Kotimaa

Parjatun aktiivimallin romuttaminen lähti käyntiin, sosiaali- ja ter­veys­mi­nis­te­ri: "La­kie­si­tyk­sel­lä purettaisiin aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet"

Kuumaa kuumaa odotettavissa budjettiriiheen. Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että aktiivimalli pitäisi purkaa vasta sen jälkeen, kun mallin työllisyysvaikutukset ovat selvillä. KUVA: Compic/Pekka Sipola
Kotimaa 16.8.2019 13:11
Anita Simola

Karenssipäivät säilyvät viidessä. Lakiluonnos lausuntokierrokselle. Malli yksi budjettiriihen kuumimmista aiheista

Työttömyysturvan karenssipäivien eli omavastuuajan määrä pidetään viidessä päivässä, vaikka aktiivimallia aletaan purkaa.

Karenssipäivien lukumäärä vähennettiin viime hallituskaudella seitsemästä viiteen, kun aktiivimallista päätettiin. Työttömän kannalta on sitä parempi mitä vähemmän karenssipäiviä on, koska omavastuuajalta ei saa vielä työttömyystukea.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti perjantaina hallituksen esitysluonnoksen lausuntokierrokselle. Esityksen tavoite on aktiivimallin kumoaminen.

– Lakiesityksellä purettaisiin aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, jolloin työttömyysturvasta tulee selkeämpi ja ymmärrettävämpi, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) viestitti.

Hänen mukaansa toimia työllisyyden edistämiseksi käsitellään ensi viikosta lähtien työllisyyden edistämisen ministeriryhmässä.

Muutokset vuoden alusta

Lakimuutoksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Se tarkoittaa, että työttömyysetuutta saavan henkilön aktiivisuutta ei enää seurattaisi mallin mukaisesti, eikä malli leikkaisi vuoden alusta alkaen kertynyttä työttömyysetuutta.

Jos etuutta on alennettu aiemmin aktiivimallin perusteella, niin se palautuisi normaalin suuruiseksi ensi vuoden alusta.

Tammikuussa maksuun tuleviin, mutta tämän vuoden puolella kertyneisiin työttömyysetuuksiin aktiivimallin leikkurit vielä vaikuttaisivat.

Aktiivimallin kumoamisen vuoksi on tarkoitus muuttaa myös työttömyysetuuksien rahoituksesta annettua lakia.

Lausuntoaika päättyy syyskuun 9 päivänä ja hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle budjettilakina tänä syksynä.

Vattin selvitystä odotellaan

Aktiivimalli otettiin käyttöön viime vuoden alusta. Malli toimii siten, että työttömän on täytettävä aktiivisuusehto. Ehdon täyttymistä tarkastellaan kolmen kuukauden välein. Jos työtön ei täytä aktiivisuusehtoa, työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia seuraavan tarkastelujakson ajaksi. Kun malli otettiin käyttöön, päätettiin samalla karenssipäivien lukumäärän supistamisesta.

Aktiivimallista odotetaan varsin kuumaa perunaa syksyn budjettiriiheen. Keskustan ja vasemmistopuolueiden välillä on kismaa siitä, milloin malli voidaan purkaa.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) on todennut, että malli voidaan purkaa vasta sen jälkeen, kun mallin työllisyysvaikutukset ovat selvillä. Hallituksen vasen laitama taas katsoo, että malli on purettava nopeasti ja työllisyysvaikutusten korvaamista on pohdittava jälkikäteen. Keskusta odottaisi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitystä aktiivimallin vaikutuksista. Selvityksen on määrä valmistua lokakuussa.

MAINOS

Kommentoi

SDP:n ajaa ay-järjestöjen etua aktiivimallin leikkurin poistamisessa – ei suinkaan työttömien etua. Mitä vähemmän on tarjontaa työvoimamarkkinoilla, sitä korkeampaa palkkaa työssä olevat voivat vaatia – näinhän se markkinatalous toimii – myös työvoimamarkkinat. Aktiivimallin poistamisen syvin tarkoitus on vähentää työvoimatarjontaa. Tämä tavoite vaan on hämärrytetty populististen sanojen sumuverhoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lintilän/kesk mielestä aktiivimalli pitäisi purkaa vasta kun työllisyys vaikutukset ovat selvillä" Tulos on jokaisen nähtävillä ollut jo pitkään. Leikkuri ei muuta. Yhtään avointa työpaikkaa ei ole tullut aktiivimallilla. Mutta toimeentulotuki jonot ovat kasvaneet huomattavasti. Tympiihän se kun on itse ollut Sipilän kanssa tämmöistä tyhmyyttä tekemässä. Ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikkurit työttömyysturvasta pois heikommassa asemassa olevilta.
Porvarihallitus naureskelee työttömien ongelmille, pääasia että rahat viedään.
Verotus kevenee pieni ja keskituloisilta, oikein.
Tupakan ja polttoaineen hinta 30-100 euroa vuodessa, oikein.
Aktiivimallin patruunaleikkaus köyhiltä poistuu oikein.
Suomessa on nyt hyvä hallitus, oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasta uutisoitiin että lokakuussa lähtis leikkurit? Onhan nuo indeksi korotukset olleet jäädytettynä jo 4 vuotta, tais ollakkin työttömät ainut ryhmä jolle kävi nuin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP ja Vasemmisto liitto ajaa leikkurin pois ensi vuoden alussa.
PerusS Sininen ja Kokoomus teki tämän vuoden budjetin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansanedustajille pitäisi laittaa vuorostaan neljäksi vuodeksi aktiivimalli. Seurattaisiin aktiivisuutta istunnoissa,valiokunnissa ja äänestyksissä. Jos ei toimi,leikataan aina palkasta viikoittain sovittava prosenttimäärä. Edustajille vain tiedoksi, että leikkaus tarkoittaa heilläkin vähennystä ei lisäystä palkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäkääpä hallitusohjelman kirjauksesta tiukasti kiinni Lintilä ja kumppanit. Alkaa muuten näyttämään tämä hallitus ainoastaan etuuksilla elävien hyyssääjänä ja työnteon kannustimet täysin unohtavana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

112
Tänään Sykkelillä saa viimeinkin ajaa – näin käytät kaupunkipyörää
15
Kivihiilen käyttökielto alkaa jo purra Lukijalta
14
Miten rekrytointiongelmat näkyvät yrityksissä?
12
"Taidan ottaa nyt konjakin", eläkkeellä oleva Ebla Katainen tuumasi miehelleen perjantai-iltana Siilinjärvellä, kun hänestä tuli miljonääri
11
Ainakin kaksi henkilöä loukkaantui Nelostien onnettomuudessa, yksi ihminen jouduttiin irrottamaan autosta – kilometrien jonot
9
Peräänajo liikennevaloissa ja törmäys Pohjantien kaiteeseen – Poliisi otti kiinni huumekuskeja ja rattijuopon sunnuntaina Oulussa
7
Poliisi otti kaksi henkilöä kiinni takaa-ajon päätteeksi, epäillään liittyvän Porvoon ampumisiin – tilanteessa ammuttiin poliisia kohti ja ajettiin poliisiautoa päin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image