Kotimaa

Pasin kuljettaja väisti poroa Kemijärvellä ja toinen Pasi ajoi perään – 27 Kainuun prikaatin varusmiestä tarkkailussa yön yli

Onnettomuudessa Pasi-miehistönkuljetusajoneuvo törmäsi toiseen Pasiin. Arkistokuva. KUVA: Heikki Tyynysniemi
Kotimaa 10.9.2019 21:26 | Päivitetty 10.9.2019 22:28
STT, Kaleva

Kemijärvellä lähes 30 Kainuun prikaatin varusmiestä joutui tiistaina alkuillasta liikenneonnettomuuteen. Etummaisena kulkenut Pasi-miehistönkuljetusajoneuvo väisti poroa, jolloin toinen samanlainen ajoneuvo törmäsi Pasin perään, kertoo Maavoimat tiedotteessa.

Ajoneuvoissa oli yhteensä 28 ihmistä. Heistä 27 oli varusmiehiä ja yksi henkilökunnan jäsen. Varusmiehet osallistuivat Pohjoinen 19 -paikallispuolustusharjoitukseen.

Varusmiehistä viisi vietiin ambulanssilla ja seitsemän Puolustusvoimien ajoneuvoilla tarkastettaviksi Lapin keskussairaalaan, tiedotteessa kerrottiin. Viisitoista varusmiestä oli illalla tarkkailtavana Sarriojärven leirisairaalassa.

–  Aina kun onnettomuuksissa on varusmiehiä mukana, tällainen tarkastus tehdään, että saadaan varmuus, ettei mitään isompaa ole, kertoi harjoituksen johtaja eversti Jari Osmonen STT:lle illalla ennen puoli kymmentä.

Osmosen mukaan kaikki onnettomuudessa olleet ovat soittaneet läheisilleen. Kaikki varusmiehet olivat jäämässä yön yli tarkkailuun, 12 Rovaniemelle keskussairaalaan ja loput 15 leirisairaalaan.

Kainuun prikaati kertoi Twitterissä, ettei turmassa tullut vakavia vammoja.

– Ei vakavia vammoja ja kotiväet on tavoitettu.

Aurinko häikäisi onnettomuushetkellä

Poliisi tutkii Osmosen mukaan onnettomuuden syyt tarkemmin.

–  Tämänhetkisten tietojen mukaan olisi poroa väistetty ja aurinko olisi pikkuisen häikäissyt, Osmonen sanoi.

Paikallispuolustusharjoitukseen osallistuneet varusmiehet olivat olleet harjoittelemassa Kemijärvellä ja olivat palaamassa Sarriojärven harjoitusalueelle.

Onnettomuus tapahtui hieman iltakuuden jälkeen tiellä 82. Onnettomuuspaikka sijaitsee noin 13 kilometriä Rovaniemen suuntaan Kemijärven keskustasta.

Osmonen ei osannut sanoa, millainen tilannenopeus ajoneuvoilla on ollut. Kuljettajat olivat varusmiehiä.

Juttua päivitetty 10.9. kello 22.28.

