Kotimaa

Palkaton sairauspäivä jäämässä pois – laaja työ­mark­ki­na­so­pi­mus syntymässä pakkolakien tilalle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.). on saamassa pöydälleen pyytämänsä työmarkkinasopimuksen. KUVA: Markku Ojala/com.pic
Kotimaa 14.11.2015 3:00
Lauri Nurmi

Työnantajat ja palkansaajien keskusjärjestöt ovat pääsemässä sopuun, jonka lopputuloksena on syntymässä vaihtoehtoinen esitys hallituksen pakkolainsäädännölle.

Hallituksen pakkolakeihin sisältyvä sairausajan karenssi eli palkaton ensimmäinen sairauspäivä poistuisi työmarkkinaratkaisussa kokonaan. Jatkossakin ensimmäiseltä sairauspäivältä maksettaisiin palkkaa.

Sairausajan palkkaa leikattaisiin työmarkkinajärjestöjen esityksessä korkeintaan 20 prosenttia viideltä ensimmäiseltä sairauspäivältä. Lisäksi hyväksyttäisiin omailmoituskäytäntö, jolloin työterveyshuolto ei ruuhkautuisi.

Pakkolakipaketissa yksi sairauspäivä olisi palkaton, ja sen jälkeisiltä kahdeksalta sairauspäivältä maksettaisiin 80 prosenttia palkasta. Hallituksen malli leikkaisi viikoksi sairastuvan työntekijän palkkaa peräti 36 prosenttia.

Loppiainen ja helatorstai muutettaisiin edelleen palkattomiksi vapaapäiviksi vuosityöaikaa lyhentämättä.

Lännen Medialle arvioidaan useista lähteistä, että työmarkkinaratkaisun poliittiset askelmerkit ja pääkohdat sovitaan marraskuun viimeisellä viikolla. Tämän jälkeen ratkaisu allekirjoitettaisiin ja julkistettaisiin joulukuun alussa.

– Puhumme lähiviikkojen maalista, vahvistaa eräs työnantajien edustaja.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ovat olleet yhteydessä osapuoliin ja viestittäneet vahvasti, että hallitus toivoo työmarkkinasopimusta.

Hallitus on valmis vetämään pakkolait pois eduskunnasta, kun työmarkkinapaketti on valmis ja sen riittävät vaikutukset kustannuskilpailukykyyn laskettu.

Vuonna 2017 ei korotettaisi palkkoja

Palkkaratkaisusta vallitsee työmarkkinapöydässä alustava yhteisymmärrys: vuodelle 2017 sovitaan työ- ja virkaehtosopimuksiin keskitetty nollaratkaisu. Vuosi 2018 on jatkovuosi, jolloin palkankorotukset määräytyvät erityisen Suomen mallin mukaan, jossa kansainvälisessä kilpailussa olevat vientialat ovat vetureina. Elinkeinoelämän keskusliitto EK edellyttää vuodelta 2018 vientialojen palkkajohtajuutta, mikä sopii palkansaajille.

– Palkkaratkaisusta sopu löytyy helposti, palkansaajalähde uskoo.

Työnantajat pitävät palkansaajien etujärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan palkkatarjousta niin hyvänä, että ne ovat valmiita laajaan työmarkkinaratkaisuun. Sekä yksityisten työnantajien EK:ssa että KT Kuntatyönantajissa lähdetään siitä, että Suomessa tarvitaan kansantalouden kestokykyyn sidottu kustannusvaikutuskatto.

Yhteisymmärrys palkoista auttamassa yli vaikeimman vaiheen

Parhaillaan ollaan neuvotteluiden vaikeimmassa vaiheessa eli sopimassa lopuista suorista leikkauksista.

Yhteinen palkkanäkemys ja alustava sopu sairausajan palkanmaksusta muodostavat kuitenkin jo niin vankan pohjan, että kaikki lukuisista haastatelluista pitävät työmarkkinasopimusta todennäköisempänä kuin neuvotteluiden kariutumista.

Vääntöä käydään siitä, kuinka paljon työnantajan työttömyysvakuutusmaksua siirrettäisiin palkansaajille. SAK on esittänyt palkansaajamaksuun ylimääräistä 0,83 prosentin korotusta, jolloin molempien maksut olisivat noin 2 prosenttia. Palkansaajien taakan kasvattaminen leikkaisi suoraan ostovoimaa, minkä takia korotuksen suuruudesta vallitsee erimielisyyttä. Työnantajan sairausvakuutusmaksua alennettaisiin.

Lomarahoista leikattaisiin, mutta ei välttämättä kolmannesta, kuten hallituksen pakkolaeissa. Pitkien lomien leikkaus ei toteutuisi työmarkkinaratkaisussa täysimääräisesti, vaan kyse olisi korkeintaan joistakin päivistä. Akavan ja STTK:n hallituksissa ei mene läpi ratkaisu, jossa julkisen sektorin lomista lohkaistaisiin jopa kahdeksan päivää. Maan hallitukselle lomaleikkauksen pienentäminen sopii.

