Kotimaa

Per­he­va­paa­uu­dis­tus kaatui ja hal­li­tus­kump­pa­nit sättivät toisiaan – tys­säh­tä­nei­den päätösten lista kasvoi taas yhdellä

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti perjantaina pysäyttävänsä perhevapaauudistuksen valmistelun. Valmistelussa on myös ollut mukana sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 9.2.2018 17:57
Markku Uhari, Tuulia Rautio

Perhevapaauudistus on uusin lisäys suunnitelmiin, joiden valmistelun hallitus on perunut, keskeyttänyt tai pysäyttänyt. Listalla ovat muun muassa venevero ja päiväsakkojen kovat korotukset.

Perjantaina hallituksen yksi ilmoittama muutos pysähtyi vastatuuleen, kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti keskeyttävänsä perhevapaauudistuksen valmistelun.

Saarikon päätöksestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. Saarikko itse kommentoi uudistuksen kaatumista perjantaina julkaistussa pitkässä Facebook-päivityksessään.

Perhevapaauudistuksesta päätettiin kevään kehysriihessä, ja valmistelu käynnistyi elokuussa. Saarikon mukaan elokuussa annetut reunaehdot perhevapaan toteutumiselle olivat liian tiukat.

– Minun kokonaisarvioni oli, ettei pöydässä olleilla reunaehdoilla olisi saatu tasapainoista uudistusta, joka olisi vastannut niin perheiden, työelämän kuin tasa-arvon tarpeisiin. Siinä onnistuminen vaatii uuden yrityksen seuraavalta hallitukselta, Saarikko kirjoittaa.

Hankkeen kaatuminen sai hallituspuolueiden edustajat sättimään toisiaan muun muassa yhteisöpalvelu Twitterissä.

– Keskustan perheministeri Saarikko ilmoitti kaatavansa perhevapaaudistuksen muun muassa kustannussyistä. Todellinen syy näyttää kuitenkin olevan Keskustan ideologinen halu pitää naiset kotona, kirjoitti kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman.

Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ilmaisi pettymyksensä Twitterissä.

– Perhevapaauudistus on liian tärkeä kaadettavaksi. Lapsiperheiden, tasa-arvon ja työllisyyden eteen on tehtävä töitä, luovuttaa ei voi noin vain. Odotin teiltä enemmän, keskusta! Grahn-Laasonen kirjoittaa.

Myös sinisten kansanedustaja Matti Torvinen on ilmaissut pettymyksensä uudistuksen kaatumista kohtaan tiedotteessaan.

Opposition edustajatkaan eivät sanojansa säästelleet.

Hallitus perunut useita päätöksiään

Perhevapaauudistuksen tyssähdys on tuorein lisäys pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen perumiin hankkeisiin tai takaisin vetämiin päätöksiin.

Yle on aikaisemmin laskenut, että koko hallituskauden aikana peruttuja, pysäytettyjä tai lykättyjä päätöksiä on kertynyt kaikkiaan yli parikymmentä.

Ennen perhevapaauudistuksen pysäyttämistä hallitus ilmoitti marraskuussa peruvan varsinkin opiskelijoiden asumistukiin vaikuttaneen, niin sanotun osa-asunnon normin. Normi olisi tarkoittanut sitä, että esimerkiksi soluasunnossa asuvalle opiskelijalle olisi tukia hakiessa hyväksytty muita asumismuotoja pienemmät asumiskustannukset. Tällöin solussa asunut olisi saanut muita vähemmän tukia.

Lokakuussa vastaavasti hallitus ilmoitti luopuvansa puolestaan kiinteistöveroprosentin alarajan korotuksesta, jolla oli tarkoitus rahoittaa varhaiskasvatuksen maksuja.

Hallituskumppanit älähtivät Bernerille 2017

Aikaisemmin vuonna 2017 on peruttu tai keskeytetty muun muassa vene- ja moottoripyöräverojen valmistelu ja paljon aikanaan pahennusta herättäneet rike- ja päiväsakkojen suuret korotukset.

