Kotimaa

Parisensataa vai tuhatkunta? Susimäärän arvioissa mo­nin­ker­tai­set erot

Susikannan arviointia ulosteista kerätyn DNA:n avulla laajennetaan alkavana talvena muun muassa Kärsämäki–Haapajärven alueelle. KUVA: Jussi Leinonen
Kotimaa 6.11.2017 8:04
Petri Hakkarainen

Susi on yhdelle arvokas osa luontoa, toiselle hyvä vain kuolleena. Kiihkoton keskustelu on vaikeaa, kun pelkästään susimäärän arvioissa on moninkertaiset erot.

Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi viime keväänä, että Suomessa on 150–180 sutta. Sen jälkeen kanta on kasvanut viime kesänä syntyneillä pennuilla.

Metsästyskoiraharrastajat ry:n imatralainen puheenjohtaja Marko Lind pitää Luken arviota täysin vääränä.

– Susia on ainakin viisi kertaa enemmän. Tiedossa on tapauksia, joissa susia on nähty seuduilla, joissa niitä ei Luken mukaan ole ollenkaan. Moni luonnossa liikkuva ei enää ilmoita susihavainnoistaan, koska tutkijat eivät kuitenkaan usko.

Metsästyskoiraharrastajat keräävät nimiä adressiin, jossa vaaditaan välittömästi tappolupaa vähintään sadalle sudelle.

– Suomessa saisi olla korkeintaan 50 sutta. Koko perinteinen metsästysharrastus ja koirakokeet ovat nykyisellä susimäärällä vaarassa. Sudet ovat tappaneet tänä syksynä jo lähes 40 koiraa, Lind sanoo.

Lue lisää 06.11.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Luke vääristää tilastoja tarkoituksella ja on menettänyt täydellisesti uskottavuutensa. Susia on lähemmäs tuhat kuin 150! Se on selvä. Luken tilastojen mukaan tietyillä alueilla ei pitäisi olla susia lainkaan mutta kyllä niitä vain siellä on useita. Luken susikartoilla kun ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Ne ovat toimistossa Helsingissä tehtyjä arvioita ja tuskin heistä kukaan on käynyt edes kehä 3:n ulkopuolella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos kaikille asiallisesta keskustelusta? Ovatko nyt mittasuhteet väärin: meitä suomalaisia on 5,5 miljoonaa. No hyvä on, 6 miljoonaa sitten. Olemme suurnisäkkäitä. Me yritämme nitistää tämän maapallon niin tehokkaasti kuin mahdollista mm. metsäkoneilla, autoilla, tehtailla, aseilla, myrkyillä.
Mitä väliä sillä, jos susia on 100 tai 200 tai hui, jopa 300? Eivätköhän ne ole kuoropoikia meidän rinnallamme.
Ja onhan se arveluttavaa, että yksi ryhmä, nimittäin koiraharrastajat, pyrkivät tappamaan eläinlajeja sukupuuttoon vain oman harrastuksensa tähden. En usko että olette aivan niin riippuvaisia metsän antimista.
Minä en sitten ole Helsingistä, olen lampuri täältä susitaajamasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerronpa asian, jota moni ei ole edes huomannut, kaiken tämän paskanjauhamisen takaa.
Sudet ovat koiraeläimiä, ja sikäli samanlaisia geeneiltään, että käytöstä voi ohjailla, pitkässä juoksussa.
Jokainen koiria enempi kasvattanut tietää esimerkiksi pelkogeenin olevan ns. "muistigeeni". Jos emo on pelokas tai arka ihmistä kohtaan (ilmenee monesti ns. vihaisuutena) se usein periytyy pennuille, ainakin osalle niistä.
Itse olen nähnyt monesti kuinka emo periyttää ihmisarkuutensa ja epäluuloisuutensa pennuilleen niin, että vaikka pentu jo todella pienenä siirretään uuteen perheeseen, se silti muuttuu araksi, kohtelusta huolimatta.

