Kotimaa

Perinnejousi on haastava met­säs­tys­vä­li­ne

Juhani ja Sinikka Uusitalo ovat perinnejousimetsästäjiä. ”Meidän tavoitteemme on, että perinteinen jousi säilyisi.” KUVA: Heikki Uusitalo
Kotimaa 7.1.2013 6:05
Heikki Uusitalo

Perinteisellä jousipyssyllä ja nuolella metsästää Suomessa jopa tuhansia metsästäjiä. Jousi on haastava metsästysväline, mutta taitava metsästäjä kaataa sillä vaikka antiloopin.

Valistunut arvaus on, että jousella metsästävistä noin kolmannes käyttää vaistojousta ja loput taljajousta.
”Taljajousella on paljon helpompi metsästää. Siksi sillä metsästää suurin osa”, kertoo Kiiskilän kylässä Sievissä asuva Juhani Uusitalo.

Uusitalo sekä hänen vaimonsa Sinikka Uusitalo ovat perinnejousimetsästäjiä. He eivät käytä nykyaikaisia taljajousia, vaan perinteisiä vaistojousia, jossa ei ole tähtäimiä eikä vakaajia. ”Meidän tavoitteemme on, että perinteinen jousi säilyisi.”

Lue lisää 07.01.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Tais olla se kivikauden äijä ihan päätoimeltaan kokopäivätoiminenmetsästäjä ja työ aika 365 päivää vuodessa...eli sillä oli sitä aikaa ja saatto olla riistaaki enempi tyrkyllä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykääpä katsomassa sivustoa jousella.net on kaadettua riistaa niin kotimaasta kuin kauempaa, ja kyllä tulee metsästettyä jousella vähän muuallakin kuin soilla ja vitikoissa.Haavakoita ei jousimetsästäjä tee se on aina vitaali osuma tai ohi samaa ei voi sanoa haulikkomiehistä, mennäänpä laskemaan haavakot Liminganlahdelle 20.8 klo 12.00 jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipa kyllä melkosta huttua. Se voi nuolikin samallalailla haavoittaa kuin luoti tai hauli. Miten voit osua aina vitaaleille kun samaan hengen vetoon myönnät että ohikin voi mennä. Koska jousi on pääsääntöisesti epätarkempiase kuin ruutiaseet tulee sillä metsästettäessä aivan yhtä paljon haavakoita ellei enemmänkin suhteessa saalismäriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kierikkikeskuksessa on oivallinen näyttely muinaissuomalaisten metsästysmenetelmistä. Jos joku haluaa vaikka saada vaikutteita, siellä on hienosti esillä. Eivät muuten ne ihmiset tainneet ehtiä yrittelemään jousella ja nuolella. Nälkä taisi olla muutenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kivikauden ihmisillä ei ole ollut eettisiä ohjeita siitä, miten ruoka nirhataan hengiltä...on saattanut hiki tulla ja aikaa kulua ennenkuin mursu on saatu tökittyä hiljaiseksi terävillä kepeillä ja nuijilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä jousihemmot ei rökälehtele humalassa jahdissa niinkuin sunnuntaisorsastajat. Jousimetsästäjä suhtautuu harrastukseensa vakavasti saalista kunnioittaen. Eniten eläimet kärsii kun haulikolla räiskitään puolipimeessä ilman noutavaa koiraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just just...Joku joka on yrittänyt edes virittää taljajousta tuskin sitä edes metsästykseen yrittäisi, ja siksipä nuokin tuossa kuvassa käyttävät helpompaa välinettä eli perinteistä. Ei voimat taljaan riittäisi.
Ja tuskin edes 100 metsästäjää suurta ihmeellistä on tässä maassa, korkeintaan 10. Edes niillä pyssyillä joilla saa itsestään paljon voimakkaamman kuvan kuin onkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täh, tää on taas tätä asiantuntemusta...taljajousihan on keveäpi virittää kuin tuo perinteinen. Vai oletko sittenkin agitaattori-))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko kyseessä heikko provo vai mikä mutta kyllähän taljajousi on kevyempi virittää ja käyttää kuin perinteinen. Toisaalta, ei sinne jouseen sitä energiaa tyhjästä synny vaan kaikki on lopulta ampujan sinne varastoimaa. Siksi enempi jerkkua->jäykempi jousi->enempi voimaa jouseen/nuoleen->parempi kantama/tunkeuma=parempi ase.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiettävästi suomessa ei ole kaadettu eikä edes nähty luonnossa yhtään antilooppia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiettävästi suomesta pääsee päivässä-parissa Afrikan savanneille jahtiin jos tahto ja raha riittää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskutapa on aloitettu arvioimalla myydyt jouset, ja metsästyskortilliset jousen omistajat... Tosiasiallisia jousella metsästäjiä on maksimissaan 100. Toisaalta jos yhdesti on yrittänyt metsästää jousella niin Suomessa on sitten sillä laskutavalla noin 1000000 jousimetsästäjää. Pikkupoikien touhuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perinteinen suomalainen riistaeläin: antilooppi. Mutta jousella metsästys voisi hyvinkin olla jännää puuhaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En usko, että perinnejousella metsästää suomessa tuhansia metsästäjiä. Jos "perinteinen jousipyssy" ja "perinnejousi" tarkoittavat tässä eri asiaa, niin toimittaja olisi voinut valita sanansa paremmin. Eipä silti, en usko, että jousimetsästäjiä ihan oikeasti olisi tuhansia, vaikka kaikki jousityypit laskettaisiin yhteen. Jousenomistajia kyllä voi olla. Tosin artikkeliin on lisätty toimittajien ammattitermi "jopa", joka perinteisesti mahdollistaa villisti yliampuvien numerotietojen esittämisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juttu on täynnä mielikuva ihannointia, joka ei kestä hetkeäkään suomalaisessa metsätyksessä. Amerikkalainen jousimetsästys, josta kaikki tämä "perinne" juontaa, on irvikuva perinteisestä suomalaisesta metsästyksestä. Taalat tiskiin, haaskalle tai ruokintapaikalle passiin siirtoistutettujen tarhaeläinten keskelle. Huh huh. Hienoa touhua? Suomalainen ojitettu vitikko tai räme ? Käveleppä edes siellä nuolihyllyllä ja valmiina ampumaan... Kalastuksen tuulastuksen kaltaisena tapana hyvaksyn, mutta metsästys jousella on höpö hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

171
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
35
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
25
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
17
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image