Kotimaa

Parisuhteen perusongelmat pysyvät samoina, mutta nyt apua haetaan herkemmin: "Ennen oli pakko jaksaa huonossakin pa­ri­suh­tees­sa, nyt tärkeämpää on parisuhteen hyvä laatu"

Parisuhteen ongelmia ovat usein vaikeudet vuorovaikutuksessa ja riitojen ratkaisussa. Myös uskottomuus, sairaudet ja taloudelliset ongelmat vaivaavat pareja. KUVA: Tuntematon
Kotimaa 16.11.2019 10:15
Petri Hakkarainen

Kynnys hakea apua laskee, perheneuvoloihin ja parisuhdekursseille jonotetaan.

Pian päättyvällä parisuhdeviikolla tähdennetään, että suhteen rikastuttaminen ja vahvistaminen on joskus tarpeen jokaisessa parisuhteessa.

Teemaviikon järjestivät Parisuhdekeskus Kataja, Suomen uusperheiden liitto ja Väestöliiton parisuhdetiimi. Pari- ja perhepsykoterapeutti Kaisa Humaljoki Parisuhdekeskus Katajasta sanoo, että parisuhteen ongelmiin osataan hakea apua yhä paremmin.

– Ongelmat muuttuvat, mutta perusongelmat pysyvät: vaikeuksia vuorovaikutuksessa ja riitojen ratkaisussa, uskottomuus, sairaudet ja taloudelliset ongelmat. Erotilastoissa näkyy piikki pienten lasten vanhempien kohdalla.

Melkein puolet liitoista päätyy eroon, ja noin puolet parien esikoisista syntyy vanhempien ollessa avoliitossa. Pareja on monenlaisia, ja erilaisia vähemmistöjä edustavien parien on helpompi olla aidosti sitä, mitä he ovat.

– Ennen oli pakko jaksaa ja jatkaa huonossakin parisuhteessa, koska ulkopuolelta tuleva paine oli niin kova. Nyt tärkeämpää on parisuhteen hyvä laatu.

Humaljoki tähdentää, että huonolta tuntuvaa suhdetta voi ja kannattaa yrittää parantaa.

– Osa eroista olisi varmasti estettävissä, jos pari hakisi apua. Apua vain on tarjolla liian vähän ja jonotusajat voivat olla pitkät. Alueelliset erot ovat suuret. Perheasian neuvottelukeskukset ja perhekeskukset tekevät arvokasta työtä niillä resursseilla, joita niillä on.

Läheisyyden tarpeen erot ovat myös keskeinen syy parien ongelmiin. Humaljoki antaa perussäännön siitä, milloin seksiä ja läheisyyttä on liitossa tarpeeksi.

– Voimme olla tyytyväisiä, kun saamme ajoittain sitä, mitä tarvitsemme ja kaipaamme kestääksemme ne ajat, jolloin emme saa haluamaamme.

Oulun Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen neuvola-, kasvatus- ja perheneuvontapalveluiden esimies Mervi Salmela kertoo, että Oulussa perheneuvolaan on nyt noin kolmen viikon jonot.

– Parit hakevat apua enenevässä määrin. Tulee ristiriitoja kotitöistä, lasten kasvatuksesta ja mietitään, onko kumppani se oikea. Hienoa on, että moni haluaa yrittää pelastaa liittonsa hakemalla apua. Etenkin nuorille pareille avun hakemisen kynnys on yhä matalammalla.

Salmela tähdentää, että oikeaan osuva parisuhdeapu on hyväksi myös yhteiskunnalle.

– Yksi esimerkki siitä on, että kun pari ja perhe saa apua, lastensuojelun tarve vähenee.

Nuorten Ystävät järjestää Oulussa veikkausvoittovaroilla tuettuja parisuhdekursseja. Kehittämispäällikkö Riitta Alatalon mukaan tulijoita olisi enemmän kuin mukaan voidaan ottaa.

– Nyt on menossa Solmuja parisuhteessa kurssi pariskunnille, joiden suhde tuntuu hyvin vaikealta ja eroakin on jo ehkä mietitty. Olemme havainneet, että ammattilaisten tarjoaman avun lisäksi suuri merkitys on samassa tilanteessa olevien tarjoamalla vertaistuelle.

Kurssille voi hakeutua, vaikka ongelmia ei olisikaan. Parisuhteen huoltokurssilla pohditaan, kuinka voisi ymmärtää paremmin kumppanin tapaa ajatella ja kuinka osaisi kertoa paremmin omista tuntemuksistaan.

Parisuhteen säännöt

Itsenäisyys: Älä ole liian hallitseva.

Samankaltaisuus: Pidä arvossa kumppanisi asenteita, arvoja ja elämäntapaa.

Kannustus: Tue kumppanisi itsetuntoa ja omanarvontuntoa; älä ole ajattelematon. Ota kumppanisi huomioon teoilla ja sanoilla.

