Kotimaa

Parkinson-lääkkeet aiheuttavat pelihimoa, ongelma on tuttu Pohjois-Suomessakin - "Tuli avioero ja talo meni"

Parkinsonin taudin hoidossa käytetyt lääkkeet, dopamiiniagonistit, aiheuttavat osalle ihmisistä pelihimoa ja muita outoja sivuoireita. Tavallisimmin peliriippuvaiset jäävät koukkuun rahapeliautomaatteihin. Kuvituskuva, kuvan henkilöt eivät liity asiaan. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 1.12.2017 18:54
Päivi Alasuutari

 – Kyllä siinä muutama kymppitonni kului. Tuli avioero ja talo meni. Kyllä siinä kaikki käytiin läpi, kertoo Suomen Parkinson Liiton vertaistukihenkilönä toimiva Jussi Pollari.

Jussi Pollari on jo vuosia sitten päässyt eroon pelihimosta, joka hänellä kehittyi rahapeliautomaatteihin. Nyt hän auttaa vertaisiaan kierteestä irti pääsemisessä.

Ongelmapelaajana Pollari kuului erityisryhmään, jonka pelihimo johtuu Parkinsonin taudin hoidossa käytetyistä lääkkeistä, dopamiiniagonisteista.

– Ehkä noin 15 prosenttia Parkinsonin tautia sairastavista kärsii vakavista dopamiiniagonistien aiheuttamista oudoista sivuvaikutuksista.

Kysymys ei ole vain peliriippuvuudesta vaan myös muista niin sanotuista impulssikontrollihäiriöistä, kuten yliseksuaalisuudesta, ahmimisesta ja pakonomaisesta shoppailusta, kertoo dosentti, neurologian erikoislääkäri Valtteri Kaasinen Turun yliopistollisesta sairaalasta.

"Kysymys ei ole vain peliriippuvuudesta vaan myös muista niin sanotuista impulssikontrollihäiriöistä, kuten yliseksuaalisuudesta, ahmimisesta ja pakonomaisesta shoppailusta."

Dosentti, Neurologian erikoislääkäri Valtteri Kaasinen

Parkinsonin taudissa dopamiinin määrä aivoissa vähenee aiheuttaen muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hitautta.

–  Dopamiiniagonistit matkivat elimistön omaa dopamiinia. Ne kiinnittyvät samoihin kiinnittymispaikkoihin soluissa, mihin elimistön oma dopamiini kiinnittyy. Jotenkin ne toimivat kuitenkin eri tavalla kuin ihmisen oma dopamiini, niissä on joku synteettisyydestä johtuva piirre, joka saa ihmisessä aikaan outoja vaikutuksia, Kaasinen kertoo.

Impulssikontrollihäiriöitä salaillaan

Potilasjärjestö Suomen Parkinson Liitto on vuodesta 2003 lähtien tiedottanut dopamiiniagonistien sivuvaikutuksista monin eri keinoin ja tarjonnut myös vertaistukea impulssikontrollihäiriöistä kärsiville.

Ongelma on tullut tutuksi myös Parkinson Liiton järjestösuunnittelija Jukka Tauriaiselle, jonka toimialueena on Pohjois- ja Keskipohjanmaan, Kainuun ja Lapin maakunnat.

– Moni tuntuu häpeilevän näitä impulssikontrollihäiriöön liittyviä ongelmia, eikä kerro niistä. Ja kärsii sitten turhaan, kun lääkityksen muutoksilla asiaa pystytään auttamaan, Tauriainen toteaa.

"Oma ajatusmaailma vääristyi niin, että kuvitteli pelaamisen ihan normaaliksi toiminnaksi."

Vertaistukihenkilö Jussi Pollari

Jussi Pollarin peliriippuvuus alkoi kehittyä samoin tein, kun lääkitys aloitettiin 15 vuotta sitten. Hän oli silloin vasta 42-vuotias.

– En heti tajunnut, että pelaamisessa olisi ollut mitään ongelmaa. Se oli vain ajankulua ja harrastusta, kunnes pelikoneen ääressä alkoi mennä älyttömästi aikaa. Neljä tuntiakin yhtäkkiä ettei huomannutkaan. Siinä oppi valehtelemaankin puolisolle, että missä aika oli mennyt, Pollari muistelee.

