Kotimaa

Pentagon vahvistaa: USA neuvottelee Suomen kanssa nimenomaan puo­lus­tusyh­teis­työn sy­ven­tä­mi­ses­tä

Kotimaa 2.9.2016 3:00
Lauri Nurmi

Yhdysvaltain puolustusministeriö vahvistaa Lännen Medialle (LM), että Yhdysvallat ja Suomi neuvottelevat parhaillaan kahdenvälisen puolustusyhteistyön syventämisestä uudella sopimuksella. LM pyysi Pentagonista vahvistusta neuvotteluille ja kysyi, minkälaisista neuvotteluista on Yhdysvaltain näkökulmasta kyse.

Yhdysvaltain puolustusministeriö antoi virallisen vastauksen ja vahvisti, että maiden välillä ovat meneillään kahdenväliset neuvottelut.

– Yhdysvaltain ja Suomen välillä vallitsee vahva kahdenvälinen suhde puolustuksessa. Yhdysvaltain puolustushallinto neuvottelee parhaillaan Suomen kanssa tavoista, joilla pystymme syventämään kahdenvälistä puolustusyhteistyötä, vahvistaa Pentagonin mediaedustaja Adam Stump Lännen Medialle.

Yhdysvaltain hallinto ei tiettävästi ole aiemmin kommentoinut asiaa – ei edes vahvistanut neuvotteluiden olemassaoloa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön vastauksessa on merkittävää se, että siinä käytetään englannin kielen verbiä ”deepen” (suom. syventää).

Amerikkalaisten mukaan kyse on siis selkeästi Yhdysvaltain ja Suomen puolustuksellisen suhteen syventämisestä. Suomessa muutamat poliitikot ovat puhuneet neuvotteluista ikään kuin niissä olisi kyse vain nykyisen yhteistyön toteamisesta.

– Siinä on kyse pitkälti olemassa olevien asioiden saattamisesta yhden katon alle, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi neuvotteluita suurlähettiläspäivillä 22. elokuuta.

Pääministeri painotti, että Suomi haluaa pysyä suhteissa Yhdysvaltoihin samalla tasolla kuin Ruotsi. Käytännössä Suomi ja Yhdysvallat sopivat, että ne luovat joukkojensa välille lisää yhteistä taistelukykyä, jakavat tiedustelutietoa ja harjoittelevat nykyistä enemmän yhdessä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sd.) ja puolustusministeri Peter Hultqvist (sd.) ovat antaneet julkisesti paljon painoarvoa maansa syventyvälle suhteelle Yhdysvaltoihin.

Ruotsalaisen puolustusvälinejätin Saab AB:n konsernijohtaja Håkan Buskhe kommentoi LM:lle Ruotsin ja Suomen syventyviä suhteita Yhdysvaltoihin Helsingin-vierailullaan.

– Yhdysvaltain ja Ruotsin välisellä yhteistyöllä on asetekniikan näkökulmasta pitkät perinteet. Eri järjestelmissämme ja tuotteissamme on amerikkalaista sisältöä, jota myös on Gripen-ohjelmassa. Puolustusministerimme on erittäin selvästi korostanut atlanttisen linkin vahvistamista. Nyt he ovat määritelleet yhteistyön alueita yksityiskohtaisemmin. Se sopii Saabille.

– Ennen kaikkea se on hyväksi Ruotsin puolustuskyvylle, mutta se tarkoittaa myös, että Saabin Amerikan-yksikkö, jossa työskentelee lähemmäs tuhat ihmistä, voi Yhdysvaltain näkökulmasta osallistua yhteistyöhön. Koen maiden yhteistyön hyvin rohkaisevana ja oikeana, Buskhe sanoo.

Buskhe on mielissään, kun Suomi aikoo seurata Ruotsin esimerkkiä.

– On hyvin loogista, että Suomi tekee sen. Käytätte jo amerikkalaista kalustoa. En voi puhua Suomen sopimuksesta, mutta tiedän enemmän Ruotsin sopimuksesta. Sen tarkoituksena on vahvistaa Ruotsin transatlanttista suhdetta ja puolustuskykyä, Buskhe sanoo kiertelemättä.

Saabin johtaja painottaa, että Suomi säilyttää Saabin kautta vahvan siteen Yhdysvaltoihin, vaikka maamme seuraavat hävittäjät olisivat ruotsalaisia Gripeneitä.

– Teillä olisi paljon yhteistä sisältöä ja hyvää yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa Gripeniä koskien. Gripen on jo yksi peruspalikoista Ruotsin ja Yhdysvaltain välisessä yhteistyössä, Buskhe esittää lupauksensa, joka on suunnattu Suomen turvallisuuspoliittista asemaa pohtiville poliitikoille.

Päätöksen Suomen uudesta hävittäjästä tekee seuraava eduskunta. Saabin uuden sukupolven Gripeniä pidetään valmistajien välisen kilpailun ennakkosuosikkina Suomen ja Ruotsin nopeasti syventyneen yhteistyön takia.

LM haastatteli Ruotsin puolustusministeri Hultqvistia kesäkuussa maan USA-sopimuksen merkityksestä.

– Sopimus sisältää viisi pääkohtaa. Ensimmäinen on kahdenvälisen harjoitustoiminnan lisääminen ja toinen yhteensopivuus joukkojemme välillä. Sitten tulevat materiaalikysymykset ja tutkimus. Viidentenä kohtana ovat kansainväliset operaatiot, Hultqvist kertoi.

MAINOS

Kommentoi

Ruotsin korkean teknologian aseteollisuus on voimakkaasti sidoksissa USA:n valmistamaan teknologiaan. Siksi on vain luonnollista, että maiden välillä on uskottavaa yhteistyötä puolustuksen alalla.

Suomi jäisi yksin pohjolaan, jos Ruotsia ei seurattaisi. Ei ole Suomen etujen mukaista, että Venäjän etupiirin länsiraja kulkisi Pohjanlahdessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:07
Inarinsaamelaisuus oli läsnä jo Kari Kyrön lapsuudenkodissa – "Saamelaiskäräjien tärkein tehtävä on saada rauha Saamenmaahan"
22:30
Oululaiset ottivat kantaa kaupungin budjettiin aluefoorumeissa – Kaakkurissa epäiltiin, että säästämisestä voikin koitua lisämenoja
22:15
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta
21:22
Junttilalle oli heti tarjolla sankarin viitta, mutta viimeistely jäi vielä piippuun – HIFK kukisti Kärpät Saarisen jatkoaikamaalilla
21:17
Uusi ennuste: talvi alkaa lauhana, mutta sitten iskee Siperian kylmyys
21:01
Ulkoministeri Haavisto: Toimintaan Al-Holissa tarvitaan paikallisen hallinnon lupa – Suomi on selvittänyt, voidaanko leiriltä liikkua pois Turkin kautta
20:59
USA:n varapresidentti Pence: Turkki keskeyttää sotilasoperaationsa Pohjois-Syyriassa
64
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
58
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
55
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
50
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
39
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
37
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
31
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Alma-kysely: Pekka Haavistao on ylivoimainen suosikki seuraavaksi presidentiksi!

Ottakaapa arvon viher-pösilöt huomioon se, että onkin sitten ihan eri asia, kun ollaan toisella kierroksella ja vain kah... Lue lisää...
MP.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image