Kotimaa

Pekka Perän ehdollinen vankeus muuttui sakoiksi: Hovioikeus hylkäsi useita syytteitä pörssiyhtiö Talvivaaran nik­ke­li­tie­do­tus­ju­tus­sa

Helsingin hovioikeus hylkäsi kaksi syytettä, jotka käräjäoikeus luki Talvivaaran Kaivososakeyhtiön entisen toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan Pekka Perän syyksi. Perälle tuli ehdollisen vankeuden sijaan sakkoja hovioikeudessa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 28.3.2019 11:04
Markku Uhari

Helsingin hovioikeudessa käsiteltiin muun muassa sitä, tiedottiko pörssiyhtiö Talvivaara riittävän totuudenmukaisesti sijoittajille yhtiön nikkelituotannosta. Hovioikeus kumosi lukuisia syytteitä, joita käräjäoikeus langetti.

Helsingin hovioikeus hylkäsi lukuisia syytekohtia Talvivaaran pörssiyhtiötä koskevassa arvopaperi- ja talousrikossyytteitä käsitelleessä haarassa.

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj:n entisen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Pekka Perän käräjäoikeudessa saama ehdollinen vankeusrangaistus muuttui hovioikeudessa 40 päiväsakoksi, joiden summa oli yhteensä 240 euroa.

Myös yhtiön talous- ja rahoitusjohtajana toimineen naisen ja yhtiön toimitusjohtajana hetken aikaa toimineen Harri Natusen syytteet ja siten myös sakkotuomiot kaatuivat.
Lisäksi tuotantojohtajana toimineen miehen sisäpiiritietojen käyttöä koskevista syytteistä kaatui suuri osa hovioikeudessa. Hovioikeus tuomitsi hänelle sakkoja.

Helsingin hovioikeus antoi torstaina ratkaisunsa kaivosyhtiötä pyörittäneen pörssiyhtiön arvopaperimarkkinarikossyytteitä koskevaan haaraan, jota hovioikeudessa istuttiin viime vuoden lopulla.

Tuomio oli äänestysratkaisu.

Kyse pörssiyhtiön tiedottamisesta

Arvopaperimarkkinarikossyytteissä oli kyse siitä, tiedottiko pörssiyhtiön johto Kainuussa toimivan kaivoksen nikkelituotannosta ja tuotantoennusteista riittävän todenmukaisesti ja ajoissa, jotta sijoittajille välittyi todenmukainen kuva yhtiön tilasta.

Oikeudessa kiistellyt tapaukset liittyvät vuosien 2011–2013 tapahtumiin.
Juttu eteni aikanaan hovioikeuteen, koska kaikki Helsingin käräjäoikeudessa tuomitut valittivat päätöksestä. Myös syyttäjä valitti päätöksestä hylättyjen syytteiden osalta.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kesällä 2017 Pekka Perälle ja muille pörssiyhtiö Talvivaaran johtajille rangaistuksia erilaisista talous- ja arvopaperimarkkinarikoksista.

Perä sai kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta ja sakkoja käräjäoikeudessa kolmesta arvopaperimarkkinalakia koskevasta tiedottamisrikoksesta.

Rahoitusjohtaja ja Natunen saivat molemmat sakkoja yhdestä vastaavasta rikoksesta. Nämä syytteet hylättiin hovioikeudessa.

Lisäksi hovioikeus katsoi torstaisessa päätöksessään Perän syyllistyneen vain yhteen tiedottamisrikokseen kesällä 2013. Kaksi syytettä siis kaatui.

Käräjäoikeus lisäksi kaatoi jo useita Perää koskeneita syytteitä, joita syyttäjät ajoivat.
Käräjäoikeus tuomitsi myös yhtiön entiselle tuotantojohtajalle puoli vuotta ehdollista vankeutta ja sakkoja sisäpiirintiedon väärinkäytösrikoksista. Hovioikeus kumosi neljä käräjäoikeuden langettamaa syytekohtaa ja katsoi, että mies oli syyllistynyt kuuden sijaan kahteen sisäpiirintiedon väärinkäyttöön. Tämän vuoksi myös ehdollinen vankeus aleni sakoiksi.

Myös Talvivaaran Kaivososakeyhtiön saama yhteisösakko aleni hovioikeudessa 50 000 eurosta 20 000 euroon.

Kaivosta pyöritti pörssiyhtiön tytäryhtiö

Pörssiyhtiö Talvivaaraa pyöritti Kainuussa toiminutta Talvivaaran kaivosta tytäryhtiönsä Talvivaara Sotkamon kautta.

Myöhemmin Ahtiumiksi nimensä muuttanut pörssiyhtiö meni konkurssiin vuonna 2018.
Talvivaara Sotkamo hakeutui konkurssiin loppuvuonna 2014. Lopulta valtio-omisteinen Terrafame hankki kaivosliiketoiminnan Talvivaara Sotkamon konkurssipesältä vuonna 2015.

Talvivaara

Kaivosta pyörittää nykyisin Terrafame

Pekka Perä perusti kaivosliiketoimintaan keskittyvän Talvivaaran vuonna 2003. Tuotantonsa vuonna 2008 aloittaneesta kaivoksesta louhittiin pääsääntöisesti nikkeliä.

Tuotantovuosina kaivoksen kipsisakka-altaissa havaittiin useita vuotoja, joista seurasi ympäristövahinkoja kaivoksen lähialueille.