Herää kysymys, mihin on kadonnut näiden nykysusien ihmispelkogeeni, eikö se ole periytynyt, vai eikö sitä ole ollut, koska ovat perineet "kesygeenin" koiralta, tai onko se geeni tapettu sukupolvien eläintarhauksen tuloksena, ennen luontoon istutusta?!!

Toinen kysymys, miten muuten on selitettävissä asia, että jos Susia on (kuten Luke väittää) alle 200 kpl. niin miksi niitä nähdään ihmisasumusten lähellä ja kaupunkien kaduilla, ihan tavallisten ihmisten havainnoimina ja kuvaamina? kun Karhuja ja Ilveksiä on Luken mukaan 2000-3000 molempia, eikä niitä nähdä kuin kerran tai kaksi vuodessa.

Onko Luontokuvaajat ruokkimalla ihmishajuisella kuvauspaikoillaan, tai ehkä eläintarhat ennen istuttamistaan luontoon, kesyttäneet suden pilalle, ettei sillä enää ole pelkogeeniä ihmiseen, vai onko susikannan lukumäärä-arvio jotain 20 kertaisesti liika vähäinen?

Nyt ainoastaan 3 asiaa voi enää korjata tämän vääristyneen tilanteen:
1). joko tapetaan susikanta niin vähiin, että että loput oppii pelkäämään, ihan metsästämällä niitä.
2). tai myrkytetään kaikki ruokintapaikoilla käyvät sudet, senjälkeen laitetaan ruokintapaikat laittomiksi.
jos vielä halutaan susia suomeen, voidaan myös tuoda niitä aamuteeveessä Luontoliiton mainostamia ihmisarkoja susia italiasta ja tappaa ensin nämä nykyiset porukalla pois, kaikin käytettävissä olevin keinoin (arat normaalit kyllä selviävät).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moisella kiihkolla ja nykyisellä tiedonvälitysnopeudella jokainen susi lasketaan niin monta kertaa että susien määrä arvioidaan moninkertaiseksi : Tosiasiasssa Suomessa on vain muutama susi joitten jokainen liikahdus lasketaan eri sudeksi . Susia on suojeltava . Jokainen susi on äärimmäisen arvokas villin luontomme säilyttämisen vuoksi , haluammehan myös jälkipolvien nauttivan susiemme kauneudesta ja taianomaisesta lumoavasta olemuksesta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsämies laskee liiaksi ja luonto- ja susiensuojelijat liian vähäksi susien määrän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olishan se mahtavaa olla grillijonossa susien kanssa..mitähän ne tilaisi luukusta..vai maistuisko joku jonossa paremmalta. Puudeli ulkoiluttajan hihnasta tai joku muu maukas reviirillä liikkuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei voi uskoa meidän metsästäjien ilmoittamia lukuja sillä monet näistä sankareista eivät eroita koiraa sudesta, saatikka susia toisistaan. Koira päätyy metsässä kovemman pedon suuhun niin kauan kun petoja on aivan siitä syystä että koira ei ole metsässä ruokaketjun huipulla. Oikea syy miksi ihmiset eivät kerro mahdollisia havaintojansa susista on se että meidän metsästäjät olisivat heti kiväärit tanassa juoksemassa perään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauan sitten meidän esi-ihmiset asuivat vähemmän kaupunkimaisessa ympäristössä. He totesivat ettei ihminen ja pedot kertakaikkiaan sovi samoihin pihoihin ja niittyihin/marjametsiin.luonnonvalinta toimitettiin ja vahvempi voitti. Nyt näyttää siltä tämä teidän keskustelu täällä,että jotta saadaan yhteinen fiilis ja arvopohja petoasioihin,niin ei tosiaankaan auta muu kuin saada kaupunkien ja taajamien petokanta samalle tasolle kuin junttilandioissa jo on.Sitten on keskustelu verevää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tämä susipelleily on ihan vaan täyttä bisnestä. Tutkijat ja viherpiiperot saavat tienestinsä. Tutkijat ottavat valtion kassasta meidän veron maksajien rahat ja piiperöillä on omat sponsorinsa. Surullista mutta totta että annetaan tällaista touhua tehdä luonnon kustannuksella. Eivät nämä mitään oikeita susia ole. Eläimet kärsivät tästä. Nämä eivät pysty käyttäytymään ja elämään ollenkaan sillätavoin kuin oikeat sudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkijat