti, kertoo projektikoordinaattori Amanda Hakoköngäs Suomen Käsityön Ystävistä.

- Sisustuselementteinä ryijyt edustavat juuri sitä, mitä monet pitävät tällä hetkellä luksuksena: rauhaa ja kodikkuutta sekä vastuullisesti tuotettuja tuotteita, joiden alkuperä ja tarina tunnetaan.

Suomen Käsityön Ystävien sekä Taitojärjestön yhteistyössä järjestämät kurssit vievät vuoden aikana ryijyperinnettä 14 paikkakunnalle. Suurin osa kevään kursseista on jo varattu täyteen. Kursseilla harjoitellaan ryijyn ompelutekniikkaa sekä tutustutaan ryijyn pitkään historiaan ja nimekkäiden taiteilijoiden suunnittelemiin uniikki- ja mallistoryijyihin.

MAINOS

Kommentoi

Olen kerännyt ryijyjä kesäpaikan pirtin (pirtin ko 60 m2 ja kamareiden seinille. Vanhat ryijyt ovat komeita. Itse en vielä ole ryhtynyt omaa tekemään, mutta mielessä on ollut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on ollut jätesäkissä perintönä saatu 1800 luvun lopulla tehty todella iso ryijy, nyt parikymmentä vuotta. Pitääkö jo kaivaa esiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin vanha on jo rahallisestikin arvokas. Seinälle kunniapaikalle tai jos ei omalle seinälle mahdu, niin vaikka kaverin, kotiseutumuseon tai paikalliskirjaston seinälle lainaan. Huolto-ohjeita löytyy esim. Suomen Käsityön Museon sivuilta: https://www.craftmuseum.fi/suomen-kasityon-museo/palvelut/konservointikeskus/konservointiohjeita-erilaisille-tekstiileille-3

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsellä on kolme isoa ryijyä joista yksi mummoni tekemä, joka niistä kaikkein rakkain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisinpa tiennyt, niin olisin ilmoittautunut. Kansanomaiset ryijyt ovat kauniita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:45
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – Opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
12:22
Ylitornion asuntopalon sytyttäjäksi epäilty ja uhri ex-pariskunta, asunnossa oli sylilapsi
11:55
Kaleva oikaisee
11:34
Piikkimattokaan ei pysäyttänyt poliisia pakenevaa rattijuoppoa, pakomatka loppui vasta ojassa – Varkaudet ja rattijuopot työllistivät poliisia viikonloppuna Rovaniemellä
11:22
Palestiinalaiset asemiehet pyrkivät Gazan rajan yli – Israelin armeija avasi tulen
11:04
Poliisi löysi Torniosta varastetun pakettiauton – varas jäi kiinni Kemissä ajettuaan autoa päihteiden vaikutuksen alaisena
10:59
Vanhat kuvat: Kuoroesityksiä ja rock-keikkoja – Oulussa on vuosikymmenten varrella nautittu erilaisista konserteista
68
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
51
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
47
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
26
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
25
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
16
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"
11
Luonnonnurmikenttä on ympäristöystävällisin vaihtoehto Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image