Kotimaa

Pellon entinen piirinuohooja lähti yrittäjäksi Ouluun – hallitus aikoo vapauttaa nuohouksen kilpailulle koko maassa

Pellon entinen piirinuohooja Mikko Muotka päätti perustaa kahden tuttavansa kanssa oman nuohousalan yrityksen Ouluun heti kun se oli mahdollista. KUVA: Pekka Peura
Kotimaa 19.4.2018 5:00
Juho Mäkelä

Hallitus aikoo vapauttaa nuohouksen kilpailulle koko maassa ja luopua piirinuohousjärjestelmästä. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa.

Se astuu voimaan vuoden 2019 alussa, jos eduskunta hyväksyy uudistuksen.

Uudistuksen tarkoituksena on saada alalle lisää nuoria yrittäjiä, sillä lähivuosina monet nykyisistä piirinuohoojista ovat jäämässä eläkkeelle.

– Uudet yrittäjät ovat tippuneet piirinuohousjärjestelmän kilpailutuksessa helposti häntäpäähän, koska nuohouspiireistä ei voi kilpailla hinnalla. Kilpailu on tapahtunut työkokemuksella, työvälineillä ja henkilökunnan määrällä, sisäministeriön yli-insinööri Jaana Rajakko sanoo Lännen Medialle.

Hänen mukaansa piirinuohouksesta luopuminen tuo myös joustavuutta kiinteistönomistajille. Asiakas saa tilata haluamansa nuohoojan silloin kuin tahtoo. Piirinuohooja on suunnitellut itse reittinsä.

"Työsarkaa riittää kaikille"

Itä-Uusimaalla piirinuohousjärjestelmästä on luovuttu jo vuonna 2011. Nuohous on vapautettu myös esimerkiksi Helsingissä. Oulun ja Koillismaan pelastustoimialueen nuohous vapautui kilpailulle vuoden 2018 alussa.

Pellon entinen piirinuohooja Mikko Muotka päätti perustaa kahden tuttavansa kanssa oman nuohousalan yrityksen Ouluun heti, kun se oli mahdollista.

Uuden yrittäjän elämä on ollut kiireistä, sillä uusien asiakkaiden hankkiminen on teettänyt alussa töitä. Muotkan mukaan mainoslehtisiä on jaettu, mutta markkinointityötä on tehty myös puhelimitse.

Mikko Muotka arvelee, että työsarkaa alalla riittää varmasti kaikille.

– Tämä on tuonut paljon joustavuutta. Nyt pystymme tarjoamaan vaikka ilta-aikoja. Nettiajanvarauskin toimii. Ennen yhdessä piirissä oli yksi mies, joka teki nuohouksia vain päiväsaikaan.

Maaseudulla on pelätty, että nuohoojat eivät viitsi enää tulla syrjäisempiin taloihin ja jos tulevat, se maksaa liikaa.

– Esimerkiksi naapurit voivat sopia nuohoojan tilaamisesta useampaan taloon kerralla. Silloin hintakin on alempi, kun säästää kilometrikorvauksissa.

Muotkalle kilpailun vapautuminen oli uusi mahdollisuus, sillä ennen hän oli sidottu omaan piiriinsä.

– Tässä voittavat kaikki. Nuohouksen keskihintakin (50–60 euroa) on pysynyt kutakuinkin samana, joissakin tapauksissa se saattaa olla jopa alempi.

Vastuu jää asiakkaalle

Nuohousalan keskusliiton puheenjohtajan Tapio Lehtimäen mielestä asiakkaan valinnanvapaus on hyvä asia. Ammattijärjestö on huolissaan vain paloturvallisuuden tasosta.

– Pelastuslaitoksen kanssa sopimussuhteessa olevilla nuohoojilla on pitänyt olla tutkinto suoritettuna. Jatkossa asiakkaalle jää vastuu nuohoojan ammattitaidosta, eikä sitä pysty varmistamaan mistään.

Uudistus jakaa nuohoojien mielipiteet. Osa vanhoista piirinuohoojista pelkää jäävänsä työttömiksi.

