Kotimaa

Per­he­va­paa­re­mon­tin keskeyttänyt Saarikko: Realismin tahma iski vastaan

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan perhevapaauudistusta valmisteltiin reunaehdoin, jotka toimivat paperilla mutta eivät käytännössä. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 9.2.2018 20:36
Virpi Niemistö

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan perhevapaauudistusta valmisteltiin reunaehdoin, jotka toimivat paperilla mutta eivät käytännössä.

– Realismin tahma iski vastaan, tiivistää uudistuksen valmistelun perjantaina keskeyttänyt vastuuministeri Lännen Medialle.

Saarikko tähdentää, että nyt oltiin liian hyväuskoisia isien perhevapaiden käytöstä. Valmisteilla olleessa mallissa kaikkien isien perhevapaiden käyttöasteen olisi pitänyt nelinkertaistua yhdessä yössä.

– Teimme vaikutusarvioita perheille. Jos perheet eivät olisikaan toimineet siten kuinka ennakoitiin eli jos isät eivät olisikaan jääneet kotiin kuten toivottiin, niin lopputulos olisi ollut leikkaus kahdelle kolmasosaa lapsiperheistä. Erityisen huono asema olisi ollut pienituloisilla lapsiperheillä, hän selvittää.

Saarikon mukaan kovasti uudistuksen puolesta puhuneet työmarkkinajärjestöt eivät olleet valmiita laittamaan rahaa siihen.

– Ei juuri ensinkään, eikä varsinkaan elinkeinoelämän EK, ei muuta kuin varhaiskasvatukseen ja päiväkotipaikkoihin.

– Työmarkkinajärjestöt rahoittavat suurilta osin palkkaan sidotun ensimmäisen kotivuoden vauvan kanssa. Eivätkä ne olleet valmiita laittamaan tähän lisää rahaa. Näin isien hoivavastuuta olisi käytännössä kasvatettu äitien kustannuksella, Saarikko lisää.

"Valtavan suuri harha"

Uskossa uudistuksen työllisyysvaikutuksiin lymysi ministerin mielestä valtavan suuri harha.

– Esimerkiksi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on puhunut 50 000 uudesta työpaikasta, kun meillä oli pöydällä papereita, joissa puhuttiin tuhannesta työllisestä. Ei siellä pitkittyneillä kotihoidontuilla ole niin paljoa porukkaa, ja monilla heistä voi olla heikko työmarkkina-asema.

Saarikon mukaan kaikki raha mikä uudistuksessa olisi leikattu kotihoidontuesta, olisi mennyt päiväkotien rakentamiseen ja päiväkotipaikkojen luomiseen.

– Yhdenkään perheen etuisuudet eivät olisi tällä uudistuksella olleet paremmat, hän toteaa.

Kaiken kaikkiaan Saarikko moittii nyt keskeyttämäänsä valmistelua liian työmarkkinavetoiseksi ja työllisyysperusteiseksi, kun hänen mukaan asiaa pitäisi katsoa ennen muuta lapsilähtöisesti.

– Tasa-arvouudistus tämän pitää olla, mutta meidän pitää olla varmoja, että perheiden isät myös alkavat käyttää vapaita.

Toimintakykyinen hallitus

Moni kokoomusedustaja nosti heti perjantaina äläkän perhevapaauudistuksen keskeytymisestä.

Saarikko ei lähde hallituskumppanien ensireaktioita kommentoimaan, mutta kiittelee kollegoita hyvähenkisestä urakasta, vaikka tulokseen ei päästykään.

– Haluan, että hallitus on toimintakykyinen, koska moni asia on vielä kesken. Perhevapaauudistuksen reunaehdot oli yhdessä sovittu ja se oli hallituksen oma virhe, hän summaa.

Kokoomuksen perhevapaaneuvottelija, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vaatii nyt perhevapaa-asian viennistä hallituspuolueiden puheenjohtajatrion käsittelyyn.

