Kotimaa

Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­ja aikoo tehdä so­vin­toeh­do­tuk­sen maanantai-iltana

Ne asiakkaat, jotka haluavat saada laskunsa paperisina, eivät ole vielä postilakon vuoksi siirtyneet sankoin joukon sähköisten laskujen käyttäjiksi. KUVA: KIMMO BRANDT
Kotimaa 18.11.2019 17:35
Virpi Niemistö

IS: Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala aikoo mahdollisesti tehdä sovintoesityksen myöhemmin maanantai-iltana.

Jos postilakko jatkuu pitkään, se todennäköisesti näkyy myös asiakaspalveluissa sähköisen laskutuksen suosion lisääntymisenä.

Näin arvioi teleoperaattori DNA:n laskutuksen ja luotonhallinnan osastopäällikkö Kalle Eriksson.

– Vielä postilakon vaikutukset eivät ole realisoituneet, eikä sähköisten laskujen kysynnässä ole mitään yhtäkkistä nousua näkyvissä. Olemme kyllä viestineet lakon vaikutuksista ahkerasti, hän jatkaa.

Samoja kokemuksia on Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin johtavalla asiantuntijalla Maaria Toikalla.

– Tilanne voi muuttua nykyisestä, jos lakko venyisi kuukausitolkulla.

Muun muassa kirjepostin ja aikakauslehtien toimitukset lähes kokonaan pysäyttänyt Postin lakko jatkuu toista viikkoa. Tällä viikolla työtaisteluun aikoo liittyä useita tukilakoista ilmoittaneita ammattiliittoja.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina iltapäivällä, että valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala voi tehdä myöhään maanantaina ensimmäisen sovintoesityksen lakkoa koskevissa neuvotteluissa.

Lisää maksuaikaa

DNA:n Erikssonin mukaan paperisiin laskuihin on lisätty maksuaikaa lakon vuoksi.

Samoin Traficom on siirtänyt ajoneuvoverojen eräpäiviä on normaalia pidemmiksi, jotta kirjeet ehtisivät Postin lakosta huolimatta perille asiakkaille ennen eräpäivän ylittymistä.

Noin 80 DNA:n asiakkaista asioi jo sähköisesti yhtiöön päin.

– Suurin osa meidän asioinnistamme tehdään jo nyt sähköisesti tai tiskillä, sanoo myös Traficomin Toikka.

Traficomin oma asiointi -palvelussa voi käydä tarkistamassa autosi verotiedot ja maksaa ajoneuvoveron.

– Tällöin ei tarvitse huolehtia siitä, ehtiikö lasku ajoissa perille postitse.

Toikka tähdentää asiakkailla olevan oikeus myös paperiseen asiointiin.

Traficomin mukaan ajokorttien ja muun muassa liikenne- ja ajolupien sekä päätösten toimittaminen asiakkaille viivästyy lakon aikana. Samoin käy esimerkiksi rekisteröintitodistusten ja rekisterikilpien toimituksille. Myös postitse lähetettyjen hakemusten tulo on myöhässä.

– Sähköinen asiointi toimii normaalisti ja kaikki selvitykset ja hakemukset voi edelleen lähettää kirjaamoon, virasto ohjeistaa.

Linnan juhlien kutsut jo perillä

Yhdet tärkeät kirjeet eli kutsut Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhliin ovat menneet varmasti perille tänäkin vuonna. Tämän on Posti varmistanut.

Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasoja muistuttaa, että kutsut ehdittiin postittaa ennen lakon alkamista.

Posti voi tehdä asiakkaan kanssa sopimuksen perillemenon varmistamisesta.

Ihmisten turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt on rajattu postilakon ulkopuolelle.

