Kotimaa

Paperiliiton Vanhala alan yt-uutisista työ­mark­ki­na­kier­rok­sen alla: "Ajoitus ei ollut sattumaa, vaan mietitty ratkaisu"

Tiistain yt-uutisten taustalla on paperin kysynnän heikentyminen. Kuvassa on paperikone Stora Enson Oulun tehtaalla. KUVA: Jussi Saarela
Kotimaa 10.9.2019 15:36
Anna Kilponen

Metsäyhtiö UPM sulkee paperikoneen Rauman tehtaalla ja aloittaa yt-neuvottelut. Stora Enso kaavailee lomautuksia Anjalan paperitehtaallaan.

Tiistaina metsäyhtiö UPM ilmoitti tiistaina sulkevansa SC-paperikoneen Raumalla vuoden loppuun mennessä ja aloittavansa yt-neuvottelut. Myös Stora Enso tiedotti aloittavansa yt-neuvottelut lomautuksista Anjalan paperitehtaallaan Kouvolassa.

– Kyllä tämä on synkkä hetki ja harmittava päivä, kommentoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tiistain synkkiä uutisia Lännen Medialle.

– Pitää muistaa, että Stora Enso on alkanut Oulussa jakaa lopputilejä 300 ihmiselle ja että UPM lomauttaa myös Kaipolan tehtaalla Jämsässä.

Koneen sulkeminen johtaisi noin 179 työpaikan vähennykseen Rauman tehtaalla. UPM ilmoitti myös aikovansa myydä Chapellen sanomalehtipaperitehtaan Ranskan Grand Couronnessa. Syynä on paperin kysynnän heikkeneminen.

"Vauhti yllätti raumalaisetkin"

Vanhala ei lähde ennakoimaan, tuleeko paperikoneiden sulkemisia lisää. Hän ihmettelee UPM:n kiirettä sulkea suoraan paperikone Rauman tehtaallaan – etukäteen ei ehdotettu edes lomautuksia.

– Vauhti yllätti raumalaisetkin, vaikka tiedetään, että paperin kysyntä laskee kaiken aikaa. Talouden kasvun heikkenemistä ei kannata kiistää. Minulle on tullut palautetta, että tämäkö oli se kilpailukykysopimuksen saavutus.

UPM:n aikoo myös perustaa Puolan Wrocławiin uuden palvelukeskuksen. Yhtiön tiedotteen mukaan se vaikuttaa yhteensä 168 työpaikkaan 11 eri toimipisteessä. Muutos toteutetaan ensi syksyyn mennessä.

– Kyllä tässä on kaksijakoinen tunnelma metsäteollisuuden kanssa. On tullut hyviä investointeja ja varmasti niitä tulee lisää. Paperipuolella kysyntä menee alaspäin, Vanhala sanoo.

Stora Enso lomauttaa

Paperialan toinen ikävä uutinen tuli metsäjätti Stora Ensolta, joka aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista Anjalan paperitehtaallaan Kouvolassa. Ne koskevat tehtaan koko henkilöstöä eli noin 300 työntekijää. Lomautukset kestäisivät enintään kolme kuukautta ja ajoittuisivat lokakuun lopun ja toukokuun lopun väliselle ajanjaksolle.

Lomautuksia perustellaan paperin kysynnän ja markkinatilanteen heikentymisellä.

Petri Vanhala sanoo ymmärtävänsä, että päätökset on tehty markkinatilanne huomioon ottaen, mutta ajoitus syksyn työmarkkinakierroksen alla ei hänen mielestään ollut vahinko.