MAINOS

Kommentoi

Upeaa, että poro pelastui varusmiehen neuvokkaan väistöliikkeen ansiosta. Hyvä, että onnea onnettomuudessa oli mukana niin paljon että varusmiehet selvisivät säikähdyksellä.
Onnettomuus ei tule koskaan hälytyskello kaulassa, tämä tapauskin osoittaa sen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne kovapanosammunnatkaan poroja tai hirviä väistele. Elikot juoksentelevat mielensä mukaan, eikä niitä paimenneta pois maalialueelta. Ruhoja tulee kymmenittäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota poroa ei olisi juurikaan edes huomannut jos olisi yli ajanut Pasilla, mutta tässä heikkona linkkinä oli kuski. Luultavasti olisi tehnyt väistöliikkeen vaikka olisi ollut pienempikin eläin edessä esim. jänis. Luonne on vain normaalilla ihmisellä sellainen, ettei yli ajeta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei väistöjä yli vaan ja lihat varuskunta keittiöön käristykseksi sillä syöjiä on..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaana kuljeksivat porolaumat aiheuttavat vuosittain kai jo miljoonien eurojen edestä erilaisia vahinkoja ja liikenneonnettomuuksia joissa loukkaantuu aivan turhaan paljon ihmisiä. Porojen omistajat / Paliskunnat eivät korvaa vahinkoja vaan niitä voi yrittää hakea vakuutusyhtiöiltä kellä on vakuutus kunnossa. Kolareiden lisäksi porolaumat sotkevat maanviljelijöiden vilja- ja rehupellot sekä yksityisten puutarhat ja kuntien istutukset. Vahinkojen kokonaismääriä ei lie koskaan selvitetty mutta puhutaan vuositasolla jo varmaan miljoonista. Porot ovat eläinsuojelulaissa tarkoitettuja tuotantoeläimiä joten porojen omistajilla on velvollisuus kohdella poroja muiden tuotantoeläinten tapaan. Tämän vakavan ongelman takia Hallituksen / Eduskunnan pitää ryhdistäytyä ja säätää nopeasti laki joka määrää porot tarhoihin / aitauksiin, mistä ne eivät karkaa ja missä ne saavat säännöllisesti riittävästi ruokaa ja vettä. Porot ovat jo nyt käytännössä läpi vuoden lähes 100 % kotiruokinnan varassa koska luonnonjäkälää ei enää nykyään riitä liian isoille porolaumoille. Valvotut aitaukset estävät myös väitetyt petoeläinten aiheuttamat porojen kuolemat. Lapissa ja Pohjois-Suomessa on riittävästi valtion- ja paliskuntien jäsenten kitukasvuisia metsämaita porotarhoja varten. Mikäli Pääministeri Rinteen hallitus laittaa tämän asian kuntoon yhdessä taksisekasotkun ohessa niin annan hänelle yhden äänen seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuljeksii siellä hirvet ja muutkin - ei ainoastaan porot - ja Ihminenhän väistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauan sitten (70- luvulla) ajoneuvojen väli yleisellä tiellä piti olla n. 200 metriä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö varusmieskuljettajille ole kerrottu ettei poroa saa väistää, jos uhkana on tieltä suistumine tai jotain tällaista? Miksi liikenneasiat ovat niin vaikeita puolustusvoimille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porot aitaukseen kuten muutkin kotieläimet ja ilmainen jäkälä veronalaiseksi tuloksi valtion mailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sota-aikana yli vaan. Rauhan aikana hallittu jarrutus omalla kaistalla tarkkaillen mitä alle jää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiarmeija ja Nato jäsenyys on Suomen ainoa tulevaisuus.
Suomen on mahdotonta turvata sotimalla itsenäisyyttä, nuoret oikeisiin täihin ja armeijaan vain sellaiset jotka soveltuu sinne, kiivkoilijat ensimmäisenä sieltä pois!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää väistelkö poroja autolla, puhumattakaan pasista. Tulee nimittäin helposti pahaa jälkeä kuten nyt. Porot eivät kaadu auton päälle, vaan lentävät sivuun tai menevät alta. Miettikää tilanne ennakolta ja kerratkaa sitä päässänne ajaessa autoa poroalueella. Se on kerrasta kaikilla autossa henki pois, kun erehtyy väistämään poroa rekan alle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon kyytiläisiä mukana ja panssaroitu miehistönkuljetus vaunu, ei muutakun poron ylitse väistelemättä. Turhaa riskeerata ihmishenkiä poron takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä turvavälejä ei vaan osa ihmisistä älyä pitää.Ajetaan niin lähellä ettei edessä voi jarruttaa.Tuli sieltä vaikka norsu eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:18
Mäntylään nousee uusi kerrostaloalue ja lähikauppa – alle jää nykyinen Salen rakennus
19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
91
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
61
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
40
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image