Pollari sanoo, että lääkkeiden sivuvaikutuksista kyllä varoitettiin, mutta ei ehkä riittävästi.

– Toisaalta sitä ei uskonut. Oma ajatusmaailma vääristyi niin, että kuvitteli pelaamisen ihan normaaliksi toiminnaksi.

Ongelmia jopa kolmasosalla

Valtteri Kaasisen mukaan kesti suhteellisen pitkään ennen kuin pelihimon ja muiden impulssikontrollihäiriöiden yhteys Parkinsonin taudin lääkitykseen todettiin.

– Eivät ihmiset osanneet yhdistää, että pelihimolla voisi olla yhteyttä heidän lääkitykseensä, eivätkä he kertoneet lääkärin vastaanotolla näistä ongelmista.

Lääkkeiden aiheuttamasta peliriippuvuudesta raportoitiin ensimmäisen kerran espanjalaisilla Parkinson-potilailla vuonna 2000.

– Tutkimus herätti paljon epäilyjä. Ei ollut helppo uskoa, että lääkkeellä voisi olla tällainen sivuvaikutus. Sen jälkeen sivuvaikutus on osoitettu hyvin vahvasti tutkimuksissa, jotka on tehty isoilla potilasaineistoilla.

"Eivät ihmiset osanneet yhdistää, että pelihimolla voisi olla yhteyttä heidän lääkitykseensä, eivätkä he kertoneet lääkärin vastaanotolla näistä ongelmista."

dosentti, Neurologian erikoislääkäri Valtteri Kaasinen

Myös Suomessa on tehty kyselytutkimus, jolla selvitettiin impulssikontrollihäiriöiden yleisyyttä Parkinson-potilailla.

– Jopa kolmasosa potilaista raportoi jonkin verran tällaisia ongelmia. Parkinsonia sairastavia on Suomessa arviolta noin 15 000. Suurin tutkimus ongelman yleisyydestä on tehty yhdysvaltalaisista ja kanadalaisista potilaista. Kun puhutaan todella ongelmatasoisesta käyttäytymisestä, osuus oli sen tutkimuksen mukaan 14 prosentin luokkaa, Kaasinen kertoo.

Pelihimo loppuu lääkkeitä vaihtamalla

Hankalista sivuvaikutuksista huolimatta dopamiiniagonisteja käytetään kuitenkin edelleen.

–  Ne ovat muuten hyviä lääkkeitä erityisesti taudin alkuvaiheessa. Pitää vain olla tietoinen sivuvaikutusten mahdollisuudesta, jotta lääkitykseen voidaan puuttua, jos ongelmia ilmenee, Kaasinen sanoo.

Jos dopamiiniagonistit eivät sovi, lääkevaihtoehtoja löytyy Kaasisen mukaan runsaasti.

– Jos Parkinsonin tautia sairastavalle ihmiselle on kehittynyt vaikka peliriippuvuus rahapeliautomaatteihin – se on kaikkein yleisin – niin käytännössä lääkärin vastaanotolla aletaan purkaa dopamiiniagonistilääkitystä. Ihannetapauksessa se poistetaan kokonaan hänen lääkityksestään ja korvataan jollakin muulla lääkeaineryhmällä.

Pollari laskee paranemisensa alkaneen ongelman tunnustamisesta ystäville ja läheisille. Ja hoitavalle lääkärille.

– Lääkkeeni vaihdettiin, jotta pääsisin peliriippuvuudesta eroon. Ensin kokeiltiin, riittäisikö lääkkeen vaihtaminen toiseen dopamiiniagonistiin, mutta se ei auttanut. Kun dopamiiniagonisteista luovuttiin kokonaan, pelihimon kanssa alkoi pärjäämään. Nykyään ei tee enää yhtään mieli pelata.

Myös Pollarin läheiset olivat isona apuna prosessissa.

Rahapelituotoista rahoitusta

Vertaistukihenkilönä Pollari kertoo saavansa puheluja silloin tällöin.

