Kotimaa

Pa­pe­ri­teol­li­suu­den työn­te­ki­jöi­den lakot ja työsulku päättyvät – Ju­han­nus­sei­sok­ki lyhenee 24 tuntia, kun kiky-tunnit poistuvat

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kotimaa 10.2.2020 14:49 | Päivitetty 10.2.2020 16:20
Aki Taponen

Hiekkaa ja kermaa tuli kakussa molemmille, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala. Tehtaita aletaan käynnistää ja työntekijät alkavat palata yövuoroon.

Paperi, kartonki- ja selluteollisuuden lakko ja työsulku päättyvät ja tehtaita aletaan käynnistää. Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät maanantaina valtakunnansovittelijan sovintoesityksen alan työehtoriidassa.

– Sovittelija kun tekee kakun, siinä on vähän hiekkaa ja kermaa molemmille. Sen kanssa mennään tästä eteenpäin kaksi vuotta, sanoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.

Hän kertoi, että kiky-tunnit poistuvat ja palkankorotukset noudattavat suunnilleen jo solmittujen sopimusten korotustasoa. Paperiliiton hallinnot hyväksyivät sovintoesityksen yksimielisesti.

– Nyt aletaan laittaa tehtaita käyntiin. Ihmiset alkavat palata yövuoroon töihin ja siitä sitten eteenpäin, jotta saadaan koneet käyntiin.

Myös Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén kuvaili ratkaisua kompromissiksi.

– Kikyn 24 tuntia saatiin korvattua toimialalle paremmalla ratkaisulla. Juhannusseisokkia on lyhennetty 24 tunnilla, ja tehtaat saavat lisää käyntiaikaa ja tuotantoa sekä kustannuksia alas.

– Me voimme ajaa tehtaita pitempään juhannuksen alla ja alentaa kustannuksia niillä tehtailla, jotka ovat käyneet juhannuksen yli.

Hollménin mukaan sopimukseen ei silti voi olla kokonaan tyytyväinen, sillä se ei paranna kustannuskilpailukykyä, vaan onnistuu sen jotenkin säilyttämään.

– Sopimus ei uudista rakenteita sillä tavalla kuin asetimme tavoitteeksi.

"Muutokset riittämättömiä"

Tehtaiden vuotuisen käyntiajan lisääminen 24 tunnilla toteutetaan lyhentämällä juhannusseisokin kestoa. Seisokkiajan työkustannukset alenevat, sillä lisätunneista ei makseta kausipalkan päälle lisäkorvauksia.

Lisäksi sopimus sisältää muita tekstimuutoksia, jotka vaikuttavat tehtaiden tuotannon järjestelyihin ja työvoimakustannuksiin.

– Muutokset tuovat askeleen oikeaan suuntaan, mutta ovat suomalaisten tehtaiden kansainvälisen kilpailukyvyn kannalta riittämättömiä. Työehtojen rakenteellisessa kehittämisessä on lähivuosina edettävä rivakammin, jos haluamme turvata suomalaisen tuotannon tulevaisuuden, Hollmén sanoi.

Lähivuosina on työnantajan mielestä tärkeää saada aikaan myös työehtosopimuksen työaika- ja palkkausjärjestelmän yksinkertaistaminen.

– On poikkeuksellista, että Paperiliitto ajoi jäsenensä neuvottelukierroksella turhaan lakkoon.  Metsäteollisuus aloitti sopimustunnustelut jo keväällä ja osapuolilla oli kaikki mahdollisuudet päästä vastaavanlaiseen ratkaisuun työrauhan aikana, Hollmén lisää.

Paperiliiton Vanhala piti neuvotteluprosessia liian pitkänä ja raskaana.

– Työnantajapuoli odotti teknologiapuolen avausta. Sen jälkeen varrottiin puhdasta kiky-avausta. Ne eivät sattuneet meidän pöytiin sillä tavalla, kuin ehkä olisi odottanut. Aikaa meni ja jo se teki oman hiekkansa, että jouduttiin lakkoon ja työsulkuun, Vanhala sanoi.

