Kotimaa

"Pedofiilikohu ei yllättänyt"

Kotimaa 16.1.2010 12:19
STT

 

Näinä päivinä Johanna Hurtigin on mahdotonta erottaa toisistaan henkilökohtaista ja ammatillista elämää. Pietarsaaren pedofiilitapaus nosti julkisuuteen yhtä aikaa lastensuojelukysymykset ja lestadiolaisen herätysliikkeen. Ne ovat Hurtigin työ ja elämänhistoria, yhdistettynä.

Johanna Hurtig on Kärkölässä asuva 49-vuotias kahdeksan lapsen äiti ja yliopistonlehtori, joka opettaa sekä käynnistelee tutkimusta lastensuojelukysymyksistä uskonnollisissa yhteisöissä ja elää vanhoillislestadiolaisena.

Pietarsaaren pedofiiliepäilyn julkitulo ei yllättänyt Hurtigia.

– Olen varmasti suomalaisista ihminen, joka reagoi tietoon pedofiilisaarnaajasta laimeimmin. Ajattelin, että okei, nyt se sitten alkaa. Olen työstänyt tätä teemaa vuoden verran uutta tutkimusprojektia varten, joten tiesin, että tällaisia tapauksia voi tulla esiin.
Hurtigin mielestä lestadiolaisyhteisö kokee turhaan leimautuvansa pedofiilikohussa. Pietarsaaressa uskonnollinen yhteisö oli olennainen osa tapahtumia ja koko hyväksikäytön dynamiikkaa, joten oli oikein kertoa, että se tapahtui tällaisessa yhteisössä.

– Asia on kamala ja uutisointi ikävää. Mutta se voi olla myös hyvä paikka lähteä tutkimaan, millaisia vaaroja lasten asemaan liittyy ja miten niitä voidaan ehkäistä.

Hurtig huomauttaa, että lestadiolaiset ovat näkyneet valtavan usein julkisuudessa myös positiivisessa valossa: sympaattisina perheinä, aikaansaavina naisina ja reippaina miehinä.

Naiset keittiöstä keskustelemaan

Hurtigille lestadiolaisyhteisö on ollut hyvä paikka kasvaa, olla nuori ja perustaa perhe. Osallistuminen tapahtumiin on ollut osa elämää, tosin viime aikoina harvemmin.

– Etenkin sosiaalityön ammattilaisena, eli ihmisoikeuksien ja tasa-arvon vaalimiseen sitoutuneena, joutuu miettimään suhdettaan tällaiseen yhteisöön.

Hurtig sanoo miettineensä paljon, onko tilaa ajatella itsenäisesti, kun yhteisö tuottaa vahvat käsitykset moniin asioihin. Hän kokee olevansa kysyvämpi ja ihmettelevämpi kuin moni muu.

Naiseuteen ja perheen perustamiseen lestadiolaisyhteisössä on liittynyt pelottaviakin asioita, kuten sitoutuminen parisuhteeseen eliniäksi jo 19-vuotiaana.

Hurtig oli yli 30-vuotias seitsemän lapsen äiti lähtiessään yliopistoon. Sen teki mahdolliseksi se, että lapset olivat jo vähän isompia ja osallistuivat kodin töihin. Myös aviomies on tukenut vahvasti uran tekemistä.

Lestadiolaisperheet ja parisuhteet ovat Hurtigin käsityksen mukaan yleensä melko tasa-arvoisia – on pakko esimerkiksi jakaa töitä, kun lapsia on monta. Laajemmassa yhteisössä naisen rooli on kuitenkin tiukemmin määritelty.

– Usein hän kelpaa emännöimään, muttei asiantuntijaksi tai vastuunkantajaksi. Koen tämän epäkohtana.

Iso perhe on rikkaus ja riski

Hurtigin mielestä iso perhe voi olla hieno paikka kasvaa. Mutta lapset ovat persoonia, ja joku kaipaisi enemmän yksilöllistä huomiota kuin toinen. Tämän saaminen voi olla vaikeaa isossa perheessä ja lestadiolaisyhteisöissä, joissa lapsia on aina paljon.

