Kotimaa

Pasin kuljettaja väisti poroa Kemijärvellä ja toinen Pasi ajoi perään – 27 Kainuun prikaatin varusmiestä tarkkailussa yön yli

Onnettomuudessa Pasi-miehistönkuljetusajoneuvo törmäsi toiseen Pasiin. Arkistokuva. KUVA: Heikki Tyynysniemi
Kotimaa 10.9.2019 21:26 | Päivitetty 10.9.2019 22:28
STT, Kaleva

Kemijärvellä lähes 30 Kainuun prikaatin varusmiestä joutui tiistaina alkuillasta liikenneonnettomuuteen. Etummaisena kulkenut Pasi-miehistönkuljetusajoneuvo väisti poroa, jolloin toinen samanlainen ajoneuvo törmäsi Pasin perään, kertoo Maavoimat tiedotteessa.

Ajoneuvoissa oli yhteensä 28 ihmistä. Heistä 27 oli varusmiehiä ja yksi henkilökunnan jäsen. Varusmiehet osallistuivat Pohjoinen 19 -paikallispuolustusharjoitukseen.

Varusmiehistä viisi vietiin ambulanssilla ja seitsemän Puolustusvoimien ajoneuvoilla tarkastettaviksi Lapin keskussairaalaan, tiedotteessa kerrottiin. Viisitoista varusmiestä oli illalla tarkkailtavana Sarriojärven leirisairaalassa.

–  Aina kun onnettomuuksissa on varusmiehiä mukana, tällainen tarkastus tehdään, että saadaan varmuus, ettei mitään isompaa ole, kertoi harjoituksen johtaja eversti Jari Osmonen STT:lle illalla ennen puoli kymmentä.

Osmosen mukaan kaikki onnettomuudessa olleet ovat soittaneet läheisilleen. Kaikki varusmiehet olivat jäämässä yön yli tarkkailuun, 12 Rovaniemelle keskussairaalaan ja loput 15 leirisairaalaan.

Kainuun prikaati kertoi Twitterissä, ettei turmassa tullut vakavia vammoja.

– Ei vakavia vammoja ja kotiväet on tavoitettu.

Aurinko häikäisi onnettomuushetkellä

Poliisi tutkii Osmosen mukaan onnettomuuden syyt tarkemmin.

–  Tämänhetkisten tietojen mukaan olisi poroa väistetty ja aurinko olisi pikkuisen häikäissyt, Osmonen sanoi.

Paikallispuolustusharjoitukseen osallistuneet varusmiehet olivat olleet harjoittelemassa Kemijärvellä ja olivat palaamassa Sarriojärven harjoitusalueelle.

Onnettomuus tapahtui hieman iltakuuden jälkeen tiellä 82. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin 13 kilometriä Rovaniemen suuntaan Kemijärven keskustasta.

Osmonen ei osannut sanoa, millainen tilannenopeus ajoneuvoilla on ollut. Kuljettajat olivat varusmiehiä.

Juttua päivitetty 10.9. kello 22.28.

MAINOS

Kommentoi

Upeaa, että poro pelastui varusmiehen neuvokkaan väistöliikkeen ansiosta. Hyvä, että onnea onnettomuudessa oli mukana niin paljon että varusmiehet selvisivät säikähdyksellä.
Onnettomuus ei tule koskaan hälytyskello kaulassa, tämä tapauskin osoittaa sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne kovapanosammunnatkaan poroja tai hirviä väistele. Elikot juoksentelevat mielensä mukaan, eikä niitä paimenneta pois maalialueelta. Ruhoja tulee kymmenittäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota poroa ei olisi juurikaan edes huomannut jos olisi yli ajanut Pasilla, mutta tässä heikkona linkkinä oli kuski. Luultavasti olisi tehnyt väistöliikkeen vaikka olisi ollut pienempikin eläin edessä esim. jänis. Luonne on vain normaalilla ihmisellä sellainen, ettei yli ajeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei väistöjä yli vaan ja lihat varuskunta keittiöön käristykseksi sillä syöjiä on..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaana kuljeksivat porolaumat aiheuttavat vuosittain kai jo miljoonien eurojen edestä erilaisia vahinkoja ja liikenneonnettomuuksia joissa loukkaantuu aivan turhaan paljon ihmisiä. Porojen omistajat / Paliskunnat eivät korvaa vahinkoja vaan niitä voi yrittää hakea vakuutusyhtiöiltä kellä on vakuutus kunnossa. Kolareiden lisäksi porolaumat sotkevat maanviljelijöiden vilja- ja rehupellot sekä yksityisten puutarhat ja kuntien istutukset. Vahinkojen kokonaismääriä ei lie koskaan selvitetty mutta puhutaan vuositasolla jo varmaan miljoonista. Porot ovat eläinsuojelulaissa tarkoitettuja tuotantoeläimiä joten porojen omistajilla on velvollisuus kohdella poroja muiden tuotantoeläinten tapaan. Tämän vakavan ongelman takia Hallituksen / Eduskunnan pitää ryhdistäytyä ja säätää nopeasti laki joka määrää porot tarhoihin / aitauksiin, mistä ne eivät karkaa ja missä ne saavat säännöllisesti riittävästi ruokaa ja vettä. Porot ovat jo nyt käytännössä läpi vuoden lähes 100 % kotiruokinnan varassa koska luonnonjäkälää ei enää nykyään riitä liian isoille porolaumoille. Valvotut aitaukset estävät myös väitetyt petoeläinten aiheuttamat porojen kuolemat. Lapissa ja Pohjois-Suomessa on riittävästi valtion- ja paliskuntien jäsenten kitukasvuisia metsämaita porotarhoja varten. Mikäli Pääministeri Rinteen hallitus laittaa tämän asian kuntoon yhdessä taksisekasotkun ohessa niin annan hänelle yhden äänen seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljeksii siellä hirvet ja muutkin - ei ainoastaan porot - ja Ihminenhän väistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauan sitten (70- luvulla) ajoneuvojen väli yleisellä tiellä piti olla n. 200 metriä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö varusmieskuljettajille ole kerrottu ettei poroa saa väistää, jos uhkana on tieltä suistumine tai jotain tällaista? Miksi liikenneasiat ovat niin vaikeita puolustusvoimille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porot aitaukseen kuten muutkin kotieläimet ja ilmainen jäkälä veronalaiseksi tuloksi valtion mailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota-aikana yli vaan. Rauhan aikana hallittu jarrutus omalla kaistalla tarkkaillen mitä alle jää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiarmeija ja Nato jäsenyys on Suomen ainoa tulevaisuus.
Suomen on mahdotonta turvata sotimalla itsenäisyyttä, nuoret oikeisiin täihin ja armeijaan vain sellaiset jotka soveltuu sinne, kiivkoilijat ensimmäisenä sieltä pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää väistelkö poroja autolla, puhumattakaan pasista. Tulee nimittäin helposti pahaa jälkeä kuten nyt. Porot eivät kaadu auton päälle, vaan lentävät sivuun tai menevät alta. Miettikää tilanne ennakolta ja kerratkaa sitä päässänne ajaessa autoa poroalueella. Se on kerrasta kaikilla autossa henki pois, kun erehtyy väistämään poroa rekan alle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon kyytiläisiä mukana ja panssaroitu miehistönkuljetus vaunu, ei muutakun poron ylitse väistelemättä. Turhaa riskeerata ihmishenkiä poron takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä turvavälejä ei vaan osa ihmisistä älyä pitää.Ajetaan niin lähellä ettei edessä voi jarruttaa.Tuli sieltä vaikka norsu eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image