– Uusia ihmisiä ei ehkä tule ainuttakaan kuukaudessa, mutta samat ihmiset soittavat usein montakin kertaa.

Potilasjärjestössä jo pitkään toimineena Pollari on tullut siihen käsitykseen, että peliriippuvuus ja muut impulssikontrollin häiriöt ovat aika yleisiä, mutta niitä salataan ja piilotellaan.

– Ihmiset kokevat, että se on häpeällistä. Siitä se kuitenkin lähtee, että ensin tunnustaa ongelman itselleen ja alkaa etsiä apua.

"Kun dopamiiniagonisteista luovuttiin kokonaan, pelihimon kanssa alkoi pärjäämään. Nykyään ei tee enää yhtään mieli pelata."

Vertaistukihenkilö Jussi Pollari

Helsingin Sanomat käsitteli (12.11.) rahapeliongelmaa siitä näkökulmasta, että muiden kolmannen sektorin toimijoiden tapaan Suomen Parkinson Liiton toiminta perustuu pitkälti rahapelituottojen varaan. Lehti oli haastatellut rahapelihaitoista kärsinyttä Parkinson-potilasta, jota yhteys järkytti.

Jussi Pollari ei näe asiassa ristiriitaa.

– Parkinson Liitto on kuitenkin tiedostanut peliriippuvuudet ja muut addiktiot ja Liitosta saa opastusta ja neuvontaa. Se olisi eri asia, jos ongelmaa yritettäisiin vähätellä rahoituksen saamisen takia. Ja kuka tahansa voi olla peliongelmainen, ei tarvitse olla Parkinsonia sairastava.