Iso perhe voi väsyttää vanhempia työelämän, opiskelun sekä yhteisön lukuisten tapahtumien kanssa, jos kaikkeen yrittää osallistua.

– Uskonnollisissa perheissä voi olla vakavia ongelmia kuten muissakin perheissä.

Yleisesti lestadiolaisten lastenkasvatusta leimaa Hurtigin mielestä rentous: kun lapsia on monta, ei jakseta nipottaa, vaan eletään, lasten kanssa. Väitteet, että kasvatus olisi esimerkiksi ankarampaa tai lapsia lyötäisiin, eivät kuulosta tutuilta.

 

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mulle on muuten ihan sama vaan ärsyttää lestadiolaisten ylimielinen asenne... luulevat olevansa muita parempia kansalaisia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oikeasti tämä juttu oli hyvä, se oli pyhän kalevassa laajemmalti kun tällä palstalla...ja tutkimus Nostan todella hattua tutkijalle....eli vaaleanpunaiset lasit voi ottaa pois ja katsoa asioita oikeassa valossa...Hyvä Johanna...ootkohan ensimmäinen joka tästä asiasta puhuu sieltä päin ääneen tällälailla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskovaisilta voi odottaa keskimääräistä korkeampaa moraalia. Minusta vääriä tekoja ei voi pyyhkiä pois anteeksipyytämisellä. Siellä ne henkilöhistoriassa kummittelevat. Anteeksiannon ilmapiirissä tosin moni synti näyttää siedettävältä. Pahojen tekojen kanssa voi elää, mutta ei niin, että heti seuraavana päivänä voi sen taas pykästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä kommentit mitä tästä jutusta on tullut johtuu yksinomaan lestadiolaisten jokseenkin ylimielisestä asenteesta muita "pakanoita" kohtaan. Eli ollaan olevinaan parempia tosiasioiden ollessa jotain ihan muuta. Uskon varjolla valehdellaan ja tehdään enempi pahoja asioita kuin minkään muun asian. Katsokaa vaan pienempien kaupunkien touhua joissa lestat kaupungin päättävissä elimissä, järkiään on tämä sisäänpäinlämpiävä porukka valinnut omiensa joukosta kaupungin urakoihin urakoitsioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä kukaan ei näytä oikeasti tiedostavan sitä, että Pietarsaaen pedofiili ei ollut vanhoillislestadiolainen? Rauhansanalaisuus on ihan eri asia. Vertaa: alkuperäinen uutinen olisi koskenut helluntailaista pedofiiliä ja kommentoivat otsikot olisivat olleet tyyliä "Evankelisen herätysliikkeen piirissä on näitä varmasti enemmänkin!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lestadiolaisten historiaa ajatellen poikkeuksellisen rohkea puheenvuoro vaikeista aiheista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huom huom, Hurtig kuuluu kuitenkin eri lestadiolaisuuteen kuin pietarsaarelainen. Siinä mielessä näen "positiivisena", että hän "sotkee" itsensä tähän juttuun... Ja eikös se ole hyvä, jos hän tutkii "vikoja omassa kodissaan"??!! Pedofiilijuttuja löytyy valitettavan varmasti joka ikisestä kuppikunnasta - miten ihmeessä ne sairaat saataisiin kiinni heti alkuunsa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika pahaltahan tuo kuulosti... Mutta tosi on, että lestadiolaisperheet ovat kuten muutkin perheet iloineen ja suruineen. Eivät sen parempia eivätkä pahempia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otti asian laimeimmin! Eli muija tiesi että tällaisia tapauksia on! EIKÄ OLE PUHUNUT YHTÄÄN MITÄÄN ENNEN JUTUN PALJASTUMISTA. On omasta mielestään paras tekemään "tutkimuksen"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image