Maanantaina syntyneen sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla, joka päättyy 31. joulukuuta 2021.  Ensimmäinen 12 sentin yleiskorotus ja 11 sentin paikallinen erä toteutetaan 30. maaliskuuta 2020. Toinen 17 sentin yleiskorotus ja 17 sentin paikallinen erä ovat vuorossa 1. maaliskuuta 2021.

Sahoilla ja vaneritehtailla lakko jatkuu

Mekaanisen metsäteollisuuden sahoilla ja vaneritehtailla jatkuu kolmatta viikkoa Teollisuusliiton lakko. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus jatkoivat maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla neuvotteluja, mutta tulosta ei saatu.

Osapuolet palaavat valtakunnansovittelijan toimistolle keskiviikkona. Sitä ennen ne jatkavat neuvotteluja keskenään.

Teollisuusliitto kertoi sunnuntai-iltana, että se pidentää ja laajentaa mekaanisen metsäteollisuuden lakkoaan. Liitto päätti jatkaa meneillään olevaa työtaistelua kahdella viikolla siten, että se päättyy 8. maaliskuuta.

Lisäksi lakko laajenee yrityksiin puusepänteollisuudessa sekä biotuoteteollisuudessa. Kaikkiaan lakon piirissä on siinä vaiheessa noin 10 000 työntekijää.

Syynä lakkojen laajenemiseen on Teollisuusliiton mukaan se, että neuvottelut työnantajia edustavan Metsäteollisuuden kanssa eivät ole edistyneet lainkaan.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mielestä Teollisuusliitto itse on ollut täysin haluton neuvottelemaan uusista työehdoista, koska se on odottanut sopimuksia muista neuvottelupöydistä, ennen kuin ryhtyy aitoihin neuvotteluihin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 16.20.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Paperi-, sellu-, kartonkiteollisuuden tuotannonmenetysten arvo voisi nousta 14 vuorokautta kestävien lakkojen aikana arviolta 911 miljoonaan euroon. Laskelma perustuu metsäteollisuuden tuotannon bruttoarvoon, jonka Tilastokeskus arvioi sen olevan yli 23,4 miljardia euroa vuonna 2018. Miksi tästä kaksiviikkoisen lakon aiheuttamasta 900 milj euron kustannuksesta on kerrottu hyvin vähän mediassa? Johtuuko tämä siitä, että kyseessä oli miesvaltaisen alan lakko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta. Kahden viikon aikana tuotetun tuotannon markkina-arvo on se 900 miljoonaa. Mutta-mutta...

Jos alalla on jo valmiiksi ylituotantoa ja varastot ovat täynnä, niin tilanne onkin tyystin toinen. Ilman lakkoja tuotantoa olisi jouduttu ajamaan alas, ehkäpä järjestämään pitempiä tuotantoseisokkeja tai jopa lakkauttamaan tuotantoa jossain.