MAINOS

Kommentoi

On se vaan niin kumma asia tässä maassa, että täällä ei saa edes keskustella käypähoitosuosituksista aivan kuin ne olisi kiveen kirjoitettu. Miksi vaihtoehdot on kiellettyjä vaikka niitä on ja vielä paljon haitattomampia kuin nämä lääkkeet? Miksi lääkeyhtiöt hallitsevat terveydenhoitoa eikä potilaan hoitovasteella ole mitään merkitystä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi tuota vielä myydään? onko suomi tai ray niin köyhä että pelaa ihmisten hengellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne rahat hukkaan mene vaan "kansanterveydelle"-tämähän oli syy että yksityisiltä otettiin peliautomaatit pois ja RAY rupesi hoitamaan automaateilla rahastuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peliautomaatit pois marketeista, niin täällä Norjassa tehtiin jo v. 2007.
Kun tiedostettiin ongelma, eikä se koske vain parkinsonintautisia vaan muitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama juttu alkoholin kanssa. Ja tupakan. Riippuvuutta tuo se, että sitä riippuvuuttaa aiheuttavaa asiaa on saatavilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Komppaan O TEMPORAA.
Syy on ainoastaan raha.
Rahasta tässä maassa päättää
Kokoomus eli Kokoomuksen
vika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon parkinssoniinkin paras lääke löytyy luonnosta eli kannabis ja siitä voi valmistaa cbd öljyä joka ei edes päihdytä muuten. Sivistysmaissa jo käytössä vaan eipä suomessa. Moni parkinsson potilas raivostuiso kun tajuaisi, että on elänyt huonolaatuista elämää johon demonisoitu kannabis auttaisi. Lääkekäyttö ainakin pitäisi vapauttaa välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset kuvittelevat, että meillä ollaan jotenkin edistyksellisiä terveydenhoidossa. Totuus on se, että olemme 10-20 vuotta muita jäljessä. Lääketehtailla on kuristusote THLstä. Osa lääkäreistä ja suurin osa ihmisistä uskoo lapsenomaisesti lääketehtaiden tahtoon parantaa sairauksia. Lääkkeillä vain peitetään oireet, joten olet lääkekoukussa loppuikäsi ja näin ollen rahasampo kuolemaasi asti. Lääkekannabiksen käyttö Suomessa sallistaan suuremmissa määrin vasta joskus hamassa tulevaisuudessa. Meillä kun sairauksia ei saa hoitaa edullisesti ja potilaan etu ensisijassa. Lääkebusiness kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös LSD:n ja ns "huumesienten" lääkekäyttöä tulisi myls tutkia, valvotuissa oloissa esim meiltä suomesta löytyvällä silokilla voi hoitaa masennusta, turvallisempi kuin masennuslääkkeet joiden takia yritin aikoinaan itsemurhaa kun sekotti pään pahemmin, sienet taasen paransi masennukseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma viranomaisille ja lääkebusinekselle on se, että sieniä ei voi patentoida, joten asiaa ei tutkita. Suomen pitäisi aloittaa 100% valtion omistuksessa ja sosterv. ministeriön alaisuudessa (ei mitään yhtiöittämishöpötystä) oleva lääketutkimus ja -kehitys. Silloin voitaisiin alkaa käyttämään edullisia ja toimivia lääkkeitä. Lääkkeiden kehitys ei silloin maksaisi satoja miljoonia tai jopa miljardeja kuten lääketeollisuus satuilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näin on. Lääketehtaat sanelee, mitä "hoitoja" (lääkkeitä) potilaalle annetaan. Lääkäritkin nykyään, kuin lääkeautomaatteja, jotka eivät kuuntele vaan antavat usan malliin pilleriä kaikille. Sitten vielä iso osa noista pillereistä on ihan hirveitä myrkkyjä sivuvaikutuksineen ja niihin jää koukkuun kuin heroiiniin. Sitten kehdataan vielä väittää kysyttäessä, että ihan turvallisia ovat ja sivuvaikutuksia liioiteltu. Noista "huumeista" olisi oikeasti ihan valtava apu moneen vaivaan oikein käyttettynä ja mikä sen parempaa kun kasvavat luonnossa ja toksisuus arvot nolla verrattuna lääkkeisiin. Vaan ei kelpaa junttilalle, ku pittää olla miehelle pilleriä ja kossua että pärjää. Verotulojakin, noista "huumeista" voisi saada ihan valtavat määrät, mutta kun ei niin ei. Parempi katsoa kun ihmiset kärsii ja pennoset menee parille lääkefirmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttöä sinuila on tästä asiasta? Ei vain väitteitä vaan ihan näyttöä täytyis esittää...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olaan huolissaan peliriippuvuudesta ja samaan aikaan työnnetään jokaiselle huoltoasemalle ja ruokakauppoihin näitä pelejä.
Se on sitä suomalaista kaksinaismoralismia. Luodaan ihmisille tarve ja sitten päivitellään, kun ihmiset toteuttavat tarpeensa.
Sama asia pätee myös siihen, että korkealla tasolla ollaan muka huolissaan suomalaisten ylipainosta ja samaan aikaan parhaaseen katseluaikaan telkkarista työnnetään ruokamainosta toisensa perään. Ollaan näet huomattu, että silloin ne ihmiset konkoilevat jääkaapille.

Yhteinen tekijä näille on raha. Pääasia on, että saadaan ihmisiltä rahat pois, oli se sitten konsti mikä hyvänsä. Ainahan voi sitten päivitellä, kuinka ihmiset ovat riippuvaisia ja asialle pitäisi tehdä jotain.
Päättäjistä suuri osa istuu näiden ruokafirmojen ja pelifirmojen hallituksissa, eikä niissä kokouksissa olla yhtään huolissaan ihmisten hyvivoinnista, vaan siitä, miten saadaan osakkeenomistajille ( lue itselle ) mahdollisimman paljon rahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5.12.
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
5.12.
Hurmos lisäsi tappioputkessa rämpivän Ettan murheita – oululaisille jo viides peräkkäinen häviö
5.12.
Kymmenen pelaajan poissaolosta kärsinyt Kärpät kaatoi KooKoon kymmenessä minuutissa – Pyörälä: ”Väitän meidän pelanneen paremmin monessa aiemmassa pelissä” Tilaajille
5.12.
Ulkoministeri Haavisto vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta
5.12.
Ottelukooste: Kärpät voitti KooKoon Raksilan kotihallissa 6-3
5.12.
Kuvagalleria: Kärpät päihitti KooKoon 6-3 Raksilan kotihallissa
5.12.
Edustajainhuone laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuodenvaihdetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

348 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image