Kotimaa

PAU laajensi lakon koskemaan postin siirtelylle tärkeitä trukkikuskeja — "Vastatoimi Postin vuok­ra­työ­läi­siin kohdistamalle törkeälle pai­nos­tuk­sel­le"

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kuvailee Postin vuokralatyöläisiin kohdistamaa painostusta törkeäksi. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 1.9.2019 17:54
Rebekka Härkönen

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoo, että valtion omistamasta Postista on tulossa halpatyöpaikka. Niemisen mukaan Postin siirtyminen halvempaan työehtosopimukseen sanomalehtien varhaisjakelussa aiheutti pääkaupunkiseudulla sen, että 95 prosenttia jakajista on maahanmuuttajia ja työntekijöiden vuosittainen vaihtuvuus sata prosenttia.

Postilakko laajenee koskemaan kaikkien lakkopaikkojen trukkikuskeja. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn puheenjohtaja Heidi Niemisen mukaan päätös asiasta tehtiin sunnuntaina myöhään iltapäivällä.

Lähes kaikkeen postin jakeluun vaikuttava lakko alkaa huomenna ja kestää keskiviikkoon.

Alun perin lakon piti kohdistua ainoastaan lajitteluorganisaation työntekijöihin. Määrällisesti trukkikuskeja työskentelee lakon piirissä olevissa toimipaikoissa vain muutamia kymmeniä, kun kaiken kaikkiaan lakon piirissä on noin 2000–2500 henkilöä.

Niemisen mukaan heidän työtehtävänsä on kuitenkin olennainen postin siirtelyssä, purkamisessa ja lastaamisessa.

– Syynä laajennukseen on Postin vuokratyöntekijöihin kohdistama törkeä painostus, jotta nämä eivät osallistuisi lakkoon. Työntekijöiltä on tullut itkuisia puheluja minulle, Nieminen kertoo Lännen Medialle.

Niemisen mukaan nollatuntisopimuksella työskenteleville vuokratyöntekijöille on luvattu todella kovaa palkkaa, jotta he tulisivat töihin lakkopäivinä.

– Kun raha ei ole auttanut, heille on ilmoitettu, etteivät he tule saamaan enää ikinä yhtään ainutta työtuntia Postista. Tämä on törkeää, sillä nollatuntisopimuslaiset ovat täysin turvattomia tällaisessa tilanteessa.

Niemisen arvion mukaan vuokratyöläisiä työskentelee Postin käsittelyorganisaatiossa noin 200.

– Tietojeni mukaan vuokrafirmat yrittävät parhaillaan lakon vaikutuksia haalimalla töihin kaikkia mahdollisia tekijöitä, myös sellaisia, jotka eivät aiemmin ole työskennelleet Postissa ja saaneet siihen mitään perehdytystä, Nieminen sanoo.

Palkat romahtamassa

Posti ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti työtaistelusta torstaina. Syynä lakolle on Postin aikeet siirtää noin 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevää ihmistä uuden halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Tämä tulee PAUn mukaan alentamaan valmiiksi matalapalkkaisten työntekijöiden palkkaa 30–50 prosenttia.

Jos Postin suunnitelmat toteutuvat, käytännössä esimerkiksi yövuorolaiset työskentelisivät jatkossa halvemmalla kuin päivävuorolaiset tällä hetkellä.

– Jos nämä aikeet menevät läpi, Postin laatu tulee romahtamaan. Siitä tulee työpaikka, jossa käydään vain kääntymässä ennen kuin löydetään jotakin parempaa tilalle, Nieminen ennustaa.

Hän muistuttaa, että näin on käynyt jo sanomalehtien varhaisjakelussa, jonka Posti siirsi halvemman työehtosopimuksen piiriin vuonna 2017. Niemisen mukaan tämä näkyy erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Pääkaupunkiseudulla sanomalehtien varhaisjakelijoista on 95 prosenttia maahanmuuttajia, ja työntekijöiden vaihtuvuus vuositasolla on sata prosenttia, hän sanoo.

Nyt kun Posti haluaa leikata lisää kaikkein matalapalkkaisimpien työntekijöidensä palkkoja, myös sen johdon palkat ja palkkiot ovat päätyneet suurennuslasin alle.

Taloussanomien selvityksen mukaan Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen palkat ja palkkiot ovat kasvaneet neljässä vuodessa 65 prosenttia. Tällä hetkellä Malinen tienaa lehden laskelmien mukaan 82 500 euroa kuukaudessa, mikä tarkoittaa 990 000 euroon vuodessa.

Palvelupisteet auki

Postin työtaistelu koskee kaikkia Postin suuria lajittelukeskuksia Suomessa. Lisäksi lakko ulottuu moniin pienempiin yksiköihin.

Postin arvion mukaan ensi viikon lakko viivästyttää kaikkia lähetyksiä koko maassa ainakin alkuviikon ajan.