Ongelmien jälkeen kaivosyhtiö asetettiin konkurssiin 2014, ja valtio-omisteinen Terrafame osti vuonna 2015 kaivosliiketoiminnan. Valtio omistaa nykyisin Terrafamesta enemmistöosuuden.

Pörssiyhtiö Talvivaara yritti etsiä uutta liiketoimintaa ja vaihtoi nimensä Ahtiumiksi. Liiketoimintaa ei löytynyt ajoissa, ja Ahtium meni konkurssiin keväällä 2018.

Talvivaaran kaivoksen aiheuttamia ympäristövahinkoja on myös puitu eri oikeusasteissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suomen suurimman ja pahimman ympäristörikoksen tuomio on tuollainen, toivottavasti oikuslaitos on yhtä lempeä niille kansalaisille jotka eivät
syystä tai toisesta kerkeä muuttaa sakkokaivojansa Sipilän firman biopuhdistamoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei voi kuin nauraa...Ympäristön sotkemisella ei näytä olevan rikollisia kuin kansalaiset. hävetkäää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalaiset on ympäristörikollisia. Menehän maaseudulle katsomaan niin huomaat kuinka paljon romua on leviteltynä pitkin luontoa, sitä on paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

RUMAA on Suomessa oikeus ja politiikka , no tulevat saamaan mitä tilaavat , niinkuin muutama on jo saanutkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, erittäin hienoa, että oikeus kerrankin käytti järkeä tässä asiassa. Miksi syytöntä jahdataan, no nyt asia meni kuitenkin niin kuin piti.
Turhaa kiukutella kenenkään, kun Perä ei ole kuitenkaan mitään rikoksia tehnyt ei saastuttanut luontoa ei mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs vuoden 2008 ja 2009 tapahtumat. Hirveällä putkihässäkällä tuotettiin vähän ja mainostettiin kovaan ääneen. Sitten ei "hoksattu" kertoa, että tuotanto oli pois kesään 2009 saakka. Näin toimi siis pörssiyhtiö. Miksi kukaan ei näistä ole nostanut äläkkää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin Suomen valtio velvoitettiin korvaamaan hovioikeuden päätöksen mukaan:
Hovioikeus velvoitti valtion korvaamaan Perälle oikeudenkäyntikuluista 450 000 euroa käräjäoikeudessa ja 250 000 euroa hovioikeudessa. Summasta tulee yhteensä 700 000 euroa, ja sille on maksettava viivästyskorko.
Kolmelle muulle syytetylle oikeudenkäyntikuluja hyvitetään yhteensä 860 000 euroa.
Olisi hyvä, jos hovioikeuden tuomio kerrottaisiin kokonaisuudessaan, mitään pois jättämättä, kuten valtion korvausvelvollisuus, joka menee suoraan veronmaksajien pussista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin vain tämä rikkaahko tai rikas henkilö maksaa minimipäiväsakon. Kuinka tämä on mahdollista.
Samalla kertoo karun kuvan, että lievä ylinopeus on vaarallisempaa kuin syytetty toiminta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, heh, eivät sentään tuominneet korvauksia maksettavaksi Perälle. Tosiasia on kuitenkin se, että 80 000 osakkeenomistajaa jäi nuolemaan näppejään. Näyttää myös hyvin ilmeiseltä, että talousrikoksista käräjäoikeuden määräämät tuomiot lähes poikkeuksetta mitätöidään ylemmissä valitusasteissa. Ei nämä tällaiset päätökset ainakaan lisää kansalaisten uskoa yhdenvertaiseen oikeuskäytäntöön. Perä sai maksettavakseen 240 euron sakot, jotka tuntuvat hyvin, hyvin kohtuullisilta huomioiden sen, että hän nautti pitkään Talvivaaralta 25 000 euron kuukausituloja, vaikka firmalla ei ollut toimintaa lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa pelleilyä "oikeistovaltio" Suomelta!
Entinen Talvivaara uudelta nimeltään Terrafame porskuttaa edelleen samoilla opeilla kuin Talvivaaran aikaan, mikään muu ei ole muuttunut kuin nimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä yhtiössä on vuotanut muutkin, kuin kipsisakka-altaat. Kaiken hoitaa puuhapetet tietenkin.
Johdon lisäksi olisi pitänyt omistajat kaikki "omistajat" saada vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onpa perän tulot tippuneet, kun päiväsakon määrä on minimi. eikö älynnyt edes liittyä työttömyyskassaan. 25000 tuloilla olisi saanut kassastakin ihan kivasti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Tsaarinajan systeemi on edelleen voimissaan. Johonkin porukkaan ei missään nimessä puututa vaikka muutoin oltaisiin niin vihreää ja vasemmistoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.1.
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
27.1.
Ettan vire kestää lentopalloliigassa, nyt kotisalissa talttui Hurmos: "Onneksi pelaajat pystyvät repimään ratkaisevan eron, kun valmentaja ei saa mitään aikaan"
27.1.
Analyysi: Oulun valtuusto kokoustaa kuin sillit purkissa – auttaako tiivis tunnelma päättämään isoista säästöistä? Tilaajille
27.1.
Turun synagogaa töhrittiin maalilla holokaustin muistopäivänä – presidentti Sauli Niinistö pitää töhrimistä huolestuttavana
27.1.
Päävalmentaja Jukka Jalonen Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohdista: "Sopivan haastavaa itsellekkin"
27.1.
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti
27.1.
Yhdysvaltain sotilaskone putosi Afganistanissa – Taliban väittää ampuneensa koneen alas, USA kiistää Talibanin osallisuuden

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Enontekiön kunnassa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

188 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image