Kotimaa

Pe­las­tus­lai­tos on saanut Salon kynt­ti­lä­teh­taan palon hallintaan – evakuoidut asukkaat voivat palata koteihinsa

Kynttilä-Tuote Oy:n tehdas roihuaa Salossa. Päivystävä palomestari kertoi hieman ennen kello kuutta aamulla, että tehdas on ilmiliekeissä ja tehtaan tuotanto- ja toimistotilat tuhoutuvat täysin.
Kotimaa 14.9.2018 9:02 | Päivitetty 14.9.2018 11:43
Rebekka Härkönen

Pelastuslaitoksen mukaan ympäriinsä roiskuvaa parafiiniöljyä on käytännössä mahdotonta sammuttaa. Salon kynttilätehtaan tulipalo tulee jatkumaan koko päivän.

Varsinais-Suomessa Salossa noin 300 ihmistä on evakuoitu kodeistaan kynttilätehtaan palon takia. Sammutustöissä on 30 pelastuslaitoksen yksikköä eli noin sata palomiestä.

– Noin 9 000 nelimetrin kiinteistö on tulessa. rakennuksessa on sisällä 200 tonnia kynttilöiden valmistuksessa käytettävää parafiinia, joka on siis öljyä, kertoo päivystävä palomestari Mika Kontio Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta.

Palo on erittäin hankala sammuttaa, sillä parafiiniöljy roiskuu ympäriinsä palaessaan. Lisäksi se muodostaa erittäin runsaasti paksua ja myrkyllistä savua.

– Sammutustyö on hankala ellei jopa mahdoton. Öljypalon ainoa sammuttamiskeino on tukahduttaminen, eikä meillä ole välineitä näin suuren palon tukahduttamiseen.

– Käytännössä annamme tehtaan palaa. Keskitymme estämään palon leviämiseen tehtaan varastorakennukseen ja muihin ympäröiviin rakennuksiin, Kontio kuvailee Lännen Medialle.

Kontion mukaan kynttilätehtaan noin 5 000 neliön suuruiset tuotanto- ja toimistotilat ovat tuhoutuneet. Lisäksi tulipalo uhkaa 4 000 neliön kokoista varastorakennusta.

Salon Halikossa palava kynttilätehdas aiheuttaa erittäin runsasta ja myrkyllistä savua. Pelastuslaitos pyytää alueen asukkaita pitämään ovet ja ikkunat kiinni sekä väistämään savua tarvittaessa. KUVA: Mikael Rydenfelt

Palomiesten työskentelyolosuhteet ovat rankat. Savunmuodostuksen lisäksi sammutustyötä hankaloittaa valtava kuumuus, jonka parafiiniöljy aiheuttaa palaessaan.

– Kynttilä palaa nyt molemmista päistä, jos tällaista sanontaa voi käyttää, Kontio toteaa.

– Onneksi työvälineemme ovat hyvät. Vaateet suojaavat hyvin kuumuudelta. Käytännössä tehtaan sammutustöissä ei tällä hetkellä voi työskennellä ilman happinaamaria ja -pulloa.

Kynttilä-Tuote Oy:n tehdas sijaitsee Halikossa, aivan Salon kaupungin kyljessä 110-tien varrella. Liikenne ohjataan Rikalan liittymän kautta kohti E18-moottoritietä.

Palo syttyi aamuneljän aikoihin ja roihuaa edelleen voimakkaana. Pelastuslaitos arvioi tulipalon kestävän iltaa saakka.

– Tehdas palaa niin kauan kuin parafiinia riittää, sanoo Kontio Lännen Medialle.

Pelastuslaitos on antanut palosta vaaratiedotteen.

– Olemme evakuoineet tehtaan ympärillä sijaitsevista taloista noin 300 asukasta myrkyllisen savun takia. Uskon, ettei evakuointeja ei tarvitse tehdä enempää.

Kontio kertoo, että tällä hetkellä savu painuu Halikon keskustan suuntaan ja osittain myös vieressä sijaitsevan Salon kaupungin keskustaa kohti. Pelastuslaitos kehottaa ihmisiä pitämään ovet ja ikkunat kiinni.

– On tärkeää, että ihmiset huomioivat savunmuodostuksen ja väistävät sitä. Savu on myrkyllistä.

Kynttilätehtaan syttymissyy ei ole tiedossa. Pelastuslaitoksen arvion mukaan tässä vaiheessa mikään ei viittaa tahallisuuteen.

MAINOS

Kommentoi

Kannattaisi laittaa isot roihut savun ja asutuksen välille. Nouseva lämmin ilma nostaisi myrkylliset kaasut ylös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

121
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
84
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
33
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
32
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
21
Kalevan kesäterassiäänestyksen voitosta käytiin kova kilpailu – voittajaksi nousi kauppatorin Keltainen Aitta, hopeaa Tuiraan
18
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
18
Työministeri Harakan ensi toimet työllisyyden parantamiseksi – työttömille yksilöllistä valmennusta ja palkkatukeen lisää rahaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Sodankylä, Enontekiö ja Inari.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan maakuntia sekä Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image