– Hallituksen johto voi tietenkin käsitellä juuri niitä asioita, joita se parhaaksi katsoo, Saarikko sanoo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä Kepu on menettänyt täysin uskottavuutensa. Peli on karannut käsistä. Seuraavat eduskuntavaalit lähestyvät ja kannatus tulee laskemaan koko ajan. Vaalitulos noin 15% ja paikkoja 32?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sehän se on kompastus kivi kun miehet olisivat voineet jäädä kotiin lasten kanssa ja naiset tienaamaan.Näinhän se on aina on että ukot ovat töissä ja hankkivat perheen omaisuuden tekemällä raskasta työtä vuosi kymmeniä ja palvelevat naista ja tyydyttävät tämän nautinnot.Ja kun ukko ajettu loppuun henkisesti niin aletaan vaatia eroa ja omaisuutta omiin nimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä leikkaa peruspäivärahaa ja pieniä eläkkeitä ja aloittaa leipäjonossa käyvien verotuksen ! Jo löyty rahat tähänki tivoliin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veijon Esson baarin kahavi pöydässäkin saadaan aikaa paremmin päätöksiä kuin kepulaisten vatulointipiireissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan on,että heikoin asema on pienituloisilla,aina ollut.Tämä hallitus on järkyttävän paljon tehnyt työtä,jotka on sitten todettu turhaksi.Oisko parempi olla tekemättä mitään erikoista?Ei tulis virheitä ja työpaikka säilyis.Paljon melua tyhjästä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä siinä on että ei perhe voi itse päättää,meillä 5 lasta oli vaimon tahto olla kotona.Jos joku laki ois velvoitanut isän urakka töistä jäämään perus ansioista lasketulla isyys rahalla kotia, olis ollut leipäjonoon jatketta ja pankki ois pelkät korot saanut.Kyllä nämä perhe jutut on pelkkää unelmä höttöä joka vain onnistuu kultamunien osalta tai joitenkin kolhoosi ituhippien taholta ei nämä normaali tuunarilta mene läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valintoja on tehtävä, jos ei rahaa ei ole käytettävissä - hienoa vastuunkantoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä Punavihreä Kupla olisi taikonut rahat tähänkin uudistukseen? On se kumma, ettei missään pystytä säästämään. Jokaisen arkkitehdin pitäisi saada piirtää joku räystäätön maahanupotettu kunnallinen homepäiväkoti, jossa sossutantat antaisivat natiaisille pioneerikasvatusta. Jokainen hoitakoon lapset siellä, missä haluavat; kotona, kunnallisessa päiväkodissa, perhepäivähoidossa, yksityisessä päiväkodissa tai vaikkapa isovanhempien luona. Yhteiskuntaa ei lasten kasvatuksessa tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolueen poukkoilu perhevapaan uudistamisessa on vain jatkoa puolueen hölmöilyille. Jo toteutetut leikkaukset, surkea aktiivimalli ja tulossa oleva kaikkien hölmöyksien äiti eli työnpakkohakulaki, nämä kaikkivan vahvistavat sen, ettei tavallisen ihmisen kannata äänestää ainakaan keskustaa ja kokoomusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu on oikeistolaistunut ja tullut kykenemättömäksi tekemään päätöksiä, jotka kohtelevat ihmisiä tasa-arvoisesti. Leikkaukset ja aktiivimalli eivät hidastaneet toteutusta, vaikka ne ovat suunnattu köyhiin ja työttömiin, jotka läheskään kaikki eivät kykene puolustautumaan hallituksen epäoikeudenmukaisiin toimenpiteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä kepua vaivaa? Nyt näyttää sille, että he itse haluavat hajoittaa hallituksen. Silloin tulee kylmää kyytiä kepulle. Luulevatko, että Kokoomus tyytyy tähän. Kohta ei tule maakuntia, eikä sotea, mutta tämän jälkeen keskusta ei ole enää hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellähän ne amatöörit taas puuhastelee. Innolla oottelen seuraavaa kepulaisen edustajan (eli avustajan) kolumnia Kalevassa aiheesta ja kaikesta muustakin hyvästä, mitä kepulainen porukka siellä on saanut aikaan (eli tunaroinut ja polttanut valtion varoja).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä päätös ministeri Saarikolta. Nykymenossa on tarjolla vain kylmää kyytiä lapsille pesuvesineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin oikea päätös ja tukee hallituksen tavoitetta purkaa turhaa byrokratiaa. Antaa perheiden itse päättää kumpi vanhemmista vapaat pitää, ei siihen lisää sääntelyä tarvita. EK:n tavoite (käsikassaranaan kokoomus) lisätä halpatyövoiman tarjontaa ja työttömyyttä naisvaltaisille aloille, koki takaiskun. Mutta hyvä näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
51
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
40
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image