Hallitus on kertonut neuvottelijoille, että se ei ole keinojen suhteen fundamentalisti, kunhan Suomen kustannuskilpailukyky paranee riittävästi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (115)

Tuplapalkka 1 sairausloma päivälle ja loput 2 p. 75 %, kyllä on hieno olla suomalainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävettää olla Suomalainen.
Tulee sellaisia päätöksiä ja perumisia ettei näitä selitä millään muulla kuin epäpätevyydellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä huoli. Sukunimeä voi vaihtaa maistraatissa. Tunnen monta suomalaista, jonka sukunimi on Suomalainen. Eivät he häpeä sukunimeään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän Suomessa mikään taantuma ole, joten säästötalkoot ja pakkolait voidaan unohtaa. Onhan meiilä varaa rakentaa sote-malli, joka lisää byrokratiaa sekä kustannuksia. Asiantuntijoiden lausunnot hautautuivat poliitikkojen intressien alle: tärkeämpää on poliittinen valta kuin kansalaisten terveys ja hyvinvointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen ei pidä puuttua mitenkään työmarkkinajärjestöjen sopimuksiin. Näytti pahalta tilanne maassa ja toivottavasti kansantalous selviää mahdollisimman pienillä tappiolla tästä virheliikkeestä jonka Porvarihallitus aiheuttivat yhdessä entisen Kokoomus ministerin kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella ei ole enää mitään merkittävää vientiä ulkomaille. Niinpä talouskasvu on kotimarkkinoiden varassa. Mutta koska palkkoja ei koroteta, ostovoima ei tule kasvamaan ja seurauksena on yhä edelleen paheneva talousongelmien kierre. Milloinkahan päättäjiksi saataisiin OIKEITA talousalan asiantuntijoita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsopa meidän vaihtotasetta. Talous ei voi kasvaa muuta kuin viennin kautta. Jos vienti on pienempää kuin tuonti, niin silloin joku velkaantuu automaattisesti, joko valtio, kunnat tai kotitaloudet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalla uutisoitiin rikkaiden rikastuvan entisestään eikä hallitus ole korottamassa rikkaiden verotusta .
Pieni tuloisten riistäminen kuitenkin sopii oikeisto politiikkaan kuin nyrkki silmään .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis miksei valtio maksa sairausajanpalkka ensimmäiseltä päivältä? Miksi minun pitää maksaa jos mies tai nainen ei tule töihin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus ottaa askeleita oikeaan suuntaan kun se antaa työmarkkinajärjestöjen hoitaa itse työmarkkina-asiat jotka ne taitaa parhaiten.
Riitaa haastamalla ei näitä asioita ratkota vaan sopimalla.
Tämän sopimiskulttuurin jatkon luulisi kelpaavan kaikille.
Jopa SSS-hepuillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Sipilä, Hyvä Stubb, Hyvä Soini! Suomi ensin kuntoon ja sitten palkankorotuksia. Tuo sairausajan palkanleikkaus on kohtuullinen, ja sen voi olettaa vähentävän turhia rokulipäiviä. Itse olen ollut koko ajan ja monenlaisissa ryskätöissä vuodesta 1977 lähtien ja saikkupäiviä on vain 4 koko työuralla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen sinunlaisia jotain, työurani on kestänyt saman ajan. Yksi kaveri oli töissä 45 v olematta päivääkään sairauslomalla, mitään tietoja ei löytynyt työterveyden arkistoista. Tämä kaveri kuoli aivoverisuonen katkeamiseen oltuaan ansaitulla eläkkeellä 3 kk. Terveydellään ei liioin kannata natsailla, toki työnantajaa nauratti, eivät laittaneet kukkalaitettakaan mutta työkaverit muistivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko ukko tosiiaan noin pihalla!!!! poltikot nostavat kuiten varmaan omia palkkoja kuten kreikkalaiset konsanaan.nauttivat takuu eläkettä kuten kreikkalaiset.Menisivät töihin kun jäävät eduskunnasta pois sitähän ne toitottaa meille muillekkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Korjaahan niitten palkkoja kohdilleen jotka joutuvat käyttämään omaa-autoaan työmatkoilla kun julkisia kulkuvälineitä eivät voi käyttää työmatkoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan vaan, annetaan EK hepuille lisää. Pörssikeisareille uudet vaatteet...muistakaa olla tekevinänne töitä tällä pelillä työnantaja on maksavinaan palkkaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki mikä on meiltä pois kostautuu tuplana valtiolle...vähemmän kulutusta, enempi verotonta viinaa ja autoja jne...ei se ongelma tuostaan kummene, raha vaan menee muualle paitsi valtion kassaan....pitäs herätä ja poistaa tiettyjä veroja ja vapauttaa alkoholinmyynti 24/7 ja kaupat/kioskit auki samalla kaavalla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otetaan esimerkki: Mummo tilaa remontin remonttifirmalta urakkatyönä. Firma laittaa parhaan timpurinsa asialle. Remontti kestäisi viisi päivää, mutta koska vuodessa sairastetaan keskimäärin tietty määrä päiviä, joudutaan urakkahintaan laskemaan työn lisäksi jonkin verran sairaustunteja, mitkä mummo maksaa. Herää kysymys kumpi olisi oikeudenmukaisempa: se, että mummo maksaa sairastajalle sairastamisesta vaiko että sairastaja kärsii homman omasta pussistaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa keräisitte ensin verot tunnollisesti, mutta miljonäärien hallitus tekee vain lisää porsaanreikiä veronkiertäjille. Verokikkailu kuriin ja lisää veroprogressiota, pääomat kunnolla verolle, niin ei tarvitse leikata eikä maksattaa sisäistä devalvaatiota palkansaajilla.

Eurosta eroon, niin saadaan ulkoinen devalvaatio, joka on sisäistä devalvaatiota parempi vaihtoehto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän palkka alas myös. EIkä terveydenhoitoa viikkoon kun sairastuu. Auto etu pois, ei näin rauhallisessa maassa mitään panssariautoja tarvitse edes neljän vuoden pääministerikään.
Sitten kaikki pyhät töitä, palkatta tietenkin. Sitä rataa. Toivottavasti ay liike ei suostu näihin heikennyksiin tai sama erota liitosta ja perustaa oma, sekin on mahdollista. Sitten semmoset lakot pystyyn että loppuu kiristämiset ja uhkailut hallituksellta lyhyeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (115)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image