Kotimaa

Parjatun aktiivimallin romuttaminen lähti käyntiin, sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri: "La­kie­si­tyk­sel­lä purettaisiin aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet"

Kuumaa kuumaa odotettavissa budjettiriiheen. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että aktiivimalli pitäisi purkaa vasta sen jälkeen, kun mallin työllisyysvaikutukset ovat selvillä. KUVA: Compic/Pekka Sipola
Kotimaa 16.8.2019 13:11
Anita Simola

Karenssipäivät säilyvät viidessä. Lakiluonnos lausuntokierrokselle. Malli yksi budjettiriihen kuumimmista aiheista

Työttömyysturvan karenssipäivien eli omavastuuajan määrä pidetään viidessä päivässä, vaikka aktiivimallia aletaan purkaa.

Karenssipäivien lukumäärä vähennettiin viime hallituskaudella seitsemästä viiteen, kun aktiivimallista päätettiin. Työttömän kannalta on sitä parempi mitä vähemmän karenssipäiviä on, koska omavastuuajalta ei saa vielä työttömyystukea.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti perjantaina hallituksen esitysluonnoksen lausuntokierrokselle. Esityksen tavoite on aktiivimallin kumoaminen.

– Lakiesityksellä purettaisiin aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, jolloin työttömyysturvasta tulee selkeämpi ja ymmärrettävämpi, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) viestitti.

Hänen mukaansa toimia työllisyyden edistämiseksi käsitellään ensi viikosta lähtien työllisyyden edistämisen ministeriryhmässä.

Muutokset vuoden alusta

Lakimuutoksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Se tarkoittaa, että työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurattaisi mallin mukaisesti, eikä malli leikkaisi vuoden alusta alkaen kertynyttä työttömyysetuutta.

Jos etuutta on alennettu aiemmin aktiivimallin perusteella, niin se palautuisi normaalin suuruiseksi ensi vuoden alusta.

Tammikuussa maksuun tuleviin, mutta tämän vuoden puolella kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttaisivat.

Aktiivimallin kumoamisen vuoksi on tarkoitus muuttaa myös työttömyysetuuksien rahoituksesta annettua lakia.

Lausuntoaika päättyy syyskuun 9 päivänä ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakina tänä syksynä.

Vattin selvitystä odotellaan

Aktiivimalli otettiin käyttöön viime vuoden alusta. Malli toimii siten, että työttömän on täytettävä aktiivisuusehto. Ehdon täyttymistä tarkastellaan kolmen kuukauden välein. Jos työtön ei täytä aktiivisuusehtoa, työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia seuraavan tarkastelujakson ajaksi. Kun malli otettiin käyttöön, päätettiin samalla karenssipäivien lukumäärän supistamisesta.

Aktiivimallista odotetaan varsin kuumaa perunaa syksyn budjettiriiheen. Keskustan ja vasemmistopuolueiden välillä on kismaa siitä, milloin malli voidaan purkaa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) on todennut, että malli voidaan purkaa vasta sen jälkeen, kun mallin työllisyysvaikutukset ovat selvillä. Hallituksen vasen laitama taas katsoo, että malli on purettava nopeasti ja työllisyysvaikutusten korvaamista on pohdittava jälkikäteen. Keskusta odottaisi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitystä aktiivimallin vaikutuksista. Selvityksen on määrä valmistua lokakuussa.

MAINOS

Kommentoi

SDP:n ajaa ay-järjestöjen etua aktiivimallin leikkurin poistamisessa – ei suinkaan työttömien etua. Mitä vähemmän on tarjontaa työvoimamarkkinoilla, sitä korkeampaa palkkaa työssä olevat voivat vaatia – näinhän se markkinatalous toimii – myös työvoimamarkkinat. Aktiivimallin poistamisen syvin tarkoitus on vähentää työvoimatarjontaa. Tämä tavoite vaan on hämärrytetty populististen sanojen sumuverhoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lintilän/kesk mielestä aktiivimalli pitäisi purkaa vasta kun työllisyys vaikutukset ovat selvillä" Tulos on jokaisen nähtävillä ollut jo pitkään. Leikkuri ei muuta. Yhtään avointa työpaikkaa ei ole tullut aktiivimallilla. Mutta toimeentulotuki jonot ovat kasvaneet huomattavasti. Tympiihän se kun on itse ollut Sipilän kanssa tämmöistä tyhmyyttä tekemässä. Ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkurit työttömyysturvasta pois heikommassa asemassa olevilta.
Porvarihallitus naureskelee työttömien ongelmille, pääasia että rahat viedään.
Verotus kevenee pieni ja keskituloisilta, oikein.
Tupakan ja polttoaineen hinta 30-100 euroa vuodessa, oikein.
Aktiivimallin patruunaleikkaus köyhiltä poistuu oikein.
Suomessa on nyt hyvä hallitus, oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasta uutisoitiin että lokakuussa lähtis leikkurit? Onhan nuo indeksi korotukset olleet jäädytettynä jo 4 vuotta, tais ollakkin työttömät ainut ryhmä jolle kävi nuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP ja Vasemmisto liitto ajaa leikkurin pois ensi vuoden alussa.
PerusS Sininen ja Kokoomus teki tämän vuoden budjetin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajille pitäisi laittaa vuorostaan neljäksi vuodeksi aktiivimalli. Seurattaisiin aktiivisuutta istunnoissa,valiokunnissa ja äänestyksissä. Jos ei toimi,leikataan aina palkasta viikoittain sovittava prosenttimäärä. Edustajille vain tiedoksi, että leikkaus tarkoittaa heilläkin vähennystä ei lisäystä palkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäkääpä hallitusohjelman kirjauksesta tiukasti kiinni Lintilä ja kumppanit. Alkaa muuten näyttämään tämä hallitus ainoastaan etuuksilla elävien hyyssääjänä ja työnteon kannustimet täysin unohtavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image