Kotimaa

Paperikasat ovat yhä pöydällä – pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta puurtaa soten ja tie­dus­te­lu­la­kien kanssa

Perustuslakivaliokunta ei ole saanut vielä paperikasoja käsiteltyä pöydältään. KUVA: Silja Viitala / Lännen Media
Kotimaa 20.2.2019 11:02
Ossi Rajala

Perustuslakivaliokunnalla on eduskunnassa tänäänkin edessä pitkä päivä. Valiokunta aloitti sote-uudistuksen perustuslaillisuuden yksityiskohtien käsittelyllä aamulla ja siirtyi aamupäivällä käsittelemään tiedustelulakeja.

Yleiskeskustelu sote-uudistuksen lakipaketista on päättynyt, joten soten kanssa valiokunta on päässyt eteenpäin. Tiistaina valiokunta jatkoi työskentelyä iltaan asti.

– Tämä on puurtamista ja pikkuhiljaa edistymistä. Paperikasat ovat yhä pöydällä. Kun ne ovat pois, homma on hoidettu, valiokunnan jäsen Maria Guzenina (sd.) sanoi kokoukseen mennessään.

Perustuslakivaliokunnan lausunto mahdollisista perustuslaillisista ongelmista on merkittävä, koska se kertoo, pystyykö nykyinen eduskunta päättäämään koko sote-uudistuksesta.

Jos ongelmia on paljon, päätöstä ei ehditä ennen vaaleja tekemään.

Valiokunta on todennäköisesti tekemässä jonkin verran ponsia, jotka ehdottavat muutoksia lakeihin. Ainakin aiemmin huolta ovat aiheuttaneet muun muassa palveluiden rahoitus, potilastietojen tietosuoja sekä kansalaisten yhdenvertaisuus.

– Ponsien määrä nähdään sitten, kun lausunto on valmis. Tiedustelulakien käsittely aloitetaan tänään, valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) sanoi aamulla.

– Tiedustelulait on päätetty eduskunnassa kiireellisiksi, joten silloin valiokunnan on hoidettava niiden käsittely nopeasti, Guzenina sanoi.

Suurin osa perustuslakivaliokunnan jäsenistä meni keskiviikkonakin kokoukseen hyvin vaitonaisena. Sote-lausunnon valmistumisaikaan ei otettu kantaa.

Tiedustelulait käsittelyyn

Tiedustelulakien käsittelyä varten valiokunnan kokoukseen oli kutsuttu useita lakiasiantuntijoita. Paikalla olivat muun muassa professorit Juha Lavapuro, Mikael Hidén ja Tuomas Ojanen sekä oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja oikeusasiamies Petri Jääskeläinen.

Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on uudelleen varmistaa tiedustelulakien perustuslaillisuus, jotta esimerkiksi syrjinnän torjuminen ja tekninen kuuntelu ovat varmasti oikein kirjattu lakeihin. Näin pyritään varmistamaan, etteivät suomalaisten perusoikeudet ole vaarassa.

Valiokuntaneuvos Ossi Lantto (vas.), professori Juha Lavapuro, oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja oikeusasiamies Petri Jääskeläinen (oik.) odottivat pääsyä perustuslakivaliokunnan kokoukseen.

Tiedustelulakien tulkinnasta on ollut asiantuntijoiden keskuudessa sekä eduskunnassa erilaisia mietteitä. Viime viikolla eduskunnan puhemiesneuvosto halusi, että tiedustelulait käydään vielä valiokunnissa läpi.

Erityisesti puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on ollut harmistunut viiveestä tiedustelulakien käsittelyyn. Hän on nimittänyt kriittisiä lainoppineita jo pariin kertaan "perustuslakitalebaneiksi".

Keskiviikkona Juha Lavapuro tai Tuomas Pöysti eivät halunneet kommentoida puolustusministerin kannanottoja.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Tiedustelulait on tarkoitettu Suomen ja sen kansalaisten suojelemiseksi sekä turvaksi,
herää kysymys miksi joillakin piireillä on
tarve pyrkiä vesittämään näitä lakeja.
Jos ei salattavaa eikä hämäräperäisiä tavoitteita niin mikä on ongelma ?.
Jussi Niinistö jatka tiukalla linjalla, kansalaisten turvallisuus ja kansallinen itsenäinen päätäntävalta tarvitsee nyt kaltaisiasi rohkeita pulustajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hyvä että pelkät poroporvarit eivät päätä sosiaalisista asioista joita eivät ole koskaan edes rakentaneet.
Suomesta ei tule mitään sosialistivaltiota tämän seurauksena. Tiedustelulain muutos sisältyy GDPR muutokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjän saa pyytämättäkin. Miksi polttaa veronmaksajien rahaa ja ministeriön virkamiesten työaikaa kun etukäteen tiedämme että kahden valiokunnan, perustuslaki- ja sosiaali ja terveysvaliokunnan puheenjohtajat ovat 100 % sote- ja tiedustelulakia vastaisia. He voivat puheenjohtajina estää lakien eteen päin menon hidastamalla käsittelyaikataulua ja vetoamalla keksittyihin perustuslain vastaisiin kohtiin. Heidän tukena eduskunnassa hiippailee puolenkymmentä julkisesti taistolaisliikkeessä ja kommunistipuolueessa jäseninä olleita "asiantuntijoita" eli kehityksen kelkasta pudonneita professoreita, jotka edelleen tyhmyyttään haluavat luoda Suomeen Kuubasta, Vietnamista ja Venetzuelasta tutuiksi tulleen sosialistisen katastrofin. Eikö oikeuskanslerin ja eduskunnan oikeusasiamiehen pidä tutkia tämän köörin tekemiset ja asettaa heidät joko valtakunnan oikeuteen tai raastupaan moisesta pelleilystä syytettyinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image