Suomessa paperikoneita on lakkautettu viimeisen 20 vuoden aikana yli 40 kappaletta. Viimeksi täysin uusi paperikone käynnistettiin Suomessa vuonna 1998. On helppo arvata, että lakkautukset täällä jatkuvat ja uudet paperikoneet tulevat muualle. Kilpailukyvystä puhuminen ei todellakaan ole tyhjää puhetta. Paperitehtaan porukka asian ymmärtää, mutta ymmärtävätköhän ay-pamput?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtiin pokien kans lakon aikana SSAB:lla 2x16 tuntista ylityöpäivää kun limanuljaskat istuivat lakossa. Tehtiin siis noi 1300€ mania parissa päivässä. Tätä rahamäärää AY-liitot ei saa ajettua jätkille edes kymmenessä vuodessa. Hei haloo ihmiset, herätkää jo kommunismista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelkkä kausipalkka siis Juhannuksen 24 tunneista?
Vanhala teki työntekijöille kurjan sopimuksen.
Arvokkaat tunnit myi halvalla .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niillä otsaa pysäyttää kaupankäynti ja kassavirta ulkomailta suomeen. Tavalliset ihmiset saavat kaiken niskaansa. Mettät pitää hakata lisäksi ylimitoitettuihin palkkoihin.Mettän omistaja ei saa juuti mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Paperiliitto laittanut ketään polvilleen vaan tekstimuutos 24 tuntia Sellutehtaan ja Paperitehtaan käy Juhannuksena ja Jouluna + - nolla.Luulempa jonkin ryhmä hävisi luulempa kunnossapito jonne paine kohdistuu eniten ja portti,vartiointi ja siivous täältä ne elementit löytyvät työantajan eduksi ikävä kyllä..Turhaa mölyä jokainen piitää muistaa 356 Paperimiestä ja 40 kunnossapidosta häviää syksyllä suurin hävijä Paperiliitto jäsenmaksuissa puolimiljoona euroa ja sairauskassa saman verran puolimiljoona.Elikkä kauniita puheita todellisuus paljon muuta..Voin sanoa että Metsäherrat laittoivat työväestön polville eikä säästötoimet tähän lopu kilpailu vasta alkaa aitaa kaatuu ja tanner tömisee..Hyvää työpäivää kyllä siitä lähtee aluksi tekee kipeeää Ei haittaa...Heinpään asukki...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

milloinka se arkadian mäki menee lakkoo tai säästö toimen piteisiin...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt jäämme odottamaan, mitkä ne noin kolme suljettavaa paperitehdasta - sellutehdasta ovat. Kemissä ja Kouvolassa liikkuu "varmaa tietoa", että paikkakunnilla jyrähtää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

en olis kyllä kehannut paperi miehenä oulussa lakossa olla samalta tehtaalta 370 paperin tekijää kortistoon ja osa lakoili lisää vaatien.ja satamasta lähti 20 ja tulee keväällä lisää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TEHY, Super, Jhl; ottakaapa oppia
Paperiliiton pojista. Työntekijöiden
Ammattiyhdistysliike pisti taas riisto-
kapitalistin = työnantajan polvilleen.
Hyvä ( SAK ) ja Paperityöläisten liitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuuppa tälle vuosituhannelle sieltä. Ei ne pojat ketään laittanu polvilleen. Täys nolla sopimus minkä tekivät. Tässä lakossa hävisi kaikki. Myös lakkokenraalit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kurjaa kapitalisteilla nyt kun ei mennyt enää kikyt läpi missään tessissä,siinä saa kikyttäjät nyt kattella kengän kärkiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se vaan on niin, että vaikka jokaiselle tehdastyöntekijälle maksettais 30% pienempää palkkaa niin kohta oltaisiin siitäkin nipistimässä tai jotain muuta ikävää vailla😔

Euro valutaattana on syy kilpailu ongelmaan ei muutaman paperimiehen hyvät palkat.

Palkoista ja ns. Muista "eduista" on vain helppo puhua, koska muihin rakenteisiin on vaikeampi nopeasti puuttua.
Suurin osa omistajista on aina ulkomaille joten on kaikkien suomalaisten etu mitä parempaa palkkaa ihmiset saavat👍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päivävuorolaiselle ihan hyvä, tulee 3 pekkasta lisää. Ottaa kyllä viikon verran että saa täältä Thaimaan lämmöstä väännyttyä tehtaalle. Otin menolipun heti kun lakko alkoi, ihan mukava lakkoloma ollut lämmitellessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan nämä lakkoilut kyllä typeriä. Kumpikin joutuu antaan jotain vastapuolelle. Eli tulos nolla. Selittäkää tyhmemmälle mitä hyötyä tästä oli? Kiky vaihtoi muotoaan niin sekö oli se avain. Eli kunniakysymys eikä niinkään raha?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image