Ainasojan mukaan esimerkiksi terveyteen liittyvien postilähetysten perillepääsy ei kuitenkaan ole varmaa, jos alueella ei ole jakajia lakon vuoksi töissä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Hölmö olen ollut, 44 vuotta olen kaikki laskut maksanut, viimeistään eräpäivänä, usein ennen eräpäivää. Näyttää olevan mahtavaa ja upeaa kertoa maksulaiminlyönneistään ja tahallaan suoritetusta velkataakan kasvattamisesta.
.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yrittäjille ja firmoille kohtuutonta, että rahankierto estyy, omat kulut ja palkat kyllämakettava, mutta tuloåpuoli nollautuu, tukilakkoliittojen lakkorahastot takavarikoitavavaltiolle jalakkoilijnoillelisäverotp
äällesivullisyten kiusaaminen lopetettava

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pau ei hyväksu+ynyt sovintoehdotusta.tätävauhtiapostilaiset lakkoilevat työpaikat altaan ja postin rippeet myydään jollekin kuriiriyhtiölle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No en ole ennenkään heti maksanut laskuja. Ainakin yksi karhu pitää tulla, Kirjaston tietokoneella teen maksuajan pidennyspyynnön, mikäli vaan mahdollista. Eri versiot näille viesteille on tikulla. Hyvin toimii. Ja voi harrastaa,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pannaan pillit pussiin ja aloitetaan suurlakko. Miltä nyt näyttää te jotka veitte suomen eu:n...oman maan etu ei kiinnosta..nyt ajetaan torppareita työ markkinoille ja raha miehet kerää potin 1918?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postia haukkuessaan, ei tule unohtaa kilpailijoita. Oulun seudulla joitakin paperilaskuja on jakelevinaan Kaleva-jakelu. Epäluotettavaksi on osoittautunut palvelunsa, vasta eka tai toka karhun perille tulosta on kokemusta tältä vuodelta n. 5 kertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt oon eläkeläinen postilta, 32 vuotta oon postin jakanu. Nyt on heleppo kun ei tarvi ennää sitä kirjettä viijä toiselle perille ja raamutun nimissä kaks sormea välissä oon sen valannu, että eisanoa sitä toiselle mikä kirje toiselle tuli, mutta se autto juhalan nimissä vaikkei joku sanos että luotanko tuonne taivaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka vielä käyttää paperilaskuja tai ylipäänsä Postin palveluita? Kotiinkuljetus on pakettipuolella ollut pelkkä vitsi jo pitkään (ei kanneta kotiin muuta kuin lappu "et ollut kotona, hae pakettis konttorista")

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on muutakin, kuin taajamat ja kaupungit. Tiesitkö, että valtaosa maaseudulla jaettavista sanomalehdistä jaetaan postin toimesta. Samoin kirjeet ja paketit silloin, kun kotiinkuljetus on maksettu. Muutoin kuitattavat lähetyksen on itse haettava asiamiespostista. Usein kymmenien kilometrien päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim mulle tulee paperisena, ja monelle muullekin eläkeläiselle joilla ei ole nettiä ym. Ja kotiinkuljetus toimii loistavasti ainakin täällä maalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peruskysymyshän tässä lakossa on että onko Posti yritys, jonka tulee toimia kuten yrityksen eli tehokkaasti ja kannattavasti vai onko Posti virasto jonka toiminnasta poliitikot päättävät. Nyt näyttää että poliittinen ohjaus on syrjäyttänyt yritysjohdon ja yrityksen hallituksen näkemykset siitä miten Posti kykenee kovassa kilpailutilanteessa pärjäämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisivat nyt ainakin vuoden loppuun lakossa, niin olisi enemmän rahaa jouluostoksiin! Laskut tulisivat sitten joskus ensivuonna, jos Posti ei sattuisi niitä hukkaamaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se kyllä jänskättää, lähettääkö op uudistuneen pankkikortin postin kirjejonoon, jossa se sitten odottelee ensivuoteen. Tänä aikana vanha korttiki lakkaa toimimasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Posti laita sen kuitenkin automaattisesti takaisin lähettäjälle lakon loputtua, kun 7 päivän varastointiaika tuli lakon aikana täyteen. Samanlainen tilanne on itsellänikin, pitäisi tilata uusi kortti mutta en tiedä hyödyttääkö edes yrittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
25
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
9
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image