Sanomalehtien varhaisjakeluun ja Postien palvelupisteisiin lakko ei vaikuta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Median tehtävä on selvittää lakossa olevien palkka,palkanmuodostus nykyisin ja uudessa tavassa.
Sitä ei usko erkkikään että palkka tippuu 50prosenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein tehty Postilta ja vuokraduunarit lakkolaisten tilalle. Antaa hörhöjen lakkoilla ja tehköön työn he jotka töitä osaa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nousee tulevaisuudessa myös muidenkin jakajien palkat. Vastuualue on kasvanut, mutta palkat pysyneet samana. Ei varmaan mieltä lämmitä, jos jakaja hukkaa lääkäriaikasi, laskusi tai vaikkapa tiliotteesi. Palkassa ei näy, että vastuullista postia kannetaan. Kukaan ei ole vuosiin ollut huolestunut jakajien palkoista, jotka ovat todella naurettavat. Nyt vasta, kun Posti aikoi siirtää muutkin tähän kehnon palkan piiriin, niin liitotkin reagoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä Malinen ei taatusti tee mitään niin arvokasta, että tarvitsee törkeän suuren palkan! Ei se toinen pienempi pomo Kuusiston palkka on aivan liian suuri siihen työhön nähden. Minusta Postin väen kannattaisi istua molemmat herrat ulos, niin Postin hallitus antaisi ihan varmasti kenkää näille ahneille johtajille. Meillä sanotaan, että hyvät johtajat karkaavat ulkomaille, jos palkkoja huononnetaan, mutta eivät he mihinkään kotimaastaan lähde, kun kaikki vapaa-aikaan ja muuhun sosiaaliseen kanssa käymisen sidosryhmät ovat kummingin kotimaassa. Antaa mennä vaan Maliset ja muut. On niitä nuoria ja paljon pätevämpiä johtajia maassamme, jotka tekevät työt paljon halvemmalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tulihan tänne taas kaikenmaailman nobdyt lässyttämään kateellisena.
Koita nyt asettua ja tee jotain elämäsi eteen, sillä valittamisesta ei makseta rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan mahtaa olla valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri tällä hetkellä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se ole sama Paatero, joka aikaisemmin yritti saada joillekin johtajille vielä lisää liksaa, mutta kansalaisten painostus esti sen ja olikohan vaalit vielä lähellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin yksityisomistuksessa olevat yritykset maksakoot vaikka miljoonan kuukausipalkkaa mutta valtio-omisteisen yrityksen palkat pitää noudattaa kohtuutta. 20000 eurolla kuukaudessa löytyy varmasti ammattitaitoinen tekijä luotsaamaan Postia. Näitä ökypalkkoja perustellaan, ettei löydy johtajaa jos ei makseta "kilpailukykyistä" palkkaa. Hyvät johtajat "karkaavat" muihin firmoihin ja ulkomaille. Katsotaanko karkaavatko? Monella suomalaisella "huippujohtajalla" ei ensinnäkään riitä kielitaito lähteä ulkomaille, muuta kuin satunnaiselle työmatkalle. Toisekseen suomalaiselle johtamistyylille ei ole kysyntää ulkomailla ja suomalaisista yksityisyrityksen johtajista hyvin hyvin hyvin harva saa 82000 euroa kuukausipalkkaa. Tuollaisille ansioille pääsee vain valtio-omisteisessa yrityksessä, jossa veljet nostelevat toistensa palkkoja miten huvittaa. Verorahoilla on hyvä mällätä sulle-mulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti näyttää etunenässä, miten kahdet työmarkkinat tehdään. Toimitusjohtaja kuittaa esimerkistä 82100 euron kuukausipalkan tekemättä mitään. Näin hyvävelijärjestelmä toimii, tj ei kommentoi tekemisiään ku ei osaa tehdä mitään. Mitä liitto tekee, ei mitään, kunhan kerää omille porsailleen suuret palkat liitonmaksuista. Korruptio jyllää suomalaisessa yhteiskunnassa pahemmin kuin afrikan maissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi toimitusjohtajan työehtosopimusta ei siirretä toiseen halvempaan versioon ja pudoteta palkasta 30% pois? Hänet voitaisiin myös siirtää nollatuntisopimukselle ja kutsua töihin vain tarvittaessa muutamaksi tunniksi kun tarvitaan joku päätös, jota HR päällikkö tai logistiikkapäällikkö ei voi tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaako Postin toiminta reilulta työntekijöitään kohtaan? Sano nyt jotain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei noin pienistä palkoista kertakaikkiaan voi leikata! Nämä ihmiset tekevät tärkeää työtä palvellessaan meitä suomalaisia. Uskomatonta röyhkeyttä ja piittamattomuutta ihmisten elämästä ja tuo työnantajan lakonmurtamisyritys on törkeää.
Orjuuttako tänne halutaan? Kun nälkä ja vilu on tarpeeksi kova, kyllä se työ maistuu vaikka eurolla tunti! Tämä ei ole kohta kaukana jos nykymeno jatkuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on täydellistä mielivaltaa postin johdon taholta .taitaa olla peräti ilkeyttä .ei posti ole menossa konkkaan .eikä köyhdy vaikka niitä palkkoja vähän nostaiskin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka oikeasti postin palveluja käyttää?
Paketit kulkee luotettavammin kilpailijoiden toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähetänpä tavarat jatkossa DHL:n tai Schenkerin kautta. Ajat muuttuvat ja postin monopoli myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon ,että muutkin ammattiliitot lähtee tukemaan tätä työntekijä ryhmää.Kyllä nyt pitää myös poliitikkojen puuttua tämmöseen kohteluun.Onhan kyseessä valtion laitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image