Tammikuussa 2017 kritiikkiä sai vuorostaan liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), jonka ajama liikenneverkon yhtiöittämishanke ajautui hallituksessa karille.

Tuolloin Berner joutui niin ikään hallituskumppanien hampaisiin. Yhtiöittämishankkeen yhteydessä Berner kaavaili myös autoveron poistoa, mikä yllätti puolestaan autoalan etujärjestöt.

Autoalalla huolestuttiin siitä, että autokauppa olisi hiljentynyt täysin veronpoistoon saakka.

Bernerin esityksen valmistelua jatkettiin kuitenkin parlamentaarisessa seurantaryhmässä.

Tätä aiemmin hallitus on puolestaan perunut päättämiään muutoksia muun muassa päivähoitomaksuista, sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaamisesta, eläkkeensaajien asumistuesta, Luonnonvarakeskus Luken ja Suomen ympäristökeskus Syken yhdistämisestä, opiskelija-asuntojen investoinnin leikkauksista, veronkiertäjien aktiivisesta katumisesta, harmaan talouden torjunnan tuen leikkauksista ja työvoimavirkamiesten töiden ulkoistamisesta.

Kesällä 2017 oli vielä hallitus itsekin lähellä kaatumista, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

On sentään yksi ministeri kepullakin jolla on järki päässä ja selkäranka suorassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä lupasi kilpailla Paavon kanssa keskustan puheenjohtajuudesta mutta kuinkas sitten kävikään ?? Jussi juonio keksikin ihan muuta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joku tuumaa, että isojen perheitten äidit " makaavat vain kotona " . Vävyni oli hoitovapaalla kahden lapsen kanssa ja totesi, jotta olipa rankempaa kuin oletinkaan . Näin, ja lapsia oli vain kaksi ! Miten ne äidit sitten makaisivat siellä kotona niiden 3 - 4 kanssa ? ( ei varmaan ole nimimerkki varattu )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen viralliset tiedotusvälineet Twitter ja Facebook. Sitten ihmetellään kuberhyökkäyksiä ja verkkovakoilua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen nainen ja äiti ja poikkeus kun lasta oli vaikea saada hoitopaikkaan .äitiysloman pidin sen jälkeen töihin mies oli koulussa siihen aikaan ja minkäänlaisia asuntotukia emme saanut lapsi oli perhepäivähodossa sitten avioero ja elatusmaksut ja sitten työkyvyttömyyseläkkeelle pienelle rahalle että oikein olin väliinputoaja minun äitini oli kotona niin kauan kun aloitin koulun mutta en ole koskaan kuulunut minkään muun tuenpiiriin kuin äityisraha ja nyt eläke jota ne vuoden alusta pienensi ja siihen minun on tyytyminen kun olen tämän ikäinen mutta joskus ajattelen että lapsi kun on kotona äitinsä kanssa niin hän ei saa kaikkia virustauteja niikuin tarhassa vaikka lapsi saisi siellä enemmän virikkeitä että hyvät ja huonot puolet kannattaa punnita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syyttelyn sijaan osapuolet voisivat tuota esiin omia esityksiään ja vaatimuksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulukaa poijat ja tytöt jo pois sieltä leikkimästä... Siellä pitäs olla maan parhaat voimat tekemässä meidän kaikkien hyväksi viisaita, kestävälle pohjalle perustuvia järkeviä päätöksiä, joiden takana suurin osa meistä kansalaisista voisi olla.. Hävettäny jo pitkään teijän puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) Kannattaisiko katsoa peiliin? ja jättää tekemättä sellaista mikä ei läpi niin kuin TE poliitikkoa ajjattelette menevän läpi, kuin tyhjää vain.
Ei kannata vetää yhteen hallituskauteen KIKY:ä, SOTE:a, perhevapaita, # ME TOO kampanjaa , ym , ym. Näin siinä sitten käy kun"insinöörin" pillin mukaan yritätte mennä ja saada omiakin "pelleilyjänne" AIKAISEKSI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Kokoomus estää nyt maakuntauudistuksen, kun sovittu asia ei kepulle kelpaakkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisiköhän tuollainen perhevapaauudistus suunnitella kunnolla? Elämme edelleen yli varojemme, joten uudistus ei saisi ainakaan lisätä julkisia menoja. Kotiäiditkin ovat puoliksi ihmisiä. Varhaiskasvatus tarkoittaa suomeksi lasten laitoshoitoa. Siinäpä lähtökohdat uudistukseen.