suojelevat omaa työpaikkaa ni eivät myönnä totuutta susien määrästä.metästäjät tietää paremmin ku toimistossa istuvat tutkijat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiihkottomalle keskustelulle ei ole kovin hedelmällinen pohja, kun laitetaan vastakkain tutkimuksella saatu tieto ja yksittäisen hörhön höpinät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista, että Siikalatvan alueelle on pesiytynyt 10-15% Suomen susikannasta? Tietenkin tuo prosenttiluku täsmää, jos susia on ainoastaan tuo 150-180 yksilöä. Pyhännän puolelta löytyy suunnilleen sama määrä. Ei taida aivan luken luvut täsmätä todellisuuteen......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskotaan mieluummin susivastaista metsästyskiihkoilijaa, kuin tutkijoita. Hyvin menis varmaan monessa paikassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole reilua että levitetään petoeläimetkin koko Suomen alueelle eikä kerätä kaikkia tänne Kainuuseen ja Pohjoiskarjalaan .Tasapuolisuus kaikessa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on varmaa, että jos susia olisi vain reilut 150, niin koiravahinkoja ei olisi noin tolkutonta määrää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän 40 koiraa ole juuri mitään. "Halutessaan" yksi susi voi tappaa sen verran vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luken arvio aikuisten susien määrästä on kiistatta oikea, toki siinä on 10-15 prosentin hajonta mutta joka tapauksessa Luke on oikealla sata luvulla. Metsästäjien ja paliskuntien arviot ovat hatusta vedettyjä vitsejä. Sudet ovat Suomessa lisääntyneet, koska niiden luonnollinen ruoka; hirvien, peurojen ja porojen määrä on kasvanut rajusti. Puolitetaan ensin hirvien ja peurojen määrä ja teurastetaan porojen määrä vuosittain vähintään ministeriön että El y-keskusten määräämälle tasolle, mielellään vielä vähän pienemmäksi, niin susien määrä puolittuu itsestään noin 3-5 vuoden kuluessa. Holtiton porotalous ja liian vähäinen hirvenmetsästys nykyisissä muodoissaan on aiheuttanut susikannan lisääntymisen. Metsästäjien keskusjärjestö ja paliskunnat eivät halua puuttua elukoitten määriin, ja susi on hyvä vihollinen molemmille porukoille, koska silloin näiden ei tarvitse itse ottaa vastuuta omista toilailuista vaan syy on aina muualla, milloin luonnonsuojelijoissa, milloin liikenteessä ja turismissa tai MM-ministeriön säännöissä. Raakasti vaan porojen ja hirvien kannat mahdollisimman nopeasti vähintään puoleen nykyisestä niin tilanne palautuu suden osalta normaaliksi itsestään. Samalla paranee liikenneturvallisuus kun hirvi- ja porokolarit vähenevät pääteillä lähes anhittomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

12:18
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – kuntaan tuli 50 miljonääriä
12:01
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
11:38
Iran teki ohjuskokeen, samoin Pohjois-Korea – Trump kehui jälleen hyvää suhdettaan Kim Jong Uniin
11:00
Operaatio Paulaharju päättää taipaleensa Tuntsan erämaahan – kuuden vuoden aikana erämaateatterissa on tahkottu läpi Samuli Paulaharjun novelleja Tilaajille
10:00
Ministeri Krista Kiuru on huolissaan sovittelun käyttämisestä toistuvaan ja vakavaan perheväkivaltaan – "Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen"
9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
32
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
30
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
24
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
19
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
17
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
16
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Ilmastotyössä tarvitaan meitä kaikkia Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image