Avoimuus: Kerro aidosti mutta ystävällisesti mitä tunnet – älä mökötä puhumattomana.

Uskollisuus: Ole uskollinen ja lojaali. Älä petä kumppanisi luottamusta.

Tasapuolisuus: Ole oikeudenmukainen. Älä etsi hyötyä kumppanistasi.

Läheisyys: Näytä, että välität. Lisää hellyydenosoituksia keskelle arkea.

Oma tila: Hyväksy kumppanisi läheiset ihmissuhteet, ystävät, harrastukset ja kohtuullinen määrä omaa aikaa.

Lähde: Baxter 1986; teoksessa Miller et.al. 2007 sekä Väestöliiton asiantuntijat.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Suotta väkisin roikkua huonossa suhteessa,varsinkin nuorempien. Menee vain elämä hukkaan. Nykyään kun on noita houkutuksiakin enemmän kuin ennen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamala vauhti koko ajan. Paahdetaan menemään ja ei osata vaan olla. Koko ajan halutaan uutta. Kyllästytään kun eii edes asian eteen halua tehdä töitä. Ajattelisivat muutakin kuin itteään....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se vasta ollut artikkeli jossa psykologi sanoi että ei eron syy ole isot pyykkivuoret ja seksi puute. Syyt on paljon kipeämmät. Että se siitä..mieti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parisuhde parantunut. Ikä tuo viisautta. 40+ +50 on ollut parasta ja jatkuu vain. Onni ja rakkaus. Halaukset ja seksi toimii. On hyvä olla yhdessä. ❤️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan parisuhdeongelma on siinä, että ihmiset eivät ymmärrä syy-seuraus-suhteita. Lisäksi tämän päivän yhteiskunta on suorituskeskeinen, koko ajan pitää osallistua ja vaikuttaa sekä näyttäytyä, enää ei osata olla kotona ja nauttia kodin lämmöstä ja rauhasta. Herätys !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erään asiantuntijan sanomaa: ihminen hakee puolisoltaan sellaista rakkautta,mitä ei vanhemmiltaan saanut.
Kannattaa ennen kuin sitoutuu,selvittää as.tuntijan kanssa, millainen sopiva olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin myös tämän samaisen asiantuntijan kommentin. Jotkut vaan luulee alkuhuuman olevan loppuelämän auvo, eihän se niin mene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta 20v aviota takana. Töitä vaatii koko ajan. Kumpanenkin omalaatuisia. Mutta vakka kantensa valitsee. Edelleen löytyy puolisosta uutta ja ihanaa. Kun aloitat lausee, niin puoliso sen lopettaa. Kun ajattelet jotakin sanomaksi, sen jo kerkeää puoliso sanoa.
Olemme onnellisia, muttemme täydellisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari kannattaisi alunperin valita huolella eikä hetken huumassa. Ihmisten itsekkyyden lisääntyminen aiheuttaa tyytymättömyyttä parisuhteisiin. Ruvetaan miettimään onko suhde riittävän hyvä ja mitä minä saan tästä. Väliillä kannattaisi miettiä sitä, mitä itse antaa tai tuo suhteeseen. Ei kannata vaatia tai odottaa liikoja, sillä tärkeintä on tulla hyväksytyksi oman itsenään. Se riittää pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin!!!
Haluan elää omaa elämä, näin ne sanoo. Oma napako on kaiken edellä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyään ihmiset hakee jotain mitä ei ole olemassakaan ja sitten puolisoa vaihdetaan muutamien vuosien välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän päivät uusavuttomat joutuvat kysymään neuvoa siihenkin onko enemmän kuin yksi kertaa viikossa liikaa. Ennen vanhaan ilman neuvonantajia oltiin niin usein kuin vain halutti, ja varoiksi vielä useammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun viimeksi käytiin terapiassa..minä olin se jonka pitää muuttua,mie teen kaikki väärin vain ainoastaa minä mies olin ongelmien syy..
ei kiinnosta enään .. eroan..minäkin saan olla onnellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee. Varsinkin feminstinaisterapeutin mielestä. Juokse karkuun vain niin kauas kuin jaksat. Ei nykyakoista ole kuin riitelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä meni toisin päin, vain minussa, äitinä ja vaimona oli jotakin ongelmaa. Terapeutilla ja narsistimiehellä synkkasi hyvin yhteen. : D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi et voi muuttua, jos kerran sinä olet ongelmien syy? Etkä voi antaa hieman periksi ja katsoa itseäsi peiliin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

16:35
Puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tuskin johtaa Antti Rinteen seuraajan valintaa – "Ei ole tällä tiedolla tulossa, vaan on sairauslomalla"
15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
68
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
48
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
32
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
31
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
20
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
12
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image