Varsin äänekkäästi uudistuksen kimpussa häärivät lapsettomat poliitikot. Kannattaisiko heidän pitää hieman pienempää suuta? Lasten kasvatus on paljon tärkeämpi asia kuin muutama promille työllisyysasteessa. Lapsen paras paikka on kotona. Perhevapaauudistus pitää tehdä lasten ehdoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä aikaisemminkaan kouluikään saakka äiti kotona hoitanut. Järki päähän. Ei ole lapsellekkaan hyvä, ettei se saa virikkeitä muualta, kuin kotoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotihoito ei tarkoita sitä, ettei lapsi kävisi muuallakin. On kerhoja, avoimia päiväkoteja, MLL yms. Kouluikään asti hoitamisesta en ole ainakaan minä mitään kirjoittanut. Meidän lapsemme kävivät läpi kaikki hoitomuodot kodista, yksityisen, kielipäiväkodin, Montessorin ja kunnallisen kautta perhepäivähoitoon, joten tiedän kyllä, mistä kirjoitan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletpa kyllä lapsinesi tullut yhteiskunnalle kalliiksi. Toivottavasti muut kuitenkin ymmärtävät, että täytyy saada virikkeitä ulkomaailmastakin, eikä vain siitä mihin äiskä lapset pistää. Sulla kun ollut noin paljon erillaisia hoitomuotoja, on se varmasti vaatinut myös omaa rahaa huomattavasti enemmän, mitä normaali perheellä on käytettävissä. Kaikilla ei ole näin rikkaaseen systeemin varaa, mutta et näytä sitä ymmärtävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naiset hellapoliiseiksi taitaa olla keskustalla mottona valmistellessaan perhevapaauudistusta, jota hallituksen ministerit ovat mainostaneet ja ylistäneet jo kuukausikaupalla etukäteen. Tälle oikeistohallitukselle tyypilliseen tapaansa noustiin taas kesken kaiken puihin ja siirryttiin selittelyjen linjalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sesllainen lakiuudistus pitäisi viedä maaliin saakka, josta on jo tieto, että se alentaa monien perheitten toimeentuloa, jos sen ottaa käyttöön .Useissa perheissä on äiti valmiiksi kotona eikä työpaikkaa ole tiedossa , niin ei kait siinä isän enää kärsi jäädä kotiin - !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista noista selvittäisiin,jos edes hieman hillittäisiin "Verosuunnittelua",jossa verottaja voi jäädä velkaa?
Onneksi on kätilöt tms. jotka auttaa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tasa-arvoistamisen huumassa unohdetaan että vielä nykyään vain nainen synnyttää ja imettää. Tavallisimmin nainen haluaa jäädä kotiin. Yleensä naisella on pienempi palkka, joten hänen kannattaa jäädä kotiin.
Pienet lapset tarvitsevat yksilöllistä huomiota ja hoitoa, siis kotona.
Lastenhoidon ja kotityön arvostus pitäisi saada nousemaan. Siihen tietysti auttaisi että miehet hoitaisivat enemmän lapsia.
Kaikki täällä lestadiolaisille irvailevat voisivat kokeilla kotityötä sairastavien lasten hoitajina.
Olen ollut kotiäiti ja sen jälkeen myös ansiotyössä. Arvostan kaikkia kunnolla työnsä tekeviä ihmisiä, erityisesti arvostan pienten lasten vanhempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image