– Ajoitus ei ole sattumaa, vaan mietitty ratkaisu. Nämä tuovat varmasti omat vaikeutensa neuvottelupöytään, vaikka sopimuksia pitää tietysti tehdä riippumatta näistäkin. Pitää vain pitää päät kylminä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aivan sama vaikka kaikki tehtaat ajettas alas mutta 6 prosentin korotukset on palkkoihin saatava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole SC-paperilla kysyntää, syypäitä olemme me kaikki netin töllöttäjät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta kun vihervasarit hallitukseen ja tulos on tämä. Alahan Antti jakamaan vappusatasia ym. lupauksia. Tietäis Antti ja muu hallitusporukka, mistä rahat otetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa löytyy esimerkiksi sieltä minne sitä on ryöstetty kilpailukykysopimuksella. On se vaan ollut kumma miten aikanaan hyvin voiva yhteiskunta voitu, nyt romutettavaksi, rakentaa kun työstä maksettiin tekijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyysasteen nosto on kustannus valtiolle kun se ennen oli verotulo asia, tulon jako ei tue työllisyysasteen nostoa,sitä on tuettava tulonsiirroin ja se taas nostaa velkataakaa kun ko työstä ei tule verotuloja,siksi työllisyysastetta ei kannata nostaa vaan tulonjakoreformi tarvitaan,ennen kuin joku muukin hyötyy työllistämisestä kuin osakeenomistaja ja yritys,on sitten vielä veroittaja ja työntekijä,aivan kuin ruokapöytään olisi tullut uusi jäsen röyhkeä sellainen osakeenomistaja,sitä se vieraspääomatekee vaikka osakeenomistaja on äänetön, niin se on kuin pimeäaine sitä on eniiten.
siitä on päästävä eroon,tai sen kurnutus pitää jätää huomiotta,toimiva yritys ei kavahda kurnutusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tarvitaan kilpailukykyä. Kuitenkin punaviherhallitus haluaa nostaa energian hintaa. AY työn hintaa. Tyhmä on se tehdas, joka ei harkitse maan vaihtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrityksille ilmainen energia. Valtio maksaa energiayhtiöille.
Työläisen palkat pudotettava puoleen nykyisistä. Valtio kompensoi laskemalla työläisen ansiotuloverotusta alle 8%:n. Pääomaverotus poistetaan kokonaan, koska marginaalinen tulo valtiolle.
Valtio luopuu ylläpitämästä puolustusvoimia, sairaaloita, kouluja..jne. koska tulot eivät riitä enää kattamaan menoja, ja lainaa ei saa ottaa.
Siinä eväitä hallitukselle sinunkaltaistesi ja EK:n ajamalle ihanneyhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no tämä on työtekijöitten pelottelu taktiikkaa elkää vain vaatiko palkan korotuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on seuraavat 4 vuotta järkyttävä vihervasemmistolainen tuhohallitus. Yritykset alkavat varautumaan tulevaan lamaan. Mitä nopeammin, sen parempi ja pienemmät tappiot. Tuotanto kannattaa nyt siirtää muihin maihin joissa maan hallitus tukee liiketoimintaa (eikä estä sitä).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ns Orjatyöpaikat ei ole tavoittelemisen arvoisia,vain tulojen uusjako voi pelastaa suomen ei työllistenmäärä,kun niistä ei tule veroja eikä ostovoimaa,tulonjako onvääristynyt viime vuosiina ,ja se on tarkoituksella vääristetty ja sitten yllytetään tavoittelemaan työllisyyden nostoa joka palvelee vain ja ainoastaan osakeenomistajaa ja työnantajaa ja köyhdytää valtiota ja työntekijää,,ei ei tulonjako oikaistava ensin.
Sama tehtiin sähkömarkkinoille ensin (eriytetiin sähkönsiirto) ja sitten avatiin kilpailulle (sähkö ei siirtoa)yhtä tyhjän kanssa.
Kaikenlaista huijausta on tapahtumassa,
nytkin ennen neuotteluja lomautetaan että ei uskallettais vaatia palkaa ,ja sitten nollasopimuskierrosten jälkeen otetaan kaikki takas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ajoitus ei ole sattumaa, vaan mietitty ratkaisu. Nämä tuovat varmasti omat vaikeutensa neuvottelupöytään" Älkää nyt Paperiliitossa enää haikailko menneitä. Pitäisi pyrkiä siihen, että jäljelle jääneillä työntekijöillä pysyisi työt mahdollisimman pitkään eikä siihen että maksimoidaan palkat lyhyellä aikavälillä.

Suomen tehtaat kilpailee koko ajan Ruotsin, Saksan, Ranskan ym. tehtaiden kanssa. Huonoiten kannattavia lopetetaan paperin kulutuksen vähentyessä vuosi vuodelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin ihmeen neuvottelupöytään? Eihän Suomessa ole näistä asioista neuvoteltu sen jälkeen kun Lipponen oli pääministerinä. Se, mikä tehdas lopetetaan ei johdu millään tavalla kannattavuudesta, vaan siitä, missä lopettaminen tulee sijoittajille ja omistajille edullisimmaksi. Eli jos halutaan pitää Suomessa raskasta teollisuutta, irtisanomissuojaa ja irtisanomisen kustannuksia pitää korottaa lainsäädännöllä nopeasti. Noin aluksi tuplaksi suurissa vientiyrityksissä. Tämä näyttää hallitukselta unohtuneen kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samalla tavalla sitä edellinenkin vihevasuri hallitus tuki yrityksiä ja markkina tilanne oli erinomainen, mutta kuitenkin saivat 100 000 työtöntä aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän se antin työllisyystavoite mahtaa täyttyä näillä kommarikeinoilla. Harakkakin vaan raakkuu tyhjiä sanoja ja fraaseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se alkaa vappuantin ja vasemmistolaisten politiikka purra ja työttömiä tulee tiuhaan tahtiin lisää.
Mahtaako 300 000 työttömäksi joutuneita riittää tämän hallituskauden aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irisanomiset ajoitetaan aina vasemmistohallitusten aikaan, että saadaan aikaan huono vaikutelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole mikään vaikutelma vaan totisinta totta, että vasemmistohallitus saa aikaan teoillaan irtisanomisia ja yhtiöiden muuttoja ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, tuhon tiellä ollaan neljä seuraavaa vuotta. Se hyvä mitä edellinen hallitus sai neljässä vuodessa aikaiseksi, nykyhallitus törsää kaikki ja monin kerroin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se vaan valitettavasti menee ja hienoa, että löytyy vielä viisaita suomalaisia jotka ymmärtää tämän tulevan katastrofin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6.12.
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä vakuuttaa välien olevan kunnossa SDP:n kanssa
6.12.
Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva: ”On ollut upeaa nähdä, miten ihmiset arvostavat tätä saavutusta”
6.12.
Pääministerin paikalta eronnut Antti Rinne torui keskustelukulttuuria itsenäisyyspäivän vastaanotolla: "Puhtaalla valehtelulla saattaa pärjätä myös politiikassa"
6.12.
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
6.12.
Sosiaalinen media ja ajautuminen kupliin pelottavat teatterin ja elokuvan tekijöitä
6.12.
Pääministeriehdokkaat Sanna Marin ja Antti Lindtman pysähtyivät juhlimaan raskaan viikon jälkeen
6.12.
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto toi Rukakeskuksen Ville Ahon puolisoineen Linnaan – Koillismaa kutsuu taas heti seuraavana päivänä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Suomessa ei ole köyhiä. Jos joku on vähävarainen, niin se on oma valinta. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image