– Asiakkaista suurin osa on sitä mieltä, että nykyinen järjestelmä toimii hyvin. Nuohoojan työt eivät karkaa mihinkään, ne vain jakaantuvat uudelleen, Lehtimäki tuumii.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Juu, kehutaan että nuohouksen saa myös ilta aikaan muttei sanota että korotetulla hinnalla. Piirinuohoojat tehneet aina samalla hinnalla aamusta tai illasta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävi nuohoamassa ja moitti kaikkea, uuninluukusta alkaen, ei mikään ollut hyvin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaan ei enää toista kertaa. Aikaa meni puolet vähemmän kuin entisellä kolarilla ja lasku oli tupla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkäs takia tämä kyseinen Pellon nuohooja pitää Pellon nuohouspiiriä niin huonona että hylkäsi sen ja jätti asiakkaat oman onnensa nojaan siirtymällä Ouluun nuohoamaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää että Pellon piirinuohooja mieluummin hylkäsi piirinuohouspiirinsä ja lähti vapaille nuohousalueille, tämähän vaan kuvaa miten huonosti säädellyllä piirillä tienaa. Vapaalla nuohouspiirillä hinnat ylös niin tili alkaa juosta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä että me nuohoojatkin voidaan nyt valita asiakkaamme.
Viimeiset ja välittäjät jätetään väliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuohous olisi pitänyt vapauttaa pakosta käyttää nuohoojaa! Tuo nuohoojan käytön pakottaminen on menneen ajan pakkotyöllistämistä ihmisten varoista. Nuohoaminen ei vaadi kovin suurta ammattitaitoa että osaa tuon harjan piipusta alas laskea ja nostaa ylös. Jos ei osaa nuohota, niin sitten voi kutsua nuohoojan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kokemusta nuohooja tarvii?
Siis nuohoojan työ on sitä, että tukitaan uuni, jotta tuhka ja pöly ei pääse leviämään, kiivetään katolle, liikutellaan edestakaisin
sitä harjaa jonkin aikaa ja lopuksi siivotaan jäljet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköhommisaki riittää ettei ole värisokea.Väri väriin ja loput maihin,niinhän sitä sanottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suorittavan yrittäjän ammattikelpoisuus jää asiakkaan vastuulle mutta kun sitä ei voi tarkistaa mistään. Mitä vakuutusyhtiöt tuumaavat tästä porsaanreiästä. Senhän me kaikki tiedämme että tästä lähin asiakas on jos mahdollista vielä heikommilla vakuutusturvansa kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaahas mitä kilpailua tää on kun hinnat tuntuu jäövän samalle tasolle käy niinku katsastus toiminassa hinnat eivät kunnolla tipahtaneet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiakas ei pysty varmistamaan nuohoan ammattitaitoa mistään!?! Mitä sanoo vakuutusyhtiö palotilanteessa, jos nuohooja on ollut cowboy? Norminpurkutalkoot ei mene ihan nappiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilaan kaksi nuohoojaa kun on kaksi piippua, se kumpi on nopeampi pääsee jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että yx karvanen kaiffari käy joulun nurkilla piipun kautta tuomassa roinaa kersoille..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihme kommentti että nyt saa ilta-aikojakin sillä meillä nuohooja on käynyt aina klo 16 jälkeen !! Miksikäs ko.nuohooja on se "entinen piirinuohooja"?Mistä syystä voimassa ollut nuohoussopimus on sanottu irti? Syynä yleensä on sopimusrikkomus tai törkeä laiminlyönti.Nythän kaikilla irtisanotuilla ex-nuohoojilla on sauma temmeltää aivan vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos vaikka hän on itse sanonu pellossa olleen piirinuohous sopimuksen irti ja lähtenyt ouluun perustamaan uutta yritystä kilpailun vapauduttua. Pitääkö olla joku sopimusrike tai laiminlyönti jos haluaa laajentaa ja kehittää omaa toimintaansa. Ei kaikki oo tuommosia kotinurkissa pyörijöitä ja toisten moittijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tältä on loppunu nuohoukset Pellossa vuosia sitten.Tuskin sen takia että odotteli Oulussa nuohouksen vapautumista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hienoa että löysi hommia muualta eikä jääny itkeä vollottaan aktiivimallia kotikylälle ku ei oo töitä siellä. Hatunnosto tuomosille tyypeille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

8:35
Armenian vt. pääministeri voitti parlamenttivaalit helposti
8:00
Parin päivän ikäisenä menehtynyt Gabriel kulkee yhä Kirsikka-siskon rinnalla – Äiti: "Lapsi on monesti viisaampi sielultaan kuin ikä antaa ymmärtää" Tilaajille
7:53
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
7:00
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
7:00
Pitävätkö romaneihin liitetyt stereotypiat paikkansa? – näin kertoo tutkimus ja näin vastaavat romanit itse Tilaajille
6:21
Yön uutiskooste: Supo julkaisee turvallisuuskatsauksen, moottoriteille kannatetaan suurempia nopeusrajoituksia, Patrik Laine syötti kaksi maalia
6:13
Oulun koulut menestyivät robotiikkakisoissa
9
Helvetin enkelit kokoontuivat Ouluun juhlimaan, mukana ulkomaisten osastojen väkeä - Poliisi: Häiriötilanteita ei tiedossa
6
Pienestä ylinopeudesta sakotetaan pian 70 euroa pienempi summa – Poliisitarkastaja: Voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen
3
Kaupungintalolle mietitään uutta käyttöä remontin valmistuttua – virastotoiminnot voidaan siirtää Oulu10:een ja tuoda tilalle näyttely-, kahvila- tai ravintolatoimintoja Tilaajille
3
KRP: Väärää rahaa tilataan netistä yhä enemmän –  rangaistus kiinni jääneelle on lain mukaan vähintään ehdollista vankeutta
3
Maanantaina taivaalta satelee lunta ja räntää, loppuviikoksi Ouluun on tulossa tasaista pakkassäätä
3
Pelastusarmeijan joulupadat ilmestyvät taas katukuvaan – osaan padoista voi lahjoittaa pelkkää rahaa
2
Britannian valtiolaiva voi ajautua tiistaina tuuliajolle – jos parlamentti hylkää brexit-sopimuksen, edessä on myrskyisiä aikoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Vuosina 2011-18, jolloin y on täällä valitellut eläkkeiden ja valtion varojen loppumista, toteutunut kehitys on reaalima... Lue lisää...
Ei päätä eikä häntää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image